Serije: šta gledate, šta vam se svidelo?

Jasno je meni da je namera pisca da prikaze psiholosko i socijalno stanje sadasnje urusene srednje klase u USA kao posledice ekonomske krize;
Tom prilikom prikazuje i najbednije slojeve drustva , kojima nagovestava buducnost onih koji polako klizaju ka ponoru.

Problem je u tome sto prica na krajnje tendeciozan nacin dobija besmislen tok. U jednom trenutku su potezi krajnje razumni, dok su u drugom totalno diletantski - i to prolazi. Pisac se toliko zaleteo da je prosto uleteo u apsurdnu fabulu.Uzroci i posledice kad kad su razlozni a kad kad totalno besmisleni, sto pricu dovodi do diletantskog nivoa sto svaklako ne moze biti svojstvo kvalitetne serije.

Jedna stvar koju organski mrzim je kada neko pise (ma koliko nadaren) o stvarima o kojima pojma nema i tako laike zavlaci u dezinformaciju.
Brate ako si hteo da pises o o necemu, pisi to sa aspekta koji dobro poznajes a ne sa aspekta za koji si totalni diletant.

I sad mi to sve treba da progutamo u fazonu - nije vazno. Pa vazno je.
Za mene serija mora da bude kvalitetna u svakom segmentu da bih rekao da je dobra. BB ima ogromnih rupa da bi bila dobra.
Popularna je zato sto je to aktuelna tema u USA i zato sto trenutno nema bolje serije u vezi s njom.No to ipak ne znaci da je kvalitetna.
Siguran sam, ako se kriza produzi, a verovatno da hoce u USA,da ce se pojaviti filmovi i serije koje ce ovu potpuno potisnuti u kraj.
Pisac je megaloman ali ne i kadar da svoju ideju predstavi u skladu sa zahtevima poente, formre, fabule ,stila.

Poenta je da su to sve jalovi pusti snovi propale srednje klase,ispunjene besom zbog bankrotstva, prevarenosti, gubitka ugleda...upadanjem iz lazi u laz...
Ocito je da su njihovi nerealni snovi neostvarljivi i da se mnogi gube u vrtlogu pohlepe i nezadovoljstva, da zbog toga ispastaju i propadaju...
To stoji ali ne stoji KAKO TO SVE ZAISTA BIVA. A BIVA I TE KAKO.
Mnogo toga bitnog je izostavljeno ili prosto zamenjeno neadekvatnim.

kako sad diletant kad si upravo u prvom delu svog komentara nagovestio moguću pozadinu priče?
ali mi ne znamo da li je autor uopšte imao ovakve ambicije o kojima pišeš. da li je serija trebala da nas edukuje u bilo čemu ili prosto da nas na jedan drugačiji način od svega viđenog do sada, uvede u priču o metamorfozi glavnog junaka?i baš ti apsurdi o kojima pišeš su po mom mišljenju namerni, a ne slučajni.
baš zato što je radnja na neki način izmeštena iz realnih i mogućih situacija, ali u isto vreme precizno secira mnoge društvene pojave koje spominješ.
interesuje me konkretno, ako se sećaš detalja, koji momenat ti se učinio besmislenim?

kako sad diletant kad si upravo u prvom delu svog komentara nagovestio moguću pozadinu priče?
ali mi ne znamo da li je autor uopšte imao ovakve ambicije o kojima pišeš. da li je serija trebala da nas edukuje u bilo čemu ili prosto da nas na jedan drugačiji način od svega viđenog do sada, uvede u priču o metamorfozi glavnog junaka?i baš ti apsurdi o kojima pišeš su po mom mišljenju namerni, a ne slučajni.
baš zato što je radnja na neki način izmeštena iz realnih i mogućih situacija, ali u isto vreme precizno secira mnoge društvene pojave koje spominješ.
interesuje me konkretno, ako se sećaš detalja, koji momenat ti se učinio besmislenim?

