SINGIDUNUM

milica85:
Sto se prakse tice znam da ima,ali nisam sigurna u kojoj godini,a posao mozes relativno lako da nadjes.Znam dosta njih koji su se zaposlili u microsoftu..........

:shock: U Microsoftu mozete da radite samo kao portiri i kafe kuvarice. Kako mozes tako nesto da lupis, tesko je i ovako naci posao a kamoli u Microsoftu. Zaboga, znam ETF-ovce sa visokim prosekom, a jednog decka i sa medaljom sa Matematicke olimpijade, koji nisu dobili posao u Microsoftu, a ti ovde lupas gluposti, narocito ako imamo u vidu:

milica85:
Na prvoj godini imas 8 ispita,u prvom semestru imas kvantitativne metode-za to moras malo da se pomucis,malo da ucis da bi polozio,zatim sociologiju-tu niko ne ide na predavanja,a profa je skroz cool,uradi ti sve kolokvijume,zatim ORT(osnove racunarske tehnike)-skroz ok predmet,mora malo da se uci,profa ok takodje.Imas engleski i jos jedan strani jezik.Engleski-moras da se trudis.U drugom semestru imas ekonomiju,e to moras da sednes i da nabubas od A-S,ako mislis da polozis,racunovodstvo je ok,asistent uvek pusti da se prepise,zatim informatika-ako si ikad video racunar polozices i to je to.

Da, da, Microsoft prosto zudi da zaposli ljude sa takvim obrazovanjem.
Hajde da si spomenula neku banku ili nesto drugo, ali Microsoft... smejacu se ovome nedelju dana... :D

sad si ti mene zasmejao,jel ti znas uopste kakve kurseve organizuje sam microsoft?
ljudi bre ne znaju engleski da beknu, a dobijaju njihove diplome koje su stekli navodno slusajuci kurs na engleskom...
a sa tim kursom mozes da se zaposlis kod njih...

milica85:
E,pile moje a znas u cemu ce tek biti razlika izmedju nas sto studiramo singidunum i tebe sto nosis blokove?U tome sto cemo mi jednog dana,kad zavrsimo fax,sedeti u nekim foteljama,a ti ces i dalje nositi te iste blokove.. ;) :evil: :evil:
Pozzzzzzzzzzzzzzzzzzz[/QUOT

koko moja, ja sam nosio ovo leto te iste blokove i zaradio 3000 evra u kanadi, inace mi to nije zanimanje. Studiram arhitektonski fakultet univerziteta u beogradu, a pre toga sam bio godinu dana na gradjevinskom fakultetu, takodje univerziteta u Beogradu....
o toj fotelji mozes da sanjas, kao i 98% tvojih kolega, jer ko ce da zaposli kvazi strucnjaka koji je polagao vecinu ispita za 2 dana ucenja svakog?! Onih 2% sto sam ostavio kao potencijalno uspesne su oni koje ce mame ili tate na jakim pozicijama moci da zaposle, i zbog istih roditelja ce neko da trpi njihovo neznanje i glupost.
ja pricam o nosenju blokova, jer imam iskustva i sa skolom, i sa nosenjem blokova, imam iskustva i u Srbiji, a imam i u Kanadi, i mogu ti reci da sa znanjem koje ces steci na vecernjem fakultetu singidunum neces nigde nista uraditi, ne bi to proslo ni u banana republikama... Ne pricam o singidunumu kao bednom jer sam na nekom drugom fakultetu, nego zato sto je tako, mogao sam o zaposljavanju takvih eksperata da slusam iz prve ruke. Otac mi je bio direktor fabrike od 3000 ljudi, diplomirani masinski inzenjer, i magistar organizacionih nauka (ovo je, hvala Bogu, jos uvek), pa je imao sta da mi kaze. Nikom ne zelim zlo, ali je smesno da ti sa tvojim fakultetom pretis meni nekim foteljama u kojima ces da sedis. Sedeces u fotelji, lepoj, koznoj, samo pod uslovom da batalis taj kurs singidunum i od godisnje skolarine da kupis istu. Inace, zao mi je sto si zensko pa neces moci ni da nosis gorenavedene blokove, jer bi u tom slucaju nesto i mogla da zaradis. Izvinjavam se ostalim studentima prozvanog fakulteta na svim teskim recima, ali sam morao da kazem samo istinu i nista osim istine, podstaknut prozivkama devojke koja ima 22 godine, studira vas fakultet, i verovatno uzima pare od roditelja da kupi 200 g zu-zu peciva u Kumodraskoj ulici (blizu fakulteta), a onda potrosi ostatak na espreso sa mlekom u nekom od kafica u Ljubickoj ulici.... a meni je nasla da prica o zivotu, parama, foteljama, i najsmesnije od svega, o strucnosti...
P.S od sad, posto ste gospodjice Milice saznali da sam i ja student, insistiram da mi se obracate sa malo manje omalovazavanja i malo vise postovanja, a molim vas da me ne nazivate kolegom, jer moj kolega ni u cemu nikada necete moci da budete

