Sex u RAJU

Kako bre, da, kada nemaš smrti i bolesti i starosti u Raju, i samim time nema ni telesnosti, jer su smrt i trulenje i starost i bolest odlike telesnosti, može da ima u Raju i telesnosti kada je u pitanju seks.

Daj bre, seksajte se ovde, pustite raj na miru. :mrgreen:

Zato tebi nije jasno šta je Raj, pričaš o dvema potpuno suprotnim stvarima, plus vs minus, dan vs noć.

Dok je u hrišćanstvu vrlo jasno definisano šta i kako izgleda Raj, i nije na zemlji, to si opet nešto krivo pročitao.

Hrišćanstvo je u glavnim dogmama i veri jedinstveno, tako je bilo od početka i biće do kraja.

Kako bre, da, kada nemaš smrti i bolesti i starosti u Raju, i samim time nema ni telesnosti, jer su smrt i trulenje i starost i bolest odlike telesnosti, može da ima u Raju i telesnosti kada je u pitanju seks.

pogresno pretpostavljas stvari i onda na osnovu pogresnih pretpostavki zakljucujes stvari..

to je isto kao kad bi ja rekao, Amerika je manja od luxemburga, i jos je tamo puno hladno, idu pingvini i medvjedi ulicama....posto je to tako, ja ne zelim da preselim u ameriku da se smrzavam....

eh upravo tako izgleda to sto si ti napisao....znaci iz pogresnih pretpostavki dolazis do pogresnih zakljucaka.

kada nemaš smrti i bolesti i starosti u Raju, i samim time nema ni telesnosti, jer su smrt i trulenje i starost i bolest odlike telesnosti,

to su odlike na ovom svijetu, jer nismo stvreno za vjecnost na zemlji....

dok novo tijelo koje dobijemo kada nas Bog stvori, to tijelo je stvoreno za vjecnost, nema vise starosti, bolesti, umiranja itd
to tijelo ce da bude perfektno u svakom smislu, kako viuzelno tako i mehanicki perfektno bez ikakve degradacije vremenom.

znacio i nakon milion ili mlijarde godina u Raju ces i dalje biti mladic od 33 godine, gdje ce ti bolest, starost i smrt biti nepoznata stvar.

Daj bre, seksajte se ovde, pustite raj na miru.

imam ja seks sa svojom zenom bez da mi ti to kazes...rekao mi ili ne rekao, ja ga imam :)

a seks ima i u Raju u braku, ili mozda mislis da ako ja udjem u Raj i moja zena, kao tamo nece vise funkcije imati polni nasi organi...kao eto takva vrsta uzivanja je samo za zemlju, kao eto ne postoji to u Raju.....

kakvo je to onda nakardno razmisljanje, zar je moguce da zemlja ima uzivanja koja Raj nema...jeste li vi stvarno tako skrenuli sa pameti...Raj ima slicna uzivanja i daleko bolja....znaci ako ovdje ima seks , tamo ga jos vise ima, i daleko bolji je nego ovdje.....ako ovdje ima ukusnih jela i pica, u raju ih ima daleko vise raznovrsnije ukucnije i ljepsi nego ovdje....jer zemaljska uzivanja se ne mogu sporediti sa rajskim, jer bi to bilo ponizenje za Boga licno da poziva u Raj gdje se slabija uzivanja od zemaljskih...pa da ljudi u raju mastaju o seksu na zemlji, dok su zivjeli....

mozes li zamisliti to da covjek udje u raj i dalje masta o seksu kojeg je imao na zemlji.....nezamisliva stvar da zemlja ista moze da ima bolje od raja.

ili masta u Raju o hrani i picu koju je jeo na zemlji a da mu se zelja ne podmiri sa daleko boljim i ukusnijim jelima i picima???

Zato tebi nije jasno šta je Raj, pričaš o dvema potpuno suprotnim stvarima, plus vs minus, dan vs noć.

ono sto ti neshvatas u svemu tome je da ce Bog dati vjecna tijela ljudima u Raju koja nece stariti, bolesni biti ili umirati...to je ono sto ne shvatas ti...niko ne kaze da ce ova tijela koja sada imamo ovakva biti u Raju, koja su propadljiva slaba i podlozna bolestima...to tako nece biti, u raju su tijela savrsena u svakom pogledu.

i nije na zemlji, to si opet nešto krivo pročitao.

reci to svojim hrscanima, ocito da ne znas sta ti druzina vjeruje.

