Sin ili kcerka u "alternativi"

Da, i ja sam primetila da cesce muskarci burno reaguju na ovu temu. Mozda je to zbog homofobije, ili im je to udarac na njihovu "muskost" ako im je sin homoseksualac, ili zbog osecaja da tu ne mogu da budu "gazde" nad situacijom i da bude po njihovom. Maybe it's a guy thing...

Julian_Duranona:
Hellen, sta nije jasno u majcinim recima?
Lepo je rekla da ne moze da se desi. To ti je ono trik pitanje - "Je l' ti zna cale da se *****?" Covek ne moze da odgovori na njega, a da ne prizna da je gej...
I nemoj da vices. Izbi mi oci...
A mozda ce da se uzmu ona i Pera... Strejt deca su zagarantovana.

Не вичем, Јулиане, не знам зашто, али слова су се повећала сама од себе (као и све што дотакнем :wink: ).

Larra:
Da, i ja sam primetila da cesce muskarci burno reaguju na ovu temu. Mozda je to zbog homofobije, ili im je to udarac na njihovu "muskost" ako im je sin homoseksualac, ili zbog osecaja da tu ne mogu da budu "gazde" nad situacijom i da bude po njihovom. Maybe it's a guy thing...
Ne lupetaj, molim te! U zdravom okruženju se to neće desiti, ali i kad i ako se desi, ako se primeti-otkrije na vreme, sila će to rešiti. Strah čuda čini.

Figures...

Nekoliko pametnih zenskih ogovora i jedan bezumni muski... Kao sto je bilo i za ocekivati.

Od mene samo dva komentara:

a) Osobe koje su ubedjene da se u njihovom (citaj "zdravom" :roll:) okruženju "TO" neće desiti, u najvecem broju slucajeva promene misljenje kad se suoce sa stvarnoscu (mozda ne njihovom licnom, vec nekom vise ili manje blizom). Neki, na zalost svoje dece i bliznjih, ostanu u mraku zauvek... :cry:

b) Za one koje brine nedostatak potomstva, nastavak loze, unucici..., batalite brigu: gej-lezbejske porodice postoje i gaje decu vec decenijama.

Mozda vam ovaj americki primer iz neke ex-Yu perspektive deluje isuvise daleko, verujte nije... Sve se moze kad se hoce, pa i biti gej tata i lezbejka mama.

(Taman htedoh da se pozdravim, pa se setih da sam obecala da necu vise... :D)

PS: A ja bas htela da cujem i poneki pametni muski odgovor, cisto da se vidi da ima ravnopravnosti... Imam cak i par kandidata... :lol:

suncica73:
Pera_Zdera:
Bogami ja to ne bi tako olako prihvatio. Nije roditeljska duznost i moralna obaveza da prihvati neko zlodelo svog deteta, vec da ga na vreme usmeri i uputi. Da napravi coveka od njega/nje.

Ne znam kako bi posle mogao mirno spavati i non stop bi mi odzvanjalo pitanje u glavi "gde li sam ja to pogresio".

Naravoucenije - preventiva ili usmeravanje na vreme.

Nemam dece.
Takva neka opcija nije u mom mozgu ni moguca i samim tim nece ni biti u mozgu moje dece. A cim ste vi tu mogucnost deci prezentovali kao mogucu ucinili ste pogresno vaspitanje.
Delim tvoje misljenje u potpunosti.