Konkretno, pisac je izabrao fabulu o kojoj ima sasvim pogresne informacije.Prica ne da nije realna ,nego dezinformise.
Prosto je trebao da izabere aspekt u koji se dobro razume pa da preko njega obradjuje temu i kaze ono sto je nameravao.
Ovako nas tera da izvlacimo poentu iz potpuno besmislene price.
Npr:Potpuno nepoznati Lik prilazi vrataru i kaze: Ne idem odavde dok me ne pustis kod bosa.I ovaj ga pusta.A zna se da bos ima ko zna koliko neprijatelja koji zele da ga likvidiraju.
Ako iz ovakvih sekvenci mi treba da crpimo poentu, onda je to landara pisore.
To je isto kao kad ti neko prica pricu koju ne zna da isprica pa ti treba da izvuces naravoucenije.
Da ono nije toliko ocigledno, pitanje je koliko bi serija bila gledana.

Totalni si diletant o tome o cemu pises. Tvoje "razumevanje " filma me dovodi do smeha.
Na kraju uopste nisi argumentovala ono cime si zapocela i sto je bio povod a to je u vezi glumaca, koji su ipak samo glumci.
Zao mi je vas pacenika , koji se histerijom jos od Rudolfa Valentina odusevljavate glumcima do imbecilnosti, ali oni su ipak samo oni koji IMITIRAJU a ne oni koji jesu i koji mogu da budu ono sto izigravaju.I pogodi sta ?Ni jedno ljudsko bice , bilo da je lucki radnik, glumac ili vrhunski slikar nije u potpunosti uvjerljiv.
Kad bi prestali da ih gledate kao idole sludjeni masovnom propagandom , verovatno bi vam mnoge stvari bile mnogo jasnije nego sto jesu.
Jao, pa ti si sreco pravi isfrustrirani forumas :lol: To me cak ni ne dovodi do smijeha, vec do zalosti.
Nijesam smatrala za shodnim da argumentujem nesto stos je toliko van pameti.
Rekao si da su glumci neuvjerljivi, zato sto su oni ipak samo glumci :lol: Ako neko glumi Leonarda, on treba da skine njegovu mimiku, ponasanje,govor i da koliko toliko lici na njega, a da nacrta Mona Lizu- nidje veze. U slucaju da se koristi metodom, treba da se sto vis potrudi da postane on,medjutim, mislim ni da De Niro u najludjim danima ne bi pokusao da nacrta Mona Lizu .
Postoje glumci koji su imitatori, to ih je vecina, postoje i metod glumci koji se toliko izlude da postanu ono shto glume na taj period svog zivota. De Niro,Pacino,Nolti,donekle i Dastin Hofman ...ne mogu da se sjetim jos i ko.Uostalom,niko ne precijenjuje ovdje glumce kao glumce, nego si ti rekao da Pacino,De Niro i Brando nijesu bili uvjerljivi u ulogama mafijasa,sto je notorna glupost. Dodala bih jos i John Cazalea i Jamesa Caana, koji su isto sjajni.
I oni jesu kul zato sto su napisani da budu kul, dakle, ti si taj koji precijenjuje glumce, zato sto je mnogo bitnije kako je lik napisan i kako je reziran, nego kko je odglumljen u nekim situacijama. Vito Korleone naravno, u rukama Branda i De Nira, mogao je da bude i potpuno drugaciji,ali njegov lik je napisan kao pater familias,dzentlmen, covjek od rijeci, osvjetoljubiv itd itd sto su donekle sve kul osobine. Oni su to morali da slusaju.

Tako da, "Kum" , istina je , prikazuje mafiju u romanticnom svijetlu u 1 i 2 djelu,ali ne toliko koliko i stariji filmovi o istoj temi. Skarfejs ne prikazuje u romanticnom svijetlu, ali u glamuroznom i zabavnom-kako ne. Tako da ce se ljudi koji, ne vide ispod povrsine,uvijek popaliti na takve filmove.

Ista ti je stvar sa drogiranjem,Trainspotting - narkomani su kul, izlaze, slusaju kul muziku, znaju puno o Son Koneriju, duhoviti su, nista pretjerano ne rade i dolaze do velikh para, izvlaci se na kraju svi sem Tomija ....

Ali to i jeste nedje istina jer i takvi zivoti, ako i svi, imaju i dobre i lose strane.

Nastavi da kontriras drugim forumashima u buducnosti molim te, jer sa tobom ne mogu niti zelim da izlazim na kraj. Primi moje naiskrenije izvinjenje sto sam se usudila da citiram takvu sveznajucu velicinu kao sto si ti.

