Sirotinja jopet pobjedila

Kako gazda na zapadu radnika placa 5 puta vise. Mora da nase gazde plivaju u parama. Ima isti promet a radnike placa deleko manje, gde ce mu dusa sa toliki novci

Realnost je bednici da prosecan radnik u zapadnoj zemlji zaradjuje vise nego prosecan srpski privatnik.

BEOGRAD – Vlada Srbije prelomila je danas i ipak donela odluku da minimalna cena rada bude povećana za 8,6 odsto, odnosno da cena po satu rada bude 155 dinara.

Sa ovom odlukom se, međutim, nisu saglasili predstavnici sindikata.

Predlog Vlade Srbije i poslodavaca bio je 155 dinara, odnosno, povećanje od 8,6 odsto dok su sindikati tražili 10 odsto povećanja cene rada.

Predsednik S S S Srbije Ljubisav Orbović rekao je da su i sindikati i poslodavci kao i predstavnici vlade postigli dogovor da u naredne tri godine minimalna cena rada dostigne visinu minimalne potrošačke korpe.

Potrosacka korpa je 70 000 dinara. Poenta ove mere nije ta da ce radnici vise zaradjivati, sta vise vecina ce zaradjivati manje. Ovom merom samo se vise novca pakuje u budzet kroz oporezivanje.

Odlicno, polako dostizemo....pa nikog

То полако их неће спасити,морају драстично да дижу плате.......Све док портир у влади има већу плату,него шеф производње у фабрици,нема напретка по овом питању.

Ni to nije tačno, danas jedan radnik sa srednjom školom ima platu do 35000 u javnom sektoru, zavisi od minulog rada, službenik sa pravnim ili ekonomskim fakultetom oko 50 000, što je smešno za većinu privatnih firmi u mom okruženju.
Na stranu to gde se više radi ali danas ni jedno javno komunalno preduzeće koje ima potrebu za inženjerima ne može da ih zaposli jer će u privatnim firmama imati kao početnici platu oko 1000 evra, toliko sad recimo daje Yazaki iz Šapca, to mi je blizu pa znam.
Plan sa ograničenjem i smanjenjem zarada u javnom sektoru da bi se racionalizovao broj je skroz pogrešan, samo će destimulisati one koji nešto znaju i hoće da rade. Zato se javni sektor puni vlasnicima instant diploma i neradnicima kojima nije problem što imaju male plate jer ionako ništa ne rade.

i postojece plate su nerealne. Ne mozes sa tehnologijom iz kamenog doba da placas radnike kao da imas tehnologiju iz modernog doba.

Koja je to tehnologija iz kamenog doba ako pričamo o jednom vozaču kamiona, vlasnik prevozničke firme iz SM ima 40 kamiona svi 2014. godište, fabrika koja proizvodi delove za proizvođače automobila, uglavnom nemačke je preslikala pogon iz Italije, učinak radnika u Srbiji je za trećinu veći nego kolege u Italiji, a zarada u proseku 5 puta manja, dakle u istoj firmi kod istog vlasnika sa istom tehnologijom.

Koja je to tehnologija iz kamenog doba ako pričamo o jednom vozaču kamiona, vlasnik prevozničke firme iz SM ima 40 kamiona svi 2014. godište, fabrika koja proizvodi delove za proizvođače automobila, uglavnom nemačke je preslikala pogon iz Italije, učinak radnika u Srbiji je za trećinu veći nego kolege u Italiji, a zarada u proseku 5 puta manja, dakle u istoj firmi kod istog vlasnika sa istom tehnologijom.
pa brojke se ne poklapaju. Da je srpski radnik za trecinu produktivniji od italijanskog i da je ista tehnologaja kao i u italiji, bdp srbije bi bio trecinu veci od italijanskog tj 40000 dolara. Jer tako bajo moj
A 6 puta je manji, Tako da tvoja prica o vecoj produktivnosti srpskog radnika pada u vodu.

pa brojke se ne poklapaju. Da je srpski radnik za trecinu produktivniji od italijanskog i da je ista tehnologaja kao i u italiji, bdp srbije bi bio trecinu veci od italijanskog tj 40000 dolara. Jer tako bajo moj
A 6 puta je manji, Tako da tvoja prica o vecoj produktivnosti srpskog radnika pada u vodu.
Pa kad Papo Rimski i Rotsild otmu od srpskog trudbenika i dadnu ga žabaru prljavom.