Takva mogucnost mi je zaista jako strana i daleka i ne moze se desiti NIKAKO.

ma da,naravno da se nikako ne moze desiti. :roll:
to sto vi ne prihvatate opciju kao mogucu,ne znaci da ona ne moze da se dogodi.
i koje je to zlodelo dete pocinilo pod pretpostavkom da je homoseksualac?
mnogo je gore da ti dete bude krinimalac,ubica,lopov,prevarant,lokalni manijak iz parkica... :roll:
ma dajte ljudi,kako mozete tako ograniceno da razmisljate?valjda ces to dete da volis bas obzira da li je strejt ili homoseksualac...ima mnogo bitnijih stvari u zivotu nego sto je ova.dok je on/ona dobar covek,sve je uredu.
a sta i sa kim to "dete" radi u krevetu ne tice se nikog drugog do njega samog.
ljudi ovde mnogo sebicno posmatraju to - sta ce reci komsija,pa necu imati unuke,to je za mene sramota,bla,bla... :roll:

DD666:
PS: A ja bas htela da cujem i poneki pametni muski odgovor, cisto da se vidi da ima ravnopravnosti... Imam cak i par kandidata... :lol:
'Ajde ja, kad sam vec postavio temu.
Dodushe, necu sad nikom nishta da "crtam" jer sam o ovome vec govorio mali milion puta... i smorio sam se. Oni koji imaju izrazito negativan i agresivan stav o homoseksualnosti prelaze preko svih argumenata baziranih na savremenoj psihologiji i slepo se drze svoje predrasude. WW je lepo sve izlozila "in a nutshell" i ja tu ne bih nista dodavao.
Pokrenuo sam temu ne zato shto sam zeleo da iniciram josh jednu od rasprava u stilu "bolest ili ne", nego me je prosto interesovalo kako bi se odnos roditelja i deteta prelomio kroz prizmu homoseksualnosti. Tachno ono shto sam ochekivao sam i dobio kao odgovor.
Majke prihvataju dete kakvo god da je, ochevi ili ne zele ni da misle o toj mogucnosti (pa se i ne javljaju ovde) ili je tvrdoglavo odbijaju. Ne iznenadjuje ni varvarska teorija "lekovitog shamara".

Jedini razlog zashto ne bih voleo da mi dete bude gay/lez je taj shto znam kakve bi probleme u ovom okruzenju zbog toga ono moglo imati.

There goes one of my candidates...
thumbsup.gif

LePiaf:
...Jedini razlog zashto ne bih voleo da mi dete bude gay/lez je taj shto znam kakve bi probleme u ovom okruzenju zbog toga ono moglo imati.

tacno to.
ako ce moje dete, ma kako bilo lepo, pametno, uspesno, dobro i cestito, biti najstrasnije socijalno odbaceno, pa i fizicki zlostavljano zbog toga sto JESTE, mora negde imati uporiste.
kako neko rece ranije, ja sam itekako vidjala kako izgleda "samo" kada se devojka uda za nekog (po misljenju njene porodice) "ispod nivoa", i kako tragicno moze da zivi u tom novom okruzenju, a da nema mogucnosti ni kafu sa majkom/porodicom da popije, da ne govorim o nekoj podrsci i slicnom... brrrr.
:(

DD666:
Figures...

b) Za one koje brine nedostatak potomstva, nastavak loze, unucici..., batalite brigu: gej-lezbejske porodice postoje i gaje decu vec decenijama.

Mozda vam ovaj americki primer iz neke ex-Yu perspektive deluje isuvise daleko, verujte nije... Sve se moze kad se hoce, pa i biti gej tata i lezbejka mama.

(Taman htedoh da se pozdravim, pa se setih da sam obecala da necu vise... :D)

:lol:

Боље немој више... :? Мислим, ако је нечије дете већ изабрало да живи у хомосексуалном односу...ОК, није лако прихватити, али може се...
Али унучићи, из геј брака? Па да је природа хтела да се деца рађају из хомосексуалног односа, ваљда би тако и удесила, зар не?
Како ће деца из геј брака бити васпитавана? Ајте, немојмо ићи предалеко... :?

