Šiptari, Arnauti i Mirditi

Pazi sad… Ima još podataka o tome koga su sve Vizantinci naseljavali na prostore današnje Albanije:

,,Vizantija i njena vojska, 284-1081”, Voren Tredgold;

http://books.google.com/books?id=xf...m#v=onepage&q=khurramites dyrrhachium&f=false

… Kao što je prethodno navedeno, zabeleženo je da je Teofil 840. podelio svoj korpus Kuramita, koji su tada brojali ukupno 30.000 na petnaest kontigenata od 2.000 ljudi, koje je onda poslao u svaku od petnaest tema. Pošto je šest tema za koje se zna da su postojale pre 840. posle toga imalo samo 2.000 ljudi – Peleponez, Kiberioti, Helas, Sicilija, Kefalonija i Solun – one nikako nisu mogle biti uključene u raspoređivanje. Pošto je osim ovih 840. postojalo samo petnaest vojnih oblasti, uključujući i ,,temu” Optimata i tri klisure koje su u suštini bile isto što i teme, ovih petnaest mora da su jedinice od kojih je svaka primila po 2.000 Kuramita.
Te tri klisure je verovatno 840. formirao Teofil upravo da bi rasporedio više Kuramita duž granice. Zna se da su 840. oformljena tema Klimata ili Herson i mora da je u isto vreme formiran Dirahion (Drač; prim. prev.) da bi ih bilo tačno petnaest. Da bismo rekonstruisali ulogu vojske, onakve kakva je bila pre 840. , trebalo bi prvo da oduzmemo 2.000 ljudi iz svake od petnaest jedinica, koje su primile Kuramite. Onda bi trebalo da dodamo snagu kapadokijske i seleucijske klisure anadolskoj temi, od koje su odvojene i snagu harizanske klisure jermensoj temi, od koje je odvojena. Bilo bi ukupno 90.000 ljudi pre nego što je 834. počelo da pristiže 30.000 Kuramita …

A ko su ustvari bile Kuramite?

,,Stvaranje Vizantije, 600-1025”, Mark Vitou;

http://books.google.com/books?id=9c...ium#v=onepage&q=khurramites byzantium&f=false

Iz perspektive kalifskog dvora u Iraku, najznačajniji događaj tih godina u transkavkazju bila je Babekova kuramitska buna u Azerbejdžanu, koja je trajala od 819. do 837. Kuramite su bile persijska antiarapska sekta, pod uticajem šiitskih učenja, ali sa korenima u preislamskom persijskom verskom pokretu.

Nažalost, Google Books nema preview za knjigu ,,Moj životni put” Sabira Rustamkanlija, ali se vidi dovoljno još jedan zanimljiv podatak o azerbejdžanskim kuramitskim pobunjenicima i njihovom vođu Babeku:

http://books.google.com/books?q=babek+red+flag&btnG=Search+Books

Well... we are speaking about Babek and about the song of the motherland which
concerns Babek. The red flag of Babek waved proudly over the mountains of ...

Pa… govorimo o Babeku i o pesmi o otadžbini koja se tiče Babeka. Crvena zastava viorila se je visoko nad planinama

…ili, iz iste knjige…

http://books.google.com/books?q=khurramites+red&btnG=Search+Books

The red flag of Babek waved proudly over the mountains of Azerbaijan for 22
years. After the death of Javidan, who headed the movement of Khurramites, ..

Babekova crvena zastava ponosno se je viorila nad azerbejdžanskim planinama tokom 22 godine. Posle Džavidanove smrti, on je predvodio pokret Kuramita,…

…pa onda…

,,Istorija muslimanskog sveta: kalifsko doba”, Bertold Spuler;

http://books.google.com/books?id=bG..._brr=3#v=onepage&q=khurramites joyful&f=false

… 776. u Kurasanu se je pojavio čovek koji je postao poznat kao ,,Zabuljeni prorok”, pošto je nosio veo da sakrije lice – koje bi njegovim sledbenicima bilo strašno da vide zbog ,,svetla kojim je sijalo”. Tvrdio je da ga treba smatrati otelotvorenjem proroka i izvođačem dela ubijenog Abu Muslima. Okupio je prilično brojnu skupinu Persijanaca, koji su bili otvoreno nezadovoljni najskorijim pravcem abasidske politike i tek posle duge borbe je savldan u dobrani sopstvenog zamka, kada se je bacio u vatru. Od ostatka sledbenika ovog čoveka, od preživelih zagovornika mazdaizma iz sasanskih vremena i iz ekonomskog nezadovoljstva, u Azerbejdžanu je 816-817 osnovana nova sekta pod vođstvom Persijanca Babaka (Papak); njeni pripadnici su se zvali Kuramite (Veseljaci) i neki od principa za koje su se zalagali bili su komunistički, mada su bili i prilično tolerantni po pitanju religije. Može se pretpostaviti i da je bilo i nacionalnih i društvenih podstrujanja, ali u urođeničkim izvorima nije navedeno ništa u tom smislu. Za Kuramite je bilo lako da dobiju podršku od obližnjeg Kavkaza, jer su bili naročito opasni za kalife, pošto su presecali komunikaciju sa istokom duž drevnog puta svile južno od Kaspijskog mora. Nakon duge opsade Babak je bio prinuđen da napusti svoju planinsku tvrđavu i pobegne sa svojim bratom u Jermeniju, odakle je izručen. 838, je pogubljen u Bagdadu…

