Sibirski haski

dN6FDrR.jpg

Zanima me zašto moja ženka kad joj stavljam ogrlicu ili pojas bude uzbuđena...jedva je zavežem...i skače na mene prije nego izađemo vani...onda uzme povodac i grize i vuče me i reži kao da se igra...i tako me vuče dok ne vidi da idemo u šetnju gdje ona voli....onda pusti i normalno hoda... Ali tako svaki put..... Je li to sad od uzbuđenja i kako da je odviknem od toga ? .... Jer nekad kad je kiša sva budem blatnjava od njenog skakanja..... Samo da je nekako odviknem od toga i griženja za ruke.....nekad stvarno zaboli hahaha ..... Inače nije agresivna...imamo sad male mačiće pa je pustim da im priđe... Nježna je prema njima i sva sretna liže ih.....prema svima je dobra...... Naučila sam je da sjedne i legne i da dadne šapu... Brzo sve uči..... Još samo da prestane da me gricka i skače

Zanima me zašto moja ženka kad joj stavljam ogrlicu ili pojas bude uzbuđena...jedva je zavežem...i skače na mene prije nego izađemo vani...onda uzme povodac i grize i vuče me i reži kao da se igra...i tako me vuče dok ne vidi da idemo u šetnju gdje ona voli....onda pusti i normalno hoda... Ali tako svaki put..... Je li to sad od uzbuđenja i kako da je odviknem od toga ? .... Jer nekad kad je kiša sva budem blatnjava od njenog skakanja..... Samo da je nekako odviknem od toga i griženja za ruke.....nekad stvarno zaboli hahaha ..... Inače nije agresivna...imamo sad male mačiće pa je pustim da im priđe... Nježna je prema njima i sva sretna liže ih.....prema svima je dobra...... Naučila sam je da sjedne i legne i da dadne šapu... Brzo sve uči..... Još samo da prestane da me gricka i skače
Uzbudjena je zbog izlaska, nista strashno, to radi vecina pasa.
I mene moj pas gricka, ali ja znam da on to mene kao za nesto "nagradjuje", jedino sto ne skace
( ali sam ga i za to "vaspitavala") i ne prlja me. Tvoj je pas savrseno OK, nema potrebe za brigom.

Uzbudjena je zbog izlaska, nista strashno, to radi vecina pasa.
I mene moj pas gricka, ali ja znam da on to mene kao za nesto "nagradjuje", jedino sto ne skace
( ali sam ga i za to "vaspitavala") i ne prlja me. Tvoj je pas savrseno OK, nema potrebe za brigom.
Pa i ja vidim da je od radosti to sve....nikad nije agresivna....a mlada je još pa polako...i to će je proći ...hvala na savjetima......

Без обзира На то колико дуго су Сибирски Хаскији међу нама и колико су су уједном периоду стекли вечику популарност чињеница је да врло мали број људи стварно зна кључне ствари о овој раси, па чак и они који су им власници, и зато су често оптерећени предрасудама и мистификацијама.Препоручио бих онима који чувају Сибирце или тазмишљају да се одлуче да их чувају да набаве ову књигу која је је изашла давно, али на жалост није преведена код нас.Има литературе о њима и на српском, али је то, углавном, препричавање и прежбвакавање ове књиге која може да се посматра као енциклопедија Сибираца.

Најмеродавниј књига.jpg

Сибирци су стара раса коју је створио , уобличио и одгајао Чукчи народ који насељава део Сибира уз реку Анадир.Та историја сеже у период од неких три хиљаде година. Чукчи су постали седелачки народ за разлику од других номадских паса јер су се бавили , поред лова и одгајањем паса. На жалост они нису добили име по народу који их је одајио, за ралику од Малемута, или Маламута како ми кажемо, или Самоједа који спадају у исту фамилију поларних паса.
Остатак света их је упознао захваљујући Златној грозници на Аљасци на којој су запреге паса биле једино средство превоза, транспорта и комуникације у то време.
Пошто су се Сибирци показали као изузетни радни и спортски пси. Јер у то време је настао и следдог спорт који је постао иузетно популаран на Аљасци и горњим државама Америке. Тако се и стигло до њихове регистрације као расе, па их је American Kennel Club 1930. године уписао у регистар признатих раса.То је захтевало и стандаардизацију па је 1932. године направљен стандард који је објављен у The American Kennel Gazette. Тај стандард важи и данас у читавом свету..