Hellen - nemoj molim te jos i ti, pa ti si pametna zena, bre! Deca iz gej braka bice VASPITAVANA isto kao i deca iz dobropg strejt braka: da ne pljuju po ulici, da ne kradu, da ne lazu, da ne budu rasisti, da se pristojno ponasaju, da ustanu starijima u autobusu itd. Zaboga, pa ne radi se o vaspitanju! Nego o IZBORU. I bez obzira na to sta ja i ti mislimo o deci u gej vezama (ti si protiv, ja jos uvek prilicno ambivalentna), dokazano je pouzdano da deca iz gej brakova nisu po pravilu predodredjena da budu homo izbora! I da rastu normalna (psiholoski) u zavisnosti da li su ili nisu VOLJENA, da li su ili ne roditelji (bilo kog opredeljenja!) NEGUJUCI ili ne - to ne zavisi od seksualnog izbora ama uopste! A kakvog ce izbora biti dete e to uopste NE ZAVISI od toga sto su mu roditelji gej! Ne umem to da objasnim, zaista, nemoj me pitati (ranije je bilo uvrzeno pravilo da se seksualni izbor formira pod uticajem iskljucivo grupe, odnosno u ovom slucaju primarne grupe, tj. roditelja, ali je naknadnim izucavanjem i proucavanjem fenomena homoseksualnih izbora kod ljudi ustanovljeno da je izbor nekako biloski determinisan - dakle, od odbaceno je stanoviste da od 'vaspitanja' deteta zavisi njegov seksualni izbor u buducnosti. Decasi koji su 'vaspitavani' u najstrozem spartanskom maniru postajali su gej, a oni koji su bili vise nego mazeni i cmakani i grljeni, nikad nisu postali gej!)

Indigo - tu sam. Homofobija je na Balkanu posebno izrazena sportska disciplina - valjda to potice iz one vrste bahatog vaspitavanja muske dece u seljackom maniru 'Ti si MUSKO, sta places ko neka p**a!' dernja se neki magarac od oca na uvo svom petogodisnjem sincicu koji je najgadnije tresnuo i raskrvavio koleno. Druga varijacija je samarcina ili prezirno 'pederchicu jedan, dacu ti ja...!' sto se takodje da cuti. Kakvi i mogu da odrastu ti muskarci kulturoloski predodredjeni za potiskivanja, i fantaziju da svi koji nisu ko Kraljevic Marko a rasplodili se ko Jug Bogdan treba da budu pr4ezreni i u krajnju ruku - nekako eliminisani?! (na stranu istorijski likovi pomenutih, drzimo se epskih predanja!).
I jos dve opaske: svako onaj ko se na ovom i ovakvom duboko homofobnom Balkanu suoci sa svojom knfuzijom seksualnog izbora (jer verujte - to je uvek strasna konfuzija, u drustvu u kojem se pod 'normalno' podrazumeva heteroseksualno), svako ko ima dovoljno snage da se suoci sa sobom posle toga, pa jos to javno i prizna, zreo je iznad svih ocekivanja i prerastao je sopstvenu sredinu u kojoj zivi, i zasluzuje svako postovanje.
A sto se tice prica 'ja to necu dozvoliti!' - to je takva budalastina da reci nemam! Ko da vas neko nesto pita i trazi vam dozvolu?! Ko da neciji izbor (bioloski odredjen!) zavisi od vase dozvole ili zabrane?! I na kraju krajeva - otkud tolika bahatost i osionost da sebi dajete za pravo da nekome nesto dozvoljavate ili ne dozvoljavate; mozda su oni vasa deca ali nisu vasi robovi niti vase vlasnistvo! Kakva bolesna zabluda, kakvo bolesno poricanje stvarnosti! Takve treba leciti - te sto im je gore da im deca po svojoj volji i potrebi biraju seksualne partnere nego da budu kriminalci, ubice ili rasisti. Takvi roditelji imaju debeli problem, problem za lecenje.

