taja
Iskusan
- Poruka
- 5.355
...razbija ih.....vec godinama
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
jomini:Šta? Ništa. Izbacite više iz glave da je Babo ubijen...
*BILJA*:Samo si ti sposoban da SVE razumes![]()
Nisam rekla da to delo ima veze sa procesom Seselju, nego da se protiv njega vodi kafkijanski proces, a to je sinonim za sve procese kad se sudi a da se i ne zna zasto se sudi, itd.
Kamijev "Stranac" je covek apsurda, iz razloga sto je bio covek van drustva upravo zbog svoje totalne iskrenosti koja za drustvene dodire predstavlja nemoguci ambijent.
Pa, mozda Seselj ima nekih slicnosti 8-)
King David:Ti izbaci ako hoces. Ja necu. Babo jeste ubijen.
*BILJA*:To je "tema" iako obradjuje tako egzistencijalisticku filozofiju, koja nema veze sa Seseljom, i neces me navuci na tanak led.
Sto recimo ne uze za primer Kamijevog (opet) MIta o Sizifu, a?
Sizif je u svom naporu oko kamena,jaci od bogova koji ga kaznjavaju![]()
Ti ces da me ucis?!!King David:Uh, uh, uh...ala ti je poredjenje!!! Sheki = Merso??? Kafkin "Proces" je sinonim za nesto sasvim drugo...spada u red simbolickih romana.
Naravno da nisam samo ja sposoban da razumem sve. Nije niko sposoban da razume sve, a Bilja je malkice neurozna...
*BILJA*:Ti ces da me ucis?!!
Skloni mi se s puta da ne bi stvarno osetio sta je "neuroza"![]()
*BILJA*:A ovo sam vec "negde" napisala:
Da bi se sa okolinom (drustvom) mogao da uspostavi skladan odnos, neminovan je kompromis a to podrazumeva odricanje od sopstvene licnosti. To bi znacilo predstavljati sebe kakav uistunu nisi.
Kamijev Stranac (Merso) dosledan je u nekolikim crtama svoje licnosti, priodnost, iskrenost postenje........zato cinim jeres da me napadnete sto u nekim segmentima Stranca, ja pronalazim Seselja. Kome pravo, kome krivo!
*BILJA*:Samo da ne ostane nedoreceno, "Cekajuci Godoa" je vrlo njeasna drama osim kad se sagleda u celini, a nije mesto za to, ovde) ali, recimo ko je Godo uopste?
E, to je recimo za mene taj Haski tribunal
Kako?
Godo (na engleskom bog) je simbol nedokucive sile kojoj je covek podredjen i nemocan da joj se odupre a cekanje je samo zavisnost od nje, slabasni pokusaji da se ode i napusti cekanje. Tu onda vidimo neminovnu zavisnost i covekovu nemoc da upravlja svojom egzistenicijom.
Ko su likovi koji cekaju?
Pa, simbolizuju ljudski rod, covecanstvo, a dan cekanja za njih je vecnost....itd.itd. da ne razvlacimo..
I sama znas da tu dramu odlikuje cekanje. Postoji ta ista nejasnosti, tu je i neodredjenost, praznina, nedeshavanje, nemenjanje, samo pantomima, kllovnoske kretnje po" sceni", razgovor radi razgovora sa samo ponekom iskricom logike, iskustva i smisla.
Tu bi se Seselj mogao pronaci samo tu, jer sudjenje njemu je liseno svakog smisla, nema cak ni iskrica logike. Besmisao kao i taj Tribuna![]()
Ni Sheki nije ubica!King David:Sheki je folirant i glumac, Merso to nije bio.
A ti delis nagrade?King David:Ali, zasto je Merso pucao u vec mrtvo telo Arapina? To je nagradno pitanje.Ja sam siguran da bi ga Sheki samo jednom overio u glavu i otisao...