Sotir skoro sve je istina sto si napisao ali ne smes da minimiziras ulogu Srba u BIH i njihovu borbu kojom je Srbija izborila nezavisnost 1878 kao i uticaj Rusije
Podsjetio bih te na ustanak Srba u BIH 1875 ,nevesinjsku pusku,ustanak u krajini itd i tada je na tromedji like bosne i dalmacije 2.jula 1876 proglasena Srbija na slobodnoj teritoriji od strane ustanika ali na zalost na Berlinskom kongresu uticajem velikih sila to je palo pod autsrougarsku a srpske teritorije na istoku su dobile nezavisnost
Nisu Knin,Benkovac ,Obraovc ili Banjaluka nista manje Srbija od Novog Sada,Kraljeva ili Beograda
Sotir skoro sve je istina sto si napisao ali ne smes da minimiziras ulogu Srba u BIH i njihovu borbu kojom je Srbija izborila nezavisnost 1878 kao i uticaj Rusije
Podsjetio bih te na ustanak Srba u BIH 1875 ,nevesinjsku pusku,ustanak u krajini itd i tada je na tromedji like bosne i dalmacije 2.jula 1876 proglasena Srbija na slobodnoj teritoriji od strane ustanika ali na zalost na Berlinskom kongresu uticajem velikih sila to je palo pod autsrougarsku a srpske teritorije na istoku su dobile nezavisnost
Nisu Knin,Benkovac ,Obraovc ili Banjaluka nista manje Srbija od Novog Sada,Kraljeva ili Beograda
Nevesinjska puska? Svaka cast. Radovanu Karadzicu isto svaka cast. Jedini razlog zasto je taj covek u Hagu je taj sto se organizovao,osnovao drzavu i vojsku i odbranio svoj narod od pokolja. Sprecio novi Jasenovac.Za mene je on srpski heroj.
Nista ja ne minimiziram. Samo kazem realno kako jeste. Jeste bio ustanak al smo u zadnjih 200 godina vise od jednog puta u krvavim ratovima mi u Srbiji gubili trecinu stanovnistva i pobedjivali u tim ratovima protiv Turaka,Bugara, i Austro-Ugara na primer na Ceru i Kolubari i to sve bez icije pomoci. Srbija je pretrpela NATO agresiju,razaranje,ubijanje civila od strane NATO,materijalnu stetu od preko 100 milijardi dolara,sankcije itd . . .
U jedan od ta dva rata kad nam je ginula po trecina stanovnistva smo usli upravo zbog Srba iz BiH.Koji jesu slali dobrovoljce ali se nisu bas nesto ni pretrgli. Kao i 1389 umesto da se digla cela Bosna Tvrtko poslo samo Vlatka i par iljada ljudi, al da se ne vracam toliko unazad. Nikada ne insistiram na podeli izmedju Srba.. Ali na te note koje osecam kod tebe sam alergican.Neki umeju da budu i bezobrazni ovde na forumu pa znam i da preterem u ovakvim raspravama. Kod Srba preko Drine ima dzukela ali ima i dobrih ljudi uostalom isto kao i kod nas u Srbiji.
Jeste Banja Luka je Srbija kao i Beograd ali i nije. Jer geografski ipak pripada Bosni a Beograd Srbiji. Znaci ne mislim na ove Titove lazne podele i na Titova izmisljena razgranicenja, nego na ona koja datiraju jos iz srednjeg veka. Ali opet u Banja Luci zive Srbi i ziveli su ona je srpska.Isto tako i Pljevlja na primer ili Herceg Novi. Geografski to ne pripada Srbiji nego Crnoj Gori ali politicki pripada Srbiji. Isto tako i Banja Luka i Knin. Vama preko Drine je greh taj sto ste zapadniji i onda ste prvi na udaru. Kad su Turci nadirali pre 700 godina bilo je obrnuto.
Znaci gledano u politickom smislu Knin i Banja Luka da jesu Srbija.
I na ovakve argumente od Srba preko Drine obicno uvek dobijam isti odgovor. A on je sledeci. Vi Srbijanci nam niste pomogli 90ih i niste ucestvovali u ratu. A drugi deo odgovora je vi Srbijanci ste u Beogradu 1918 napravili Jugoslaviju i nas ste osudili na ustaski noz. Totalno pogresne konstatacije koje nemaju uporista u realnosti.
Prvo slali smo dobrovoljce isto kao i vi nama u prvom svetskom ratu.. Ne znam koliko je bilo dobrovoljaca da nam pomognu u dva balkanska rata, i 1999 i 1998 na Kosovu,ajde u drugom srpskom ustanku 1815. i nije bilo potrebe. Druga stvar sto sam vec rekao bili smo pod sankcijama,satanizovani u celom svetu,Rusija na kolenima,Jeljcin izdajnik na vlasnik sve slusa zapad.. Nema ko da nam drzi ledja... I ubedjen sam da u slucaju da se Slobodan nije povukao 1991 da bi NATO kopneno uleteo u Srbiju kao u Vijetnam i Irak i poubijao stotine iljada civila po Beogradu,Vojvodini,Sumadiji,Kosovu,Nisu,Uzicu ........... Sigurno bi to uradili... Nikad ne mozes znati sa cim su pretili..
