Пантера,сјајно си описала карактеристично понашање Сибирца на примеру твог пса.Никада не слуша слепо него процењује,па кад се увери да ти то баш желиш да он нешто уради ,онда то и уради због тебе.Зато је за њих рад врло важан.
Slucajno izabrah ovu tvoju recenicu za repliku, mada ona( recenica) nema mnogo veze sa mojim misljenjem i stavom o haski psima.
Lutajuci i motajuci se po raznoraznim forumima ( uglavnom nemackim), a razlog je jedini taj sto sam luda za psima ( svejedno koja je rasa u pitanju pa zato
mislim da sam i objektivna jer nisam zaludjena ni haskijima ni skostkim ovcarima, pudlama ili labradorima) mogu da kazem sledece.
Haski je jako komplikovan pas, iako u biti "primitivan" jer nije izgubio svoje iskonske osobine, ali bas zato je nezgodan i ne treba se zavaravati
da se od haskija moze napraviti posliusan pas. Ako je iko od vas gledao neke repoertaze o trkama na Aljasci ili bilo gde, a gde su uvek haski glavni
subjekti, mogao je da vidi da se vlasnici haskija nikada, ali nikada ne oslanjaju na njihovu poslusnost nego su uvek vezani, gazda im prilazi i dok su
vezani stavlja im na vrat, nikako , kako je uobicajeno, da ih zove da dodju da ih upregne u sanke ili povodac.
Znaci,oprezno sa haskijem, to nije ni rotvajler ni skotski ovcar, ni labrador, to je iskonski pas koji je zadrzao sve svoje i lepe i za (gazdu) neprijatne
osobine jer bezi cim i kad stigne. Uostalom, svako od nas bira psa bas zbog njegovih osobina, nadam se da je tako i kod haskija ( ali i svih ostalih
Nordijaca), kao sto j to slucaj kod pasa za cuvanje, gonica, radnih pasmina.