Hrišćanstvo je u glavnim dogmama i veri jedinstveno, tako je bilo od početka i biće do kraja.

auuu brate, pa ti si zglajzao pravo....

pogresno pretpostavljas stvari i onda na osnovu pogresnih pretpostavki zakljucujes stvari..

to je isto kao kad bi ja rekao, Amerika je manja od luxemburga, i jos je tamo puno hladno, idu pingvini i medvjedi ulicama....posto je to tako, ja ne zelim da preselim u ameriku da se smrzavam....

eh upravo tako izgleda to sto si ti napisao....znaci iz pogresnih pretpostavki dolazis do pogresnih zakljucaka.
Neko je već napiso, imaš problem sa logičkim zaključivanjem, sa logičkim stvarima i pojmovima, i to se vidi ovde dole.

to su odlike na ovom svijetu, jer nismo stvreno za vjecnost na zemlji....

dok novo tijelo koje dobijemo kada nas Bog stvori, to tijelo je stvoreno za vjecnost, nema vise starosti, bolesti, umiranja itd
to tijelo ce da bude perfektno u svakom smislu, kako viuzelno tako i mehanicki perfektno bez ikakve degradacije vremenom.

znacio i nakon milion ili mlijarde godina u Raju ces i dalje biti mladic od 33 godine, gdje ce ti bolest, starost i smrt biti nepoznata stvar.
Osnovna logička premisa koja je dokazana drugim pretpostavkama i zaključivanjem, osnovne osobine telesnosti jesu zemlja i tvar, smrt i truležnost, bolesti i stradanje, strasti i seks, i, ako verski predpostaviš da u Raju nema smrti i bolesti, i ako nema degradacije i truležnosti tela, i ako nismo stvoreni za večnost na tvarnoj zemlji, koji je onda konačan zaključak u odnosu na seks i Raj. :kafa:

imam ja seks sa svojom zenom bez da mi ti to kazes...rekao mi ili ne rekao, ja ga imam :)

a seks ima i u Raju u braku, ili mozda mislis da ako ja udjem u Raj i moja zena, kao tamo nece vise funkcije imati polni nasi organi...kao eto takva vrsta uzivanja je samo za zemlju, kao eto ne postoji to u Raju.....

kakvo je to onda nakardno razmisljanje, zar je moguce da zemlja ima uzivanja koja Raj nema...jeste li vi stvarno tako skrenuli sa pameti...Raj ima slicna uzivanja i daleko bolja....znaci ako ovdje ima seks , tamo ga jos vise ima, i daleko bolji je nego ovdje.....ako ovdje ima ukusnih jela i pica, u raju ih ima daleko vise raznovrsnije ukucnije i ljepsi nego ovdje....jer zemaljska uzivanja se ne mogu sporediti sa rajskim, jer bi to bilo ponizenje za Boga licno da poziva u Raj gdje se slabija uzivanja od zemaljskih...pa da ljudi u raju mastaju o seksu na zemlji, dok su zivjeli....

mozes li zamisliti to da covjek udje u raj i dalje masta o seksu kojeg je imao na zemlji.....nezamisliva stvar da zemlja ista moze da ima bolje od raja.

ili masta u Raju o hrani i picu koju je jeo na zemlji a da mu se zelja ne podmiri sa daleko boljim i ukusnijim jelima i picima???
Kao što ovde sada ima stvari koje su pretežnije od telesnih stvari, ljubav, pravda, istina, duhovnost, milost, emocionalna sreća, spiritualna lepota, kakvih tek onda u Raju ima uzvišenijih i lepših stvari od ovih ovde zemaljskih i telesnih.
ono sto ti neshvatas u svemu tome je da ce Bog dati vjecna tijela ljudima u Raju koja nece stariti, bolesni biti ili umirati...to je ono sto ne shvatas ti...niko ne kaze da ce ova tijela koja sada imamo ovakva biti u Raju, koja su propadljiva slaba i podlozna bolestima...to tako nece biti, u raju su tijela savrsena u svakom pogledu.
☝️ .... odgovor....
reci to svojim hrscanima, ocito da ne znas sta ti druzina vjeruje.
Ako već bolje znaš, ajd onda navedi nešto da vidimo gde to ima kod hrišćana.
auuu brate, pa ti si zglajzao pravo....
Čitaš krive izvore, i tumačiš pogrešno.