Poslednja izmena:
Jao, pa ti si sreco pravi isfrustrirani forumas :lol: To me cak ni ne dovodi do smijeha, vec do zalosti.
Nijesam smatrala za shodnim da argumentujem nesto stos je toliko van pameti.
Rekao si da su glumci neuvjerljivi, zato sto su oni ipak samo glumci :lol: Ako neko glumi Leonarda, on treba da skine njegovu mimiku, ponasanje,govor i da koliko toliko lici na njega, a da nacrta Mona Lizu- nidje veze. U slucaju da se koristi metodom, treba da se sto vis potrudi da postane on,medjutim, mislim ni da De Niro u najludjim danima ne bi pokusao da nacrta Mona Lizu .
Postoje glumci koji su imitatori, to ih je vecina, postoje i metod glumci koji se toliko izlude da postanu ono shto glume na taj period svog zivota. De Niro,Pacino,Nolti,donekle i Dastin Hofman ...ne mogu da se sjetim jos i ko.Uostalom,niko ne precijenjuje ovdje glumce kao glumce, nego si ti rekao da Pacino,De Niro i Brando nijesu bili uvjerljivi u ulogama mafijasa,sto je notorna glupost. Dodala bih jos i John Cazalea i Jamesa Caana, koji su isto sjajni.
I oni jesu kul zato sto su napisani da budu kul, dakle, ti si taj koji precijenjuje glumce, zato sto je mnogo bitnije kako je lik napisan i kako je reziran, nego kko je odglumljen u nekim situacijama. Vito Korleone naravno, u rukama Branda i De Nira, mogao je da bude i potpuno drugaciji,ali njegov lik je napisan kao pater familias,dzentlmen, covjek od rijeci, osvjetoljubiv itd itd sto su donekle sve kul osobine. Oni su to morali da slusaju.

Tako da, "Kum" , istina je , prikazuje mafiju u romanticnom svijetlu u 1 i 2 djelu,ali ne toliko koliko i stariji filmovi o istoj temi. Skarfejs ne prikazuje u romanticnom svijetlu, ali u glamuroznom i zabavnom-kako ne. Tako da ce se ljudi koji, ne vide ispod povrsine,uvijek popaliti na takve filmove.

Ista ti je stvar sa drogiranjem,Trainspotting - narkomani su kul, izlaze, slusaju kul muziku, znaju puno o Son Koneriju, duhoviti su, nista pretjerano ne rade i dolaze do velikh para, izvlaci se na kraju svi sem Tomija ....

Ali to i jeste nedje istina jer i takvi zivoti, ako i svi, imaju i dobre i lose strane.

Nastavi da kontriras drugim forumashima u buducnosti molim te, jer sa tobom ne mogu niti zelim da izlazim na kraj. Primi moje naiskrenije izvinjenje sto sam se usudila da citiram takvu sveznajucu velicinu kao sto si ti.

Izvrces smisao moje izjave, pa verujuci sama u to repliciras.
Ti se u stvari ne raspravljas sa mnom nego sama sa sobom.
Imas, koliko vidim problem da vidis stvari onakvima kakve jesu.

Naime nisam napisao da su neuverljivi nego da svaki glumac ima svoj limit.Ne mogu glumiti idealno. To sto nisu mogli da prikazu unutrasnji nemir pa je Kami video kao da su kul , je posledica toga sto je ta scena glumljena, nije bila stvarna - njihovi zivoti nisu bili u pitanju. To je bio ipak samo film. Stvarna scena je ipak bila drugacija; ali to su nijanse koje ti i onako ne bi primetila.

PS.Jesi li gledala:" Volim i ja nerandze"?
Dobra serijica. Lep prikaz.

Poslednja izmena:
Glumci imaju svoje limite? O hvala ti casni sude, sto si me prosvijetlio, to inace nikad ne bi ukapirala sama.
Stvarna scena je ipak bila drugacija?
O moj boze, kakve mi ovo surove istine ti otkrivas? Naravno da ne bi te nijanse primjetila, sama pomisao da je film drugaciji od zivota meni nikad ne bi pala na pamet!
Jel ti pokusavas meni da kazes da ono kad su ubili Sonija u kumu , da je taj glumac...ziv?Dakle, oni ga nisu stvarno ubili?
O boze. Zivjela sam u zabludi sve ove godine. DART VEJDER NE POSTOJI?

