Сељак - непријатељ број један

ja podrzavam "unistavanje" seljaka i zalažem se za to da multinacionalne velike koorporacije kontrolišu proizvodnju i promet hrane. hrana je mnogo jeftinija a zemljište bolje eksploatisano kada se stvar prepusti kompanijama.
uostalom, svetskim vladama je lakše da kontrolišu i standardizuju nekoliko stotina kompanija nego da kontrolišu stotine miliona seljaka širom planete.

seljaci se vode parolom: "to nije za jelo, to je za pijacu". sačuvaj me bože "zdrave hrane" koju proizvede seljak
btw. ja nikada nisam čuo da se neko otrovao od nekog Rubinovog alkolonog pića, ali zato svakodnevno slušam priče ljudi koji su jedva spasili živu glavu od "domaće rakije"
o trihinelozi da i ne govorim. uglavnom trihinelozu dobiju oni što su kupili prase kod "poštenog domaćina" na kalencu

Poslednja izmena:
ja podrzavam "unistavanje" seljaka i zalažem se za to da multinacionalne velike koorporacije kontrolišu proizvodnju i promet hrane. hrana je mnogo jeftinija a zemljište bolje eksploatisano kada se stvar prepusti kompanijama.
uostalom, svetskim vladama je lakše da kontrolišu i standardizuju nekoliko stotina kompanija nego da kontrolišu stotine miliona seljaka širom planete.

seljaci se vode parolom: "to nije za jelo, to je za pijacu". sačuvaj me bože "zdrave hrane" koju proizvede seljak

Misliš li da su svi seljaci isti? Rasli u istom okruženju i istu "životnu školu" završili?

A umesto toga, vojvodjanske pijace su sve punije hrane iz Madjarske :(
i to po znatno jeftinijoj ceni :dash:

А и та храна је углавном индустријска, пуна ко зна чега. Има онај случај у Холандији кад је откривено да одређени антибиотици увећавају мишићну масу код крава, комплетан сточни фонд добио упалу плућа.

Misliš li da su svi seljaci isti? Rasli u istom okruženju i istu "životnu školu" završili?

svi seljaci koji rade "na veliko" su isti.
najbolje bi bilo kad bi svako od nas građana imao kućicu ili vikendicu sa parčetom zemlje/baštcom na selu, pa da sami proizvodimo hranu.
ja svojim očima gledam kako moji roditelji gaje povrće na vikendici, tako iz prve ruke znam da jedem kvalitetnu neotrovanu hranu. hranu kupujemo i u velikim trgovinskim lancima, ali od seljaka na pijaci nikad: bezobrazno su skupi i prskaju do iznemoglosti
odvratni su mi. stalno kukaju, a najbolje žive od svih slojeva društva

Poslednja izmena:
Хебига, некоме је пало на памет да тај сељак неће имати довољно револуционарног капацитета, па га је требало намамити да сиђе под светла велеграда. Овај Украјинац каже да је Украјина била житница за 15 СССР република, а сад себе не могу да прехране.

Bojim se da bi ovi naši kvazi autonomaši Čanak i Pajtić i slična bagra doveli Vojvodinu na isti nivo...a bojim se da je u toku proces osiromasenja Vojvodine..

najbolje bi bilo kad bi svako od nas građana imao kućicu ili vikendicu sa parčetom zemlje/baštcom na selu, pa da sami proizvodimo hranu.
ja svojim očima gledam kako moji roditelji gaje povrće na vikendici, tako iz prve ruke znam da jedem kvalitetnu neotrovanu hranu. hranu kupujemo i u velikim trgovinskim lancima, ali od seljaka na pijaci nikad: bezobrazno su skupi i prskaju do iznemoglosti

Seljak koji radi ne veliko ne nosi na pijacu. To ide u veće sisteme, mada kod nas toga ima sve manje. u marketima gotovo da nema domaćih poljoprivrednih proizvoda. A ti koji stižu ko zna odakle (nejčešće je to Kina) su tek prskani svačim. Slažem se da bi najbolje bilo da svi imamo neku zemlju, ali... prvo, većina je u gradovima, a sela se napuštaju (baš zbog velikog uvoza jeftinije hrane) a drugo, i kad ne prskaš, u vazduho je toliko zagađenje da ti deo dospe u namirnice.
Seljaka na pijacama ima najmanje, onih koji proizvode.

e jedino seljaci neće da se opamete...
njih treba svim državnim silama!
treba izazvati novi rat na Balkanu i poslati jedinog naslednika sa njive!
I na kraju jedno pitanje: da li se na njivi radi svaki dan istim tempom ili vam lepše da radite u supermarketu?
Naravno znam da je jako lepo biti administracija u budžetskoj firmi al mesta popunjena za sada...

