Senke nad Balkanom, od 22. oktobra

Strogi ste malo prema njemu. Kako je vreme odmicalo ne bi nikog mogli zamisliti u ulozi Kaludjera osim njega, ovo mu je uloga karijere
Ako gledamo bitnost i velicinu uloge Kaludjera to jeste Kiciceva uloga zivota i najvece parce torte koje je ikad dobio. Ako gledamo kako je odglumio tu ulogu, zaglabao je to veliko parce torte kao crnacki palamar i zadavio se.

Nigde ja nisam videla cinizam, niti transofrmaciju iz uglednog i ozbiljnog gradjanina dostojanstvenog drzanja u nepatvorenog psihopatu. Jedino sto ga je krasilo od prve do poslednje epizode je onaj majmunski kez i izbecena faca. Da ne spominjem da je i previse kratak i ako bih bas morala da ga uporedim sa nekim negativcem to bi mogao biti jedino Plankton iz Sundjer Boba.

Sotir je rekao da je uloga Kaludjera kao stvorena za Tanasija Uzunovica i ja se slazem sa tim. U zivotu nisam videla glumca koji ima vecu moc transformacije i to samo mimikom. Neko je spomenuo i Micanovica, i po meni i on ima prednost u odnosu na Bekija Bekica. Videli smo u Tockovima kako je od tipicnog sonje i naivcine postao zajeban lik i masovni ubica, ili u Ubistvu s predumisljajem kako moze da odglumi dusevno poremecenog lika. Pa cak je i Dragan Petrovic mogao da bude Kaludjer, a da neko drugi glumi doktora Avakumovica.

Потпуно незадовољан последњом епизодом,толико глупаво и наивно да ми је покварила утисак о целој серији.

Slažem se.
Poslednje dve epizode su drastično snizile kvalitet serije.

Mnogo je nelogičnosti, naivnosti i sve je nekako zbrzano.
Ova zadnja epizoda je bila po principu "daj da sve ovo što pre završimo, da potamanimo ove koje treba da potamanimo i da odemo na po pivo."
Da ne pominjem ono patetisanje Bjela-Golubić i Bjela-Makedonac.

Na kraju, mislim da je ovo ispao pomalo pretenciozan projekat, da su otvorene brojne teme i da nisu imale zadovoljavajuću kulminaciju.

Ali opet, u eri Radoša Bajića, Karadžića, Vojnih akademija, Mir Jam sranja...ovakva serija je svakako osveženje.
Nadajmo se samo da ovo nije izuzetak, već jedan dobar početak i da će svaki naredni projekat biti još kvalitetniji.

Потпуно незадовољан последњом епизодом,толико глупаво и наивно да ми је покварила утисак о целој серији.

Slažem se.
Poslednje dve epizode su drastično snizile kvalitet serije.

Mnogo je nelogičnosti, naivnosti i sve je nekako zbrzano.
Ova zadnja epizoda je bila po principu "daj da sve ovo što pre završimo, da potamanimo ove koje treba da potamanimo i da odemo na po pivo."
Da ne pominjem ono patetisanje Bjela-Golubić i Bjela-Makedonac.

Na kraju, mislim da je ovo ispao pomalo pretenciozan projekat, da su otvorene brojne teme i da nisu imale zadovoljavajuću kulminaciju.

Ali opet, u eri Radoša Bajića, Karadžića, Vojnih akademija, Mir Jam sranja...ovakva serija je svakako osveženje.
Nadajmo se samo da ovo nije izuzetak, već jedan dobar početak i da će svaki naredni projekat biti još kvalitetniji.
Vrlo, vrlo, vrlo loše..
fascinantno je debilan scenario....pobiju sve ( ali ne i one koje su rešili) u akciji hvatanja Kaluđera, a ostave glavne likove jer je očigledno da im trebaju za nastavak serije o VMRO i antentatu....al ne znaju kako to da reše..
Uglavnom Bjela je završava tako što nam poručuje marš u p. materinu...

Poslednja izmena:
Strogi ste malo prema njemu. Kako je vreme odmicalo ne bi nikog mogli zamisliti u ulozi Kaludjera osim njega, ovo mu je uloga karijere

Tako je. Kičić je presonality actor, on je maltene u svakom filmu isti i glumi samog sebe.
E sad, to nekad funkcioniše, a nekad ne. Ovde je vremenom postao sinonim za Kaluđera, narod je počeo da ga identifikuje sa tim likom, što znači da je uspeo da se nametne.