jedno vreme sam je jako lepo družila sa "nekim momcima" koji su bili takvi genijalci da to nemogu opisati.posle par meseci su mi rekli da su gay,i da su već neko vreme u vezi.
prelepi, pametni, govore po nekoliko jezika.
jedan je tada bio stjuart, a drugi u jednoj vrlo popularnoj korporaciji jedan od direktora.
stjuartu je mama umrla kada je bio u pubertetu,otac mu je psihijatar,
koji se baš nešto i nije bavio detetom,već patploški svojom sestrom...
i kada je saznao sinovljeve naklonosti,više nije hteo da razgovara sanjim.
ovaj drugi,ima majku koja izgleda, a bogami tako se i ponaša kao, cappo u ženskom logoru, sa dugom plavom pletenicom...uštogljena,da mi nije jasno kako guta :roll: inače, direktorka,tada jedne velike izdavačke kuće,kod nas...
otac?
neki zgodni dasa koji je spetljao kevu i nastavio sa svojim nevaljalim životom,malog lopova,dok nije završio u francuskoj u zatvoru...
mama nije znala za sina. sin se čak i oženio sa , koleginicom sa posla,koja je bila ludo zaljubljena njega.zbog mame. zbog maminog autoriteta.
ja se pitam,da li je moguće da je to sve što sam napisala,moglo da uzrokuje njihov gayizam...ili se oni takvi rodiše?
neke lezbo koje sam upoznala su imale, neke nervozne roditelje,alkoholičare...rasturene porodice...
naravno ne sve. jedna je kao dete pala na gelender, pa ima strah....ma svašta sam čula..
u svakom slučaju,da ne znate da su gay...nikada ne bi pomislili!
to su ljudi kao i svi mi. nemaju na čelu teće oko.
jes da su one lezbo malo agresivne...ali toga ima i ovako...sve mi imamo pms :roll:

WithdrawnWater:
Hellen - nemoj molim te jos i ti, pa ti si pametna zena, bre! Deca iz gej braka bice VASPITAVANA isto kao i deca iz dobropg strejt braka: da ne pljuju po ulici, da ne kradu, da ne lazu, da ne budu rasisti, da se pristojno ponasaju, da ustanu starijima u autobusu itd. Zaboga, pa ne radi se o vaspitanju! Nego o IZBORU. I bez obzira na to sta ja i ti mislimo o deci u gej vezama (ti si protiv, ja jos uvek prilicno ambivalentna), dokazano je pouzdano da deca iz gej brakova nisu po pravilu predodredjena da budu homo izbora! I da rastu normalna (psiholoski) u zavisnosti da li su ili nisu VOLJENA, da li su ili ne roditelji (bilo kog opredeljenja!) NEGUJUCI ili ne - to ne zavisi od seksualnog izbora ama uopste! A kakvog ce izbora biti dete e to uopste NE ZAVISI od toga sto su mu roditelji gej! Ne umem to da objasnim, zaista, nemoj me pitati (ranije je bilo uvrzeno pravilo da se seksualni izbor formira pod uticajem iskljucivo grupe, odnosno u ovom slucaju primarne grupe, tj. roditelja, ali je naknadnim izucavanjem i proucavanjem fenomena homoseksualnih izbora kod ljudi ustanovljeno da je izbor nekako biloski determinisan - dakle, od odbaceno je stanoviste da od 'vaspitanja' deteta zavisi njegov seksualni izbor u buducnosti. Decasi koji su 'vaspitavani' u najstrozem spartanskom maniru postajali su gej, a oni koji su bili vise nego mazeni i cmakani i grljeni, nikad nisu postali gej!)