...80 % moje poruke se svodila na to, da je film drugaciji od zivota, visi od zivota i nikad ne moze biti 100 % realan. ali ti naravno ostatak nisi ni procitao ,zato sto si ti taj koji se svadja sam sa sobom i srednje ime ti je opste mjesto,a prvo povrsnost.Dakle, zoves se Povrsno Opste Mjesto i onda tvoje prezime koje god da je.

Ja sam tvoju prvu poruku prokomentarisala sledecim...
Ijao, kakva kolicina gluposti je trenutno izlupetana u ovoj poruci....
Izvini Al Kapone, sto bilo ko tvoje poznavanje svijetskog podzemlja dovodi u pitanje...
Ovo o glumcima necu ni da komentarisem, jer je mnogo glupo...

Ovo je bilo vezano za tebe licno...a onda sma napisala "enivejz tema" iliti @tema, ili nazad na temu, a tema ove diskusije je bila vjerodostojnost mafijaskog zivota u Sopranosima, dilerskog u BB itd itd....tako da sam se nadovezala na temu.

mislim da je rekao Trifo, da ne mozes napraviti film o ratu, a da on nije pro ratni film, jer ce se uvijek naci idiot koji ce se na to primiti.Isto tako vazi i za te mafijaske filmove o kojima pricate-
Kum,Skarfejs itd....uvijek ce se naci idiot koji gledajuci te filmove ce misliti da su mafijasi "cool" i pokusati da emulira njihov nacin zivljenja.Pogotovu Skarfejs, zato ja taj film i ne volim iako je kultni.

Kum srecom ima primjer Majkla Korleonea koji od perspektivnog , finog mladica postaje jos gori od svoga oca i na kraju zbog toga i propada. On nije lishen emocija, KAO i Vito, ili Soni, ili muceni Fredi.... ali da, u prvom Kumu recimo, najvise je izrazen taj ''cool'' faktor u filmu. Mafijasi nisu prikazani bez plemenitosti, Vito odbija da ulazi u biznis sa heroinom... i tako to.Budale ce se uvijek naci.Jos se u Kumu radi o mafiji iz ranijeg doba, koja je prikazana dosta romanticnije i imala neke moralne kodove. Sad, tesko da ih ima ijedna.

Mislim da si ti taj koji je rekao da je Klopka jedan od top 10 najboljih trilera ikad snimljenih...trebala sam da znam s kim se upustam u diskusiju OPET,ali to je etaj idealista u meni...

Dakle, nijesam se raspravljala sa tobom ,jer ne vidim poentu raspravljanja i svadjanja, zao mi je ,nijesam takav mentalitet (sem kad je u pitanju zejabancija).Ja sam dala svoje misljenje o temi ,generalnoj. A sto se tice tvoje izjave, na pocektu sam se na nju osvrnula ,kao na glupost.Posto opet moram da ti nacrtam...

Glumci su ipak samo glumci. Kad porastes, shvatices.
Ma nemoj mi reci da su glumci samo glumci? Ja, a i drugi sa kojima si se ovdje prepucavao, jer je to jedino sto takav tip osobe zna da radi (Balkan,brate) ,smo bas mislili da su glumci kosmonauti.

Stvarno,ende. Evo sreco, upravu si,stvarno jesi, ti si novi Andrej Tarkovski.

I posto pretpostavljam da ces se osvrnuti da nisam gledala gore pomenutu seriju, cula sam milion puta za nju i nisam je gledala, ne. POsto je ovo bio neki "pec" na Crnu Goru iz koje poticem, recicu ti sledece- sreco moja ljubljena, nema cega da se stidim, jer znam ko sam i odakle sam, znam da su mi cetiri prababe bile pismene kad nekome nijesi ni roditelji , o ostalim detaljima ne bi ni da govorim. Ja ne pripadam manki stereotipu koji raste u tvojoj iskompleksiranoj glavi. Gledala sam "Djeknu" i smatram je sjajnom serijom i sjajnim prikazom crnogorskog mentaliteta.

A sad,stvarno, zaobidji me.Ako mislis da si uspio da me iznerviras, Grofe iz kruga dvojke, jesi na pet minuta, bra'o ti ga , bra'o, a sad odoh da se bavim nekim pametnijim aktivnostima (penjanje po brdima, muzenja krave, guslanja, ma znas i sam kojim i sukanja mojih brkova koje ne planiram da depiliram)od svadjanje sa idiotom kao sto si ti.

