Sibirski haski

20200225_223655.jpg

Pozdrav svim ljubiteljima 🐺

Imate sjajno oko za detalje.
Ranije sam to primetio ali uopšte nisam pridavao mnogo značaja. Boja njuške joj se vremenom menja, nekad je tamna a nekada boje kože, ne znam od čega to zavisi. Danas će doći veterinar pa ću da ga pitam za mišljenje.
Evo nekoliko slika da vidite o čemu pričam.
20181021_162708.jpg

20190426_133637.jpg

20190721_145621.jpg

20190811_173151.jpg

Poređao sam ih hronološki od prvog dana kad je kod mene. Vidi se da zimi njuška izgubi pigment, a leti se vrati. Međutim ovo je tek druga zima pa pravilo koje sam ustanovio mozda i nije tačno 🙂 videćemo ove sezone.

Ako se neko pita zašto ima tako kratku dlaku, prošlo leto sam je vodio na furminiranje. Pred teranje je dlaka krenula intenzivno da opada pa sam rešio da joj pomognem 😉. Još nisam siguran zašto se tako jako linjala ali sumnjam da je zbog hormona koje je primila prilikom prvog teranja. Došlo je do neželjenog parenja 😪. Vučji čopor se možda seća cele priče.

Вујке намој да је шишаш, реметиш јој ритам . Дка и подлака се само четкају и извлачи се тиме мртва длака и то треба да радиш чешће, а кад видиш да је почела да се лиња свакоднево, ако треба и више пута у току дана.
Она ће, наравно, да кука и да себуни како је бездушно мучиш, али не падај на те форе, они су иначе велики фолиратни и манипулатори, а све уз осмех
Не верујем да ће ветеринар знати да ти каже ништа о " снежном носу" То се код неких Сибирца једноставно дешава и није везано ни какво оболење или недостатак Обично се јави у току раста баш тако као код ње.Моја стара женка је почела да добија снежни нос са неке три или четири године.

Треба да набавиш овај тип четке јер најбоље извлачи подлакушто је важно за циркулацију ваздуха и регулацију телесне темпреатуре.

четка 1.jpg

четка 2.jpg

Вујке намој да је шишаш, реметиш јој ритам . Дка и подлака се само четкају и извлачи се тиме мртва длака и то треба да радиш чешће, а кад видиш да је почела да се лиња свакоднево, ако треба и више пута у току дана.
Она ће, наравно, да кука и да себуни како је бездушно мучиш, али не падај на те форе, они су иначе велики фолиратни и манипулатори, а све уз осмех
Не верујем да ће ветеринар знати да ти каже ништа о " снежном носу" То се код неких Сибирца једноставно дешава и није везано ни какво оболење или недостатак Обично се јави у току раста баш тако као код ње.Моја стара женка је почела да добија снежни нос са неке три или четири године.
Taman posla, furminiranje nije šišanje. To je specijalan način odstranjivanja izumrle podlake. Dosta ljudi mi je preporučilo da to odradimo u letnjem periodu kada ta podlaka i sama otpada.
Što se četkanja tiče, ja je četkam dva puta nedeljno. Imam sličnu četku kao ta koju ste prikazali na slikama. Čitao sam da je bitno četkati ih jer pored higijene ostvaruje se i poseban odnos između vlasnika i psa. Slično kao lizanje i timarenje u čoporu. Inače nemam problema sa četkanjem, često smo zajedno i dosta je poslušna, jedina boljka joj je rep 🐺. Ali uz malo strpljenja i to se da rešiti.

A evo, kad smo se raspričali, jedno upozorenje za sve sadašnje i buduće vlasnike haskija. Verovatno ste primetili da su veoma aktivni i razigrani. Moja Zima mora da pojuri sve što se mrda u dvorištu a boga mi i u šetnji. Tako da često juri zečeve, patke, rode, žabe i slično. Prošlo leto dogodilo se i to da je jurila osu 🥶. Za one koji se nisu susreli sa sličnim situacijama evo par slika...
IMG-20190624-WA0006.jpg

IMG-20190624-WA0004.jpg

Popularan naziv za ovaj fenomen je "Lavlja glava" - sve vam je jasno 😉.
Ako vam se ne daj Bože desi nešto slično. Odmah zovite veterenira, oni imaju spremne koktele sa kortikosteroidima i antibioticima baš za ovakve situacije. Otok splasne za par sati, bitno je da im obezbedite dosta vode i da ih smestite na hladno dok se malo ne povrate od uboda.

