SITNI KOLAČI

Маришка, правила сам са експандираним просом и амарантом, чисто да пробам. Не видим зашто не би могло и са рижом. Пробај у обичним калупима за лед, само да су савитљиви, да би се лакше вадили.
http://forum.krstarica.com/showthread.php/4663-SITNI-KOLAČI/page55

Poslednja izmena:
Ови листићи имају са друге стране утиснуту ту рижу у боји, а негде сам стављала и криспи од лешника. То све онако успут кад ми у топилици остане чоколаде. Следећи пут ћу сликати и позадину.

Prilozi

• P2220073.jpg
    P2220073.jpg
    40,9 KB · Pregleda: 80
Олгице,Олгице, неваљалице. Па шта нам то радиш? Истина је - чуда правиш:idea:
Много сам слаба на чоколаду и то на тамну. Све се решавам да правим "after eight" али ми мента у саксији пропала па ми је то изговор. Не сумњам пошто имаш те лепе калупиће да ћеш и то ускоро презентовати.

Снеки у праву си за китникез. Моја мама је редовно сваке зиме то правила, само га није звала китникез већ ратлук од дуња. Било тешко нама деци и комшилуку да изговарамо китникез па га моја Данка крстила у ратлук. Могла бих и сад да га направим без рецепта. Тај мирис никада није изашао из ноздрва, поготову на крају кувања кад дода ванилу. Тврдим да је ванила тада имала интензивнији мирис а у шећеру је обавезно била шипка ваниле. Знам да је јако дуго кувала дуње,цедила, пасирала и на крају би у огроман плех ставила сецкане орахе, онако Бога ми, поприлично и преко тога разлила ту пасирану масу. Како дуња има доста пектина није био потребан желатин и то би се врло брзо стегло, онда је то секла у коцке и ређала у стаклене широке тегле или у неке емајлиране посуде. И богами то је баш дуго трајало. Не треба заборавити да је онда било дуња и да нису биле пуне разноразних пестицида, хормона или чега већ.

Poslednja izmena:
Evo vam jedna ideja za Sv.Nikolu
attachment.php

VITLERCICI
200 gr. suvih smokvi (sitno naseckane), 200 gr. suvih urmi (sitno naseckane), 2 kasike marmelade od kajsija, 100 gr. cokolade (ja je meljem u masinu za orahe), 200 gr. mlevenih oraha.
Sve se lepo izmesi i napravi 60 loptica.Svaku oblikovati u rolatic, sa strane utisnuti po jedan lesnik i uvaljati u cokoladne mrvice.

Moram da vam napisem recept pa ko pravi sad za Nikolu slobodno a narocito za sebe jer je malo skuplji
DZUMBUS
200gr secera uspinovati sa malo vode u to dodati 200gr sitno seckanih smokvi, 200gr seckanih suvih sljiva, 200gr smrvljenih oraha i 200gr mlevenih oraha.Sve to dobro promesati pa i umesiti a ako treba dodati mlevenih oraha.Rastanjiti preliti cokoladom i seci u stanglice.Nesto najlepse sto sam probala u skorije vreme!

Moram da vam napisem recept pa ko pravi sad za Nikolu slobodno a narocito za sebe jer je malo skuplji
DZUMBUS
200gr secera uspinovati sa malo vode u to dodati 200gr sitno seckanih smokvi, 200gr seckanih suvih sljiva, 200gr smrvljenih oraha i 200gr mlevenih oraha.Sve to dobro promesati pa i umesiti a ako treba dodati mlevenih oraha.Rastanjiti preliti cokoladom i seci u stanglice.Nesto najlepse sto sam probala u skorije vreme!
Ja sam ovaj kolač ranije često pravila, s tim što sam za podlogu stavljala neko drugo testo(može bilo koje),pa sloj čokolade, pa tek onda ovaj deo koji ti opisuješ.To je Bajadera sa suvim šljivama.
Još nešto bih prokomentarisala.Prošle godine na ovom mestu bilo je more recepata i slika za kolače, kao i na temi Post,posne slave..Ove godine je to dosta oskuidno.

STANGLE SA ZELE BONBONAMA
U 0,5 l vode (ili sojinog mleka) i 5 kasika secera skuvati 5 kasika gustina. Kad se izladi dodaje se 250 gr. margarina umucenog sa 200 gr.secera u prahu.U smesu se dodaje 200 gr. kokosa i 150 gr. mlevenih oraha.
Na list od oblande namazati polovinu smese, poredjati 100 gr. seckanih zele bonbona, premazati i drugu polovinu smese, staviti drugi list oblande. Pritisnuti odozgo nekim posluzavnikom da bi se zalepila oblanda, ali da nije nesto tesko.
Kad se dobro stegne seci na stangle.

Isprobala sam nekoliko recepata za medenjake ali nikako da mi uspiju onako, kako bih želela. Pravila sam čak po jednom receptu s Kulinarika.net - Moji meki medenjaci i svi hvale recept, a ja radije ne dajem komentar... Prva runda tvrda ko kamen, druga runda u sredini sirova:rumenko:
E pa da se konačno i ja pohvalim: našla sam fenomenalan recept!:D Ovo u stvari i nisu pravi medenjaci ali mirišu na medenjake a kako se tek tope u ustima...:)

Recept je s Kulinarika.net od Anje27

ORAHOVI MEDENJACI

250 g mlevenih orasa (15 - 20 lepih polovina sačuvamo za dekoraciju)
80 g mlevenog badema
50 g prezli ili još bolje, mlevenog keksa (ja sam stavljala neuspele samlevene medenjake)
malkice soli
80 g šećera
2 jaja
50 g marcipana
kašičica sode bikarbone
6 kašika slatke pavlake
2 male kašikice začina za medenjake

Čokoladni preliv za ukrašavanje

Sve sastojke dobro promešamo sa mikserom. Testo je dosta mekano tako da ga oblikujemo sa dve kašičice i stavljamo na papir za pečenje. Pečemo na 180°C, 15 - 18 minuta
Ohlađene ukrasimo sa čokoladom i orasima.

orehovi-medenjaki.jpg

Dragice ovo je fantazija!!!
upravo ih pecem i cijela kuca mirise!
prvu turu smo pojeli odmah iz rerne, bez umakanja u cokoladu.
ja sam umjesto prezle stavila spekulos i fantasticno je!
veliko ti hvala za recept!!!!

Back