Sezonski posao u Grčkoj

Konačno nađoh malo vremena da pročitam prethodnih 6-7 strana, i vrlo je malo korisnih informacija, uglavnom se sve bazira na prepirci!

Mene zanima sledeće:

1. Kako stići od Atine do Pireja?

2. Kako se rezerviše taj brod do Krita, da li ima klase i kad polazi?

3. Kako stići iz Irakliona u bilo koji drugi grad na Kritu msm gde je autobuska, šta reći...?

4. Kako i gde potražiti smeštaj?

5. Kako se kreću zarade barmena i konobara?

6. Koji mi grad preporučujete, znam engleski ko Englezi, a pomalo i Ruski i Italijanski?

Ko hoce da pomogne zahvaljujem se unapred, samo molim Vas bez filozofskih odgovora koje traba da tumačim i bez prepiranja, jer to nigde ne vodi!

Hvala unapred!

Prvo da pozdravim Ivana Velikog,koji je koliko vidim jako uticajan na ovom forumu,poz druze pa se mozda i vidimo na leto.
Drdule,do Pireja taxi ili metro,koji staje bas ispod luke,pa onda kupis tu u luci tiket za feri,pa sidjes u Irakliu gde ti je buska odmah prekoputa luke,te kupis kartu za zeljenu destinaciju i trazis posao.
Neocekuj veliku platu kao konobar,iz razloga sto ces skoro sigurno biti pomocnik,te ces cekati da ti glavni da baksis jer ti verovatno neces naplacivati,tako to ide,ali je ipak daleko bolja kinta nego ovde.
To sto znas engleski,to se i podrazumeva,a i ruski ti je prerdnost.Smestaj potrazi kao i posao,dakle prosetas i vidis sta se gde i za koliko izdaje,cena je od 200-350 evra za stan,nadam se da ti znace ove informacije.

Konačno nađoh malo vremena da pročitam prethodnih 6-7 strana, i vrlo je malo korisnih informacija, uglavnom se sve bazira na prepirci!

Mene zanima sledeće:

1. Kako stići od Atine do Pireja?

2. Kako se rezerviše taj brod do Krita, da li ima klase i kad polazi?

3. Kako stići iz Irakliona u bilo koji drugi grad na Kritu msm gde je autobuska, šta reći...?

4. Kako i gde potražiti smeštaj?

5. Kako se kreću zarade barmena i konobara?

6. Koji mi grad preporučujete, znam engleski ko Englezi, a pomalo i Ruski i Italijanski?

Ko hoce da pomogne zahvaljujem se unapred, samo molim Vas bez filozofskih odgovora koje traba da tumačim i bez prepiranja, jer to nigde ne vodi!

Hvala unapred!

Konkretna pitanja-konkretni odgovori:

1. To je malo teže objasniti preko kompa ali ja znam za 2 načina-metro i taksi. Metro se prošle godine renovirao pa smo mi išli taksijem. Nas trojica smo platili taksi 18 evra, znači po 6 evra i putovali smo po mojoj GRUBOJ proceni između 45 min. i 1h. Atina je ogroman grad i to nije baš blizu ali sve zavisi gde ti autobus stane pošto svaki autobus staje na različitom mestu, na drugom stajalištu... To ćeš morati da pitaš tamo na terenu.

2. Brod do Krita ne mora da se rezerviše a može preko neta. Kartu možeš da kupiš u nekoj tur. agenciji u Srbiji, u agenciji u Pireju ili ispred broda. Ovde ti sve piše:

http://www.ferries.gr/

3. Autobusom. Koliko sam ja shvatio, u Iraklionu postoji nekoliko autobuskih stanica i sve zavisi gde ideš. Konkretno, stanica sa koje se polazi za Hersonisos se nalazi odma do luke i aerodroma u Iraklionu i tu je sve blizu. Karta košta 3 evra, Hersonisos se nalazi na 25 km od Irakliona i autobusom se stiže za nekih 40-45 minuta. U Hersonisosu ne postoji autobuska stanica ali zato ima dosta stajališta sa jedne i druge strane glavne ulice (Main road) i autobusi idu veoma često. Za druge gradove ne znam.