Ja iskreno da sam vlast pred izbore bi povecao minimalac na 500 evra. Cisto da dobijem osigurane naredne cetiri godine. A sirotinja koja misli da ce njihova plata da skoci sa 200 na 500 ce dobiti otkaze. Ali dobro to nece biti krivica drzave nego poslodavaca, koji misli da moze za dz da iskoristava narod napaceni. win win situacija. Na izborima 90%.

Ja govorim o stranom poslodavcu, takvih je koliko hoćeš i daleko od toga da oni mogu da utiču na BDP generalno, ti bajo moj očigledno ne razumeš osnovne stvari.
Dakle, pričam o konkretnom primeru koji je dokaziv, dakle italijanski poslodavac je doneo identičnu tehnologiju, radna snaga po obučenosti je identična, učinak dosta veći.
Dakle, ishod je sledeći, poslodavac gasi i poslednji pogon u Italiji jer vodi brigu o profitu i stoli ga bojko za BDP.

Ja govorim o stranom poslodavcu, takvih je koliko hoćeš i daleko od toga da oni mogu da utiču na BDP generalno, ti bajo moj očigledno ne razumeš osnovne stvari.
Dakle, pričam o konkretnom primeru koji je dokaziv, dakle italijanski poslodavac je doneo identičnu tehnologiju, radna snaga po obučenosti je identična, učinak dosta veći.
Dakle, ishod je sledeći, poslodavac gasi i poslednji pogon u Italiji jer vodi brigu o profitu i stoli ga bojko za BDP.

ja bajo moj trenutno drzim casove ekonomije ako te zanima javi se na pp. oces da motas kablove i da sijes robu i da imas platu 2000 evra., E pa to ne ide.

- - - - - - - - - -

i opet za sve degenerike pitanje . Ako je srpski radnik skup zasto se ne isplati unajmiti ga. vec je u srbiji ogromna nezaposlenost.

ja bajo moj trenutno drzim casove ekonomije ako te zanima javi se na pp. oces da motas kablove i da sijes robu i da imas platu 2000 evra., E pa to ne ide.

- - - - - - - - - -

i opet za sve degenerike pitanje . Ako je srpski radnik skup zasto se ne isplati unajmiti ga. vec je u srbiji ogromna nezaposlenost.

Držiš ti moje spolovilo, trenutno razmišljaš jel halal, ali no noo.

Poslednja izmena:
uvoziti ce afrikance sto bi dizali cenu
Ако већ путује из Африке у Европу што би се заустављао у Србији кад му је надомак ЕУ.. Две трећине афричких држава има веће плате од Србије.

Ево данас 14. година на форуму... :pivce: Има ли ко већи стаж. :mrgreen:

Kako je neko lepo rekao, minimalna zarada bi trebalo da bude privremena mera, dok kompanija koja to isplacuje ne pocne dobro da posluje. Ako si iole normalan preduzetnik (sto iskljucuje vecinu domacih), cilj ti je da imas radni kolektiv koji je uigran, koji zna posao I na koji mozes da se oslonis, kako ti kvalitet proizvoda ili usluge, konstantnim menajnjem radnika, ne bi oscilirao. A ako ti proizvod (ili usluga) oscilira, ti gubis musterije.