Taman posla, furminiranje nije šišanje. To je specijalan način odstranjivanja izumrle podlake. Dosta ljudi mi je preporučilo da to odradimo u letnjem periodu kada ta podlaka i sama otpada.
Što se četkanja tiče, ja je četkam dva puta nedeljno. Imam sličnu četku kao ta koju ste prikazali na slikama. Čitao sam da je bitno četkati ih jer pored higijene ostvaruje se i poseban odnos između vlasnika i psa. Slično kao lizanje i timarenje u čoporu. Inače nemam problema sa četkanjem, često smo zajedno i dosta je poslušna, jedina boljka joj je rep 🐺. Ali uz malo strpljenja i to se da rešiti.
Мишљења ау различитаПодлака не опада сва од једном као ни покровна длака, она има ритам који зависи од различитих фактора који су индивудуални.

A evo, kad smo se raspričali, jedno upozorenje za sve sadašnje i buduće vlasnike haskija. Verovatno ste primetili da su veoma aktivni i razigrani. Moja Zima mora da pojuri sve što se mrda u dvorištu a boga mi i u šetnji. Tako da često juri zečeve, patke, rode, žabe i slično. Prošlo leto dogodilo se i to da je jurila osu 🥶. Za one koji se nisu susreli sa sličnim situacijama evo par slika...
Pogledajte prilog 671100
Pogledajte prilog 671101
Popularan naziv za ovaj fenomen je "Lavlja glava" - sve vam je jasno 😉.
Ako vam se ne daj Bože desi nešto slično. Odmah zovite veterenira, oni imaju spremne koktele sa kortikosteroidima i antibioticima baš za ovakve situacije. Otok splasne za par sati, bitno je da im obezbedite dosta vode i da ih smestite na hladno dok se malo ne povrate od uboda.

То је тачно, они су ловци и све што трчи, лети , плива или рови у земљи је за њих плен.

Филмска компанија Дизни је наравила филм којим је најзад исправљена неправда у вези са чувеном " Трком за серум" у време епидемије дифтерије на Аљасци у месту Ном. У част тог подухвата се и данас највећа трка след дог спорта ИДИТАРОД одржава
Наиме једини начин пребаци до од Фербанкса до Нома у суровим условима зиме на Аљасци су биле запреге паса које су штафетним методом пренеле серум у рекордном року Хероји тог подухвата су били најславнији машер на Аљасци Леонард Сепала и његови пси на чечу са псомппредводником Тогом који су прешли троструку раздаљину у односу на друге запреге у условима снежне мећаве.На домак Нома су због повреда и исцрпљености предали серум следећем тиму који га је и донео у Ном.Новинари који су извештавали о том догађају су тако прославили Балта , предвдника те запреге за хероја и чак је добио и споменик.. Дизни продукција је и направила фил Балто. Сада је овим филмом та неправда најзад исправљена на најбољи могући начин.

Togo.2019.WEBRip.x264-ION10[(092715)2020-04-08-15-36-45].JPG

Togo.2019.WEBRip.x264-ION10[(057734)2020-04-08-15-13-53].JPG

Nisam dugo pisala o mojim haskicama Neli i Beli ...mi smo u Banjaluci... I Beli je sad 10 mjeseci...kod nas je 6 mjeseci.... Bude u boksu zajedno sa Nelom mješankom haskija...i dobro se slažu...šetam ih zajedno sa dugim povodcima debelom špagom hahaha i vuku me opasno... Pogotovo Bela...nikako da hoda polako i vuče me baš, imam žuljeve na rukama...ne znam kako da je korigujem da ide lagano... Samo leti ko muva bez glave hahaha ništa me ne sluša...a kad galamim na nju onda zavija hahaha sad se linjaju ,a Bela više jer ima gušću dlaku pa nju često četkam...sad idu i vrućine pa kad šetamo odvedem ih na potok izvorski i tu se Bela voli izležavati dok Nela ne voli vodu...tu se razlikuju...postaviću slike ako uspijem...pozdrav svim ljubiteljima haskija 😊😊😊🐶🐶🐶
IMG_20200420_170135.jpg
IMG_20200420_170120.jpg
IMG_20200420_170120.jpg
IMG_20200420_170135.jpg

IMG_20191216_111400.jpg
ovo je bio prvi dan kad smo doveli Belu i poslije šetnje i upoznavanja spavale su zajedno , tako i sad isto, kad je hladno skupi se Nela uz Belu na kućici.. napravila sam do kućice podest da se može Bela popeti...sad je velika i zauzme sama mjesto a Nela pobjegne od nje ispod kućice gdje je hladnije 😊😊😊 ... Što se tiče lova vole kad su na livadi kopati krtičnjake ili tražiti miševe...nekad stojim po dvadesetak minuta doke prekopaju tunele hahahah lude su skroz ...baš posebna rasa pasa u svemu...zato ih volim...