A evo i poslastice za ljubitelje teorija zavera :)

U Sentluisu, SAD od 1878. postoji tajno društvo odnosno danas javna i čovekoljubiva, humanitarna organizacija ,,Misteriozni red Zabuljenog proroka”, koje je kako navode na svom sajtu zasnovano na liku iz pesme Tomasa Mura, Zabuljenom proroku iz Korasana (uzgred rečeno, gore pomenute istorijske ličnosti i osnivača Kuramita), ali da njihov Prorok nije prevarant kao taj lik, već je dobronameran i putuje po svetu tražeći kome da pomogne… :cool:

http://www.veiledprophet.org/content/view/37/41/

6th_annual%20(Custom).jpg

Poslednja izmena:
Dakle, da rezimiramo:

Mardaiti su iz pogranicne planinske oblasti Sirije i Turske, a Kuramite su iz Azerbejdzana i oblasti Kavkaza.

Mardaite je Vizantija naselila na Kefaloniju i u Epir, gde su do danas zadrzali ime - Mirditi (ili im je to oduvek i bilo koje su strani istoricari interpretirali na svoj nacin).

Kuramite je Vizantija naselila po mnogim oblastima, ali je jedna od poznatijih Drach t.j. Durres.

Arberi, ima li nesto o ovome u vasim istorijskim citankama ili je opet srpska/grcka/makedonska propaganda? :D

Nisam cuo ja za takvo neshto , ako mislish ime MIRDITI a ti si to Mardaitei glasovao , onda no comments here , Mirditi je na Albanskom DOBAR DAN .. Ali ostavime da procitam prvo shta pishe , i ako u jedan Topic bi te zamolio da pishesh , jer govorimo za istu stvar u dva topica ..

Poslednja izmena:
Ja ne znam gde si, pa mogao da cujes za tako nesto.

Nije kao da se mnogo ljudi medju Albancima posebno interesuje za to sta je prava istina. Vama je to politicko pitanje (cast izuzecima, naravno).

Kazem, nemam knjigu kao audiobook, ali mozes da procitas:

http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=10823472&postcount=25

Ako, Hari Noris, uvazeni profesor Skole istocnjackih i africkih studija sa Londonskog univerziteta kaze:

On (Pasko Vasa) je albanskog porekla, katolicke veroispovesti. Potice iz klana Mirdita, koji, kako potvrdjuju nasi najveci istoricari, vodi poreklo od 12.000 pobunjenika (Marada) koje je Justinijan II evakuisao iz Libana.

onda cu sigurno da mu verujem. Narocito zato sto nisam krenuo od njegove tvrdnje, nego trag po trag, malo po malo sve vreme tvrdim istu stvar, samo sto mi je njegova knjiga na kraju dosla kao potvrda da je ovo tacno.

Dakle, Mardaite su zvali i Mardaitai i Dzuradzima i Marada - potpuno nebitno o kojoj se varijanti njihovog imena radi, jer se tacno zna o kome se radi. Da li vi kao Albanci njih danas zovete Dobardanci, Dobrojutraci ili Dobrovecerci, meni nije narocito vazno, jer cak i u skorijoj istoriji imas takva variranja naziva za Albance kao sto su zapadni istoricari i geografi npr. pisali ,,Skiptari'', za sta su tvrdili da ime veze sa kamenitim planinama, sta li, pa ste vi onda poceli da pisete ,,Shqiptar" sto se na neki cudan nacin izvodi iz ,,shqiponje" i ,,ushtar", pa ste sad neki ,,ljudi-orlovi" ili tako nesto; pa onda grcko ,,Arvanit" i tursko ,,Arnavut" i srpsko ,,Arnaut"... Sta cemo sad; da kazemo da to veze nema jedno s drugim? Mozda kad bi pomenuta imena bila razdvojena ko zna kolikim geografskim prostorom, ali ako se u istoriji ti nazivi poklapaju geografski i vremenski, onda je to zavrsena stvar.

