Sindikalci opet u štrajku! Zašta?

• Začetnik teme Začetnik teme risim
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Čemu se čuditi? Sindikat nikada kod nas nije ni imao pravu funkciju a ta je da štiti radnička prava.
Jedina svrha sindikata je bila da se bavi kojekakvim izletima,šopinzima, banjama i svinjskim polutkama jer se smatralo da radnici sami upravljaju svojim preduzećima i da im sindikat u punom smislu te reči nije ni potreban.
Kako se vremenom budemo odvikavali od socijalističkog načina vaspitavanja tako ćemo se i privikavati na novu i pravu funkciju sindikata a ta je da bude jedan od partnera u borbi za širok spektar radničkih prava od uslova za rad pa do benificija proisteklih od rada.

P.S. nadam se da će i rukovodstvo ovoga sajta ovo pročitati, naime bila bi počastvovana ako ovo pročitaju.

Ma kakvi sve su ti to neoliberali i desnicari, nema tamo levicara.
Inace dobar post :bye:

oni su ludi taj dan cemo praznujemo strajkovacemo sutra

navika..

nema tu nista lose a i koga bas zabole za radnicke demonstracije dok ne bukne neki veci grad niko vise ni ne uzima stvari za ozbiljno..

Ma, ne razumeš ti to Kolega Ivane.
Ko je kriv tim zapadnjacima što su im zakonom zabranili loženje vatre na otvorenim prostorima, pa od jada moraju u demonstracije.

A, u našoj majci Srbiji, podigneš pentagon, i Bog da nas pogleda :super:

srpskiPentagon.jpg

Meni je 1maj najveći praznik
mojoj ljubavi je reođendan

Председник СССС-а Љубисав Орбовић рекао је да је протест последње упозорење Влади Србије и затражио је да се обустави отпуштање радника, смањивање плата и пензија.

I sta ce biti posle "poslednjeg upozorenja"? Post-poslednje? Ultra-poslednje? Pluskvamposlednje?

Ovi gologuzani nikako da ukapiraju da a) vise nema samoupravljanja, i da vlada nije ta koja zaposljava i otpusta po firmama, i b) da smo sirotinjska zemlja koja ne proizvodi ama bas nista kvalitetno osim malina i ****** i da je shodno tome normalno da budemo bedni.

Председник СССС-а Љубисав Орбовић рекао је да је протест последње упозорење Влади Србије и затражио је да се обустави отпуштање радника, смањивање плата и пензија.

Орбовић је затражио да се терет економске кризе "пребаци на плећа најбогатијих, а не на плећа сиромашних и средње класе".

Ajde bas da vidimo to Orbovicevo obecanje.
Nije mu prvi put da je slagao. Proteste je jos u januaru najavljivao. Vrlo zanimljivo ce biti posmatrati aktivnosti sindikalnih vodja u najtezoj godini za srpsku privredu jos od vremena hiperinflacije. Sam je bio veliki kriticar Smiljanica da vidimo to njegovo busanje.

Zbog protesta centar Beograda zatvoren za saobraćaj
Međunarodni Radio Srbija - Pre 57 minuta
Uži centar Beograda, posebno deo oko Trga Nikole Pašića i Terazija, zatvoren je za saobraćaj, zbog protesta koji su organizovali Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) i Udruženi sindikati Srbije "Sloga", rečeno je Tanjugu u Upravi saobraćajne policije. Za saobraćaj su zatvorene ulice Kneza Miloša i Takovska, kao i pravac od Terazija prema Slaviji. Kako je Tanjugu rečeno u Žutom taksiju, vozila se ne mogu kretati ni na potezu od Topčiderske zvezde do Ulice kneze Miloša, a za saobraćaj nije prohodan ni deo Bulevara kralja Aleksandra, od Pravnog fakulteta prema centru grada. Za saobraćaj je zatvorena i Brankova ulica, tako da se vozila koja dolaze iz pravca Brankovog mosta preusmeravaju na Pop Lukinu ulicu.