Auron:
@big l Srecno na gradilistu.
@milica85 zovi studentsku sluzbu i pitaj ih,maximalno su ljubazni.Ako ne gresim(a prichao sam sa ovima iz studentske sluzbe FFMO na tu temu tako da je informacija od njih pouzdana) svakom ko ima prosek od 9.5 pa do 10 sleduje 30-50% stipendije,zavisi od broja ljudi koji apliciraju za stipendiju, a onima sa prosekom 10 svih 100% stipendije.

gospodine Aurone, pre godinu dana ste trebali da mi pozelite srecu na Gradjevinskom fakultetu, a ove godine mozete slobodno da pozelite istu meni za Arhitektonski fakultet...
uostalom, mozete da procitate post iznad ovog, i na vas se delom odnosi. Puno srece u zivotu!

@big l
Shto se tiche posta dva mesta iznad,mogu samo da kazem vreme ce pokazati ko ce gde biti,naravno ovo se ne odnosi na neko poredjenje izmedju moje i vashe buducnosti poshto necemo raditi u istoj branshi,nego je recheno uopshteno.Takodje poshto su studenti privatnih fakulteta vecinom(60%) deca bez lichnih prihoda, zaochekivati je da novac dobijaju od svojih roditelja,ili da dobiju stan od roditelja koji bi iznajmljivali i tako "zaradjivali" pare,jer im je ispod chasti da rade neki posao koji ne podrazumeva sedenje u fotelji,ali to nije problem fakulteta, vec plod kucnog vaspitanja.
Pre godinu dana se nismo sreli da bih vam pozeleo srecu za Gradjevinski,ali...Arhitektonski fakultet,ima dobru reputaciju u nashoj zemlji,moci cesh sa mnogo manje problema da se zaposlish,kada ga zavrshish i imacesh daleko manju konkurenciju za razliku od menadzera,pravnika,ekonomista itd.U svakom sluchaju srecno i sve najbolje!

Samo da vas podsetim da nismo vise u socijalizmu.Proslo je to vreme kad si dobijao fotelju cim zavrsis fakultet.Zato nemojte biti nadobudni,bilo da studirate drzavni ili privatni fakultet.
Mnog je tu faktora ukljuceno,nista ne zavisi od pecata na diplomi.

Pozdrav i tebi,ali i ti si svojim postom svrstan u tu grupu.
I ajde vec jednom da razresimo tu famu o privatnim fakultetima.
Sto se tice love- isto je. Isto placamo ja i sestra,s tim sto ona studira Filozofski fakultet- drzavni. Ista cifra je u pitanju.
Sto se tice ucenja- ja manje ucim,istina je. Sad ja vas da pitam da li vi uopste znate kako se uci i koliko u svetu, Evropi?
Da li vi mislite da je normalni imati cetvorosemestralne ispite? ili da je prosek studiranja 8 godina?
Letos sam upoznala devojku iz Francuske koja je sa 25 godina magistar prava.
Nije genije,nije studirala privatni fakultet,nije nikog potplatila vec jednostavno imaju dobar sistem obrazovanja koji se manje -vise primenjuje i na Singidunumu.
U Grckoj uopste nemaju uslov.To znaci da sam ja cetvrta godina,a dala sam 3spita iz prve i 2 iz druge.
U Londonu si sa 25 vec zakasnio za karijeru,jer su ljudi zavrsili fakultet sa 21.
Nas sistem obrazovanja je debelo zastareo i to je cinjenica.