:roll:

Pa ako mislis da je toliko lepo, i ako toliko velicas 20-ocasovni rad na njivi, ti dodji i radi, to je bar za svakog otvoreno .... I molim one koji nisu digli niti videli motiku da ne komentarisu rad na selu i "seosku idilu" ili kako se god to danas nazivalo .... Odgovor na pitanje: Na njivi se ne radi svaki dan istim tempom, ali seosko domacinstvo nema samo NJIVU, vec njive, a preko toga i mnogo brojnije kucne poslove, tako da ..... mnogo je lakse i mnogo se vise isplati prodavati papriku na kasi 8 sati dnevno za nekih 20-ak hijada dinara, nego sejati je, presadjivati, okopavati, zalivati, prskati i prodavati na pijaci, za benzin do kuce .....
Iz tog razloga smatram da je odlazak iz sela u grad i vise nego opravdan ..... Stavise, mislim da bi trebali zameniti uloge i pozicije .....

btw. ja nikada nisam čuo da se neko otrovao od nekog Rubinovog alkolonog pića, ali zato svakodnevno slušam priče ljudi koji su jedva spasili živu glavu od "domaće rakije"
o trihinelozi da i ne govorim. uglavnom trihinelozu dobiju oni što su kupili prase kod "poštenog domaćina" na kalencu

e maj mu ne , pa ti stvarno mislis da seljak ima manje razumevanja za tebe od multinacionalne kompanije....slažem se da taj moto postoji, ali ne kod svih...a korporacije sve do jednu boli **** i za tebe i za tvoje zdravlje..one su nadnaionalne, nadljudske...jedina vrednost je zarada i moć...a to im najlakse obezbedjuje KONTROLA...Ako nisi dobro slušao, osnovni problem je što obični ljudi gube kontrolu nad svojim životima, jer sve će narod pregurati i ratove i robovlasnike ali glad ne mogu ako im je oduzeta mogućnost da sami sebi proizvode...ne moraš biti mnogo pametan da shvatiš ovo... GMO ti je odlično korporacijsko oružje za postizanje potpune kontrole i zavisnog položaja ljudi u odnosu na korporaciju....ali ni to nije dovoljno, jer ljudi danas mogu da dobiju informaciju o tome...pa se služe silom ne bi li oduzeli sve načine za održanje nezavisnog i slobodnog čoveka...uzmi čoveku oružje tući će se rukama, ruke-tući će se nogama, noge-tući će se glavom, zubima....oduzmi mu hranu, neće se tući..

Bojim se da bi ovi naši kvazi autonomaši Čanak i Pajtić i slična bagra doveli Vojvodinu na isti nivo...a bojim se da je u toku proces osiromasenja Vojvodine..

Тај двојац из снова је учинио све да од Војводине направе праву пустињу. Подручје, које би могло да буде друга Данска, свели су на Нови Сад и Суботицу као места у којима можеш имати пристојан живот. Све остало није вредно помена. Био сам летос на Фрушкој Гори, просто је жалосно видети на шта личе поједина села, па боље изгледају села у околини Прокупља или Блаца него та.

:roll:

Pa ako mislis da je toliko lepo, i ako toliko velicas 20-ocasovni rad na njivi, ti dodji i radi, to je bar za svakog otvoreno .... I molim one koji nisu digli niti videli motiku da ne komentarisu rad na selu i "seosku idilu" ili kako se god to danas nazivalo .... Odgovor na pitanje: Na njivi se ne radi svaki dan istim tempom, ali seosko domacinstvo nema samo NJIVU, vec njive, a preko toga i mnogo brojnije kucne poslove, tako da ..... mnogo je lakse i mnogo se vise isplati prodavati papriku na kasi 8 sati dnevno za nekih 20-ak hijada dinara, nego sejati je, presadjivati, okopavati, zalivati, prskati i prodavati na pijaci, za benzin do kuce .....
Iz tog razloga smatram da je odlazak iz sela u grad i vise nego opravdan ..... Stavise, mislim da bi trebali zameniti uloge i pozicije .....