Svaka normalna kompanija ili poslodavac radniku moze da ponudi tri nacina da on ostane u firmi I da se zaista potrudi da radi sto bolje ume. Prvi je naravo zarada. Sa minimalcem ne postoji niko koga ces motivisati da gine za tebe. Drugi nacin je mogucnost napredovanja. Posebno strane firme preferiraju taj nacin motivacije, gde oni prate radnike od tog najnizeg nivoa I onim kvalitetnijima nude napredovanje. To zna da motivise I druge radniek koji vide da nisu zabetonirani za najnizu poziciju u firmi. Treci nacin je stvaranje prijatnog radnog okruzenja I poboljsavanje uslova rada. To podrazumeva neki normalniji nivo komunikacije na relaciji sef-radnik, bolje uslove rada (nove masine, nove tehnologije ili prakse koje olaksavaju posao), fleksibilnije radno vreme, u sustini sto manje stresa…

Se ovo se ne odnosi na dobar deo domacih biznismena koji su biznis usavrsavali 90ih kroz sverc goriva, cigara I dilovanje deviza. Njihova filozifija nije da stvore kvalitetan radni kolektiv, vec je njihova parola “niko nije nezamenjiv” I “ako ti se ne svidja ovaj posao ima ko hoce da radi”. Naravno to je bilo u uslovima sa vise od 800.000 nezaposlenih, pa zaista izbor robova na trzistu rada u Srbiji je bio veliki.

Odnos prema radniku nije menadzerski, jedina motivacija koju takvi nude radniku je da ce popiti otkaz ukoliko dusu ne ostavi na poslu. Radna etika koju domaci robovlasnici traze od radnika je sledeca: “Ako ja mogu da (u svojoj firmi) toliko da radim, mozes I ti”.

Samo sto je takav odnos prema radniku danas polako doveo do toga da kod takvih “poslodavaca” pocinje da fali radnika. Pre svega zbog odlaska inotranstvo, ali I zbog zaposlenja kod stranih vlasnika, koji samo postuju Zakon o radu I nista vise, posao je koliko toliko podnosljviji. Pa zato imamo situaciju da cujemo kako se u Zrenjaninu lokalna unija poslodavaca zali sto im strane kompanije “otimaju” radnike jerk od njih niko ne zeli da radi. Ruku na srce oni se zale na subvencije koje dobijaju strane kompanije, kao da je to glavni uzrok, ali kako je neko rekao, plata nije nesto veca (mislim da su govorili o nekih 45.000 dinara), ali na tu sumu su prijavljeni I strani vlasnik im postuje ono sto imaju predvidjeno zakonom (odmor, bolovanje, prekovremeni radi, rad vikendom).

Kada sve to povezemo sa ovom temom, povecanje minimalca jeste neophodno jer postoje firme koje ne isplacuju ostatak na ruke, vec zaista je tu minimalac samo minimalac. Sustina je u tome da nikakvim zakonima niti uredbama niti dogovorima ne moze doci do realnog povecanja plata u drzavi. Jedini nacin je trzisni, a to je da ti fali radna snaga I da je jedini nacin da angazujes I zadrzis radnika da mu povecas platu. A to se dogadja samo kada imas dovoljno radnih mesta. Zato je otvaranje svakog posla, pa I onog najgoreg, veoma bitno. To danas recimo osecaju hrvati, kojima fali ogroman broj radnika tokom turisticke sezone. Bukvalno svi profili su u deficitu, od kuvara I konobara do onih koji ciste sobe. A prethodnih godina je bilo izivljavanja kada su sirotinju Iz Slavonije I Hercegovine angazovali turisticki delatnici sa primorja za mizerne pare u neljudskim uslovima I na kraju ih najcesce zakidali za platu. Kako se ulaskom u EU trziste rada otvorilo, ogroman broj radno sposobnih hrvata iz tih siromasnih podrucja je otisao da radi sto je dovelo do ozbiljnog nedostatka kmetova. Danas ti turisticki delatnici bukvalno jure radnu snagu, daju daleko vece plate, daleko bolje uslove, ali dzaba.

To je situacija gde se plate povecavaju nestasicom radne snage. Kod nas se postepeno oseca u odredjenim delatnostima, pre svega u ugostiteljstvu I kod IT sektora, a sve vise ce u gradjevinskom sektoru I nekim drugim.

Back