Sestrinstvo Mis Prisi

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
E beš ga, taman zaustih o švaleraciji, kad ono poljoprivreda :lol: :lol:

Pa dobro, i valjanje u senu se računa u poljoprivredne radove ;) :lol:
:zcepanje::zcepanje::zcepanje:
ja sam po pitanju cveca na moju mamu. i da ga zasadim naopako ono bi raslo :D
stan mi je pun cveca, jedna terasa takodje. ovih dana cu do garden centra po nesto zimzeleno za drugu terasu :D

vala i meni
kulminacija je kad pljunem koštice od mandarine a ono nikne biljka, o palmama iz urmi da ne pričam. Zasadila sam (i naravno primio se) i ananas i to od nekog čoljavog primerka, ali eno baš je lep. Nikao mi je i avokado, samo banane nisam probala.
Ali to neme ne zanima, to je više onako uzgded.
ja volim i imam poprilično (15 saksija) fikusa bendžamina, 3 saksije fikusa natali, dve palme šamadore, četri difenbahije, šefleru, marante, ehmeje (ali nešto ne cvetaju), noline, dracenu i juku. I danas sam baš kupila malu juku i ne znam gde ću više sa cvećem. A tek kad bude trebalo da se unese sa terase...
Imam i dve saksije nekog japanskog drveta koje još zovu i drvo novca, ako što bolje napreduje, ima više listova i što su listovi veći i para će biti više. Njega naročito negujem:mrgreen:

pa zezaj me sad

ali stvarno je tako

imam i veliko dvorište par naravno belih ruža (njih ne održavam baš kako treba, ne postizavam, mada ima tu više i lenjosti) lepe palmice i grmlje, ali taj deo priče je Alfino zaduženje. Trava nam je nekad bila ko u Engleskoj, ali od kad imamo dva zvera trava nije takva, mislim ima je ali nije kao pre naročito na obodu dvorišta gde zveri patroliraju da neko ne priđe dvorištu.

jedno vreme sam imala i one čuvene afričke ljubičice, i to u nekim bojama šarama i sl, ali mi se više sviđa lisno-dekorativno bilje no cvetnice.

Od drveća u dvorištu imamo brezu, par lipa a od rodnog samo nektariinu koja je ove godine (bez prskanja, prođosmo bez smotavca i ostalih bolesti) rodila nekih 30 plodova. Kako je lep osećaj da ubereš plod sa svog drveta.

Alfa se čak zanosi (ko mooda u kosidbi:mrgreen:)da napravi mali mali plastenik za nas koji se ne bi prskao hemikalijama i sadržajem septičkih jama što je u moravskom kraju naročito omiljeno. Ali ja tu obavezu ne bi natovarila na vrat.

eto sad sam se setila, za vreme bombardovanja meni je jedno dete imalo dve ipo godine a drugo par meseci. U stahu da neće imati ništa sveže od povrća da pojedu, te god ja posadila i malu baštu da mi deca ne iscrcaju bez paradajza. Ono ne beše rat kakav sam strahovala da će da bude, bilo pijace normalno, ali imala ja tada baštu i lepo rodila, samo i ona zahteva pažnju. definitivno je lakše ući i kupiti u megamarketu.

Ja ne gajim cveće,ali zato o poljoprivredi sabrana dela mogu da napišem...
Ali koga je za to briga?
Moji poljoprivredni doživljaji su to da sam (moja porodica tj.) proizvela ove godine 100 tona lubenica,koje su neke od vas sigurno probale...Da smo,da bi proizveli tu količinu lubenica, odgajili 12000 biljaka u rasadniku,pa ih posle rasadili na njivu,pa ih na njivi kopali,čuvali od kojekakvih štetočina,mazili i pazili,i do kraja sve obrali i ljubavmogzivota ih prodao u BG...

Doživljaj je i to da smo 200kg arpadžika u martu pozabadali u zemlju da bismo napravili 10 tona crnog luka,koji ovih dana ide na pijacu,pa će neke od vas da kuvaju ručak.I da pomisle :"Možda je domaćicin luk".A da bih vam približila kakav je doživljaj proizvesti 10t crnog luka,zamolila bih vas da odete u svoj špajz.Najkrupnija glavica koju tamo imate nije teža od 200g.Meni matematika nije jača strana,pa izračunajte koliko takvih ide u 10t.A kada su sitnije?Da sam znala da će biti tema,slikala bih taj luk kada je izvađen,da vidite taj prizor...

Neću da vas davim o doživljajima proizvodnje pasulja,krompira,kukuruza,paradajza, pšenice,krastavaca,dinja,maka,tikvica,boranije....Spisak je podugačak...A doživljaji svake godine sve živopisniji...

P.S. A zaova gaji cveće.Dugme da zabode,ono bi niklo.To mogu i slikama da dokumentujem.Ali neću,kada to nije moj doživljaj poljoprivrede.Ko joj kriv što ne koristi kompjuter....:mrgreen:

Ја само ако погледам моје цвеће, оно увене! :sad2:

Зато се о њему брине једна друга форумшица.. :whistling:

Нисам за те фиине послове, ја прекопам башту, оберем вишње и кајсије, сејала боранију, грашак, лук, садила парадајз и купус и кромпир...Ове године само парадајз, имамо га у огромним количинама и стално говоримо деци:,,Једите, децо, парадајз, јааако је леп!'' Јес леп, али нам на уши излази! :besna:
Зато од следеће године само блитва, кајсије, вишње, јабуке и брескве! Тиме се ја нећу бавити, мало ми је баште доста. Само ћу да берем воће и кувам пекмезе, слатко и компоте. (Спада ли пекмез у баштованство? :p)

Tema za danas? Tj. sutra, kako kome?
Jel moze "datumi koji su mi obelezili zivot", ono, najbitniji, prelomni momenti u vasim zivotima, posle kojih nista nije ostalo kao pre?
Posto na temu poljoprivrede i nemam bas sta da kazem
Nazalost

Tema za danas? Tj. sutra, kako kome?
Jel moze "datumi koji su mi obelezili zivot", ono, najbitniji, prelomni momenti u vasim zivotima, posle kojih nista nije ostalo kao pre?
Posto na temu poljoprivrede i nemam bas sta da kazem
Nazalost

Мени се допада тема. :):)
Боље него да се распишем о пољопривреди, нећу до сутра стати.

Evo, ja cu da napisem, pa ako ne bude to tema, vi se pravite da niste nista culi, niste nista videli
1) 5.12.'95. kad mi je umrla mama, a ja postala mama sestri u pubertetu i domacica (16 godina)
2) januar 2006, kad sam pristala da se udam i napustim Srbiju, rodjake i prijatelje
3) naravno, 25. jun 2007. kad se rodilo prvo dete i umrla moja sloboda :)

Много је таквих датума.
Нећу о онима кад сам се удала, родила се деца...
Ево неких других:
15. 1. 1996. кад ми је умро брат
15. 10. 2007. кад су ми рекли да мој муж неће преживети то што се те ноћи десило. Тад сам постала свесна да сам савршено способна да останем сама са децом, јер моја сестра и ја можемо да се снађемо са четворо деце.
7. 9. 2005. И тај ми је датум променио живот.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back