Serija nije losa ali taj status kultne koji je stekla je po meni nezasluzen . Kontam da su ljudi zeljni krimica i mistike i onda daj sta das pa cak i one Ubice koje su ispod svakog nivoa ( prva sezona ) su dozivele ogromnu popularnost doduse vise kod dece i tinejdzera ....

Pa naravno da je stekla kultni status u narodu,kada se vec godinama na tv-u vrte Bajiceva i slicna sranja...
I ovo ima propusta u 1001 stvari ali je barem ponudjena neka nova tematika...

Problem je sto za novine i portale pisu ljudi bez formalnog obrazovanja, a neformalno obrazovanje i samousavrsavanje da ne spominjem. Da bi neka serija ili film postali kultni trebalo bi da prodje bar 10, a po mom misljenju i 15-20 godina od premijernog emitovanja, da se stvori baza fanova, da postane deo pop kulture, da inspirise druge autore i da joj odaju pocast u drugim serijama/filmovima/romanima...

Najprikladniji termin za opis Senki nad Balkanom bi mozda bio "groundbreaking", posto je to prvi projekat ove vrste kod nas. Da bi serija dobila status kultne treba jos dosta vode da protekne Dunavom i da je RTS reprizira bar 9 puta.

Meni je bas legla. Ne secam se da mi se neko domaca serija ovako svidela jos od Kraja dinastije Obrenovic. Jedina mana je Kicic i to sto ce ga biti i u drugoj sezoni. Al' sta da se radi. Znam da je i on neka SNS podguzna muva, ili neko od njegovih roditelja ne mogu sad tacno da se setim. Relativno skoro je pominjan i kao kandidat za ministra kulture ili upravnika nekog pozorista. Takvi uvek najbolje prodju u zivotu, ne znaju nista konkretno da rade, ali znaju da ispuze ispod nekog kamena i da se uvuku i u najusraniji cmar.

ja ništa skoro nisam skapiro,moguće da sam glup ko ****,a moguće i da je zbog toga što sam pratio površno samo,jer je serija u suštini ***** ko i sve naše ikad,tako da ako nekog ne mrzi ukratko da mi objasni,što su sekli glave oni smarači,koj je **** s onim tupavim kopljem i ogrlicom,rusima,makedoncima HAHA svime bukvalno auh kakva papazjanija..i jel se ona kobila stvarno priključila onim sektašima ili glumi i dalje iz..nekog razloga,i ako jeste što je tanasijević nije ubio ko i austrijanca (sumnjam da je zato jer oh zaljubio se..msm valjda nije toliko debilan i očigledan odgovor);kako je to kaludjer zajebo jezdića i nzm šta sam još teo..
baš baš pretenciozno i debilno.
al i dalje vrv najbolja naša serija ikad,kad se uporedi sa des puta većim smećima tipa selo gori psi laju vratiće se rode itd
kičić mi je bio umnogome zabavan,iako jeste glumatao i kezio se previše al baš zato mi i jeste bio zabavan i smešan, hebe mi se ako nije ''objektivno kvalitetan'' glumac

- - - - - - - - - -

šta cenzurišu volko ovi degeni ybt prejadno izgleda :S nemoš ko čovek da se ispišeš..čak su i hebeno ''smetje'' cenzurisali O.o koj q

- Secenje glava je njihov (mislim na Tule) modus operandi.

- Sekli su glave svakome ko je dosao u dodir sa kopljem, svakome ko bi usao u trag njihovom postojanju i delovanju i ugrozio ih na bilo koji nacin.

- Kopljem je navodono proboden Isus Hrist dok je bio rascerecen na raspecu. Vremenom su ljudi utripovali da koplje nekakva talija koja ce doneti moc onome ko je poseduje. Belogardejci su ga doneli u Beograd i smatrali za svoju svetu duznost da ga zastite, i da ce im ono nekako pomoci da povrate i obnove poruseno carstvo kad za to dojde vreme.
Ogrlica je najobicniji dodatak, nesto kao rezervni par pertli ili rezervna maskica za mobilni.
I komunjare su htele koplje, pa su ucenili onog Rusa sto je trtio tuziocevu zenu. Golubic se slikao sa njegovim roditeljima i sestrama i poslao mu sliku kao upozorenje. Doduse nisu mu rekli sta konkretno traze, pa je on budala mislio da nije neka steta ako se ogrebe za jednu ogrlicu i odnese je svojoj dragoj. Nevolja je bila sto je izabrao bas ogrlicu u cijoj kutiji je bilo sakriveno koplje. I tako je pokrenuo lavinu govana.