Da li si ti bio na njivi i radio poljoprivredne poslove? Na kolikoj njivi (njivama) i na kakavom terenu?
da li zanš da se većina poljoprivrede danas obavlja mašinama i da se plaća sezonska radna snaga?
Oni koji su zadržali stari način obrade zemlje, imaju mala imanja i najčešće nemejau dovoljno proizvoda za prodaju, već samo za sebe.

odvratni su mi. stalno kukaju, a najbolje žive od svih slojeva društva

Daleko je od toga da zive najbolje od svih slojeva drustva, ali da treba da se uvede red u proizvodnju na veliko, treba, kao i za rakiju, da se ne prodaje sve i svasta.

Tacno je najbolje da svako ima svoju bastu, ali sta ako nema? Zar covek nije zasluzio da za svoje pare kupi na pijaci nesto zdravo i dobro?

Занимљив клип, поготову онај део који причао о фармеру кажњеном са неколико хиљада долара јер је гајио превише поврћа. Шта нас чека у будућности? Потпун нестанак села? Могуће...

Klasika lobiranje Monsanta prerasta u poljoprivredni fasizam.

Da li si ti bio na njivi i radio poljoprivredne poslove? Na kolikoj njivi (njivama) i na kakavom terenu?
da li zanš da se većina poljoprivrede danas obavlja mašinama i da se plaća sezonska radna snaga?
Oni koji su zadržali stari način obrade zemlje, imaju mala imanja i najčešće nemejau dovoljno proizvoda za prodaju, već samo za sebe.

Izvini, ja sam na njivi od svoje sedme godine ..... :D
A za sezonsku radnu snagu i masine, koje su iole korisne imaju samo oni koji proizvode za izvoz, ja imam ogromno imanje ali ne i mehanizaciju da to proprati, sto nije slucaj samo sa mnom, vec i sa ogromnim brojem ljudi iz mog sela. Slazem se sa tobom da je danas poljoprivreda mehanizovana, ali najveci problem u ovoj nasoj Srbiji je to sto je proizvodjaca na veliko veoma malo, a imaju ogromne posede .....
Zato i govorim ovako, jer generalno gledano, u velikoj vecini su oni koji zemljiste obradjuju na tradicionalan nacin ..... Sezonske radnike placaju samo imucniji, a njima i ne pada na pamet da idu u grad :p

Цео текст који следи, донекле превазилази тему. Мада, наслућен је овде проблем покондиреник тикви, празилук политичара, односно "урбаног", уБраног или ти псеудо-урбаног

Проблем са опозицијом урбано/рурално јесте у томе што се она намеће попут неког ултиматума на које човек мора да одговори само са “да” или “не”. Опозиција урбано/рурално подсећа на неки црно-бели телевизор који можда има добру слику, али нема боје, нема могућност да прикаже нијансе, а нијансе и детаљи су у данашњем времену, (времену генетског инжињеринга и нанотехнологије!) оно место на коме се решавају наше судбине.

Слободан Владушић: “Градско” vs. “урбано”, НСПМ

Zavrsio prava, raduckam neki poslic trenutno :)
Ali posto nisam odusevljen njegovom sigurnoscu i kontinuitetom resim prosle godine da se bacim na zemlju.

Pogledam nemam puno zemlje blizu, nekih 60 ari, taman za voce, ali koje.. Malo se raspitam, ispitam zemljiste, nadjem izvore vode, i dodjem do zakljucka da gajim borovnicu ili ribizle. Tako da ove godine sam "spremio" zemlju i u prolece sadim oko 1200 sadnica :)

Imace dosta da se radi, i one krecu tek posle 4 godine, ali iz zemlje raste, niko ne moze da me otpusti.. A i zdrava je, veoma trazeno i cenjeno voce! :)
Tako da imam posao, radim ovo pride, pa ce biti nesto valjda :D

Ali posto nisam odusevljen njegovom sigurnoscu i kontinuitetom resim prosle godine da se bacim na zemlju.

