Shvarcvald torta

• Začetnik teme Začetnik teme Justine
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Kao što sam obećala danas sam napravila tortu po receptu Espanola i šta da kažem - samo da je odlična i laka za pravljenje. Svima je preporučujem. Videla sam puno recepata ali ovaj je zaista najbolji.
Ko hoće, može i lično da je proba (a živi u Beogradu)
sutra-ponedeljak 21 jun-od 17h-19h na Zvezdari.
Javite se na email recepti@uputstva.co.yu da se dogovorimo.
Mira i Neša
Slika torte je na:
http://www.uputstva.co.yu/recepti/torte/svarcvald.htm

Svarcvald koju ja kao navijena spominjem ima samo jednu jedinu koru, sve ostalo je krem, slag i visnje.

u subotici sam jela tortu koja odgovara ovom opisu ali su mi rekli da se torta zove "guscije nozice" /zapravo, preveli su mi majdarski naziv torte/. u svakom slucaju, ako mislimo na istu vrstu, slazem se da je ukus nezaboravan :)

ali, jos samo ovo, setite se recimo svih onih "letaka" za dostavu pizza ... na jedan naziv pizze dolazi X varijanti iste.............. :?
ne znam sad da li je tako i na "polju torti"??

Ja se prijavio i bio na degustaciji.
Izgledalo je čudno da neko nešto nudi besplatno u ovom svetu novca ali ja sam naivan.
Ljudi me dočekali u lepoj bašti na Zvezdari.
Pojedoh 2 parčeta odlične torte,popih izvrstan kapućino i sok.
Čak sam i nabrao oko kile višanja da se nađe uz put.
Treba verovati i u nemoguće.
Pera Ždera

pera ždera opet:
Izgledalo je čudno da neko nešto nudi besplatno u ovom svetu novca ali ja sam naivan.
Pera Ždera
Da si ti nama Pero živ i zdrav i deb`o. A domaćinima svaka čast! :lol:

Evo jednog CITY ŠVARCVALD ŽELE PITE recepta:

Potrebno je: 6 jaja, 6 kašika šećera, 4 kašike brašna,2 kašike kakaoa,1 kg. očišćenih višanja,7 dcl vode,200 gr. šećera,150 gr.gustina,300 gr. šlaga,rendana čokolada

Napraviti testo od jaja,brašna ,6 kašika šećera i kakaoa izručiti u popdmazan pleh i ispeći koru-jednu.
Na ohladjenu koru staviti fil:Skuvati fil od višanja, 200 gr. šećera,gustina(fuj) i 7 dcl.vode i ohladiti ga.Preko fila ide šlag.Posuti sa rendanom čokoladom.

Nadam se da sam doprinela formiranju ukusa mladjanih nam generacija koje usput ne razlikuju tortu od pite.

Pozdrav

Ne znam koja verzija je originalna, a koje su varijacije, ali znam da sam za Švarcvald tortom, onakvom kakvom je moja mama pravu – bukvalno LUDA!
I ja sam počela da je pravim, ali se meni fil uvek zgrudva (pa ga onda razbijem mikserom).
Inače, došla sam do zaključka da je bolje ne staviti cela tri pudinga u fil.
Recept ću prepisati iz mog kuvara, tako da se izvinjavam na preteranom objašnjavanju, mi početnici moramo od nule da krenemo.. :)
Moram probati i vaše recepte….

Dakle, recept za tortu. Verovatno nije originalni, ali je predivan.
Taj recept u našoj porodici opstaje već 5 godina. Mnoge godine iskustva… :wink:

Za tri kore po:
2 cela jajeta
2 kašike kristal šećera
2 kašike brašna
1 kašika kakaoa
1/3 praška za pecivo
1/2 kašike ulja
(i sve ovo puta tri, za svaku koru posebno)

Dugo, dugo mutiti jaja i šećer dok se ne zgusne (oko 10 minuta). U drugoj činiji sjediniti brašno, kakao i prašak za pecivo, pa dodavati (umućeno žumance), mešajući kašikom. Ulje na kraju. Peći na 180 stepeni oko 10-15 minuta.