Таман када дође јесен и хладније време моћи ћеш да почнеш да и прежеш. Ако возиш бицикл то ће да буде корисно и забавно за све. сада док шетате пробај да их учиш команде. То че да буде корисно када их будеш упрезала. Команда за лево је ХА, команда за десно је ЏИ. команда за стајање је ХО а команда кад хоћеш да повуку је ХАЈК. То је универзални машерски језик и ово су основне команде.
Оно што можеш да радиш сада је да делиш шетњу на онај део када се забављате и на део који је радни.То морају да осете као промену и по твојој озбиљности.Учиш их тако што када изговориш команду благо цимнеш поводник у ту страну.До радите нема врлудања , застајкивања и њушкања и гледња лево- десно. Они врло брзо уче, јер генетско наслеђе ради своје , али мора да се пробуди.Никад немој да дозволиш да вуку са огрлицом , значи вратом, него обавезно само када имају ам. Овај ти је сасвим добар за почетак , али касније пробај да набавиш Х back тако да је тачка ослонца за вучу код корена репа. А кад дође зима и снег пробај санке. Прве радње вожње не треаб да буду не знам колико дуге, некасу пар стотина метара ,али морају да буду озбиљне и да се вежба док не буду правилне, после се опет играјте.Само стрпљење и добре вибрације донеће вам свима велико уживање.

И још једна врло важна ствар. Без нервозе ! Ако си нервозна они то осећају и нервоза прелази на њих. Ако си уопште лоше располажена немој ни да почињеш да радиш са њима , само се играјте, а тако ће и теби да се порави расположење :bye: :D

Za sad je učim da stane kad joj kažem "stani" , jer kad ide auto ne pazi Bela ...Nela zna da stane jer sam je naučila... Bela još treba da uči jer je razigrana još...sve joj je igra i ne vrijedi komandovati... Kažem joj da stane i cimnem je i da sjedne...to nekad posluša kad hoće inače je tvrdoglava 😊... I to što kažete da osjete raspoloženje je istina...tačno vidim da se prenosi na njih kad sam raspoložena ili tužna imaju osjećaj...ne planiram da ih uprežem već jednostavno da budu ovako za šetnju psi... Odvedem ih na igralište školsko na travu i istrče se dobro i izmore i volim da budu slobodne malo izvan boksa...kad ogradimo dvorište biće stalno puštene ... Bitno mi je da me slušaju dok šetamo zbog sigurnosti pa polako i smireno...pametne su one i samo vremena treba i ljubavi , a i strpljenja pa polako...ništa na silu ne treba...hvala na savjetima 😊😊😊👍👍👍

Нисам мислио да те наговарам да их прежеш, али немој да заборавиш да су они радни пси и то носе у себи неупоредиво дуже од тога да су кућни љубимци. Њима је потребна километража и то више километарска у трку, а то шетњом не можеш да им омогућиш.
Пууууно поздрава теби и њима :super:

Primjetila sam kod bijele haskice Bele da ima proliv kad ima krpelja... Da li je to normalno da uvijek ima normalnu stolicu a kad primjetim proliv uvijek joj nađem krpelja ? Inače ih redovno poslije šetnje pregledam dok ih mazim, ali opet ostane nekako i uhvati se... Izvadim ga normalno i našpricam antiseptik sprej na mjesto uboda krpelja... Zanima me da li ubod krpelja odmah izaziva proliv , jer znam da prenose bolesti a vakcinisana je redovno i nema simptome nikakve ...jede normalno i sve je ok... Zanima me baš ako neko zna ili je imao slično iskustvo da znam da nije opasno...inače je raspoložena ,samo proliv dobije kad je ubode krpelj...pa mi je to čudno...

Primjetila sam kod bijele haskice Bele da ima proliv kad ima krpelja... Da li je to normalno da uvijek ima normalnu stolicu a kad primjetim proliv uvijek joj nađem krpelja ? Inače ih redovno poslije šetnje pregledam dok ih mazim, ali opet ostane nekako i uhvati se... Izvadim ga normalno i našpricam antiseptik sprej na mjesto uboda krpelja... Zanima me da li ubod krpelja odmah izaziva proliv , jer znam da prenose bolesti a vakcinisana je redovno i nema simptome nikakve ...jede normalno i sve je ok... Zanima me baš ako neko zna ili je imao slično iskustvo da znam da nije opasno...inače je raspoložena ,samo proliv dobije kad je ubode krpelj...pa mi je to čudno...

Imao sam malamuta kojem su krpelji piroplasmozama syebali jetru od čega je i uginuo. Tako da ako hoćeš da ti pas te vrste ostane živ mojne se zayebavat s krpeljima...

.

Back