ono sto vi propagirate kao hrscani nema nikakvog smisla, i ocit je dokaz nedostatka upute od Boga...

Vi kao hrscani propagirate da je vjecni Raj ovdje na zemlji iako vam Isus to nikad nije rekao da je vjecni Raj na zemlji....i to na zemlji koja je osudjena na propast jer ce je sunce progutati nakon izvjenog vremena.

DOk u islamu vjecni raj je izvan naseg Univerzuma, i to je Univerzum za sebe, znaci vjecni raj je velicine naseg univerzuma, i tu nema sunca niti ikakvih opasnosti po nas zivot i nas egzodus iz tog vjecnog raja, ni smrti ni bolesti ni starosti.
Pa kažem ti da je Bog Raj stvorio upravo ovde na zemlji i to sa izgledom u svu večnost.

To što ti ne čitaš pažljivo, ne znači da Isus nije rekao...još kako je rekao.

Neko je već napiso, imaš problem sa logičkim zaključivanjem, sa logičkim stvarima i pojmovima, i to se vidi ovde dole.

Osnovna logička premisa koja je dokazana drugim pretpostavkama i zaključivanjem, osnovne osobine telesnosti jesu zemlja i tvar, smrt i truležnost, bolesti i stradanje, strasti i seks, i, ako verski predpostaviš da u Raju nema smrti i bolesti, i ako nema degradacije i truležnosti tela, i ako nismo stvoreni za večnost na tvarnoj zemlji, koji je onda konačan zaključak u odnosu na seks i Raj. :kafa:

Kao što ovde sada ima stvari koje su pretežnije od telesnih stvari, ljubav, pravda, istina, duhovnost, milost, emocionalna sreća, spiritualna lepota, kakvih tek onda u Raju ima uzvišenijih i lepših stvari od ovih ovde zemaljskih i telesnih.

☝️ .... odgovor....

taj koji ti je to rekao nije ti ni on neki bistar um od koga se sve uzima zdravo za gotovo bez propitivanja....

uostalom nije ti argumentacija na nivou, jer nije dovoljno samo reci imas problem sa logičkim zaključivanjem a da ne pokazes tacno gdje je pogresno logicno zakljucivanje.....

dok ti si taj koji pogresno zakljucuje stvari.

Ti predpostavljas da ti je receno da ce u Raju biti ista ovakva tijela kao sto sad imamo, i onda zakljucujes kako ce biti ako budemo bolesni, starimo, umiremo, kako ce takvo tijelo biti u Raju.....a niko ziv ti ne kaze da ce ista ovakva tijela biti, propadljiva i podlozna bolestima i umiranju, nema toga koji to tvrdi, eh ti tu ovdje pravis gresku u logicnom zakljucivanju, jer ovakva tijela nece biti u raju, totalno drugacije , mozes ti izgledati slicno kao sad, kosa, oci, glava, nos, usta, ruke, noge itd...sve je to na istim pozicijama, ali u ljepsoj formi i plus tijela je Bog u Raju napravio nepropadljivim, da nema bolesti nema umiranja....cak i mehanicki unutra nije isto kao na zemlji....dok u Raju jedes hranu i pijes pica, hrana se ne pretvara u fekalije, nego hrana se vari ipretvara u parfem koji se luci u vidu znoja na kozi....znaci umjesto sto bi isao u WC u raju i culi se neugodni miris, smradovi...to je otklonjeno, nema vise potrebe za wc, nego se hrana i pice luci u firmi znoja koji mirise na parfem koji se luci kroz pore na kozi.....to je veliki upgrejd naspram ovoga sad sto imamo.

