ŠEST VEKOVA NESTALO U TRENU

ajde sto intelektualcu i dodjosu koji je postao gradjjanin ne mozes da objasnis sta je sveto tlo, sveto drvo ili relikvija... ali sto i seljak dize ruke i pusta olos da radi sta zeli... to nije nimalo dobro...jer buducnost zemlje upravo pociva na njima a ne na ovim gradskim debilima i mazgama

Pa sta da rade kad su dosli u rano jutro k'o lopovi....tad samo ustaje i ide van kuce onaj koji krade, to treba da ti je jasno.

Zato nisu reagovali i stigli da reaguju, a jednom li su se pre toga pobunili za hrast.

Ali gad ostaje gad, stoka stoka, bezmozan bezmozan.

Idem da se ne nerviram, mada sad se i ne nerviram toliko koliko osecam tugu i gadjernje, i prazninu.

Ostaj u zdravlju i prastaj na cemu ruznom.

Poslednja izmena:
tacno... posle neko mi neko ***** o muslimanima i njihovoj duhovnoj sirini..... srbija je predvidjena za otpad svake vrste, pre neki dan su se hrvati koji vode obnovljeno krsko na pitanje gde ce odllagati nukelarni otpad zagonentno se osmehivali.... o ovim jadnim ljudima iz sirije koji nece moci nigde vec ce se ih nagomilati nekoliko stotina hiljada i dobice srpske pasose najverovatnije jer ih makedonci nece nazad primiti, eu ce naravno da trazi da ih zaposljavamo i sl.... kvota za hrvatsku ih je samo 500 i za svakoga daju po oko 5 hiljada evra...

samo budala, ali totalna, moze da veruje da je secenje hrasta sporadican nasumican cin a ne jos jedno ponizenje ove drzave njenog naroda i njegove istorije....i sve to za vreme najglasnijih srba, primitivne bahate sekte zvane sns kojoj nista nije sveto.... jer u sebi nemaju ni tracak duhovnog svetla posto su nastali i sami zanamo kako i u kakvom kalu lazi

:ok: pa sta mislis sto je frau Merkel bila ovde...Arapi ostaju u Srbiji...dobicete pare (SNS), ali ne smeju preci u EU...ende....No, nije tema ali si tacno sve rekao...

Е свашта од тебе........:dash::dash::dash: па шта и да је коштало 10 милиона евра МАЛО ЛИ СУ ДО САДА ПОКРАЛИ И ОДНЕЛИ па нека уложе у оно што народу нешто значи...
Тачно је да си поводљив - ИСТО КАО АВ КОМЕ ЈЕ СВАКИ СТРАНАЦ СТРУЧЊАК а "саветодавци"...... а ти људи или појма немају или су веома злонамерни...

А документовани доказ ДА ИМАМО КРЕТЕНЕ НА ВЛАСТИ ЈЕ И ОВО:

Храст - Запис чија је старост процењена на 600 година, у месту Росуље, село Шарани. Тамилаури храст исте старости (14. век) налази се у Естонији и заштићен је законом од 1939., док је естонско Министарство шумарства откупило околно земљиште 2009. Један велики храст стар преко 800 година налази се у Енглеској, у чувеној Шервудској шуми. У 2002. години храст је стављен на листу „британско омиљено дрво“

Није лоше ако нешто не знаш да погледаш - лако је........:dash::dash::dash:

Запис
је, у Србији, дрво које представља светињу за село на чијем подручју се налази. Дрво постаје запис чином освештења, при чему се у његову кору урезује крст. За запис се бира крупно дрво, првенствено храст, а ређе цер, брест, јасен и дивља крушка. Поред њега може бити постављен крст (често камени), a околни простор може бити ограђен. Запис је табуирано дрво: верује се да ће онога ко се усуди да га посече или на други начин оштети задесити велика несрећа

Запис - буква из околине Црне Траве.

600 година становници места у коме је Запис СЛАВЕ И ИДЕ ЛИТИЈА .....
OBIČAJI KOD SRBA – SEOSKA SLAVA (LITIJA)

SEOSKE SLAVE

Kao i srpske porodice i srpska sela imaju svoje slave(crkvena slava,litija,zavetina)Najrasprostranjenija i najznačajnija je nekada bila zavetina

I seoska slava se praznuje u čast sveca zaštitnika sela a sama reč „zavetina“ navodi na pomisao da je praznik nastao u vezi sa nekim zavetom.Suočeni sa nekom katastrofom ili nesrećom koja je zadesila selo(epidemija ljudi ili stoke,grad,poplava) seljaci su se obraćali nekom svecu za pomoć zavetujući mu se da će praznovati njegov dan ako usliši njihove molitve i to su činili svake godine.