- Makedonci su najobicniji c*gani i klosari. Zive od sverca opijuma i kradu trziste Rusima. Takodje smatraju da su gradjani drugog reda u kraljevini SHS. Onaj Damjan je nesto zajebo u ratu i zavrsio u zatvoru kao izdajnik, pa je kivan na drzavu i hoce da ubije kralja Aleksandra. Kad mu je Kaludjer zaklao sestru jos vise je puk'o.

- Jezdic je popizdeo na Kaludjera jer je ovaj za novac odrukao Svabama gde je sahranjen neki general, pa su ga Svabe iskopale, otvorile sanduk i slikali se sa njim kao da je lovacki trofej. Kaludjer nije odoleo da se i sam naguzi u kadar, pa je i on ovekovecen. Novcem od drukanja otvorio je apoteku u Beogradu i vremenom izgradio imperiju. Jezdic je valjda bio pod komandom tog generala.

- Maja se ubacila u tajno drustvo iz razloga - ako ne mozes protiv njih pridruzi im se. Bila je na dobrom putu da ostane bez banke i glave na ramenima. Onda je povukla nekoliko pametnih poteza, upala u sektu i odmah se ustolicila na vrhu piramide. Ukratko, ona ne deli njihove stavove i boli je p*cka za njihovu ideologiju, ali mora da cuva imetak i zivu glavu. Koliko sam ukapirala i njen otac je bio u sekti iz istih ili slicnih razloga.

Poslednja izmena:
Kaludjer nije odrukao generala nego vojvodu Tankosica koji je bio i jedan od osnivaca Crne ruke. U seriji su pod komandom vojvode bili Tane, Krojac i Mustafa Golubic (istinito za MG jer je bio vojnik kod vojvode i Crnorukac). Zato je mrzeo kralja Aleksandra i zbog toga je otisao za obavestajca i ubicu u SSSR.

Kaludjer nije odrukao generala nego vojvodu Tankosica koji je bio i jedan od osnivaca Crne ruke. U seriji su pod komandom vojvode bili Tane, Krojac i Mustafa Golubic (istinito za MG jer je bio vojnik kod vojvode i Crnorukac). Zato je mrzeo kralja Aleksandra i zbog toga je otisao za obavestajca i ubicu u SSSR.

Само она слика што је Мустафа показао Кројачу и Танету у кафани- на њој није Танкосић него војвода Вук. Но, добро, ипак је то серије, фикција.

@Nan Elmoth
Moja sramota :zstidljivko: Poznavanje istorije mi je povrsno, i ako neko nije pomenut u udzbeniku ili opevan u narodnoj pesmi, tesko da sam cula za njega. Pa ja ne bih znala ni za Milunku Savic da nije istoimene forumasice.

Sto se tice Marije Oršić cije prezime je pogresno izgovoreno, a za koju takodje nisam znala, bice bitan lik u drugoj sezoni, a njen lik tumacice Vesna Trivalic.
http://www.kurir.rs/zabava/pop-kultura/2965115/ona-svima-kroji-kapu-u-senkama-nad-balkanom-omiljena-srpska-glumica-igrace-ozloglasenu-mariju

Ja je pamtim iz Metle bez drske kad je spopadala Slobodan Bestica, a on na stakama ne moze da utekne pa mu je nemacki ovcar sluzio kao tampon zona, i jos pride zaljubljen u Galu Videnovic koja je zbrisala u Ameriku i salje mu video kasete.

Mozda je ideja da Marija Orsic deluje bezazleno, mozda cak i komicno, a zapravo da bude jako zajebana. Pa i Kicicev lik bi trebalo da bude kao doktor Morijarti, neki kriminalni mastermajnd koji vuce sve konce a on je izbuljen kao Sundjer Bob, krevelji se kao Patrik i zvuci kao Pera Detlic.

Back