4. Smeštaj se u principu traži od vrata do vrata, od zgrade do zgrade i od hotela do hotela na terenu. Tražite naravno manje, jeftinije hotele zbog uštede a ko ima pare može da traži prenoćište i u hotelu Kreta Maris koji je najveći hotel na Kritu i u kom prenoćište košta 500 evra u špicu sezone. :per: Uglavnom, moraš dosta da tražiš, da se raspituješ...

5. Ne znam tačno.

6. Imaš sever i jug. Na severu su ti glavni centri Hanja, Retimno, Hersonisos, Malja i još po neki. Za jug ne znam. U Malji su ti većina Englezi, u Hersonisosu Rusi i Holanđani (za noćni život Holanđani) a Italijana imaš svuda u julu i avgustu i oni nemaju pojma engleski tako da će ti ta 3 jezika najviše i trebati na Kritu.

Ove informacije te koštaju 67 evradi. Broj mog žiro računa je 878-98888-77793-770-00-333975-09. Primam i čeci. :lol:

Poslednja izmena:
I mene najvise interesuje da li je bolje uplatiti aranzman na 10ak dana, da imam obezbedjen smestaj i hranu bar o tome da ne brinem, ili otici i traziti na licu mesta?

Pa to nije loša kombinacija, uplatiš preko agencije neki krš smeštaj i aranžman za 7-10 dana i za to vreme tražiš posao. Može i tako.

Prvo da pozdravim Ivana Velikog,koji je koliko vidim jako uticajan na ovom forumu,poz druze pa se mozda i vidimo na leto.
Drdule,do Pireja taxi ili metro,koji staje bas ispod luke,pa onda kupis tu u luci tiket za feri,pa sidjes u Irakliu gde ti je buska odmah prekoputa luke,te kupis kartu za zeljenu destinaciju i trazis posao.
Neocekuj veliku platu kao konobar,iz razloga sto ces skoro sigurno biti pomocnik,te ces cekati da ti glavni da baksis jer ti verovatno neces naplacivati,tako to ide,ali je ipak daleko bolja kinta nego ovde.
To sto znas engleski,to se i podrazumeva,a i ruski ti je prerdnost.Smestaj potrazi kao i posao,dakle prosetas i vidis sta se gde i za koliko izdaje,cena je od 200-350 evra za stan,nadam se da ti znace ove informacije.

Hvala brate. Ma je**m ti ja uticaj na forumu, nemam ni 100 evra po 1 informaciji ili poruci. Daj ti meni uticaj u MMF-u ili bar u SveCkoj banci. :per:

Hvala o.s.a. i Ivane, ove dve poruke su prava sistematizacija koja je bila potrebana ovoj temi!
Želim da Vam se zahvalim i na do sada napisanim postovima!

@Kolega Ivan
Brate proveri racun uplatio sam ti 70 :D

Za tačku 5 nisam pitao tačno, nego okvirno, to zavisi i od mesta do mesta, ali nadam se da plate nisu ispod 700, 800e, Zar ne?

Šta mislite koje je mesto najbolje za zaradu? Gledao sam ovu Malju na wikipediji, ali mi deluje kao neko selo...

A taj feri koliko košta? Jel ima neka varijanta na palubi ili mora da se uzme kabina?

Smeštaj kako se kreće? Ovde mislim na varijantu ako ima nešto za 5-6e dnevno za 10 dana, posle ću videti...

I koji termin Vi smatrate da je najbolji da se ode dole?

Hvala o.s.a. i Ivane, ove dve poruke su prava sistematizacija koja je bila potrebana ovoj temi!
Želim da Vam se zahvalim i na do sada napisanim postovima!

@Kolega Ivan
Brate proveri racun uplatio sam ti 70 :D

Za tačku 5 nisam pitao tačno, nego okvirno, to zavisi i od mesta do mesta, ali nadam se da plate nisu ispod 700, 800e, Zar ne?

Šta mislite koje je mesto najbolje za zaradu? Gledao sam ovu Malju na wikipediji, ali mi deluje kao neko selo...

A taj feri koliko košta? Jel ima neka varijanta na palubi ili mora da se uzme kabina?

Smeštaj kako se kreće? Ovde mislim na varijantu ako ima nešto za 5-6e dnevno za 10 dana, posle ću videti...

I koji termin Vi smatrate da je najbolji da se ode dole?