osnovne osobine telesnosti jesu zemlja i tvar, smrt i truležnost,

to vazi za ovaj svijet a ne za Raj...to neka ti je jasno.

i ako nismo stvoreni za večnost na tvarnoj zemlji,

stovoreni smo za vecnost, da dusa i tijelo nikad ne propadnu u Raju,

jeli ti hvatas ovo covece boziji, Bog ce stvoriti tijela u Raju koja nece moci osjetiti bolest, nece stariti i nece umirati, jeli tebi ovo stvarno tesko razumjeti ili ti se mora crtati ko malo mdetetu????

☝️ .... odgovor....

da, u Raju ima i nama poznatih stvari i nama nepoznatih stvari....

pa ovo ti pise odmah Cicolino iz tvog posta:

Pa kažem ti da je Bog Raj stvorio upravo ovde na zemlji i to sa izgledom u svu večnost.

znaci imas vec coveka hrscanina na ovom topicu koji ti upravo govori to

To što ti ne čitaš pažljivo, ne znači da Isus nije rekao...još kako je rekao.

vjecni raj nemoze biti na zemlji jer :

1. Je zemlja mala da primi sve stanovnike Raja, zemlja je tesno mesto, kakav je Raj ako je tesno, nema tu Raja.
2. Zemlja ce unistena biti od Sunca u buducnosti, bit ce progutana , znaci cak i naucnici ce ti reci da zemlja nije vecna, nego je osudjena na propast.
3. Na zemlji ima toliko stvari koji mogu da stete ljudima, kakav je to Raj gdje vreba opasnost sa svih strana.

tako da nigdje nema dokaza da je zemlja vjecni raj.

Dok ono sto islam zagovara je jedino logicno po tom pitanju, a to je da je Raj vjecni univerzum za sebe izvan naseg univerzuma, ne znas gdje su mu granice toliko je velik....a udaljenosti izmedju ljudi moze da bude u raju kao udaljenosti izmedju zvijezda u nasem univerzrumu.

Moguće da je (pod)svesna situacija sledeća:
Ako uspem da ubedim one koji su ostali u ranijem ubeđenju, onda je i moj (ili mojih predaka) prelazak opravdan.
Ili makar da im pokažem koliko sam revnostan.

Brate kupi Herbalife, pijem i ja i naučno je dokazano da je najbolji. :mrgreen:
Mislim da su mnogo ranije uspostavili dijagnozu.
Dokaži da mrziš svoje poreklo tek onda si pravi musliman,hrvat itd

Naziv Bošnjani (lat. Bosnenses, staroslavenski Bošnjani, a u domaćim ispravama često i u obliku Bošnjani zemaljski, dobri Bošnjani) se jasno i često pojavljuje u srednjovjekovnim dokumentima bosanske države, naročito od 12. do 15. stoljeća.

U nastavku ti donosim izvode iz konkretnih historijskih dokumenata u kojima se Bošnjani spominju, uz kontekst i relevantne izvore.

🔹 1.​

✅

U povelji bana Stjepana II. Kotromanića Dubrovčanima iz 1326. godine piše:

“...da budu sigurni u zemlji bosanskoj i među Bošnjani...”

📘 Izvor: Stari pisani spomenici Bosne i Hercegovine, priredio S. Ćirković

🔹 2.​

Tvrtko u više svojih povelja koristi izraz:

"Mi Tvrtko, milosti Božije kralj Srbljem i Bosni i Primorju i Humu i Donjim krajem i Zapadnim stranama i Kraljevstvu Dalmacije i Hrvatske i Bosne, i gospodarim dobrim Bošnjanima..."

📘 Izvor: “Codex diplomaticus regni Bosniae”, priredili V. Mošin i F. Šišić

🔹 3.​

Dubrovačke vlasti su u ugovorima i dopisima s Bosnom često koristile naziv Bošnjani za pripadnike bosanske vlastele i naroda. Na primjer:

“...ako koji od Bošnjana učini štetu...”

