Jedne večeri u restoranu O'tools u centru Hamiltona pomislih da bih tako želeo da se sa nekim ispričam otvoreno.
Još sam ispijao svoju Coca Colu kada je pored mene došao jedan mladić i nešto prokomentarisao. Posle nekoliko reči ispričao mi je da je sa društvom krenuo negde na ples ali je odjednom dobio jaku želju da tu svrati tako da se odvojio od njih i u restoranu spazio mene. Ja ga se nisam sećao ali on reče da smo se sreli upravo kada se tamo doselio iz tadašnje Juge.
Naravno meni nije bilo nejasno da je bio podstaknut od strane Sveprisutnog, Sveznajućeg i Svemogućeg da svrati i popričamo budući da se taj Sveprisutni uvek stara da u svoj život dobijemo sve ono što je neophodno za naš ispravni duhovni razvitak. Ne ono što mi mislimo da nam treba već ono što nam zaista treba. Zbog toga i jeste Sveti Pavle rekao; "Molite se braćo ali jedino Sveti Duh zna šta vam treba.
Otuda ako neko i ima tajminge (sinhronicitete) u svom životu verovatno bi trebao da se pita malo dublje od onoga što je Juhg ili bilo ko drugi iznosio iz svog stanja nedovoljnog razumevanja života.
Zašto sebe ograničavati i uslovljavati dostignućima ili nemoćima drugih?
Luis,
meni je jako drago da si Ti pronašao inspiraciju u nečemu...ali ipak, ono što iznosiš ostaje '
kratko-...' za bar još jednu malu istinu, što kao izrečena cjelina predstavlja Ne-potpunu istinu ili 'laž'.
Nemoj se osjetiti napadnutim, to mi nije cilj. Cilj mog javljanja je da na tvoj komentar DODAM ono što mu nedostaje, da ispravim, da prosvijetlim ono što je još uvijek u magli. Dakle, radi se o sinhronicitetu na način na koji ga ti predstvaljaš... Ima dosta istine u tvom izlaganju, slažem se da postoji 'Svemogući, Sveprisutni, Sveznajući' ali mi je prosto smiješno da takve riječi koristimo u današnjem riječniku i to na takav način. Zašto? Upravo zato što te iste riječi nalazimo u religijama koje su nas milenijumima zavodile u NE ZNANJE o Sebi, tj. u zablude.
Na što želim da ukažem kada kažem 'ZABLUDE'?
Svaki put, kada prstom pokažeš na nešto izvan Sebe kao nešto 'VEĆE' nešto 'Sveznajuće'...nešto što 'NISI TI'...
u zabludi si.
Kada se tako osjećaš, Ti si opet SLEDBENIK, kao što i sam Sebe nazivaš u mnogim dijelovima svojih izlaganja.
A šta je sledbenik?
Sledbenik je samo drugi naziv za VJERNIKA.
Sve dotle dok imaš potrebu i razloge da VJERUJEŠ u nešto ili pak nekome...ne možeš tvrditi da ZNAŠ to u što vjeruješ da ZNAŠ.
Sva 'tvoja Znanja' NISU onda Tvoja već su Ti usađena u razum te se tvoj ego prilagodio tom novom 'stanju svijesti' (Svjesnosti o Sebi) koja je još uvijek EGO ali u rukavicama. Ipak, imati želju s kojom upravljaš svojom Voljom, dakle, imati želju da ukažeš čovječanstvu na mogućnosti koje su svugdje oko nas...vrijedno je pažnje, vrijedno je čitanja. Zamka, koja se postavlja čovjeku pri traženju istina je njegova spremnost da povjeruje u nešto kao jedinu istinu, prvi put kada naiđe na nešto što mu je srodno, stvarajući iz tog 'pronađenog', bolje reći iz tog 'odgovarajućeg' mu...novu dogmu. Zato kažem, kada nekoga nazivaš 'Bogo-čovjek' recimo, samim tim Sebe ili ostale ljude koji to 'NISU' odvajaš od cjeline, NE-Svjesno kreiraš hijerarhiju, koja je uvijek svojstvena razumu, logici, intelektu a koja sama po Sebi zahtijeva BALANS. Stvarajući 'VOĐU' moraš da mu stvoriš i SLEDBENIKE.

To je jedna od osnovnih uloga razuma...da polarizuje nešto što JESTE.
NE-POSTOJI 'BOGO-ČOVJEK' izvan svih 'BOGO-LJUDI'...To je još jedna PREVARA RAZUMA; EGA. SVI LJUDI SU 'BOGO-LJUDI', samo što je nekima i Znanje o Sebi kao Sebi-'BOG-u' dostupno, dok još jesu projekcije Sebe kroz dušu zvanu 'ČOVJEK', dok većini to još nije.
Dakle, u tvojim izlaganjima postoje rupe koje filuješ proizvoljnim izrazima razuma a koji onda daju utisak (Iluziju) kompletnosti, neprikosnovenosti tih prihvaćenih istina, te kao i do sada, kao što su to i dosadašnje institucije (Religije) uspjele da učine i ovaj 'ECKANKAR' ima tendenciju da postane INSTITUCIJA-Religija. To je svojstvo Razuma i ukoliko mu se dopusti da proslijedi svoju namjeru, razum će da učvrsti poziciju 'ECKANKARA' na mjesto dosadašnje religije...bilo koje. Dakle, ništa se nije izmijenilo u pristupu. 'ECKANKAR' traži sledbenike...sledbenici daju 'Život' 'ECKANKARU'...
Samom tvojom tvrdnjom da si njegov sledbenik...zapitaj se:
"Odakle ova tvrdnja dolazi?"
'Jedno' je biti inspirisan i onda tražiti istine u Sebi a 'drugo' je SLIJEDITI...To je čovjekova najveća zabluda. Nisu li Isosvi sledbenici takođe VJEROVALI Isusu i slijepo ga slijedili...a njihova Svjesnost se nije pomakla dalje od početka? (Ništa drugo ne nauči pačurlija ta, nego što je prije znala kva, kva , kva...?)
Šta je sad razlika u tome da Ti ili neko drugi vjerujete 'Isusu', 'Budi', Meni ili 'ECKANKARU'?
To je samo drugi naziv za isto: VJERA.
VJERA I ZNANJE O SEBI NISU JEDNO.