.................................................................................................................................

Sindikalcima je izgleda ponestalo love, pa sada su izašli na ulicu da pokažu kako su oni bitan faktor.............Ajde neka mi neko objasni zastou oni danas štrajkuju i maltretiraju ovaj i onako napaćen narod......... Dokle bre više preko naše grbače.................Šta sam ja kriv što sam ustao u 6h i bio ceo celcati dan na poslu i sada hoću da idem kući da odmaram, što ja sada moram da ispaštam zbog njih............. Ceo grad je u kolapsu.............Svu tu bandu pod hitno pohapsiti i poslati na rad................dosta je njihovih gluposti.............. Ajde da će oni nešto da učine za radnike, nego će na kraju da glavonje zadrigle da dobiju neku lovu od vlasti i da zaćute, a to što su nama ni krivima ni dužnima ............ to nikom ništa......... i radnici će opet da .........

Znači, ti nisi svestan toga koliko grešiš i koliko si u zabludi. Pa ti i radiš 10 ili 12 sati dnevno, od jutra do mraka BAŠ zbog što TI nećeš da učestvuješ u ovim protestima ! Ti, i tebi slični ! Zbog takvog načina razmišljanja radnici u Srbiji nemaju ama baš nikakva prava ! Zbog toga što svako gleda svoje dupe nama i ide ovako loše !

Problem je u tome što nema nikakve solidarnosti između građana u Srbiji. Nema solidarnosti između radnika, studenata, nezaposlenih...Svako gleda svoje debelo dupe i niko ne misli na interes šire zajednice i radnika pa čak ni sami (mnogi) radnici !

Po tebi su ljudi u Francuskoj ludi što protestuju i demonstriraju i tako se bore za veća prava, a ? Tamo kad izađe 1 organizacija ili jedan sindikat radnika na proteste, odma izlazi i drugi, treći... Kad štrajkuje železnica, odma im se pridruže i radnici drugih ustanova, studenti itd. U Grčkoj je slična situacija, znači izlaze svi na GENERALNI ŠTRAJK. U Berlinu se SVAKE GODINE TRADICIONALNO ODRŽAVAJU MASOVNI PROTESTI RADNIKA ZA 1. MAJ ! U Turskoj, Koreji, Japanu ma gde hoćeš. I šta sad, svi su oni ludi što se bore za veća radnička prava i nikom od njih ne smetaju saobraćajne gužve u gradu toga dana samo smo mi, Srbi, pametni što roštiljamo, pijemo pivo i češemo mu*a na livadi van grada za 1. maj zato što tad neće da bude gužve i niko nikoga neće da "ugrožava" u saobraćaju ? Pa pogledaj TV preksutra pa ćeš videti koliko će ljudi protestovati širom sveta na ulicama. I oni su blesavi, jel tako ? A i van 1. maja se protestuje u Nemačkoj, Francuskoj, Španiji i drugim zemljama. A uporedi nemački standard i naš ! Znači, po tebi su Nemci ludi što protestuju sa 10 puta većim standardom od nas i što traže još veća prava i plate a mi, bedni Srbi smo jedini pametni na ovom svetu ?

Tamo su sindikati jedinstveni, udruženi, svi za jednog, jedan za sve a u Srbiji svaka vaška obaška. Jedni organizuju protest 29. aprila a drugi ne organizuju nikakav protest 1. maja zato što će tog dana svi radnici masovno da zaposednu šljivike i livade, brda i doline (doduše, malo više brda) u zemlji Srbiji pa nema ko da dođe na protest ! Kad jedan sindikat organizuje štrajk, drugi neće, kad onaj drugi organizuje, ovaj prvi neće. Slažemo se ko rogovi u vreći a posle se čudimo što nam nije dobro i što Vlada neće da pogleda nezaposlene i siromašne radnike. Pa oni sami sebe ne gledaju bre !