A 1918. narod u Srbiji niko nista nije pitao. Zato sto kao sto sam vec pisao nama Srbima u Srbiji su se dogodili demografski gubici kakvi nisu zabelezeni ni u jednoj drzavi..Znaci procentualno gledajuci.. U tih 110 ili 120 godina koliko vec.. Dva ustanka,dva srpsko-turska,pa rat sa Bugarima,pa dva balkanska, pa svetski... u ova dva po trecina Srba u Srbiji izginula a u ostalima jos stotine hiljada Srba iz Srbije... I sad ti zamisli situaciji kad tako konstantno gines i nisi se nimalo oporavio od gubitka jedne trecine stanovnistva iz 1804-1813 i bukvalno prosle godine si zavrsio dva rata gde su izginuo u stotinama iljada i dodje ti novi rat.. U kom ponovo pobedis !!!!!!!!! Ali tu pobedu platis tako sto ti opet izgine trecina stanovnistva !!!!! 60 posto muskog !!!!! A ko je ostao u ovih 40 posto muskaraca ??? Pa samo invalidi i jajare koje nisu isle u rat da brane otadzbinu,svoje kuce,porodice.. ! ! ! I o cemu mi tu onda pricamo?? O kojoj 1918. ? Ko je narod u Srbiji sta pitao. Mogli su u Beogradu da proglase Ameriku a ne Jugoslaviju...Ali sile sa zapada i oni koji ocigledno u kontitnuitetu rade protiv Srba su odlucili da ce po nas biti najdestruktivnije da nas spoje sa Hrvatima.
Znaci nisam sklon tome da delim Srbe i manje gotivim nekog zato sto je iz CG i BiH a ne iz Srbije.. Nikad prvi necu da peckam.. Al cu uvek da kazem SRBIJA SRBIJA SRBIJA
Zato sto sam alergican isto na mantru da je RS bastion srpstva.. To je jedna neistinita mantra i kad osetim taktove te pesme uvek odreagujem..
Opet kazem nista nemam protiv Srba preko Drine ali ovo ne govorim samo zato sto sam iz Srbije. Naravno i zbog toga ali najvise zato sto ta mantra nije istinita.
Ako procitamo istoriju jasno vidimo ko je bastion.
A sto se tice danasnje situacije. Tu nema velikih nejasnoca. Srbima u RS je pre 20 godina visio nad glavom fizicki nestanak.. egzodus.. pre 70 godina su bili pred istrebljem.. i zbog toga je kod njih prisutniji nacionalizam.. kod krajisnika isto. Jednostavno Srbi preko Drine su u poslednjih pa ajde da kazem 70 godina bukvalno u borbi za fizicki opstanak i nacionalizam je nesto sto ih odrzava i svaka cast na tome skidam kapu.
Al to sto je trenutno u Srbiji u proseku mozda manje prisutniji nacionalizam isto ima svoje zasto. Velike i moce i bogate sile sa zapada ulazu ogroman novac i rade punom parom da nam ubiju svaki ponos,patriotizam,moral,srpstvo.. oce da zaboravimo na te reci i na njihovo znacenje,,.. A mi se opet drzimo... Kolko god da nas bombarduju,otimaju Kosovo,uvode sankcije,kolko god da nas ponizavaju,otimaju,pljackaju, mi smo tu idalje svoji na svome i oni cak i u svojim namestenim anketama moraju da priznaju da je vise od pola naroda protiv EU.. Sto Nikolic i Vucic pre izbora vicu Rusija i obecaju pare a posle izbora nas uvedu u NATO(IPAP) i smanje penzije i plate to je druga stvar. Ko sto sam vec reko masinerija je izuzetno mocna,previse novca ima i na bezbroj nacina pokusava da nam ubije patriotizam... Mnogo nas se ne da idalje ali nazalost neki su poklekli, zbog novca, zbog psihicke slabosti.... Ima tu svega i svacega.. Sve su nam oteli.. Narod gleda da skrpi kraj sa krajem i da prezivi i kad je u takvom siromastvu lakse je manipulisati sa njim jer ne obraca paznju na promenu ustava,na Kosovo u UN, na IPAP sporazum itd . . . . . A vama je opet se ponavljam pretio fizicki nestanak i nacionalizam je jedini intrument pomocu kog mozete da opstanete. Ko razume shvatio je.
Kazes skoro sve sam upravu. Ja mislim da sam za sve. I u tom kao i u ovom sad postu. Samo je malo teze sagledi stvari objektivno.. I odvojiti na stranu lokalni patriotizam.