Dakle, Marada, Mardaitai, Mardaiti, Dzuradzima i na kraju Mirditi su imena koja se odnose na jedan te isti narod, pleme, klan, kako god hoces.

http://books.google.com/books?id=Bp...resnum=1#v=onepage&q=marada mardaites&f=false

A jos ako se zna da je Vasko Pasa tvrdio da se je medju tadasnjim Mirditima s kolena na kolena prenosilo i cuvalo saznanje o pravom poreklu Mirdita...

Ali ostavime da procitam prvo shta pishe , i ako u jedan Topic bi te zamolio da pishesh , jer govorimo za istu stvar u dva topica ..

Vrlo rado, ali da ne bih spamovao drugu temu svojim podacima, ovde ti je sve izlozeno.

Moji zakljucci su se menjali sa novim informacijama, ali mozes da pratis citate i sam ces uvideti poentu.

Poslednja izmena:
Milane,
Prvo ja ne posmatram te neprijateljom ko sto ti posmatras mene, nije moj cilj ovde da pisem protiv srba i srpske istorije.
Moj cilj ovde je da ucim vas da odvojite dnevnu poltiku iz istorije, da gledate stinu u oci i da vratite kicmu i da ne zatvorite oci kad vidite nesto sto je istina.
Nista lose ne dodje srbima ako su albanci potomci ilira. Ja znam i verujem da pola srba su bili iliri, i tu cinjenicu gledam u oci. Nesto ne mogu da prihvatim u moju glavu, zasto su te srbizovani iliri, promenili tako lako jezik. Morali ste da cuvate taj zlatni jezik ko mi, i sada biste bili ponosni sa vasom istorijom zajedno s nama, i ne bi morali da se bavite tudjem istorijem.
Za coveka je bitno da zivi onako kako se oseca a ne onako kako drugi hoce da se ponase, za mene je bitno to, sto ja znam ko sam bio ko sam i ko cu biti ( Bio sam ilir, sam albanac i bicu evropianski albanac.
Znam da vama je tesko jer srbi iskreno da priznamo su u Identitetnu krizu, vec vekovima. Vi ne znate jos sta ste, neki od vas kazu da ste Slaveni, drugi kazu iliri, arapi, persijanci, samari, balticki sorbi, germani itd.
A ne mozete da nadjete ni jednog albanaca sto kaze nesto drugo osim ALBANCI SU POTOMCI ILIRA, albanci znaju ko su, mi to znamo vekovima.

Ja ne mrzim srbe ko sto ne mrzim nijednog naroda, ali naravno najvise volim moj albanski narod, moju istoriju i moj buducnost.

Milane, znas zasto sam pisao malo pre to IDENTITETNU KRIZU, vi ste mnogo duboko u identitetnu krizu, vi gledate crkvu i religiju ko spasilaca vase nacije, jer jos niste nasli nesto drugo sto bi spasio vas etnicki identitet.
Za nas religija nije nista jer mi nemamo tu krizu sto vi imate, kod nas religija i nacija su veoma razlicite stvari, mi bez nijedne religije otajemo albanci, vi bez religije necete vise biti srbi, ako bi ste bili na primer katoliki vi biste zvali sebe Hrvati, ako bi ste bili Muslimani vi biste zvali sebe Gorani ili Bosanci, to je identitecna kriza.
TO JE RAZLIKA MEDJU VAS I NAS

ALBANCI IMAJU TRI RELIGIJE ALI SU ALBANCI

SRBI IMAJU TRI RELIGIJE ALI NISU VISE SAMO SRBI, VEC GORANI, HRVATI, MUSLIMANI, TRBESHI itd

Milane,
Prvo ja ne posmatram te neprijateljom ko sto ti posmatras mene, nije moj cilj ovde da pisem protiv srba i srpske istorije.
Moj cilj ovde je da ucim vas da odvojite dnevnu poltiku iz istorije, da gledate stinu u oci i da vratite kicmu i da ne zatvorite oci kad vidite nesto sto je istina.
Nista lose ne dodje srbima ako su albanci potomci ilira. Ja znam i verujem da pola srba su bili iliri, i tu cinjenicu gledam u oci. Nesto ne mogu da prihvatim u moju glavu, zasto su te srbizovani iliri, promenili tako lako jezik. Morali ste da cuvate taj zlatni jezik ko mi, i sada biste bili ponosni sa vasom istorijom zajedno s nama, i ne bi morali da se bavite tudjem istorijem.
Za coveka je bitno da zivi onako kako se oseca a ne onako kako drugi hoce da se ponase, za mene je bitno to, sto ja znam ko sam bio ko sam i ko cu biti ( Bio sam ilir, sam albanac i bicu evropianski albanac.
Znam da vama je tesko jer srbi iskreno da priznamo su u Identitetnu krizu, vec vekovima. Vi ne znate jos sta ste, neki od vas kazu da ste Slaveni, drugi kazu iliri, arapi, persijanci, samari, balticki sorbi, germani itd.
A ne mozete da nadjete ni jednog albanaca sto kaze nesto drugo osim ALBANCI SU POTOMCI ILIRA, albanci znaju ko su, mi to znamo vekovima.