Zivimo u potrosackom drustvu,u kapitalizmu. I vreme je novac.
I ako me pitas da li zelim da masem diplomom drzavnog fakulteta sa 30 godina ili zelim da zavrsim fakultet sa 22,reci cu ti:
Da zelim da imam ceo zivot ispred sebe da napravim karijeru kakvu prizeljkujem.
U toj karijeri diploma je samo pocetak, a vreme,iskustvo i moja licnost su stvari od kljucnog znacaja.

slazem se, samo nisam siguran koliko vrata ce da ti otvora ta diploma... treba koristiti svaki momenat, ali ne zato sto je vreme novac, nego zato sto je zivot suvise kratak. Ko dobro uci na drzavnom, moze bez problema da ga zavrsi do 25 godine (i to ove koji traju po 5 godina), a nijedan ne mozes da zavrsis do 21, barem da sam ja cuo. Imam druga ovde u kanadi, ima 26 godina i 4 godine radnog staza, a sa 22 je diplomirao elektrotehniku, zato sto je bio sjajan ucenik pa je osnovnu i srednju zavrsio 2 godine ranije. To uopste nije uobicajena stvar, stavise, on je najmladji diplomac u istoriji svog fakulteta. Tako da.... pravite promisljene poteze, i ne uzdajte se previse u bilo koju diplomu. Supalj strucnjak moze diplomom samo da obrise svoju nestrucnu zadnjicu! Pozdrav!

Ne treba su uzdati u bilo koju diplomu.I ne postaje se strucnjak samo ako si zavrsio faks.T o ti je najveca zabluda.Ti to potenciras,ali videces u zivotu da nije tako.
Eto,konkretno u mom buducem zanimanju- moja najbolja drugarica nije zavrsila fakultet a radi na poziciji koju niko samo sa diplomom nece dobiti. Njene kolege i koleginice su svi do jednog zavrsili fakultete,ali sta im vredi kad ona razbija posao. Bolja je od svih njih zajedno.
Iskustvo i njena licnost su tu nabitniji.A nije da je to samo ovde u Srbiji,putovala je po svetu i dobijala super ponude za posao. Mislis da je neko pitao da li je zavrsila fakultet,privatni ili drzavni.
Najbolje je da nesto radis po malo dok studiras, u svojoj bransi. Bilo sta,vazno da si tu.Pa kad zavrsis nisi pao s marsa,nego ima neku predstavu o poslu kojim ces se baviti.
To sam naucila od mog brata koji je masinski inzenjer.Jeste covek diplomirao sa desetkom,al kad se zaposljavao nije mu to bilo od presudnog znacaja.Radi u jednom osiguravajucem drustvu na proceni stete kod automobila.Kad je bio konkurs,njih pet,sest svi inzenjeri sa masinca a oni iz kompanije otvore haubu automobila,pa da vidimo momci sta je ovde sta,kako sta funkcionise. I on je dobio posao,samo zbog toga sto je ceo zivot radio kod celeta u servisu. i dok je studirao i dok je zavrsavao matematicku gimnaziju kao vukovac.
Zato se slazem sa tobom da ne treba bezati od posla,bilo kakav da je. Sta god da radis u prednosti si nad onima sto se zavaravaju da ce da uskoce u fotelju cim im dekan potpise diplomu.

e, bre, pa ja lepo rekoh na kraju mog poslednjeg posta da se ljudi ne uzdaju u diplome, a ti me napala da to potenciram.... ja sve vreme pricam o prednosti konkretnog znanja nad obicnim parcetom papira koji mnogi vise vrednuju, a koji se naziva diplomom... kljucno oko mojih napada na singidunum je sto mislim da nikakvo znanje ne moze na njemu da se stekne, a sta li tek onda znaci takva diploma.... eto...

