Sirotinja jopet pobjedila

pivosok

Buduća legenda
Poruka
26.396
BEOGRAD – Vlada Srbije prelomila je danas i ipak donela odluku da minimalna cena rada bude povećana za 8,6 odsto, odnosno da cena po satu rada bude 155 dinara.

Sa ovom odlukom se, međutim, nisu saglasili predstavnici sindikata.

Predlog Vlade Srbije i poslodavaca bio je 155 dinara, odnosno, povećanje od 8,6 odsto dok su sindikati tražili 10 odsto povećanja cene rada.

Predsednik S S S Srbije Ljubisav Orbović rekao je da su i sindikati i poslodavci kao i predstavnici vlade postigli dogovor da u naredne tri godine minimalna cena rada dostigne visinu minimalne potrošačke korpe.

Potrosacka korpa je 70 000 dinara. Poenta ove mere nije ta da ce radnici vise zaradjivati, sta vise vecina ce zaradjivati manje. Ovom merom samo se vise novca pakuje u budzet kroz oporezivanje.

Da li ovo vazi i za privatnike ?

Evo da pojasnim. Primera radi ja placam radnika 50 000. On je prijavit na minimalac. I sada drzavi ode oko 15000 on dobije 25000 i plus 10 na ruke.. 35000. Sad mu se poveca minimalac tj poreska osnovica. Ja i dalje njega placam 50 000. Samo drzavi ode 20 000, a njemu 30 000. A na ruke ne dobije nista. Povecala mu se plata jel tako.

Evo da pojasnim. Primera radi ja placam radnika 50 000. On je prijavit na minimalac. I sada drzavi ode oko 15000 on dobije 25000 i plus 10 na ruke.. 35000. Sad mu se poveca minimalac tj poreska osnovica. Ja i dalje njega placam 50 000. Samo drzavi ode 20 000, a njemu 30 000. A na ruke ne dobije nista. Povecala mu se plata jel tako.

Samo što 99,9% na ruke dobije onu stvar.

Sa opterećenjem od 64% na neto platu mogu da mrcvare taj minimalac koliko god žele, suštinske promene neće biti.
Umesto da licitiraju sa procentima za minimalac i unija poslodavaca i sindikati trebaju da vrše pritisak na povećanje neoporezivog dela, na smanjenje opterećenja na neto platu sa 64% na neki normalni nivo barem duplo manji i progresivno oporezivanje. Ovo licitiranje nekim procentima je čisto zahebavanje sirotinje koja ne vidi dalje od svog praznog džepa ništa i misle da će mu tih 10-20% nešto značiti ne shvatajući da dugoročno neće promeniti ništa i da će insistiranjem na nerealnom minimalcu za ovo tržište pre dobiti otkaz nego bolji život. Ali ko je iz sindikata na minimalcu i ko od njih radi kod privatnika? Pa verovatno niko. Ali eto oni se kao bore za njih.

- - - - - - - - - -

Зашто држави 15К ако је пријављен на минималац од..колико,22,23К ?

~64 % je poresko opterećenje na neto platu.

Uglavnom da, ako govorimo o privatnom sektoru.
Jedini spas je sve veći manjak radne snage, odlazak ljudi preko ima za posledicu da poslodavci polako dižu zarade.

Nisu ni oni ludi, ovuda samo protrče.

Vucic-Afrika.jpg

Uglavnom da, ako govorimo o privatnom sektoru.
Jedini spas je sve veći manjak radne snage, odlazak ljudi preko ima za posledicu da poslodavci polako dižu zarade.

То полако их неће спасити,морају драстично да дижу плате.......Све док портир у влади има већу плату,него шеф производње у фабрици,нема напретка по овом питању.

То полако их неће спасити,морају драстично да дижу плате.......Све док портир у влади има већу плату,него шеф производње у фабрици,нема напретка по овом питању.

Пропашће приватни сектор ако драстично не дигне плате?

Nije,ti tu placas radnika 35 odnosno 30000 .

Ma srezali su I njima. Sad imaju platu kao zamenici šefa proizvodnje.

kako privatni sektor da dize plate kad nema investicija od strane privatnog sektora. da bi mogao da platis vise moraos da dizes kvalitet kvantitet. A toga nema bez investicija

Back