Ja ne mrzim srbe ko sto ne mrzim nijednog naroda, ali naravno najvise volim moj albanski narod, moju istoriju i moj buducnost.

Milane, znas zasto sam pisao malo pre to IDENTITETNU KRIZU, vi ste mnogo duboko u identitetnu krizu, vi gledate crkvu i religiju ko spasilaca vase nacije, jer jos niste nasli nesto drugo sto bi spasio vas etnicki identitet.
Za nas religija nije nista jer mi nemamo tu krizu sto vi imate, kod nas religija i nacija su veoma razlicite stvari, mi bez nijedne religije otajemo albanci, vi bez religije necete vise biti srbi, ako bi ste bili na primer katoliki vi biste zvali sebe Hrvati, ako bi ste bili Muslimani vi biste zvali sebe Gorani ili Bosanci, to je identitecna kriza.
TO JE RAZLIKA MEDJU VAS I NAS

ALBANCI IMAJU TRI RELIGIJE ALI SU ALBANCI

SRBI IMAJU TRI RELIGIJE ALI NISU VISE SAMO SRBI, VEC GORANI, HRVATI, MUSLIMANI, TRBESHI itd

A ovo je vec spam.

Kao sto rekoh, ja ti jednom odgovorih, a ti, ako hoces da glumis bukvu, samo izvoli.

Izvoli, pa otvori temu o Srbima, ako bi da pricas o Srbima.

Ovo je tema o Albancima.

Poslednja izmena:
http://www.fordham.edu/halsall/basis/AnnaComnena-Alexiad00.html

…And the Emperor rode along the windings of the surrounding mountains and the almost impassable tracks, and after two days and nights made his way out of them and reached Achrida. On this journey be crossed the river Charzanes and rested a little in the secluded valley called Babagora, and his spirit was not broken by his defeat nor by the other accidents of the battle nor would he give way to the pain of the wound in his forehead ; and though inwardly he was consumed with sorrow for those who had fallen in the battle, especially for the, heroes who had fought so bravely, yet, above all, his mind was wholly occupied with the thought of Dyrrachium. For he reflected with pain that this town was left without a governor, as Palaeologus had been unable to re-enter it after the battle was lost. So he secured the safety of the inhabitants as far as possible by entrusting the custody of the Acropolis to the chiefs of the Venetian colonists there, and the care of the rest of the city to Comiscortes of Albanian origin to whom he transmitted orders by letter…

I Car je jahao krivinama okolnih planina i skoro neprohodnim stazama i posle dva dana i noći je uspeo da izađe iz njih i stigao je u Ohrid. Na svom putovanju prešao je reku Arzan i malo se je odmorio u zabačenoj dolini zvanoj Babagora i njegov duh nije bio slomljen ni njegovim porazom niti drugim nesrećama bitke niti je hteo da poklekne pred bolom od rane na svom čelu; i mada ga je iznutra izjedala tuga za one koji su pali u bitci, naročito za junake koji su se tako hrabro borili, a, ipak, njegov um je iznad svega bio obuzet mišlju o Dirahijumu (Drač; prim. prev.). Jer se je u bolu prisetio da je ovaj grad ostao bez upravitelja, pošto Paleolozi više nisu mogli da uđu u njega, nakon što je bitka bila izgubljena. Tako da je koliko god je bilo moguće obezbedio sigurnost stanovnika poverivši starateljstvo nad akropoljem tamošnjim starešinama venecijanskih kolonista, a brigu o ostatku grada ,,komiskortu” albanskog porekla kome je predao naređenja putem pisma…

O famoznom pojmu, tzv. ,,tituli” ,,komiskort” nešto kasnije :cool:

…Some people slander the Emperor and say he was faint-hearted and began the war with Robert too soon. For if, as they allege, he had not attacked Robert before the right time, he could have defeated him easily, as Robert was being worried on all sides by the so-called Albanians and by the natives of Dalmatia sent by Bodinus...

…Neki ljudi ljagaju Cara i govore da je bio plašljiv i da je prerano započeo rat sa Robertom (Gviskard; prim. prev.). Jer, po njima, da nije prerano napao Roberta, mogao je lako da ga pobedi, jer su Robertu na sve strane zadavali muke takozvani Albanci i dalmatinsko lokalno stanovništvo koje je poslao Bodin…

Dakle, ,,AleksijadaAne Komnene, s kraja jedanaestog i s početka dvanaestog veka je prvi dokument u kome se pojavljuju Albanci, i to - ,,Albanci” i ,,takozvani Albanci”.