Бојим се да сад много скрећем са основне теме, јер се отвара много широко питање.
Замисли сада само ту збрку у дечијим главама? Ко је ту мама, ко тата, ко друга ''мама'' или други ''тата''? Са ким дете да се поистовети, од кога да учи женску улогу у животу, или мушку, све једно?
Зар ниси управо ти била противник идеје о томе да жена сама рађа дете, да дете одраста само уз мајку? Рекла си да детету не смемо у старту одузети право на оба родитеља, зар не?
Е сад, да ли је у питању само то да дете има ДВА родитеља ?(Ако је ту битан само БРОЈ родитеља, онда то могу бити и две-три ''маме'', али једна не? :? )Или је суштина у томе да дете треба да има и ОЦА И МАЈКУ од којих ће учити различите моделе понашања, различите вештине....и шта ти ја знам, нисам психолог.
Уосталом, сексуално опредељење је ИЗБОР СВАКОГ ПОЈЕДИНЦА. Уколико је се неко одлучио за хомосексуалну везу, знао је да из те везе не може имати дете, зар не? Значи, то је сам изабрао. Зар не мислиш да је силовање природе плаћати ''сурогат мајку'' или тражити ''донатора сперме'' за своје дете.
Да дете може да бира, да ли би пре одабрало оца или донатора сперме? Па онда да каже:имам две маме и једног донатора?
Можда сам конзервативна, али мислим да својим сексуалним избором немамо право да утичемо на друге људе, нарочито не да тиме хендикепирамо децу.

Da kojim cudom postanem lezbejka, sama bih se odrekla potomstva.
Iako obozavam decu, imam izrazen materinski instinkt i jedva cekam da imam svoje. :)

Eto ranije je bilo uverezeno pravilo da opredeljenje grupe utice na opredeljenje pojedinca, sada je uvrezeno da je to bioloski determinisano, pitam se sta ce biti rezultati najnovijih istrazivanja na tu temu? I pitam se koliko uopste rezultati takvih istrazivanja mogu da budu pouzdani?
Dalje, ako dva istopolna roditelja ne uticu na sexualno opredeljenje deteta da li to znaci da takva veza ni na koji nacin ne utice na razvoj deteta u nekom drugom pogledu?

Sve dok u nauci ne bude postojao apsolutni i opsteprihvaceni dokaz da homosexualno opredeljenje roditelja samo po sebi ni na koji nacin ne utice negativno na razvoj deteta bicu protiv odgajanja dece u homosexualnim brakovima.

A vestacka oplodnja je tek tema sama za sebe...

Ovo sam vec ranije rekla na vise podforuma krstarice, ali na istim ili slicnim temama koje se bave ovim:

Ja sam jos uvek vrlo ambivalentna prema odgajanju dece u homoseksualnim vezama, Hellen. To je zato sto ja, kao i ti, smatram da dete treba da ima dva roditelja (oca i majku), sa jedne strane, sto potice iz ranijih stavova da je to neophodno za normalan razvoj deteta; sa druge strane moram da idem u korak sa onim sto je nauka u medjuvremenu otkrila i dokazala, a to je opet ono sto sam gore pominjala: da je dokazano brojnim studijama da incidenca homoseksualno opredejlene dece iz homoseksualnih brakova nije NISTA VECA nego incidenca homoseksualno opredeljene dece iz heteroseksualnih brakova!

Ta ista istrazivanja takodje su dokazala kao statisticki bitno i to da su deca iz homoseksualnih (funkcionalnih, normalnih!) veza emotivno stabilna, tolerantnija i otvorenija za razlicitosti ne samo seksualnog izbora nego i rasne, religijske i kulturoloske opredeljenosti.

Dakle, Hellen, ja ne zastupam ni jednu od dve mogucnosti - niti da homoseksualni parovi treba da imaju decu niti da ne treba da ih imaju, ko sto rekoh podeljena sam po tom pitanju; kolko god mi moja otvorenost i tolerancija govore da se drzim onoga sto su danasnji stavovi, tolko mi moje ortodoxno obrazovanje govori da je za dete bolje da ima dva raznopolna roditelja.
Ali to je MOJ stav, mozemo ga zvati glupim, licno obojenim, ili mojom intimnom predrasudom u neku ruku, no nista vise od toga. On ni u kom slucaju nije apsolutisticki u poricanju prava na roditeljstvo ovim parovima.
Uz sve receno, Hellen - takodje mislim da je izuzetno vazno imati DVA (kao broj) roditelja, i da je svakako bolje imati dva istopolna, od samo jednog roditelja: dva roditelja imaju vise vremena, vise ljubavi mogu dati (kvalitativno i kvantitativno), uvek su (trebalo bi!) jedno drugom podrska, lakse sprovode vaspitne i disciplinske metode i mere - i svakako da je za podizanje deteta broj od DVA roditelja bitan iz mnogo razloga.