Dakle, gospodin gore se nasao uvrijedjen jer mu je receno da nosa blokove.
1. Nije lijepo omalovazavati neki rad. Ja sam cistila, krecila, vukla zemlju, gulila malter spaklicom, bojala drvo, lakirala, nosila, prala... I nista mi ne fali i ne vidim to kao neku svoju sramotu ili prijetnju za uspjeh u zivotu.

2. Studiram Turizam i hotelijerstvo na Singidunumu i nekako ne mogu da nadjem sebe u podjeli 98% ce propasti jer nisu nista naucili 2% ce dobiti na gotovo od mame i tate. interesantno.
Sticajem okolnosti, ja imam svoju turisticku agenciju i raspolazem solidnim znanjem. Dovoljnim da bih je vodila. Onda, imam vrlo visok prosjek i niti jedan ispit nisam uspjela da spremim za dva dana, mada nisam bas previse glupa. Ili jesam, cim kazes da je to moguce i da svi na mom fakultetu to tako cine.
Da, istina je, jedno 60% ljudi tamo su mamini i tatini krelci koji dodju, naprave puskice, nakrkljaju svoju sugavu 6 i odu kuci sretni i ponosni sto su, blago mami, polozili ispit.
Za svaki ispit se pripremam mjesecima. Poslijednjih petnaest dana ne gledam sunce koliko ucim... Zasto? Za desetku? Niposto! Vec zato sto mislim da u tim knjigama pise nesto sto mi moze koristiti. Mislim da je moje znanje ono sto cu unovciti sutra, a ne diploma. Znanje i talenat koji ti treba za sve.

Tako da, obustavi neosnovano vrijedjanje, ako nisi dovoljno obavjesten, a nisi.
Tebi svaka cast na Arhitekturi. Ako istrajes, uvjerena sam da ces dobro proci jer je to jedan od rijetkih korisnih fakulteta.

za HEBEHY
ja ne znam da li pricam Srpskim jezikom, ili Engleskim sa jamajcanskim naglaskom pa me ne razumete?! Meni je milica sa omalovazavanjem pricala o nosenju blokova, pa sam je zato napao, jer ona smatra verovatno to za neko uncool zanimanje sto bi neki slepci rekli. Ja sam nosio te iste blokove, mesao malter, krecio, ugradjivao mermerne kuhinje i kupatila, pravio sa prijateljem unutrasnjost njegove picerije, i ponosim se apsolutno svakim posao koji sam radio! Ne bih imao problem ni da perem ulice, jer sam se za pare koje sam zaradio posteno mucio... i uprljao, i iskasapio, i izranjavao, sve redom.... tako da- tvoji napadi su neosnovani!
Ja sam upravo pricao, poenta moje price je bila da nijedan posao nije sraman, i da pazite na sta trosite vreme!
uostalom, sto bi tupio vise, kada je sustinu rekla Marga, nemica kojoj sam obavljao neke poslove, a koja inace ima milione dolara:,, The more flexible you are, the better you get through in your life..."
pozdrav! i citajte malo pazljivije da ne dolazi do bespotrebnih nesporazuma, i suvisnih naglabanja!uzivajte...

Bersina:
sad si ti mene zasmejao,jel ti znas uopste kakve kurseve organizuje sam microsoft?
ljudi bre ne znaju engleski da beknu, a dobijaju njihove diplome koje su stekli navodno slusajuci kurs na engleskom...
a sa tim kursom mozes da se zaposlis kod njih...

Bersina:
fakultet saradjuje sa njima, ne znam sto se cudis da neko ostane da radi tamo posle odradjene prakse...