A ti malo "smekni" ,,Filozofiju palanke'' R.Konstatinovica ako nemas pametnija posla umjesto sto ovdje na forumu bacas bisere pred svinje :lol:

Poslednja izmena:
Glumci imaju svoje limite? O hvala ti casni sude, sto si me prosvijetlio, to inace nikad ne bi ukapirala sama.
Stvarna scena je ipak bila drugacija?
O moj boze, kakve mi ovo surove istine ti otkrivas? Naravno da ne bi te nijanse primjetila, sama pomisao da je film drugaciji od zivota meni nikad ne bi pala na pamet!
Jel ti pokusavas meni da kazes da ono kad su ubili Sonija u kumu , da je taj glumac...ziv?Dakle, oni ga nisu stvarno ubili?

O boze. Zivjela sam u zabludi sve ove godine. DART VEJDER NE POSTOJI?

...80 % moje poruke se svodila na to, da je film drugaciji od zivota, visi od zivota i nikad ne moze biti 100 % realan. ali ti naravno ostatak nisi ni procitao ,zato sto si ti taj koji se svadja sam sa sobom i srednje ime ti je opste mjesto,a prvo povrsnost.Dakle, zoves se Povrsno Opste Mjesto i onda tvoje prezime koje god da je.

Ja sam tvoju prvu poruku prokomentarisala sledecim...

Ovo je bilo vezano za tebe licno...a onda sma napisala "enivejz tema" iliti @tema, ili nazad na temu, a tema ove diskusije je bila vjerodostojnost mafijaskog zivota u Sopranosima, dilerskog u BB itd itd....tako da sam se nadovezala na temu.

Mislim da si ti taj koji je rekao da je Klopka jedan od top 10 najboljih trilera ikad snimljenih...trebala sam da znam s kim se upustam u diskusiju OPET,ali to je etaj idealista u meni...

Dakle, nijesam se raspravljala sa tobom ,jer ne vidim poentu raspravljanja i svadjanja, zao mi je ,nijesam takav mentalitet (sem kad je u pitanju zejabancija).Ja sam dala svoje misljenje o temi ,generalnoj. A sto se tice tvoje izjave, na pocektu sam se na nju osvrnula ,kao na glupost.Posto opet moram da ti nacrtam...

Ma nemoj mi reci da su glumci samo glumci? Ja, a i drugi sa kojima si se ovdje prepucavao, jer je to jedino sto takav tip osobe zna da radi (Balkan,brate) ,smo bas mislili da su glumci kosmonauti.

Stvarno,ende. Evo sreco, upravu si,stvarno jesi, ti si novi Andrej Tarkovski.

I posto pretpostavljam da ces se osvrnuti da nisam gledala gore pomenutu seriju, cula sam milion puta za nju i nisam je gledala, ne. POsto je ovo bio neki "pec" na Crnu Goru iz koje poticem, recicu ti sledece- sreco moja ljubljena, nema cega da se stidim, jer znam ko sam i odakle sam, znam da su mi cetiri prababe bile pismene kad nekome nijesi ni roditelji , o ostalim detaljima ne bi ni da govorim. Ja ne pripadam manki stereotipu koji raste u tvojoj iskompleksiranoj glavi. Gledala sam "Djeknu" i smatram je sjajnom serijom i sjajnim prikazom crnogorskog mentaliteta.

A sad,stvarno, zaobidji me.Ako mislis da si uspio da me iznerviras, Grofe iz kruga dvojke, jesi na pet minuta, bra'o ti ga , bra'o, a sad odoh da se bavim nekim pametnijim aktivnostima (penjanje po brdima, muzenja krave, guslanja, ma znas i sam kojim i sukanja mojih brkova koje ne planiram da depiliram)od svadjanje sa idiotom kao sto si ti.

A ti malo "smekni" ,,Filozofiju palanke'' R.Konstatinovica ako nemas pametnija posla umjesto sto ovdje na forumu bacas bisere pred svinje :lol:

Pa sto se bunis ako ti je jasno?
Sta zelis da dokazes? Da nisam u pravu, tako sto ces da izvrces moje izjave?
Stil iskompleksirane ostrokondje.Sta ce ti to u zivotu? Gledaj na stvari kakve jesu - bice ti lakse . Ovako se samo nerviras uz k....:hahaha:

Volim i ja nerandze je po mom skromnom sudu jedna od nasih najboljih mini serija. Bolja je od Djekne.