Za seljake je to bio i značajan društveni dogadjaj.Svečari su toga dana kada je vladalo veselo i svečano raspoloženje,primali mnogobrojne goste a celo selo je bilo domaćin.Na sboru ili vašaru je svirala muzika,igralo s u kolu a mladi su se upznavali i zaljubljivali.

Religijska sadržina zavetine se sastji u kolektivnoj molitvi koja se najčešće održava noć u oči praznika kada se seljaci okupljaju oko svetog seoskog drveta(zapisa) ili kod crkve.Domaćin slave ili sveštenik zapali sveću,uzme kadionicu sa tamjanom i okadi sve učesnike obreda koji mole Boga da im podari blagostanje u narednoj godini(bogatu letinu,plodnost stoke,dobro zdravlje)

Potom je sledila LITIJA,nošenje krsta.
Formirala se povorka(uglavnom od muškaraca)po utvrdjenom redosledu,koji nije svuda isti.Krstonošama su podeljeni krstovi,ikone,crkveni barjaci i pošto bi tri puta obišli oko glavnog zapisa ili crkve,učesnici liturgije bi krenuli u obilazak seoskog atara.Idući kroz polja,pevali su i molili Boga da im podari dovoljno kiše za rast useva.
Ophod se završavao kod glavnog zapisa odakle je i krenuo i tu se onda priredjivala kolektivna gozba.Lomio se slavski kolač i deo prelomljenog kolača se davao novoizabranom domaćinu slave a ostatak bi pojeli prisutni.

Predivno što si se setio da ovo sve postaviš ovde :)

Rekla bih da je i korisno da bi nešto i naučili iako znam da bezuba stoka nume da čita al' će bar slike da vide.

Ova bosančura fata zorica sa sve nepismenom klikom zaslužnom za ovo svetogrđe već će biti nagrađena kako dolikuje od ovog režisera odozgo , sve po zasluzi , a tako joj i treba...svima njima.

Ovo je slika napredne Srbije.

644776_posecen-hrast-koridor-foto-aleksandra-milovanovic_ff.jpg

,
ne,to je slika Srbije. Da li se neko pobunio,izasao da spreci rezanje ?Budimo posteni, svima puca **** za hrastom,za zatrpanom bazilikom i za Srbijom u celini.Nikada necu kriviti aktuelnu vlast za ovakve stvari,oni idu toliko daleko koliko im narod dopusta.Poput deteta su bezobrazni i stalno proveravaju granice da kojih nekaznjeno mogu da vrsljaju.Mi ovde mozemo kao Statler i Wldorf da bacamo otrvone strelice na vlast,ali u sustini problem lezi samo na nama

Mora da se ispod hrasta odmarao lično Marko Kraljević poslije oranja carskih drumova , tema obiluje Turcima .. zanimljiv paradoks bi bio da je hrast posadio neki Turčin ili turčin ..
Jer Osmanilje su gradile drumove , možda se nekom omakao i hrast ..
I da podsjetim vrle komentatore da su Osmanlije gadile drumove i da se gradovi počinju formirati po dolasku Osmanlija na Balkan .. a drum i grad su civilizacija .. tako da ama baš nikakvog osnova za ovakve komentare nema, izuzev što se radi o srbskoj mitmaniji o zloćestim Turcima ..

Ko god da ga je posadio posle 600 godina nije trebalo da se seče. Ako se slažeš.

Nekada, u vremenima davnim i slavnim, postojala su u Zemlji udruzenja GORANA....

Gorani su sadili sume i ucili se da cuvaju svako drvo.

Vise toga nema, pa nije cudo ovo sto se desava......

Danas mladi uce kako se divlja po stadijumima, bije po kaficima i ulicama, pale tudje ambasade i ostale lepe stvari..

I pljuje po mrskoj proslosti....

А неки од вас сте се подсмевали нама што смо 2010. покушавали да спречимо сечу здравих платана на Булевару краља Александра у Београду...

Ето вам сад...

Više puta sam to ovde spomenula, a reći ću još jednom: videla sam na kamionima posečena stabla platana na Bulevaru, živim u blizini Bulevara, videla sam ne jednom već nekoliko puta i tvrdim da su skoro sva stabla bila trula. Ta besmislena propaganda vezana za platane ima politički karakter i vezana je samo za antikampanju koja se vodila protiv Đilasa. Da li je bio lopov ili nije, ne znam, znam da je Bulevar dobio sasvim drugačiji, daleko lepši izgled i bolje je organizovan u saobraćajnom smislu. Gužva je smanjena, a to što se u poslednje vreme ponovo stvara, slika je i prilika današnje gradske vlasti. Pošto je Bulevar renoviran, prvih par godina bilo je nezamislivo videti parkiran automobil u desnoj traci, danas je to redovna pojava. Policije nema nigde.