A pazi, pa i da mi ne bude čudno kad bogati ne podržavaju siromašne, šta ih boli uvo, imaju plate od 200000 pa na gore, kožne fotelje, službena kola, službene sekretarice, službene švalerke i kafe kuRvarice pa ajde. Ali meni je čudno kad se radnici među sobom ne podržavaju i kad svako gleda svoje dupe, firmu ili svoj sindikat. Čudno mi kad onaj koji je udario dno dna ne podržava onog kome je malo bolje. Čudno mi je kad onaj ko prima platu 15000 din. ne podrži u štrajku onog ko ima platu 20000 din. pa da se zajedno izbore za svoja prava i veće plate ! Ne, on ga još sabotira i podmiće mu nogu kad ovaj ide da se buni a sve po principu bolje da tebi ne bude bolje nego meni gore.

Zahvaljujući takvima kao što si ti i tako sebičnom načinu razmišljanja radnici u Srbiji su dotakli dno dna. A tebi je možda još gore nego onome što protestuje. Ali tebi je bitnije da možeš na vreme da stigneš kući, da ti se ne oladi ručak nego da ti se poveća plata ili smanji radno vreme. E zahvaljujući takvom načinu razmišljanja tebi nikad neće da bude bolje. Aj što tebi neće da bude bolje, takvim načinom razmišljanja si i zaslužio nego što braniš drugima pravo da protestuju i da se tim protestima izbore ne samo za svoja prava nego i za TVOJA radnička prava. Znači, nije problem u onima što protestuju nego je problem u vama što ne protestujete i još drugima osporavate to pravo. On tebe ni na koji način ne ugrožava tim protestom (osim ono malo struje što ćeš da potrošiš na dogrevanje ručka) i može samo da ti pomogne a ti njega ugrožavaš neizlaskom na protest zato što ne mogu isti efekat na protestu da postignu 100 radnika i milioni radnika kao na Zapadu. On se na tom protestu bori i za tebe ali neće uspeti da se izbori ako I TI ne izađeš na taj protest i pružiš mu podršku u borbi za prava radnika a ne da ga sabotiraš.

Dakle, jeste problem nesolidarnost sindikata i sindikalnih vođa koji su se kroz našu noviju istoriju borili za svinjske polutke i smrznutu ribu umesto da se bore za prava zaposlenih ali je možda još veći problem nejedinstvo i nesolidarnost različitih nižiš slojeva društva, dakle nezaposlenih, studenata, radnika u različitim organizacijama i društvenim i privrednim delatnostima itd. A kad bi bilo mnogo više onih koji su danas protestovali u BG a mnogo manje onih kao ti, risim, koji ne protestuju i brinu za saobraćnu gužvu u Nemanjinoj za vreme protesta mnogo bi nam bolje bilo !!!

Poslednja izmena:
Znači poenta je u broju protestanata na ulici ili broju štrajkača. Ne mogu sti (medijski ili bilo kakav drugi) efekat da postignu radnici Pera, Mika, Žika i Žikina svastika i milion ili 2 miliona radnika i studenata na ulici ! E zbog toga su protesti u Nemačkoj, Francuskoj i Americi tako masovni, dobro organizovani i što je najvažnije solidarni su među sobom i radnici i sindikati.

A ako ne verujete šta ja pričam pogledajte TV u petak, 1. maja i videćete te masovne proteste radnika širom sveta a onda pogledajte sliku Srbije za 1. maj pa uporedite te 2 slike i sami zaključite ko je ovde lud ?

Ali poenta je u tome što se takvi protesti ne dešavaju samo za 1. maj nego i tokom godine. I biće ih sve više zbog ove SEKE svuda u svetu. Osim u Srbiji, očigledno. Nama su ipak važniji roštilj i ladno pivce za živce od prava radnika !!!

Back