Pogledam nemam puno zemlje blizu, nekih 60 ari, taman za voce, ali koje.. Malo se raspitam, ispitam zemljiste, nadjem izvore vode, i dodjem do zakljucka da gajim borovnicu ili ribizle. Tako da ove godine sam "spremio" zemlju i u prolece sadim oko 1200 sadnica :)

Imace dosta da se radi, i one krecu tek posle 4 godine, ali iz zemlje raste, niko ne moze da me otpusti.. A i zdrava je, veoma trazeno i cenjeno voce!
:)

Blago tebi!

Занимљив клип, поготову онај део који причао о фармеру кажњеном са неколико хиљада долара јер је гајио превише поврћа. Шта нас чека у будућности? Потпун нестанак села? Могуће...

Komunisticka posla. I u Srbiji su unakayili selo jos odma posle WW!. Ovo je samo pokayatelj da su komunizam i glaobalizacija isto procesi. I jeda i drugi moraj da se razvojaju internacionalno u vese drzava. I jedan i drugi obecavaju bolju sutrasnjicu. I jedan i drugi se bore iz sve snage protiv nacija i nacionalnih drzava. I jedan i drugi katastrofalno stetni ya covecanstvo. I jedani drugi preyiru bilo kakve slobode i sobodno raymisljanje.

Imace dosta da se radi, i one krecu tek posle 4 godine, ali iz zemlje raste, niko ne moze da me otpusti.. A i zdrava je, veoma trazeno i cenjeno voce! :)

Такође имам парцелу, додуше мању, близу Београда. Заиста значи много, воће и поврће се не третира хемијским средствима и сигурно је много здравије од куповног из Максија.

Komunisticka posla. I u Srbiji su unakayili selo jos odma posle WW!. Ovo je samo pokayatelj da su komunizam i glaobalizacija isto procesi. I jeda i drugi moraj da se razvojaju internacionalno u vese drzava. I jedan i drugi obecavaju bolju sutrasnjicu. I jedan i drugi se bore iz sve snage protiv nacija i nacionalnih drzava. I jedan i drugi katastrofalno stetni ya covecanstvo. I jedani drugi preyiru bilo kakve slobode i sobodno raymisljanje.

Кад се само сетим приче једног винара из Срема који је причао како је његов деда између два светска рата извозио вино за САД. После 1945. такве ствари нису биле могуће, уследила је колективизација и одузимање имања.

Izvini, ja sam na njivi od svoje sedme godine ..... :D
A za sezonsku radnu snagu i masine, koje su iole korisne imaju samo oni koji proizvode za izvoz, ja imam ogromno imanje ali ne i mehanizaciju da to proprati, sto nije slucaj samo sa mnom, vec i sa ogromnim brojem ljudi iz mog sela. Slazem se sa tobom da je danas poljoprivreda mehanizovana, ali najveci problem u ovoj nasoj Srbiji je to sto je proizvodjaca na veliko veoma malo, a imaju ogromne posede .....
Zato i govorim ovako, jer generalno gledano, u velikoj vecini su oni koji zemljiste obradjuju na tradicionalan nacin ..... Sezonske radnike placaju samo imucniji, a njima i ne pada na pamet da idu u grad :p

Kako imaš ogromno imanje, a nemaš mehanizaciju? Zar ne možeš da platiš uslugu, pa od zarađenog novca (sa velikog iamanja bi morala da bude pristojna zarada) da počenš sa kupovinom mehanizacije?
Ako ti se to ne isplati, daj zemlju u zakup i tako obezbedi novac.
Ne očekujem i ne želim da veliki proizvođači donose robu na pijacu, oni rade sa veletrgovinama. Nama trebaju jaki manji seljaci, ili srednji, oni koji imaju i za sebe i za malo za pijacu. Po meni je veći problem što danas saljaci gaje kulture koje im donose veću zaradu, a ne ono šta mogu da prodaju na pijaci.
Nisam siguran da samo imućniji plaćaju szonce, već oni koji imaju potrebu za tim, to znači oni koji imaju malo više zemlje (ne puno, jer takvi imaju svoju mehanizaciju koja je prilagođena takvim potrebama).

Back