Porediti seču platana koji nisu imali nikakvu istorijsku vrednost, umesto kojih su odmah posađena mlada stabla, sa sečom hrasta starog više od 600 godina, zaista je besmisleno.

Pogledaj Eremitine postove na ovoj temi i pokušaj da shvatiš razliku, čovek je lepo objasnio kakvu je versku, ako hoćeš i sociološku ulogu imao posečeni hrast. Čak i da hrast nije bio "zapis", drvo staro više od 600 godina se ne seče, čuva se kao spomenik koji se ne može videti često.

- - - - - - - - - -

. . .

Poslednja izmena od moderatora:
Nisu jos, ali umrece garant.

Нека, тако им и треба кад за шаку долара секу народне светиње.

Сви ће најебати. Сви ће најебати сад. И те блу колар битанге, и Вучић, и Дачић, и Веља Илић, и Мрка Путар, и Зорана, и Неша, и Мали, и цела влада, и цела држава, и народ јадни. То ти је сад неминовно, поштеде неће бити.

Više puta sam to ovde spomenula, a reći ću još jednom: videla sam na kamionima posečena stabla platana na Bulevaru, živim u blizini Bulevara, videla sam ne jednom već nekoliko puta i tvrdim da su skoro sva stabla bila trula. Ta besmislena propaganda vezana za platane ima politički karakter i vezana je samo za antikampanju koja se vodila protiv Đilasa. Da li je bio lopov ili nije, ne znam, znam da je Bulevar dobio sasvim drugačiji, daleko lepši izgled i bolje je organizovan u saobraćajnom smislu. Gužva je smanjena, a to što se u poslednje vreme ponovo stvara, slika je i prilika današnje gradske vlasti. Pošto je Bulevar renoviran, prvih par godina bilo je nezamislivo videti parkiran automobil u desnoj traci, danas je to redovna pojava. Policije nema nigde.

Porediti seču platana koji nisu imali nikakvu istorijsku vrednost, umesto kojih su odmah posađena mlada stabla, sa sečom hrasta starog više od 600 godina, zaista je besmisleno.

Pogledaj Eremitine postove na ovoj temi i pokušaj da shvatiš razliku, čovek je lepo objasnio kakvu je versku, ako hoćeš i sociološku ulogu imao posečeni hrast. Čak i da hrast nije bio "zapis", drvo staro više od 600 godina se ne seče, čuva se kao spomenik koji se ne može videti često.

- - - - - - - - - -

Obiluje Turcima, naravno, kao simbolu stradanja jednog naroda zbog najezde divljaka druge vere, zbog ubijanja domicilnog stanovništva, pokrštavanja, zbog otimanja dece. To što ti pravdaš osvajanja tuđih teritorija zato što su to radili muslimani, ne znači da je to normalno. Talibanko.

...:D

ne,to je slika Srbije. Da li se neko pobunio,izasao da spreci rezanje ?Budimo posteni, svima puca **** za hrastom,za zatrpanom bazilikom i za Srbijom u celini.Nikada necu kriviti aktuelnu vlast za ovakve stvari,oni idu toliko daleko koliko im narod dopusta.Poput deteta su bezobrazni i stalno proveravaju granice da kojih nekaznjeno mogu da vrsljaju.Mi ovde mozemo kao Statler i Wldorf da bacamo otrvone strelice na vlast,ali u sustini problem lezi samo na nama

У НЕДОСТАТКУ... БАБА СЕРЕ ® ...НИСИ НИ ТИ ЛОШ... :lol: :lol: :lol:

КО БРЕ ПИТА НАРОД СРБИЈЕ ЗА БИЛО ШТА...:huh:

ОКУПАТОР...ЊИХОВЕ СЛУГЕ...:think:

Сви ће најебати. Сви ће најебати сад. И те блу колар битанге, и Вучић, и Дачић, и Веља Илић, и Мрка Путар, и Зорана, и Неша, и Мали, и цела влада, и цела држава, и народ јадни. То ти је сад неминовно, поштеде неће бити.

Umesto što su ga posekli, debili su mogli da ostave drvo, postave tablu i odmorište, da napišu nešto o drvetu, npr. koliko je staro, kakvu versku ulogu ima, da naprave neki sadržaj, ali ne, sekiru i udri. Tako sve rade.

Hahahahahah...Umrecu od smeha......:cepanje:

Нисам веровала, али сад ипак коначно видим: који си ти фанатични партијски бот ДС-овски, то није здраво...

Не, разлике нема између ДС, СНС, и осталих, све је то иста багра партијашка, не зна се ко је гори. И све, исти злотворски немарни однос према природи, историји и традицији.

Платани на Булевару краља Александра су имали и историјску вредност - не само зато што су посађени од средстава добијених за ратну одштету...

Али, шта ја то и говорим партијском боту...?

Back