Odluci se sta hoces da kazes. Jedno je da ljudi koji ne znaju da beknu engleski zavrse MS kurseve (sto mi je opet malo neverovatno) i to nikakve veze nema sto vas fakultet saradjuje sa njima, niti su njihovi kursevi preduslov da se zaposlis kod njih. Ako i jesu, onda cemu diploma bilo kog fakulteta, pa i vaseg? Neverovatno kako si uspeo da u dva posta demantujes sam sebe.

Da se razumemo, moja jedina zamerka privatnim fakultetima je nepostojanje ili izuzetno niski kriterijumi prolaza. Dakle, po meni los student na drzavnom fakultetu nije nista bolji od istog takvog na Singidunumu ili nekom drugom privatnom. Odgovorno tvrdim da svi iz mog okruzenja koji redovno uce i idu na predavanja/vezbe bez problema daju godine i fakultet privode kraju. Uci se puno i ima nepotrebnih stvari, ali mislim da je najveci problem u celoj prici to sto ljudi na fakultet dolaze bez radnih navika, iz ruiniranog osnovnog/srednjeg obrazovanja, bez elementarnih predznanja, i naravno da je tada fakultet tezak. Zato prve dve godine mnogih drzavnih fakulteta pre svega ima za funkciju da nadomesti taj prazan prostor u obrazovanju. Mene nervira sto se na privatnim univerzitetima obrazovanje tretira kao roba cije je sredstvo placanja iskljucivo novac a ne znanje. Onog trenutka kada kriterijumi na privatnim fakultetima budu jednaki drzavnim, tada cu ustati u njihovu odbranu. Tada ce biti i bolja selekcija studenata i uopste podizanje kvaliteta obrazovanja. Sada to nije slucaj.
S obzirom da sam imao prilike da spremam matematiku dosta studenata sa privatnih fakulteta, meni je prosto neverovatno kako je covek koji ne zna mnozenje negativnih brojeva (gradivo 7. razreda osnovne skole) uopste prosao srednju skolu a kamoli upisao fakultet. Ili da asistentkinja sa Beogradske bankarske akademije studentima na ispitu pomaze da rese obicnu kvadratnu jednacinu (elementarna srednjoskolska matematika). Po meni nije normalno da takvi ljudi uopste dobiju bilo kakvu vrstu diplome, kao sto nije normalno da danas u privatnom obrazovanju uopste ne postoje nikakvi kriterijumi prilikom selekcije studenata. Kada to bude sredjeno, tada cu biti za privatne fakultete. Za sada je situacija kao i u svemu ostalom u ovoj drzavi: za novac se sve moze kupiti.

Na svakom fakultetu imash dobre i loshe studente.A inache daleko bilo da se na drzavnim i privatnim fakultetima izjednache kriterijumi,u tom sluchaju bih studirao u inostranstvu,verovatno negde u USA ;) mada u svakom sluchaju planiram da MBA studije zavrshim tamo jednog dana...

Auron:
Na svakom fakultetu imash dobre i loshe studente.A inache daleko bilo da se na drzavnim i privatnim fakultetima izjednache kriterijumi,u tom sluchaju bih studirao u inostranstvu,verovatno negde u USA ;) mada u svakom sluchaju planiram da MBA studije zavrshim tamo jednog dana...