📘 Izvor: Arhiv Dubrovnika, ugovori sa Bosnom iz 14. i 15. stoljeća

🔹 4.​

Velikaši u Bosni su u brojnim zakletvama koristili formulacije tipa:

“Zaklinjem se Bogom i svim svetima da ću biti vjeran gospodaru i zemlji bosanskoj, kao i svi dobri Bošnjani prije mene...”

📘 Izvor: M. Vego, Iz stare bosanske riznice (Sarajevo, 1973)

🔹 5.​

Fraza “dobri Bošnjani” imala je i pravni i društveni značaj, označavala je:

• članove vlastele
  • bosanske velikaše
  • nekada i pripadnike crkve bosanske (bogumile ili krstjane)

To nije bio vjerski već državno-pravni identitet, i obuhvatao je pripadnike svih vjera u Bosni koji su bili dio političke zajednice.

📘 Izvor:

• M. Wenzel: Bosnian Church
  • F. Šišić: Povijest Hrvata u vrijeme narodnih vladara
  • S. Ćirković: Istorija srednjovekovne bosanske države

🔹 Zaključak:​

Pojam Bošnjani je utemeljen i često korišten u autentičnim srednjovjekovnim bosanskim dokumentima, kao:

• etnički i pravni naziv stanovnika Bosne,
  • označavao je pripadnike bosanske političke zajednice (uglavnom plemiće i nosioce vlasti),
  • bez obzira na vjeru (katolici, pravoslavni, krstjani).

📜 Dakle, Bošnjani ≠ isključivo vjerski pojam, već prvenstveno državotvorni i identitetski izraz za ljude koji su pripadali tadašnjoj bosanskoj državi.

Ako želiš, mogu ti pronaći i skenove originalnih povelja ili ih prevesti sa starobosanskog/latinskog.

Originalni dokument poznat kao Povelja bana Stjepana II Kotromanića iz 1333. godine (poznata i kao Povelja o Stonu) ne sadrži prezimena u modernom smislu kakva danas poznajemo. U to vrijeme, u srednjovjekovnoj Bosni, prezimena nisu bila uobičajena, već su ljudi često identificirani po tituli, imenu, imenu oca ili po mjestu porijekla.

Međutim, imena "dvanaest dobrih Bošnjana" su zabilježena u tekstu povelje, i to u obliku koji je tada bio standardan.

📜

"...i prisustvovahu i posvjedočiše ovome naši vjerni i dobri Bošnjani: knez Vladislav, knez Batalo, knez Sanko, župan Radoslav, župan Hrabren, župan Gradislav, župan Vukoslav, župan Jurislav, župan Tvrtko, župan Poznan, župan Radoslav, župan Vratko..."

📌 Objašnjenje:​

• Riječ je o zvaničnom svjedočenju 12 velikaša, navedenih s imenom i titulom (knez ili župan), ali bez prezimena.
  • Npr. "župan Radoslav" može biti Radoslav iz roda Draživojevića ili Sankovića, ali to iz samog dokumenta nije moguće direktno zaključiti.
  • U to vrijeme su porodična imena postojala u ograničenoj formi, najčešće u kontekstu titula, rodoslovlja ili vlasništva nad zemljom.

📘 Gdje se čuva dokument?​

Original se čuva u Dubrovniku, u Državnom arhivu Dubrovnika, napisan je na latinskom jeziku, dok su kasniji prijepisi na narodnom jeziku (starobosanskom) rađeni radi pravne i historijske upotrebe.

🧾 Istaknuti izvori:​

• “Codex diplomaticus regni Bosniae”, prir. V. Mošin i F. Šišić
  • Marko Vego: Iz stare bosanske riznice
  • Sima Ćirković: Istorija srednjovekovne bosanske države
  • Državni arhiv Dubrovnik, povelja iz februara 1333.

Originalni dokument poznat kao Povelja bana Stjepana II Kotromanića iz 1333. godine (poznata i kao Povelja o Stonu) ne sadrži prezimena u modernom smislu kakva danas poznajemo. U to vrijeme, u srednjovjekovnoj Bosni, prezimena nisu bila uobičajena, već su ljudi često identificirani po tituli, imenu, imenu oca ili po mjestu porijekla.