Fil:
3 pudinga od vanile
7,5dl mleka
12 kašika šećera
3 slatke pavlake (od 2,5dl)
750g višanja
3 šlaga
(+1-2 kk šećera u šlag i 3 kk u slatku pavlaku)

Puding uutiti sa šećerom i dodati u kipuće mleko. Mutiti na ringli dok se ne zgusne, pa skloniti (ne preduge, inače će biti grudvica!). Kad se prohladi mutiti mikserom, dodavajući slatku pavlaku (dobro umućenu) na manjoj brzini.
Na svakoj kori razbacati višnje pa dodati fil. A odozgo dodati dva šlaga. Ukrasiti srebrnim kuglicama.:)

pera ždera opet:
Pera Ždera
:P
Inace, moram probati tu Espanjolovu tortu.. Mnjam, mnjam.. 8)

Espanol:
smeh:
Espanol:
Pazi sad! Najbolje obožavam torte koje kipe od fila (ne marim one suvkaste). Ovaj Švarcvald sa tri tanke kore kipi od fila da se udaviš. Šteta što ne mogu da dobacim fotku da vidiš. :lol:

Pa dobro, zasto onda rece devojci da ne razlikuje tortu od pite?!
Nego, znala sam da cemo pre ili kasnije naci nesto zajednicko :)
A, cim malo zahladni (sad od slatkisa jedem samo vocne salate!) - napravicu taj tvoj Shvarcvald... obecavam! Mada... tesko da cu odoleti da originalan becki recept bar malo ne modifikujem... :oops: (npr. samo 2/3 testa?)
Tri kore i treba da ima (vidi fotku kod Mire), a ono sam rekao zato što je torta višeslojna roba a pita ima samo jedan `leba dole preko koga se dobacuje svašta. Ne ponavljam više. :twisted:
Posle svih preganjanja i mnogo interesovanja oko Švarcvald torte, evo vraćam je ponovo sa sve fotografijom. Zadovoljni? :wink:

svarcvald%20torta.jpg

:!: Javno se izvinjavam Šefu kuhinje zbog dela svojih komentara nastalih u dobroj nameri, ali uz nedovoljno poznavanje njegove kompetentnosti (i istančenog smisla za humor!)
U to ime, javno se obavezujem da ću napraviti Švarcvald tortu po njegovom originalnom receptu, sa maksimalnim poverenjem i bez imalo sumnje da se ne radi o originalnoj verziji iste!

Jel' sad u redu "nivno pitam ja"? :wink:

smeh:
:!: Javno se izvinjavam Šefu kuhinje zbog dela svojih komentara nastalih u dobroj nameri, ali uz nedovoljno poznavanje njegove kompetentnosti.
U to ime, javno se obavezujem da ću napraviti Švarcvald tortu po njegovom originalnom receptu, sa maksimalnim poverenjem i bez imalo sumnje da se ne radi o originalnoj verziji iste!

nije u redu. treba da napravis i sve nas pocastis. bar slikom, mada ja tu tortu zaista volim :)

sanja:
smeh:
:!: Javno se izvinjavam Šefu kuhinje zbog dela svojih komentara nastalih u dobroj nameri, ali uz nedovoljno poznavanje njegove kompetentnosti.

nije u redu. treba da napravis i sve nas pocastis. bar slikom, mada ja tu tortu zaista volim :)
Sliku postavlja sef licno... A cim od kompetentnog lica dobijem potvrdu da je torta prava, ponovicemo i bicete na vreme obavesteni. :wink:

smeh:
sanja:
smeh:

Sliku postavlja sef licno... A cim od kompetentnog lica dobijem potvrdu da je torta prava, ponovicemo i bicete na vreme obavesteni. :wink:

Šef je rekao svoje kada je dao recept.A ja koja sam napravila istu, doduše cetvrtastu jer mi je tako bilo lakše u tom trenu, mogu da ti kažem da je napraviš i da se iskljucivo držiš recepta.Kore dobro nakvasi. Torta je sjajna u ostalom kao i sve vocne torte. Kada sam pravila degustaciju iste došao je samo Pera Ždera.A kakva je bitka oko nje bila , to se retko ponavlja.
Uostalom napravi i zovi, za mene kilometraža ne predatavlja ništa.

Back