Sto se tice Klopke, nije medju prvih deset nego najbolja nasa drama - triler.
Dzaba tebi o tome. Ne mozes ti to razumeti.Zaslepljena si.

Preporucujem ti da se priberes i trezveno pogledas na stvari.
Ovako se samo gubis...

O tvojim analizama ne bih da tracim vreme kad vidim da ni jednu prosto prosirenu recenicu nisi u stanju da shvatis kako treba.Film bi bio odvec mLogo za tebe.
Mozda bi mogla nesto o Djekni ali nemoj mi o KUMu .Bas bi ti bilo previse.

Poslednja izmena:
Konkretno, pisac je izabrao fabulu o kojoj ima sasvim pogresne informacije.Prica ne da nije realna ,nego dezinformise.
Prosto je trebao da izabere aspekt u koji se dobro razume pa da preko njega obradjuje temu i kaze ono sto je nameravao.
Ovako nas tera da izvlacimo poentu iz potpuno besmislene price.
Npr:Potpuno nepoznati Lik prilazi vrataru i kaze: Ne idem odavde dok me ne pustis kod bosa.I ovaj ga pusta.A zna se da bos ima ko zna koliko neprijatelja koji zele da ga likvidiraju.
Ako iz ovakvih sekvenci mi treba da crpimo poentu, onda je to landara pisore.
To je isto kao kad ti neko prica pricu koju ne zna da isprica pa ti treba da izvuces naravoucenije.
Da ono nije toliko ocigledno, pitanje je koliko bi serija bila gledana.

dakle tvoja osnovna zamerka je, koliko sam razumela, da scenarista nije dobro informisan o tome kako u realu funkcioniše svet narko mafije?

flame-wars-wars-demotivational-poster-1228596137.jpg

Jasno je meni da je namera pisca da prikaze psiholosko i socijalno stanje sadasnje urusene srednje klase u USA kao posledice ekonomske krize;
Tom prilikom prikazuje i najbednije slojeve drustva , kojima nagovestava buducnost onih koji polako klizaju ka ponoru.

Problem je u tome sto prica na krajnje tendeciozan nacin dobija besmislen tok. U jednom trenutku su potezi krajnje razumni, dok su u drugom totalno diletantski - i to prolazi. Pisac se toliko zaleteo da je prosto uleteo u apsurdnu fabulu.Uzroci i posledice kad kad su razlozni a kad kad totalno besmisleni, sto pricu dovodi do diletantskog nivoa sto svaklako ne moze biti svojstvo kvalitetne serije.

Jedna stvar koju organski mrzim je kada neko pise (ma koliko nadaren) o stvarima o kojima pojma nema i tako laike zavlaci u dezinformaciju.
Brate ako si hteo da pises o o necemu, pisi to sa aspekta koji dobro poznajes a ne sa aspekta za koji si totalni diletant.
I sad mi to sve treba da progutamo u fazonu - nije vazno. Pa vazno je.
Za mene serija mora da bude kvalitetna u svakom segmentu da bih rekao da je dobra. BB ima ogromnih rupa da bi bila dobra.
Popularna je zato sto je to aktuelna tema u USA i zato sto trenutno nema bolje serije u vezi s njom.No to ipak ne znaci da je kvalitetna.
Siguran sam, ako se kriza produzi, a verovatno da hoce u USA,da ce se pojaviti filmovi i serije koje ce ovu potpuno potisnuti u kraj.
Pisac je megaloman ali ne i kadar da svoju ideju predstavi u skladu sa zahtevima poente, formre, fabule ,stila.

Poenta je da su to sve jalovi pusti snovi propale srednje klase,ispunjene besom zbog bankrotstva, prevarenosti, gubitka ugleda...upadanjem iz lazi u laz...
Ocito je da su njihovi nerealni snovi neostvarljivi i da se mnogi gube u vrtlogu pohlepe i nezadovoljstva, da zbog toga ispastaju i propadaju...
To stoji ali ne stoji KAKO TO SVE ZAISTA BIVA. A BIVA I TE KAKO.
Mnogo toga bitnog je izostavljeno ili prosto zamenjeno neadekvatnim.