стандард 1.jpg

У књизи коју сам поменуо се налазе и цртежи елемената стандарда па свако може да их упореди са својим псима или са онима које жели да набави.

стандард 6.jpg

стандард 5.jpg

стандард 4.jpg

Ово су ствари које су битне за квалитет вашег пса које тражи стандард. Боја крзна, боја очију, различите боје очију и остале ствари тог типа се као небитне уопште не обухватају стандардом.

Време после признавања расе је донело промене намене ових паса , па они постају и пратиоци и изложбени пси.Ако погледамо елементе стандарда, нека неко објасни како ће ове елемента препзнат код штенета од месец и по дана .Ни највећи стручњак то не може, а камоли неко ко набавља пса по први пут.Зато не треба падати напричу одгајивача који желе да се што пре ослободе штенаца, него тражити штене од 4-5 месеци код когасе ови елементи стандарда већ виде. Ови елементи , наравно поред уредног родовника који није фалсификован ( јер на жалост има и тога) вам гарантују да сте за своје паре стварно добили Сибирца.

Pozdrav ljubiteljima haskija... Moja Nela ima sad već godinu dana...nije original haski ali je volim...nema sve ove karakteristike a i uši joj se nisu digle i nije čupava...zavija kao haski hahaha ...našla sam u oglasima da se udomljava ženka haskija bijela sa plavim očima od 4 mjeseca...i na slikama je pravo haski sve sa dignutim ušima i čupava je ... Zanima me da li da je uzmem da moja haskica ima društvo...jer sam primjetila da se drugačije igra sa haskijem nego sa ostalim psima...imaju neku svoju igru skakanje i trčanje prelijepo... Ali se bojim da se ne bi tukle jer su ženke...kako bi to ova moja primila i prihvatila tu novu... Ako neko ima savjet kako je to imati dve ženke...hvala i pozdrav svima.......

Наравно да се другчије игра са својима :D
Што се тиче онога што питаш нико не може да ти да савет који ће бити гаранција. У Принципу Сибирци се слажу и уживају у друштву и што их је више и уживање веће, али не змао која је од њих алфа и доминантнија и како ће ова нлађа да на то реагује. Ако имаш могућност и свиђа ти се то штене , мој савет ти је да их упознаш и да видиш како ће да реагују једна на другу.
Срећно па ам пошаљи фотке са тог догађаја.

Наравно да се другчије игра са својима :D
Што се тиче онога што питаш нико не може да ти да савет који ће бити гаранција. У Принципу Сибирци се слажу и уживају у друштву и што их је више и уживање веће, али не змао која је од њих алфа и доминантнија и како ће ова нлађа да на то реагује. Ако имаш могућност и свиђа ти се то штене , мој савет ти је да их упознаш и да видиш како ће да реагују једна на другу.
Срећно па ам пошаљи фотке са тог догађаја.
Pa i mislila sam povesti svoju kuju da se upoznaju malo i posmatram ponašanje...znam da je ljubomorna kad mazim nekog psa,ona odmah stane između i ne da mu blizu mene hahaha hoće samo nju da mazim,kao da pokaže da sam ja njena i ne dijeli e sa drugim ćukama 😀 ... Vidjeću još sa mužem ako i on pristane na to da udomimo tu ženkicu pa javim vam sve...možda ga nagovorim nekako... Hvala na savjetu 🐕🐕🐕💖💖💖

A ovo je moja Nela...sad ima godinu dana...i uši joj se još nisu podigle...ali je volim iako nije pravi haski hahaha ... Imamo veliko dvorište pa želim da uzmem još jednu da ima društvo... Postavila sam sliku mlade ženke koju sam vidjela u oglasima... A možda odemo i da je vidimo uživo i njene roditelje kakvi su 😊😊😊🐕🐕🐕
IMG_20191021_141004.jpg

Isto tako je bilo i kada smo uzimali Maksa. Bilo ih je 7 komada.
Maks je bio taj koji je od njih 7 prisao nama i od tada je nas ❤
Ti imas Maksa? :D Nisam znala da si i ti ponosna vlasnica 1 haskiTa:heart:
Ja ne gledam da oni meni pridju, ja prilazim jer je problem da sam ja stencima mnogo zabavna,
narocito kad stavim sesir na glavu, ali nisu bas svi oni meni pri cemu i nemam pojma ko ce kakav da
bude nego ih nazalost biram po nekom svom kriterijumu "lepote". Ali nisam pogresila, lepi
su uvek i pametni. Samo psi, kod ljudi bude sve i dijametralno suprotno :D

Back