Sto se tice posta pre Hellen: kad bi homoseksualizam ishodio iz nefunkcionalnih brakova ili iz brakova gde roditelji emotivno zapostavljaju decu, u Srbiji bi bilo polovina populacije gej! :? Ja znam primere zdravih, pravih normalnih porodica sa vise dece, od kojih je na primer dvoje dece hetero, a jedno homo orijentisano!

WW,
mimo obicaja, trudila sam se da pazljivo procitam sta si napisala...
ako sam te dobro razumela, osim doticnog (homoseksualca) - trebalo bi, bazicno, i sam roditelj da se suoci sa svojim..."konfuzijama seksualnog izbora", sa svojom rodjenom seksualnoscu, ili kako vec?
jel' i zbog toga zenska stvorenja "razboritije" svemu pristupaju, ili zbog jos kojecega? ako jakojako lupetam :), zaustavi me odma' :).

a sto se tice dece...
SKVO, ne mogu da kazem da je bas neko "resenje" "tvrdo" izjaviti da bi se odrekla dece. ne vidim zasto bi bilo nemoguce da homoseksualac zeli da bude roditelj, mislim - nisu ni bogalji ni frikovi, ne? WW ce to bolje znati, ali zasto mu/joj ne bi bile ocuvane emocije u smislu zelje za formiranjem porodice...?

a sad, da li i kako ce deca odrastati u toj i takvoj porodici.... najiskrenije, da moje dete ima te sklonosti, i da zeli takvu porodicu/decu, ja bih savetovala da ide u npr. amsterdam... tamo ce se i oni i dete osecati minimalno "nenormalno". ozbiljno.

indigo:
WW,
mimo obicaja, trudila sam se da pazljivo procitam sta si napisala...
ako sam te dobro razumela, osim doticnog (homoseksualca) - trebalo bi, bazicno, i sam roditelj da se suoci sa svojim..."konfuzijama seksualnog izbora", sa svojom rodjenom seksualnoscu, ili kako vec?
jel' i zbog toga zenska stvorenja "razboritije" svemu pristupaju, ili zbog jos kojecega? ako jakojako lupetam :), zaustavi me odma' :).

a sto se tice dece...
SKVO, ne mogu da kazem da je bas neko "resenje" "tvrdo" izjaviti da bi se odrekla dece. ne vidim zasto bi bilo nemoguce da homoseksualac zeli da bude roditelj, mislim - nisu ni bogalji ni frikovi, ne? WW ce to bolje znati, ali zasto mu/joj ne bi bile ocuvane emocije u smislu zelje za formiranjem porodice...?

a sad, da li i kako ce deca odrastati u toj i takvoj porodici.... najiskrenije, da moje dete ima te sklonosti, i da zeli takvu porodicu/decu, ja bih savetovala da ide u npr. amsterdam... tamo ce se i oni i dete osecati minimalno "nenormalno". ozbiljno.

Jaoooo! Ovo je bilo nevaljalo! 8)

A sto se seksualnosti tice (a i bilo cega drugog sto se podrazumeva pod normalnim izborom - vrsti religijskog opredejenja, vrsti hrane koja se konzumira, itd) - da, mislim da onaj ko je sasvim rascistio sa svojim izborom (bilo cega) nema potrebu da se oseca ugrozeno ili uvredjeno tudjim izborom, niti da na njega reaguje divljastvom i agresijom. Tako da....zakljuci sama!

indigo:

a sto se tice dece...