Prvo, ko su Albanci?

Kao što sam već pomenuo Albanci t.j. Albani/Albanoi su Normani, plaćenici u službi Vizantije.

A ko su onda ,,takozvani Albanci”?

,,Takozvani Albanci” su ljudi koji su očigledno nekako bili u vezi sa Normanima, najverovatnije tako što su se borili u istim plaćeničkim redovima, imali iste posede ili delili istu teritoriju, a možda i sve to zajedno.

Kristofer Gravet i Dejvid Nikol u svojoj knjizi ,,Normani” objašnjavaju položaj suprotstavljenih Normana u vojskama Roberta Gviskarda i Aleksija Komnena:

http://books.google.com/books?id=tU...3#v=onepage&q=normans fought guiscard&f=false

Many Normans also fought for Byzantium against their fellow countrymen under Robert Guiscard of southern Italy.

Mnogi Normani su se takođe borili za Vizantiju protiv svojih sopstvenih sunarodnika pod komandom Roberta Gviskarda u Južnoj Italiji.

Dakle, još dok su normanski plaćenici bili poznati kao ,,Albanci” u Vizantijskom carstvu, pojavila se je grupa ljudi, njihovih saboraca i kolega, koji su polako preuzimali na sebe naziv za normanske plaćenike ,,Albanci”, pa se Ana Komnena tako i odnosi prema njima kao prema ,,takozvanim Albancima”.

Ovo je bilo za Arberija, da vidi ne samo kad, nego i kako i gde se prvi put pojavljuju i pravi i kobajagi-Albanci. ;)

A sad malo o lažnom titulisanju i nekim mnogo bezobraznim istorijskim falsifikatima…

Čuveni albanolog Florin Kurta objašnjava kakav je onaj ,,comiscortes” albanskog porekla i tvrdi da se radi o iskvarenom ,,homes tes kortes”, što navodno znači ,,šatorski grof” ili tako nešto i to je tobože neka vizantijska titula ili čin, koji se, eto, nekim čudom pojavljuje samo u ovom slučaju.

http://books.google.com/books?id=YI...s+kortes#v=onepage&q=homes tes kortes&f=false

Jedan balkanolog i francuski univerzitetski profesor koji se žestoko drži te iste titule je i izvesni Alen Duselije, koga ovde citiraju:

http://books.google.com/books?id=yB...s+kortes#v=onepage&q=homes tes kortes&f=false

a koji naglašava i insistira na tome da je taj vizantijski oficir šiptarskog (nemam nameru da vređam, nego samo izbegavam zabunu između normanskih i današnjih Albanaca) porekla.

Čovek je inače dao svoj doprinos i nekim klasicima albanologije kao što je ,,Kosova” :D

http://anthempress.com/product_info.php?products_id=265&osCsid=894khu2i0f7lm2a4jsj2tdplb6

gde je svoj deo posvetio odgovaranju na pitanje:

5. Is it true that Albanians invaded Kosova? - Alain Ducellier

Da li je istina da su Albanci izvršili invaziju Kosova?

Ja stvarno ne mogu da poverujem da dvojica istoričara i publicista, koji se u svojim knjigama bave Vizantijom itd. ni Florin Kurta, ni Alen Duselije nikad nisu čuli za latinsku frazu ,,Comes Cordis” odnosno ,,prijatelj od srca”, ,,srcu drag prijatelj”, ,,blizak prijatelj”, što bi Italijani rekli ,,Amico del Cuore!”

,,šatorski grof”, kakav blam :hahaha:

Dakle, Aleksije je deo Drača ostavio na poverenje svom pajtašu normanskog (da ne kažem albanskog :) ) porekla, pošto će naravno Normanin imati bolju prođu da prošije kod ,,svojih”, a ujedno je time pokušao i da ga zadrži kao saveznika da se ne bi previše slizao sa ,,svojima” t.j. Normanima iz suprotnog Gviskardovog tabora.