Ponavljam, licno ne poznajem (a znam vrlo, vrlo dosta ljudi) koji sa redovnim radom i ucenjem imaju problema sa studiranjem na drzavnim fakultetima. Ali zato znam puno ljudi koji se stalno zale na profesore, kukaju kako je tesko gradivo i kako su kriterijumi visoki a te iste ljude sam vidjao po fakultetskim kaficima dok sam ja redovno isao na predavanja i vezbe. I opet ponavljam, da kriterijum na fakultetima nije problem. Problem je sto dolaze manje kvalitetni studenti nego ranijih godina a sve zbog loseg prethodnog obrazovanja. S obzirom da imam dosta stariju sestru koja je svojevremeno bila jedan od 3 vukovca generacije u srednjoj skoli u kojoj si po odeljenju imao 2, 3 vrlodobra ucenika dok su ostalo bili odlikasi, prosto mi je neverovatno da danas u istoj toj skoli (i gomili drugih) postoji hiperprodukcija nezasluzenih vukovaca kao i hiperprodukcija losih ucenika. Medjutim, danas je takva situacija (puno fakulteta i visih skola) da i ucenici sa dobrim pa cak i dovoljnim uspevaju da upisu i zavrse neke fakultete i neke vise skole. To po meni nije normalno. I sada imamo situaciju da danas svako ko poseduje elementarnu pismenost studira, da neko ko je pre 20 godina imao obezbedjenu karijeru kao automehanicar (bez ikakve ironije, izuzetno postujem navedeno zanimanje) danas zavrsi neki menadzment i pritom se tim menadzmentom dici vise nego molekularni biolog svojom doktorskom disertacijom. Ne zaboravite da je objektivna skromnost jedna od odlika intelektualaca. Kao posledicu toga imamo loseg automehanicara (jer neko mora i to da bude, a to je zalosna filozofija) i loseg menadzera koji opet nema gde da se zaposli od prevelike konkurencije menadzera u drzavi koja nema proizvodnju i u kojoj i nema cime da se upravlja. Glavni danasnji problem je nikakva selekcija i raslojavanje intelektualne i radne znage. Dakle, svako odeljenje osnovne skole iznedri par dobrih ucenika (prvi krug selekcije) koji zatim odu u srednju skolu i u toj vecoj konkurenciji dobijaju kvalitetnije obrazovanje (drugi krug selekcije) i zatim upisu fakultet koji jos vise razvija njihove intelektualne sposobnosti (treci krug selekcije). Takvi ljudi su intelektualci. Danasnji svrseni studenti privatnih i nekih drzavnih fakulteta su (dok se situacija bitno ne promeni) poluintelektualci. Ljudi koji su zahvaljujuci trenutnoj situaciji u zemlji preskocili barem dva od malopre navedena kruga selekcije i usli nezasluzeno u akademski sistem.

Svi ljudi koji nas obrazovni sistem danas nazivaju zastarelim grese u nekoliko stvari. Sam sistem NIJE zastareo jer doticni sistem postoji i na mnogim velikim i uspesnim zapadnim univerzitetima. Zastarelo je gradivo i nacin reprodukcije istog, nikako njegova kolicina. Ostarele su zgrade jer nisu odrzavane proteklih godina. Zastareli su racunari koji su davno dobijeni u vidu donacija. Ali sistem nikako nije zastareo. Mozda su zastareli i neki profesori, ali to je vise problem odlivanja kvalitetnog kadra proteklih godina koji bi ostali da su bila normalnija vremena i svojim uticajem promenili metodologiju tih profesora. Tako je na svim normalnim univerzitetima u normalnim zemljama.

Drzavnim fakultetima jedino zameram sto polako pocinju da se rukovode trzisnim principima i time pravdaju cene skolarina zaboravljajuci pritom da su svi ti fakulteti izgradjeni parama poreskih obveznika i da svi ti profesori primaju platu iz budzeta koji opet finansiraju poreski obveznici.

kamudarafte:
Odluci se sta hoces da kazes. Jedno je da ljudi koji ne znaju da beknu engleski zavrse MS kurseve (sto mi je opet malo neverovatno) i to nikakve veze nema sto vas fakultet saradjuje sa njima, niti su njihovi kursevi preduslov da se zaposlis kod njih. Ako i jesu, onda cemu diploma bilo kog fakulteta, pa i vaseg? Neverovatno kako si uspeo da u dva posta demantujes sam sebe.

To su dve odvojene recenice,ako nisi primetio.I nemaju veze jedna sa drugom.Mrzi me da to objasnjavam,verovatno opet ne bi ukapirao.
E,da Bersina je zensko ime,istorijsko.Cudi me da vi pametni sa drzavnog faksa ne znate,a ja eto sa Singidunuma znam ko je bila.
Neverovatno kako si uspeo sam sebe da demantujes. A mozda se na drzavnom ne izucava opsta kultura...

Back