Da je ostavio citanje izmedju redova (kao sto to radi skola dalekog istoka) onda bi imalo smisla. Ali to je pothvat malo tezi za holivudske vaspitanike. Ipak su oni vise u vasarskom fazonu, jeftinih zabava za rulju.

Zapravo serija nema tu boldovani poentu. Ovo nije Balzak, ili Igoovi 'Jadnici' pa da poenta ima neke drustvene konotacije. Iskreno, to je jedan od razloga zasto mi je jedna od omiljenijih. Nije ovo onaj film 'Pad' sa Mjakl Daglasom ili npr. ona super igrica Postal, zbog koje su se krstili dezurni americki konzervativci. To bi bilo tako da je Volter Vajt neki prosecni pripadnik srednje klase. Ali ne. Volter Vajt je prirodno, ne iznadprosecna ljudska jedinka, nego je u samom vrhu prirodnih ljudskih potencijala. Koji na pocetku serije zivi mediokritetkim zivotom. To je taj razlog za bes- kada vrhunski potencijal stavis u prosecnu stvarnost. Serija bi imala neke drustvne konotacije da je Volter neki prosecan i obican lik koji se probija. Ona samo prikazuje psihologiju jedne takve osobe. I zato je mnogo svevremenija nego bilo koje delo koje opisuje neko konkretno sociolosko stanje drustva. Mnogi grese kada opisuju ovu seriju u stilu 'Sta se desava kada prosecni nastavnik u skoli koji ima srecnu porodicu dobija dijagnozu da ima rak'. Volter niti je prosecan, niti ima srecnu porodicu i pre nego sto dobije dijagnozu, i to su prve epizode bas naglasile; samo sto se ljudi razumeju u ljudsku psihu kao Marica, pa ne obracaju paznju na neke stvari. Naravno, serija jos nije gotova, i ostavljam mogucnost da je skroz useru na kraju.

Sam Volter misli o ljudima da su potpuni idioti i kreteni, on u seriji nema nikakvih moralnih dvojbi, a jos manje grize savesti za bilo sta sto uradi. Ultra jaka osoba, koja je bacena u prosecnu stvarnost. Serija je mnogo vise okrenuta pojedincu, a drustvene konotacije su joj onako usputne, koje su ubacene zbog price i gledanosti. Naravno da ce da naprave neku pricu o kriminalu, jer su takve price najzanimljivije za gledanje. Ako si ti osoba kojoj je u umetnickom delu sama radnja i dogadjaji ono sto je najbitnije, Breaking Bad nije serija za tebe, cak je i logicno zasto ti se ne svidja.

Poslednja izmena:
Zapravo serija nema tu boldovani poentu. Ovo nije Balzak, ili Igoovi jadnici pa da poenta ima neke drustvene konotacije. Iskreno, to je jedan od razloga zasto mi je jedna od omiljenijih. Nije ovo onaj film 'Pad' sa Mjakl Daglasom ili npr. ona super igrica Postal, zbog koje su se krstili dezurni americki konzervativci. To bi bilo tako da je Volter Vajt neki prosecni pripadnik srednje klase. Ali ne. Volter Vajt je prirodno ne iznadprosecna ljudska jedinka, nego je u samom vrhu prirodnih ljudskih potencijala. Koji na pocetku serije zivi mediokritetkim zivotom. To je taj razlog za bes- kada vrhunski potencijal stavis u prosecnu stvarnost. Serija bi imala neke drustvne konotacije da je Volter neki prosecan i obican lik koji se probija. Ona samo prikazuje psihologiju jedne takve osobe. I zato je mnogo svevremenija nego bilo koje delo koje opisuje neko konkretno sociolosko stanje drustva. Mnogi grese kada opisuju ovu seriju u stilu 'Sta se desava kada prosecni nastavnik u skoli koji ima srecnu porodicu dobija dijagnozu da ima rak'. Volter niti je prosecan, niti ima srecnu porodicu i pre nego sto dobije dijagnozu, i to su prve epizode bas naglasile; samo sto se ljudi razumeju u ljudsku psihu kao Marica, pa ne obracaju paznju na neke stvari. Naravno, serija jos nije gotova, i ostavljam mogucnost da j skroz useru na kraju.