Poslednja izmena:
A tebi ni malo ne smeta cinjenica sto se vi sami zovete Shqiptari, a sto vas svi drugi zovu Albanci. :sad2:

Inace, vec sam ti rekao da su unuke Arbera i Albanoa Vizantinci odslepali u Antaliju, gde su sad uspesni biznismeni... prave ratluk, alvu, talumbe za turiste i tako to... :kafa:

Ne smeta mi , nas zove svet Albanci , mi sebe zovnemo Shqipetar od XVIII veka , sta znaci "sinovi orla" (na engleskom sons of eagle) :)
I ne samo to dva imena , ima i vishe , idi NPR od Srba , zvaliste nas , i zovnete nas cesto Arbanas .
The origins of the general name Albanian, which traditionally referred to a restricted area in central Albania, and of the current official name Shqip or Shqipëri, which may well be derived from a term meaning “pronounce clearly, intelligibly,” are still disputed. The name Albanian has been found in records since the time of Ptolemy. In Calabrian Albanian the name is Arbresh, in Modern Greek Arvanítis, and in Turkish Arnaut; the name must have been transmitted early through Greek speech.
----------------------------------------------------
1.Taj FLORIN CURTAJ , koj je on , imah li link za njega ?
Albanolog ne vjerujem da je , moze biti istoricar ..
2.Dali mislis da su i Albanoi isti sa nazivom Albanac , prema ovome sta citam od ovog Cutraj ?

Poslednja izmena:
http://www.fordham.edu/halsall/basis/AnnaComnena-Alexiad00.html

O famoznom pojmu, tzv. ,,tituli” ,,komiskort” nešto kasnije :cool:

Dakle, ,,AleksijadaAne Komnene, s kraja jedanaestog i s početka dvanaestog veka je prvi dokument u kome se pojavljuju Albanci, i to - ,,Albanci” i ,,takozvani Albanci”.

Prvo, ko su Albanci?

Kao što sam već pomenuo Albanci t.j. Albani/Albanoi su Normani, plaćenici u službi Vizantije.

A ko su onda ,,takozvani Albanci”?

,,Takozvani Albanci” su ljudi koji su očigledno nekako bili u vezi sa Normanima, najverovatnije tako što su se borili u istim plaćeničkim redovima, imali iste posede ili delili istu teritoriju, a možda i sve to zajedno.

Kristofer Gravet i Dejvid Nikol u svojoj knjizi ,,Normani” objašnjavaju položaj suprotstavljenih Normana u vojskama Roberta Gviskarda i Aleksija Komnena:

http://books.google.com/books?id=tU...3#v=onepage&q=normans fought guiscard&f=false

Dakle, još dok su normanski plaćenici bili poznati kao ,,Albanci” u Vizantijskom carstvu, pojavila se je grupa ljudi, njihovih saboraca i kolega, koji su polako preuzimali na sebe naziv za normanske plaćenike ,,Albanci”, pa se Ana Komnena tako i odnosi prema njima kao prema ,,takozvanim Albancima”.

Ovo je bilo za Arberija, da vidi ne samo kad, nego i kako i gde se prvi put pojavljuju i pravi i kobajagi-Albanci. ;)

A sad malo o lažnom titulisanju i nekim mnogo bezobraznim istorijskim falsifikatima…

Čuveni albanolog Florin Kurta objašnjava kakav je onaj ,,comiscortes” albanskog porekla i tvrdi da se radi o iskvarenom ,,homes tes kortes”, što navodno znači ,,šatorski grof” ili tako nešto i to je tobože neka vizantijska titula ili čin, koji se, eto, nekim čudom pojavljuje samo u ovom slučaju.

http://books.google.com/books?id=YI...s+kortes#v=onepage&q=homes tes kortes&f=false

Jedan balkanolog i francuski univerzitetski profesor koji se žestoko drži te iste titule je i izvesni Alen Duselije, koga ovde citiraju:

http://books.google.com/books?id=yB...s+kortes#v=onepage&q=homes tes kortes&f=false

a koji naglašava i insistira na tome da je taj vizantijski oficir šiptarskog (nemam nameru da vređam, nego samo izbegavam zabunu između normanskih i današnjih Albanaca) porekla.

Čovek je inače dao svoj doprinos i nekim klasicima albanologije kao što je ,,Kosova” :D

http://anthempress.com/product_info.php?products_id=265&osCsid=894khu2i0f7lm2a4jsj2tdplb6

gde je svoj deo posvetio odgovaranju na pitanje:

Ja stvarno ne mogu da poverujem da dvojica istoričara i publicista, koji se u svojim knjigama bave Vizantijom itd. ni Florin Kurta, ni Alen Duselije nikad nisu čuli za latinsku frazu ,,Comes Cordis” odnosno ,,prijatelj od srca”, ,,srcu drag prijatelj”, ,,blizak prijatelj”, što bi Italijani rekli ,,Amico del Cuore!”

