Не знам колико је знамљиво ,али мислим да није лоше проговорити и о историјату расе.Мислим да се тиме има бољи увид ,нарочито у карактерну страну Сибираца.
Раса је настајала у врло дугом периоду на крајњем североисточном делу Сибира,а у последњих неколико векова је концентрисана на Чукотско полуострво.Чукчи су ловачки народ који је псе користио у запрегама за транспорт улова(ловци су на фоке) и саобраћање.Иако ловци јако давно су постали седелачки народ,а наука каже да су управо пси били разлог за то.Говори се о неких три хиљаде година.Интересантно је да се читав живот тог народа вртео око паса и то не само свакодневни живот и обезбеђивање хране у изузетно суровим условима,него и духовни живот.Тако код њих вратнице загробног света чувају два пса и они процењују ко ће тамо иамти какав статус.
Породице су имале велике чопоре паса и један од начина преживљавања за децу у дугим поларним ноћима је био да су их смештали међу псе.Одатле данас потиче једна особина коју Сибирци показују,а то је изузетна стрпљивост и нежност према деци.
Одабир паса и расплод је био брига жена.Оне су копирале природу,то јест начин расплода у вучијем чопору.Паре се само алфа мужак и женка.Једини критеријум је био поседовање радних особина које су им биле битне.
Када дође пролеће и у природи има довољно хране,они су своје псе пуштали и ови су слободно лутали и ловили за себе.Са првим снеговима су се враћали ,па је почињао онај период рада у запрегама .Зато се задржала код тих паса осбина самосталности и доношења одлука која се у наше време сматра твдоглавошћу и склоности ка бежању од куће.Треба бити свестан да су Чукчи имали толико обучене тимове паса да су могли да праве запреге од 16-18 паса.Дужина тих запрега је увелико прелазила десетак метара а вођа запреге-лидер је морао да бира пут.Команде су издаване само гласом.Ако имате прилике да свога Сибирца упрегнете са другима у запрегу видећете да ће врло брзо научити не само да се тимски понаша ,него и команде лево-десно,успори ,убрзај.обиђи са леве или десне стране,повуси свом снагом,иди кораком или крени трком и сл.Постоји интернационални ,такозвани хаски језик који пси са лакоћом савладају и слушају.Примери основних речи-команди: џи је командаза десно,ха је команда за лево,хајк за кретање максималном снагом и тако даље.
Те све ствари се налазе у вашем малом љубимцу и данас само што је питање да ли умемо да их прочитамо и искористимо у данашњим условима тако да уживамо и ми наши пси или ће мо покушати да га сломимо и направимо оно што он није.То не значи да га треба испустити из контроле и зато сам говорио да је прва ствар коју ваше штене мора да научи је да сте ви вођа чопора,а вођа чопора се слуша и не доводи у питање.
Ако вам је ово занимљиво могу да напишем нешто и првом контакту са белим људима и путу Сибираца у модернодруштво.