Legla je. Hvala brate na bakšišu. :lol:

Kao što sam vam rekao sve o brodovima imate ovde:

http://www.ferries.gr/

Ekonomska klasa Minoan košta 41 evro, a Anek i Superfast su se spojili i kod njih je 36. Sve ostale klase su skuplje, imate cenovnik na sajtu. S tim što jedna firma (mislim da je Minoan) organizuje i putovanje od Soluna do Irakliona i mislim da to košta oko 70 evra, tako da ni to nije loša mogućnost. O čemu se radi (nisam se vozio al sam tako čuo) uđete u Solun u autobus i idete do Pireja normalno kopnom, posle toga bus ulazi na brod i nastavljate put autobusom preko broda i mora i iskrcavate se u Iraklionu. Na taj način izbegavate maltretiranje po metrou i Atini. U tom slučaju bi morali da uzmete autobus iz Srbije samo do Soluna a ne do Atine.

Što se tiče Krita, luka u Iraklionu nije jedina i luke imate i u drugim većim gradovima. Dakle, gde god da idete na Krit u luci Pirej (ili eventualno u autobusu) morate da precizirate do kog grada idete da ne biste pogrešili brod i luku.

Ne znam koje je mesto najbolje na Kritu ali Malja uopšte nije selo. Malja se meni sviđa, prilično je lepo mesto i plaže su im velike i ekstra. Selendra ti je Sisi jer nema nijednu jedinu veću plažu a Malja je OK. Što se tiče vremena odlaska, to zavisi od posla koji radiš ali pretpostavljam da je kraj maja i početak juna OK.

Avioni: www.jat.com i http://www.olympicair.com/549-en-gb.cmt

Putovanje avionom je naravno skuplje ali i komfornije i brže. Mislim da avion ne leti direktno do Irakliona nego preseda u Atini ili se menja avion, tako nešto. Ko ima para, može da ide avionom BG-Atina...

ZDRAVSTVENO ILI PUTNO OSIGURANJE JE OBAVEZNO ali ne zbog policije ili carine nego zbog VAS. Postoji mogućnost da se dok radite tamo razbolite ili povredite ili vam se nešto desi a medicinski troškovi u inostranstvu su OGROMNI, zato je najbolje da imate neko zdravstveno osiguranje dok boravite u inostranstvu tj. u GR.

Preko Evro 26 kartice, imate besplatno Uniqa osiguranje ali za tu karticu treba da ste mlađi od 30 godina i ne mora da budete student.

www.gpa.rs (Evropska omladinska kartica)

Samo ne znam da li to osiguranje pokriva i stomatološko osiguranje ili ne. Imam jedno pitanje: Da li postoji neko putno-zdravstvano osiguranje koje može odmah da plati medicinske troškove ako vam se nešto desi u inostranstvu (a ne da čekate refundiranje) i koje?

Evo sajtova par osiguravajućih kuća: www.uniqa.rs http://www.ams.co.rs/osiguranja/putno

Uglavnom, o osiguranju morate sve detaljno da se raspitate a imate i temu o tome.

Što se tiče stanova drdule i dijana, nema šanse da nađeš nešto za 5-6 evra, pogotovo za 10 dana, najjeftinije što sam ja našao u Hersonisosu je 180 evra ali za mesec dana a čisto sumnjam da bi mi dali 10 dana za 60 evra jer je obično skuplje kad je kraći period, probaj ali teško. Ako ćeš da ideš u Hersonisos, probaj to kod Karvunakisa, to ti je brza hrana Pita point na Main road-u (u glavnoj ulici a taj lik je vlasnik) nalazi se između 2 zlatare "Atina". Pitaj, ništa te ne košta.

Poslednja izmena:
Hvala, Ivane, to me bas jako zanima, nikako da dodjem do neke informacije :( , jer mi je potreban bas stabilan internet

Ma imaš internet kafee svuda i nisu skupi.

najbolje sto je bilo uz pice u kaficu da se nakacis al veruj da su smradovi ogranice na sat

A još kad bi mogla uz kafu da im uvali i ventilatore, iiiiiiih! :lol:

Šalu na stranu, postoji i ta mogućnost da uz piće ili jelo u većini restorana besplatno koristiš i internet ali naravno da te neće pustiti da uz jedno pićAnce, sediš na internetu 5 sati, tražiće net i neko drugi.

Back