Serija "Sablja" o ubistvu Đinđića stiže na male ekrane: Otkrivamo ko će glumiti ubijenog premijera, a ko Legiju

Straks92

Stara legenda
Moderator
Poruka
77.821

Serija „Sablja“ o ubistvu Đinđića stiže na male ekrane: Otkrivamo ko će glumiti ubijenog premijera, a ko Legiju​

1707396555-Dragan-Micanovic-kao-Zoran-Djindjic-copy-750x369.jpg
Foto: RTS

Serija “Sablja”, politički triler koji se bavi ubistvom Zorana Đinđića, kao i događajima pre i posle 12. marta 2003. godine, konačno stiže na male ekrane.

Držeći se faktografije, ali uz umetničku slobodu, kreatori Vladimir Tagić i Goran Stanković (dvojac poznat TV publici po seriji „Jutro će promeniti sve“), potrudili su se da daju presek društveno-političke situacije u zemlji od devedesetih do dvehiljaditih godina i da dočaraju atmosferu neizvesnosti koja je vladala te 2003. godine u Srbiji.
U glavnim ulogama naći se se – Dragan Mićanović kao premijer Zoran Đinđić, Milica Gojković kao novinarka Danica Mandić, Ljubomir Bandović kao policajac Boris Rakić i Lazar Tasić u ulozi Uroša Ristića-Malog.
1707396548-Ljuba-Bandovic-i-Fedja-Stukan-copy-1024x507.jpg
Foto: RTS

Feđa Štukan igra policajca sa kojim Boris (Bandović) radi na slučaju ubistva premijera, a ulogu Daničine (Gojković) majke odigrala je Jasna Đuričić.
Autori ističu da je u pitanju “dramska interpretacija stvarnih događaja – plod mašte i kreativne slobode autora. Glavni likovi su izmišljeni, a neke scene rezultat su pretpostavke, umetničke obrade i ne predstavljaju objektivnu istinu.“
1707396534-Milos-Timotijevic-copy-1024x507.jpg
Foto: RTS

Mnogi od junaka serije zasnovani su na stvarnim ličnostima koje su godinama punile novinske stupce u rublikama od politike do crne hronike.
Marko Grabež tumači lik Čedomira Jovanovića, Bebu Popovića igra Marko Marković, Ružicu Đinđić Tihana Lazović, Dušana Mihajlovića Srđan Miletić, Zorana Živkovića Igor Borojević, Radeta Bulatovića igra Miodrag Krčmarik, Radeta Markovića Gojko Baletić, Jovicu Stanišića Izudin Bajrović, a Vojislava Koštunicu Predrag Bjelac.

U priči o ubistvu premijera i akciji “Sablja” neizostavni su i likovi Milorada Ulemeka-Legije (tumači ga Sergej Trifunović), Mileta Lukovića – Kuma (Miloš Timotijević), Dušana Spasojevića-Duće (Bojan Navojec), braće Simović (Marko Gizdavić i Nenad Heraković), Sretka Kalinića (Dino Bajrović), Zvezdana Jovanovića (Bojan Krivokapić), Dejana Milenkovića-Bagzija (Miloš Đurović), Ljubiše Buhe Čumeta (Ljubiša Miličić), Ljiljane Buhe (Anđelika Simić)…
Uz navedena imena, iz epizode u epizodu pojavljuju se brojni glumci iz Srbije i inostranstva – Jasmin Geljo, Zlatko Burić, Vahid Džanković, Dolya Gavanski, Bojan Žirović, Peđa Marjanović, Muhamed Hadžović, Marija Škaričić, Mirsad Tuka, Dejan Tončić, Dragana Varagić, Linda Rousseva…

Goran Stanković: Vreme je da se priča o atentatu na Zorana Đinđića


Reditelji serije su Goran Stanković i Vladimir Tagić, a scenaristi Dejan Prćić, Marjan Alčevski, Maja Pelević, Vladimir Tagić i Goran Stanković. Produkciju serije potpisuju RTS i „This and That Productions“.
Prvi zvanični trejler serije “Sablja” biće objavljen u petak, 9. februara, na YouTube kanalu RTS Prikazuje u 10 sati, a emitovanje kreće 24. februara, subotom i nedeljom na Prvom programu RTS.

https://nova.rs/kultura/serija-sabl...bpush&utm_campaign=2024-02-08-Serija-Sablja-o

Videćemo koliko će serija prikazati političku pozadinu. Domaću ili stranu. Intervju pred ubistvo.

 

Back
Top