Sam Volter misli o ljudima da su potpuni idioti i kreteni, on u seriji nema nikakvih moralnih dvojbi, a jos manje griznje savesti za bilo sta sto uradi. Ultra jaka osoba, koja je bacena u prosecnu stvarnost. Serija je mnogo vise okrenuta pojedincu, a drustvene konotacije su joj onako usputne, koje su ubacene zbog price i gledanosti. Naravno da ce da naprave neku pricu o kriminalu, jer su takve price najzanimljivije za gledanje.

kami, svaka ti je na mestu.

kad sam napisala "srećna porodica" mislila sam to više sa dozom ironije: svaka porodica koja je na okupu i u kućici sa bazenom, je američki san o sreći:lol:
a zapravo je volt šesnaest godina zarobljen u tom životu, neiskorištenih potencijala, prevaren od strane ljudi kojima je u mladosti verovao, nepoštovan od onih koji mu nisu ni do kolena, sa hendikepiranim sinom, čangrizavom ženom...i meni ta njegova priča od pre deluje kao: pa dobro ljudi, ima li još neko sranje koje me nije snašlo?
i onda dobije dijagnozu. sudbina mu se poslednji put brutalno narugala da bi ceo taj tragičan događaj bio opisan u jednoj od najboljih scena u seriji .. ono sa flekom od senfa na doktorovoj košulji:D
genijalan lik, genijalna serija!

kami, svaka ti je na mestu.

kad sam napisala "srećna porodica" mislila sam to više sa dozom ironije: svaka porodica koja je na okupu i u kućici sa bazenom, je američki san o sreći:lol:
a zapravo je volt šesnaest godina zarobljen u tom životu, neiskorištenih potencijala, prevaren od strane ljudi kojima je u mladosti verovao, nepoštovan od onih koji mu nisu ni do kolena, sa hendikepiranim sinom, čangrizavom ženom...i meni ta njegova priča od pre deluje kao: pa dobro ljudi, ima li još neko sranje koje me nije snašlo?
i onda dobije dijagnozu. sudbina mu se poslednji put brutalno narugala da bi ceo taj tragičan događaj bio opisan u jednoj od najboljih scena u seriji .. ono sa flekom od senfa na doktorovoj košulji:D
genijalan lik, genijalna serija!

Nisam mislio na tebe ;) Mislio sam na mnoge koji po netu pricaju o seriji. To su te srecne americke porodice (ne samo americke, nego generalno sve porodice) kao ona iz Americke lepote (fenomenalno dobar film) :mrgreen:. Sad, ja se ne razumem u te tehnicke stvari oko filmova i serija, nikada nisam nista citao o fotografiji, zvuku, montazi i reziji; ja samo govorim o mom ukusu, i o mom dozivljaju neke sustine umetniockog dela, kako ga ja vidim.

A da, ta dijagnoza raka mu u stvari dodje nesto kao ovo sto si napisala 'ima li jos neko sranje koje me nije snaslo':lol: Ta scena senfa je jako upecatljiva, secam je se :mrgreen: -Imate rak. -Da, ali doktore, imate tu fleku tu...:lol:

Oni koji traze neke kritike drustva u smislu socioloskih pokazatelja, nece ih naci u Breaking Bad-u. Kritike i opisi psihologija likova u seriji- da, naravno. Svaka dobra serija i umetnicko delo imaju to.

- - - - - - - - - -

Koja dubina...!

Ma u pm smo duboki :mrgreen:

Generaln o je ta vaša rasprava nečitljiva već makar dve tri strane ali to je stara boljka čitavog PDF...

ako je nečitljiva, preskoči. ne vidim u čemu je problem ili potreba da nekakvim podrugljivim upadicama ukažeš kako si iznad ovakve rasprave.
na ovaj pdf. naiđem ponekad, ne pratim kakva je atmosfera ili kvalitet komentara, ali ako uporedimo sa ostatkom foruma, ovo je majka mara.

Milane arogantan si toliko da to prelazi u bezobrazluk, svima se obracas sa visine, a kad ti ponestane argumenata pocinjes da vredjas. Kao da vodim diskusiju sa detetom od 5 godina a ne sa osobom starijom od sebe.

Budimo parlamentarni, audiatur et altera pars...! Mislim, Gružanin ima te čudne nacional boljševičke stavove generalno, ali svakako da i on vidi neki deo istine...! Svako vidi delić, kad se svi spje dobija se ''univerzalna''...Sad ja filoSofiram:mrgreen:

Back