,,šatorski grof”, kakav blam :hahaha:

Dakle, Aleksije je deo Drača ostavio na poverenje svom pajtašu normanskog (da ne kažem albanskog :) ) porekla, pošto će naravno Normanin imati bolju prođu da prošije kod ,,svojih”, a ujedno je time pokušao i da ga zadrži kao saveznika da se ne bi previše slizao sa ,,svojima” t.j. Normanima iz suprotnog Gviskardovog tabora.

dakle oni su bili sluge, ka i sad sto su.:lol::mrgreen:

Najveći problem u nerazumevanju situacije sa Šiptarima je mešanje i nepravilna upotreba njihova dva najvažnija imena. to je recidiv pristajanja na njihovo poimanje stvari i želju da se poistovete sa tim imenom kako bi mogli da iskoriste drugačije tumačenje imena Albanoi.

Dakle , činjenica je da su Grci Albanoima (tuđincima) nazivali plaćeničku vojsku koja je došla sa Đorđem Manijakom i naselili se u tim krajevima, postoje i genetski dokazi da je deo ovih ljudi ostao na tom području kao nosilac zapadnog haplotipa R1b (Ali ovo je podatak samo za teritoriju Albanije, na Kosovu je drugačija situacija), u koncentraciji koja nije karakteristična za Balkan. Ovim pristupom se može i datirati njihov dolazak između 1016. i 1154. godine kada se oni pominju u grčkim hronikama.

Druga stvar su Šiptari kojih je na Kosovu većina a koji su Kavkasko-Afričkog porekla sa istom krvlju koju poseduju današnji Kurdi i ostali stanovnici Kavkaza koji su se mešali sa semitskim doseljenicima iz Afrike i Bliskog Istoka. Oni su došli mnogo kasnije od Albanoa i njihove dolaske su pratile i turske hronike..

Dakle, opet ponavljam, tužna mešavina svakojakog penisa, to se veoma dobro oslikava na jeziku koji je još tužniji....lingvisti ne mogu da ga "uhvate ni za glavu ni za rep" u svakoj ispitnoj kategoriji se pojavljuje u različitim grupama, upravo zbog načina na koji je sklepan..... nesumnjivo da albanski jezik , ako su i grčki, latinski i afrikaans u indoevropskoj grupaciji, mora da bude postavljen tu gde jeste, ali je žalosno što se malo stručnjaka bavi genealogijom jezika koji su indoevropski a nemaju direktan koren u indoevropskoj porodici......
.... a možda to i nije slučajnost, jer, kada bi se indoevropski "očistio" od takvih krajnosti , ostala bi činjenica da je indoevropski koren - u stvari slovenski jezik

Najveći problem u nerazumevanju situacije sa Šiptarima je mešanje i nepravilna upotreba njihova dva najvažnija imena. to je recidiv pristajanja na njihovo poimanje stvari i želju da se poistovete sa tim imenom kako bi mogli da iskoriste drugačije tumačenje imena Albanoi.

Dakle , činjenica je da su Grci Albanoima (tuđincima) nazivali plaćeničku vojsku koja je došla sa Đorđem Manijakom i naselili se u tim krajevima, postoje i genetski dokazi da je deo ovih ljudi ostao na tom području kao nosilac zapadnog haplotipa R1b (Ali ovo je podatak samo za teritoriju Albanije, na Kosovu je drugačija situacija), u koncentraciji koja nije karakteristična za Balkan. Ovim pristupom se može i datirati njihov dolazak između 1016. i 1154. godine kada se oni pominju u grčkim hronikama.

Druga stvar su Šiptari kojih je na Kosovu većina a koji su Kavkasko-Afričkog porekla sa istom krvlju koju poseduju današnji Kurdi i ostali stanovnici Kavkaza koji su se mešali sa semitskim doseljenicima iz Afrike i Bliskog Istoka. Oni su došli mnogo kasnije od Albanoa i njihove dolaske su pratile i turske hronike..

Dakle, opet ponavljam, tužna mešavina svakojakog penisa, to se veoma dobro oslikava na jeziku koji je još tužniji....lingvisti ne mogu da ga "uhvate ni za glavu ni za rep" u svakoj ispitnoj kategoriji se pojavljuje u različitim grupama, upravo zbog načina na koji je sklepan..... nesumnjivo da albanski jezik , ako su i grčki, latinski i afrikaans u indoevropskoj grupaciji, mora da bude postavljen tu gde jeste, ali je žalosno što se malo stručnjaka bavi genealogijom jezika koji su indoevropski a nemaju direktan koren u indoevropskoj porodici......
.... a možda to i nije slučajnost, jer, kada bi se indoevropski "očistio" od takvih krajnosti , ostala bi činjenica da je indoevropski koren - u stvari slovenski jezik

Lesandre, po je*eni milioniti put, Albanoi nemaju dve blage veze sa Albancima i ti si jedini koji ovde podrzva tu laznu tezu koju oni namecu.

Da ne crtam ponovo, imas u temi citat koji objasnjava koga objasnjava to Albanoi-dosljaci.

Albanoi su normanski, franacki placenici.