Međutim, imena "dvanaest dobrih Bošnjana" su zabilježena u tekstu povelje, i to u obliku koji je tada bio standardan.

📜

📌 Objašnjenje:​

• Riječ je o zvaničnom svjedočenju 12 velikaša, navedenih s imenom i titulom (knez ili župan), ali bez prezimena.
  • Npr. "župan Radoslav" može biti Radoslav iz roda Draživojevića ili Sankovića, ali to iz samog dokumenta nije moguće direktno zaključiti.
  • U to vrijeme su porodična imena postojala u ograničenoj formi, najčešće u kontekstu titula, rodoslovlja ili vlasništva nad zemljom.

📘 Gdje se čuva dokument?​

Original se čuva u Dubrovniku, u Državnom arhivu Dubrovnika, napisan je na latinskom jeziku, dok su kasniji prijepisi na narodnom jeziku (starobosanskom) rađeni radi pravne i historijske upotrebe.

🧾 Istaknuti izvori:​

• “Codex diplomaticus regni Bosniae”, prir. V. Mošin i F. Šišić
  • Marko Vego: Iz stare bosanske riznice
  • Sima Ćirković: Istorija srednjovekovne bosanske države
  • Državni arhiv Dubrovnik, povelja iz februara 1333.
Termin "Bošnjak" ima dugu istoriju i seže duboko u srednji vek, ali njegovo značenje, upotreba i politička konotacija su se menjali kroz vekove.

📜 Istorijski pregled:​

1.​

• Reč "Bošnjak" (u raznim varijantama: Bosnac, Bošnjanin, Bošnjak) korišćena je da označi stanovnika srednjovekovne Bosne, bez obzira na veru.
  • U dokumentima iz tog perioda, kao i u Dubrovačkim i Osmanskim zapisima, ljudi iz Bosne su se često zvali Bošnjani ili Bošnjaci.
  • Na latinskom se koristio termin Bosnensis.

2.​

• U osmanskom carstvu naziv "Bošnjak" se i dalje koristio, ali je vremenom sve više dobijao i etno-konfesionalnu dimenziju – često je označavao muslimane iz Bosne, iako ne isključivo.
  • Bošnjaci su bili cenjeni kao deo osmanske elite – mnogi veziri i paše su bili poreklom iz Bosne.

3.​

• Sa jačanjem nacionalnih pokreta u Evropi, termin "Bošnjak" je sve više zamenjivan pojmovima koji su vezani za etnonacionalne identitete: Srbin, Hrvat, Musliman, itd.
  • Međutim, i dalje je postojao kao termin za sve stanovnike Bosne – bez obzira na veru.

4.​

• Termin "Bošnjak" se potisnuo iz zvanične upotrebe.
  • Muslimani su 1971. godine dobili pravo da se izjašnjavaju kao "Muslimani" (s velikim M) – kao nacionalna odrednica, a ne samo verska.

5.​

• Tokom rata u Bosni i Hercegovini, 1993. godine, na Bošnjačkom saboru u Sarajevu, muslimani u BiH su zvanično usvojili ime "Bošnjaci" kao naziv za svoj narod.
  • Time je "Bošnjak" postao savremeni etnonacionalni termin koji označava narod koji govori bosanskim jezikom, islamske kulture i tradicije, većinski u BiH, Sandžaku, dijelovima Srbije, Crne Gore i dijaspori.

📌 Zaključak:​

• "Bošnjak" kao termin postoji od srednjeg veka, ali se njegovo značenje razvijalo – od regionalnog (stanovnik Bosne), preko konfesionalnog (musliman iz Bosne), do savremenog etnonacionalnog identiteta (Bošnjak kao narod).
  • Današnja upotreba datira zvanično od 1993. godine, ali ima duboke istorijske korene.
Uzdaš se u gpt 🤣

To novokomponovana istorija :D
Ima li termin Bošnjak u hrisovujuma?
nikakva to nije novokompnovana istorija, nego fakti iz historijskih dokumenata. da su mi se preci zvali srbi, i mi bi se zvali srbima i tacka...

