Sibirski haski

1637412259237.jpeg

дефинитивно је очувана стара линија код њега, а сви они су пореклом или са Аљаска ( код нас ређе) или из Канаде.
БРАВО !!!
Hvala Legendo,zaista se nerazumem nesto ozbiljnije u ovu rasu.Ovo mi je prvi haski,nisam znao da su poreklom i iz Kanada a toloko godina sam proveo tamo.Sibirski haski smatram da su porekolm odakle ime nose .

Poslednja izmena:
Hvala Legendo,zaista se nerazumem nesto ozbiljnije u ovu rasu.Ovo mi je prvi haski,nisam znao da su poreklom i iz Kanada a toloko godina sam proveo tamo.Sibirski haski smatram da su porekolm odakle ime nose .
Оргинално да из Сибира, са Чукотског полуострва и ствио их је народ Чукчи , па би било исправно да зову Чукчи пси по том народу Као што Маламути зову по народу Малемута са Аљаске или Самоједи по народу из Сибира који су их створили.
Али су Сибирци регистровани на Аљасци и тако спадају у америчку расу.

Nije bio Willem Dafoe :D vec Leonhard Seppala sa svojim coporom ...
Leonhard_Seppala_with_dogs.jpg
Togo (1913 – 5. decembar 1929) je bio vodeći pas za saonice lovca Leonharda Sepale i njegovog tima za pseće zaprege u 1925. serumskoj vožnji do Noma preko centralne i severne Aljaske.U odraslom dobu je narastao samo na oko 22 kg i imao je crni, braon i sivi kaput zbog čega je izgledao stalno prljav.

Poslednja izmena:
Sibirski haski Heroj iz 1925 Nome Serum Run
Togo i Sepala su trčali 170 milja (270 km) istočno od Nomea do tik izvan Šaktulika, gde su 31. januara naišli na serumski štafet koji je dolazio u suprotnom pravcu (Seppala je očekivao da će sam ići sve do Nulata i nazad). Nakon predaje, vratili su se još 91 milju (146 km) do Golovina gde su predali serum timu Čarlija Olsena, pretrčavši preko 261 milju (420 km) preko nekih od najopasnijih i najizdajnijih delova trčanja. Ukupno, tim je prešao 260 milja (420 km) od Noma za tri dana. Temperatura je procenjena na −30 °F (−34 °C), a olujni vetar je prouzrokovao hladnoću od −85 °F (−65 °C).
Togo-in-Front-of-Team-circa-1925-1.jpg
Pas koji često dobija zasluge za eventualno spasavanje grada je Balto, ali on je slučajno istrčao poslednju, 55 milja stazu u trci. Pas za sanke koji je obavio lavovski deo posla bio je Togo. Njegovo je putovanje bilo puno sa belim olujama, bio je najduži za 200 milja i uključivao je prelazak preko opasnog Norton Sounda — gde je spasao svoj tim i vozača u hrabrom plivanju kroz ledene površine.

Балто је такође Сепалин пас кога је он када је полазио оставио са другим тимом да га чека у повратку.
И данас у спомен на тај подухват одржава највећа трка псећих запрега IDITAROD трка од Фербанкса до Нома

Poslednja izmena:

Back