Pa i ja ne mislim da je nemoguce da homoseksualac zeli da bude roditelj da ima ocuvane emocije kada u smislu formiranja zelje za porodicom. :)

Ali bih se na prvom mestu ja licno te zelje odrekla da sutra spoznam da me sexualno privlace tamo neke indigo-girls i Hellene i da sa nekom od njih zelim da podelim zivot. ;)
Nije moja niti bilo cija zelja najvaznija kada je u pitanju odluka o radjanju i podizanju deteta.

Ipak, konacnu rec o tome treba da da naucna javnost i to konsenzusom. Ja cu to svakako prihvatiti jer sam ipak samo laik koji ovde iznosi samo svoj licni stav koji nikakav nema nikakav strucni autoritet.

A propo toga, nesto pitah WWW i malopre, ali evo da se ponovim posto mi niko nije odgovorio. :(
Da li postoje indicije ili je mozda dokazano da homosexualno opredeljenje roditelja ima neke druge negativne efekte na razvoj licnosti?
Ili ispade da je cak pozeljnije da deca rastu u homoseksualnim brakovima?

S_K_V_O:
indigo:

a sto se tice dece...

Pa i ja ne mislim da je nemoguce da homoseksualac zeli da bude roditelj da ima ocuvane emocije kada u smislu formiranja zelje za porodicom. :)

Ali bih se na prvom mestu ja licno te zelje odrekla da sutra spoznam da me sexualno privlace tamo neke indigo-girls i Hellene i da sa nekom od njih zelim da podelim zivot. ;)
Nije moja niti bilo cija zelja najvaznija kada je u pitanju odluka o radjanju i podizanju deteta.

Nego, ja pitah i malopre, ali evo da se ponovim posto mi niko nije odgovorio.
Da li postoje indicije ili je mozda dokazano da homosexualno opredeljenje roditelja ima neke druge negativne efekte na razvoj licnosti?
Ili ispade da je cak pozeljnije da deca rastu u homoseksualnim brakovima?

ma ajde..zamisli ti i helen , okruzene coporom dece..inspirativno :D
ps.najvaznije je da deca budu okruzena atmosferom ljubavi i tolerancije..to zaista mislim...u homo ili hetero varijanti..

Ах, Скво, ова идилична слика ме натера да размислим о свом секуалном опредељењу! :wink:

Кад сам мислила на то како ће хомосексуални пар одгајати дете, нисам мислила на то да то дете нужно мора стећи исте, хомосексуалне афинитете.
Мислила сам на важну улогу мајке (ако је у питању девојчица) од које ће учити о женској животној улози, о мајчинству, о свим оним женским стварима, на коју ће се угледати (а сви се ми угледамо на родитеље). Такође, мислила сам и на важну улогу оца, дакле мушку фигуру уз коју ће девојчица одрастати, јер преко ње стиче основна знања и утиске о мушком роду. Исто је и кад је дечак у питању. Зар није за правилно одрастање битно да дете има оца и мајку од којих учи и стиче представу и о сексуалном, али и о сваком другом понашању везаном за одређени пол.

Pa sad... Tesko je o ovoj temi govoriti iz perspektive u kojoj se trenutno nalazimo. Tesko je predvideti neciju reakciju, kao sto je tesko predvideti i kome ce se zalomiti gej dete, ma koliko on tvrdio da je to nemoguce...
Mislim da bi mi bilo pomalo tesko. Ne zbog odbacivanja sredine, jer sam gotovo siguran da ne bih promenio odnos prema svom detetu, nego zbog cinjenice da bih najverovatnije bio uskracen za produzetak svog postojanja kroz dalje narastaje. Bilo bi mi krivo, jer bih znao da nisam prosao ni jednim od dva moguca puta kroz zivot...
Namerno sam pisao o sebi... Pitanje je postavljeno tako, da je usmereno ka situaciji u kojoj se roditelj nasao.

Back