Bosnjak je turcizirana rijec od srednjovjekovne rijeci Bosnjanin.

Bosnjak=Bosnjanin=Bosanac

prvi ide
Bosnjanin--->Bosnjak--->Bosanac

Bosnjak je turcizirana rijec od srednjovjekovne rijeci Bosnjanin.

Bosnjak=Bosnjanin=Bosanac

prvi ide
Bosnjanin--->Bosnjak--->Bosanac
Druže to je regionalno značenje kao Vojvođanin Šumadinac itd
Ne zanosi se
Neki tvoj predak se poturčio tj islamizirao i sada komponujete naciju.
Aj bar jednom na ovom forumu upotrebi logiku, otkud ta tzv bošnjačka nacija u Raškoj oblasti

Српске земље у раном средњем веку​

Главни чланци: Српске земље у раном средњем веку и Историја Срба у раном средњем веку
Српске државе крајем 14. века
Главни чланци: Историја Србије у средњем веку и Историја Босне у средњем веку

Druže to je regionalno značenje kao Vojvođanin Šumadinac itd
Već mu je objašnjeno...ali polako, sad ću ponovo da probam da ga dovedem do istine. ;)
nikad moji preci nisu sebe nazivali srbima, nego Bosnjanima.
upravo moji preci Bosnjani su zvali vas srbe Srbljem u srednjem vijeku.
A zašto su se zvali Bošnjani?

Poslednja izmena:

Српске земље у раном средњем веку​

Главни чланци: Српске земље у раном средњем веку и Историја Срба у раном средњем веку
Српске државе крајем 14. века
Главни чланци: Историја Србије у средњем веку и Историја Босне у средњем веку

cuj Bosna srpska zemlja, kakvi su ovo ludjacki mitovi ljudi, daj dozovite se pameti ljudi sta je vama....ee svasta....

pa znate li vi uopste da pravoslavci bosne sadasnji bosanski srbi uopste se nisu izjasnjavali srbima sve do srbizacije i hrvatizacije Bosne do pocetka 19 stoljeca....ako mi nevjerujete, procitajte Nacertanije od Ilije Garasanina

cuj Bosna srpska zemlja, kakvi su ovo ludjacki mitovi ljudi, daj dozovite se pameti ljudi sta je vama....ee svasta....

pa znate li vi uopste da pravoslavci bosne sadasnji bosanski srbi uopste se nisu izjasnjavali srbima sve do srbizacije i hrvatizacije Bosne do pocetka 19 stoljeca....ako mi nevjerujete, procitajte Nacertanije od Ilije Garasanina
Što da nije neki vođa bio Mujo?

У средњем веку, Босном су владали банoви и краљеви из династија Котроманића и других. Међу најзначајнијим владарима истичу се бан Кулин, бан Матеј Нинослав, бан Стефан II Котроманић и краљ Твртко I Котроманић. Твртко I је био први краљ Босне и његова владавина је обележила период ширења територије и јачања државе.

Ево прегледа неких од значајнијих владара:

• Бан Кулин:
    Један од најпознатијих босанских владара, познат по повељи коју је издао.
  • Бан Матеј Нинослав:
    Владао је у тешким временима, укључујући сукобе са Угарском.
  • Бан Стефан II Котроманић:
    Владао је дуго и проширио је територију Босне.
  • Краљ Твртко I Котроманић:
    Прогласио се краљем Босне и проширио њену територију на највећи обим у историји.
Поред њих, владали су и други банови, укључујући Борића, Стефана Кулинића, Пријезду I и Пријезду II, као и Стефана I.

Kulinov ktitorski natpis u muzeju u Sarajevu , prvi srpski natpis

Сиьж црквъ банъ Коулинъ зида егд[а пл]Ѣни Коучевъско Загорие и наде на ноу прон[ие] оу ПодъгорѢ СлѢпичишъ. и постави свои образ[ъ надъ] прагомъ. бъ даи баноу Коулиноу

Ima li neki Muharem, Muhamed, Adem...

Ne lupaj čačkalice života ti. Drž se ti pornjave u raju bolje ti ide :D

Back