Prvi covek koji je oformio Kraljevinu Albaniju i dao joj to ime nije bio ni Albanac, ni Italijan, ni Grk, ni Srbin, vec je*eni Karl (Sharl) I franacki kralj normanskog porekla! :dash:

Siptari su isto sa tim Albanoima taman koliko su srpski gastarbajteri u Nemackoj Nemci.

Zato oni i danas sebe vide kao Siptare, a zapadnjacima je oblast ostala poznata kao Albanija.

Ne mesaj tadasnje franacke Albance i ove danasnje, jer se je jos tada znalo, kao sto rekoh, ko su pravi, a ko takozvani Albanci.

Lesandre, po je*eni milioniti put, Albanoi nemaju dve blage veze sa Albancima i ti si jedini koji ovde podrzva tu laznu tezu koju oni namecu.

Da ne crtam ponovo, imas u temi citat koji objasnjava koga objasnjava to Albanoi-dosljaci.

Albanoi su normanski, franacki placenici.

Prvi covek koji je oformio Kraljevinu Albaniju i dao joj to ime nije bio ni Albanac, ni Italijan, ni Grk, ni Srbin, vec je*eni Karl (Sharl) I franacki kralj normanskog porekla! :dash:

Siptari su isto sa tim Albanoima taman koliko su srpski gastarbajteri u Nemackoj Nemci.

Zato oni i danas sebe vide kao Siptare, a zapadnjacima je oblast ostala poznata kao Albanija.

Ne mesaj tadasnje franacke Albance i ove danasnje, jer se je jos tada znalo, kao sto rekoh, ko su pravi, a ko takozvani Albanci.
Ми причамо исту причу али се не разумемо, Шиптари се користе тим именом ради поена......... тако сам и написао тамо....
А чињеница је да , али само у Албанији, не на Косову, има потомака тих Нормана..
Шиптари су Черкези....

Ne smeta mi , nas zove svet Albanci , mi sebe zovnemo Shqipetar od XVIII veka , sta znaci "sinovi orla" (na engleskom sons of eagle) :)
I ne samo to dva imena , ima i vishe , idi NPR od Srba , zvaliste nas , i zovnete nas cesto Arbanas .

Ja ti rekoh, Moravac sa Morave, Arbanas sa Arbane.

Nego, nemoj da zaboraviš Arnaut, da ne kažem ,,Arnaboude” ;)

http://books.google.com/books?id=kT...GPKP8yAT4rrWJBA#v=onepage&q=Arbaboude&f=false

A jel' si ti to siguran da se zovete Shqipetar bas od XVIII veka ili je samo tad prvi put zabeleženo da se tako zovete?

Kako to da su ranije zapadni putopisci beležili da se zovete skyptar, skiptar, chkip?

Hoćeš da mi objasniš kako to Shqiptar znači ,,sinovi orla”?

Šta se u toj reči tačno odnosi na orla, a šta na sina?[/QUOTE]

1.Taj FLORIN CURTAJ , koj je on , imah li link za njega ?
Albanolog ne vjerujem da je , moze biti istoricar ..

Ih, bre, Arberi, pa zar albanski istoričar da bude, a da ne bude albanolog. Pa to bi već bilo nečuveno.

2.Dali mislis da su i Albanoi isti sa nazivom Albanac , prema ovome sta citam od ovog Cutraj ?

Što se Kurte tiče, on ne samo da se pravi blesav i predstavlja vizantijske Albanoe kao Albance, nego kad pomene franački kontigent, on ih stavlja pod navodnike, kao ,,Franci” :D

http://books.google.com/books?id=YI...Spf0NYKuzQS8iPSDDw#v=snippet&q=Franks&f=false

Još će i Robert Gviskard da ispadne Albanac.

Poslednja izmena:
Ми причамо исту причу али се не разумемо, Шиптари се користе тим именом ради поена......... тако сам и написао тамо....
А чињеница је да , али само у Албанији, не на Косову, има потомака тих Нормана..
Шиптари су Черкези....

Izvini možda sam te pogrešno razumeo.

Ali što se Šiptara i Čerkeza tiče, ‘ajde da se ne zalećemo.

Možda ima Čerkeza među njima, ali baš da ih poistovetimo…

Izvini možda sam te pogrešno razumeo.

Ali što Šiptara i Čerkeza tiče, ‘ajde da se ne zalećemo.

Možda ima Čerkeza među njima, ali baš da ih poistovetimo…

Što se Normana tiče, ako njihovih potomaka ima u Albaniji, ne vidim zašto ih ne bi bilo i na Kosovu.

Ili misliš da je Albanija Normanima, t.j. nekim eventualnim normanskim unucima zabranila da prelaze na Kosovo?

Poslednja izmena:

Back