Sekte

Zar hoćeš da kažeš da Pravoslavna crkva nije činila zločine?

Наравно да то хоћу да кажем! Стефан Немања је свакако прогањао богумиле сходно ОБИЧАЈИМА 13. и 14.века али Стефан Немања НИЈЕ ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА !

а то није само случај данас.
мржња према православљу је бескрајна, зазијебант отворено мрзи православље и то не крије и са њим је лако, него ови што су обукли јагњећу кожу, они су опасни, они који нас м*уче о моралу (лажном), мундијалисти, еуропејци, па семе би нам затрли.

Re: SOTONA I DEMONI - kako zavode ljude
'akvi

vaspitani za razliku od vas besnih i nevaspitanih

temu zakljucavam samo kad je napadnu vredjanjima i besom

a toge je previse kod nekih Pravoslavnih hriscana ovde...

шта рече ја

Наравно да то хоћу да кажем! Стефан Немања је свакако прогањао богумиле сходно ОБИЧАЈИМА 13. и 14.века али Стефан Немања НИЈЕ ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА !

Da stvarno! Šta ste se svi nakačili na to proganjanje bogumila? To je lep narodni običaj. A šta smo bez tradicije i običaja? z:lol:

Pa, navedena ti je literatura o tome, a ti kažeš da te mrzi da čitaš.

зашто би сад провео цео дан буљећи у екран, кад си ми ти ту који зна , па као прави хришћанин, помоћи ћеш брату да укратко наведеш чињенице да је СПЦ чинила злочине.

Pa, navedena ti je literatura o tome, a ti kažeš da te mrzi da čitaš.

Običaji ga sigurno ne opravdavaju, a ako Stefan Nemanja nije imao veze sa crkvom, zašto je onda proganjao bogumile samo zato što nisu bili pravoslavci?

Običaji ga sigurno ne opravdavaju, a ako Stefan Nemanja nije imao veze sa crkvom, zašto je onda proganjao bogumile samo zato što nisu bili pravoslavci?

јел си блесав ил се правиш блесав, где се наводи да је СПЦ заједно са Стефаном прогањали богумиле само што нису православци?

зашто би сад провео цео дан буљећи у екран, кад си ми ти ту који зна , па као прави хришћанин, помоћи ћеш брату да укратко наведеш чињенице да је СПЦ чинила злочине.

Znači, ja umesto tebe treba da buljim u ekran da bih ti naveo ono što je opšte poznato, a što čak ni pravoslavni sveštenici ne negiraju, već se hvale time?

Brukali ga pred svetom.z:((
Kao vizantijski vazal imao je obavezu da šalje trupe kad god vizantijski vladar krene u rat. A bogumili su bili kao Jehovini svedoci. Nisu teli da se biju taman da ji potpališ. A u ono vreme nije baš bilo jevropskog suda za ljudska prava (inkvizicija se pojavila nešto kasnije, čini mi se :mrgreen:).

I ondak Stefan Nemanja krene da kumi bogumile
- Ajde bre! Dogovorio sam se sa čovekom. Puče mi obraz, a vi tako. Oćete da vam smanjim radno vreme i dam slobodne dane za 1. maj i novu godinu? (oni neće)
- Će vam platim topli obrok dok ste na ratištu (oni opet neće).
- Će vam popalim kuće, a i vas lično. (i oni ondak oće).

Na ovaj način pokazao je vladarsku veštinu i maestralnu veštinu poštenog kompromisa. Zato ga je srpska crkva proglasila svecem i dala mu orden narodnog heroja sa ukrštenim buktinjama. :neutral:

Znači, ja umesto tebe treba da buljim u ekran da bih ti naveo ono što je opšte poznato, a što čak ni pravoslavni sveštenici ne negiraju, već se hvale time?

е па кад не знаш ништа о том периоду него си негде нешто чуо, шта се тртиш око тога.

јел си блесав ил се правиш блесав, где се наводи да је СПЦ заједно са Стефаном прогањали богумиле само што нису православци?

Odgovori mi na pitanje.

Ako Stefan Nemanja nije imao veze sa crkvom, zašto je onda proganjao bogumile samo zato što nisu bili pravoslavci?

Ili možda znaš neki drugi razlog zašto ih je proganjao?

Odgovori mi na pitanje.

Ako Stefan Nemanja nije imao veze sa crkvom, zašto je onda proganjao bogumile samo zato što nisu bili pravoslavci?

Ili možda znaš neki drugi razlog zašto ih je proganjao?

човече ја тебе ништа не разумем.

а да би завршили ово поглавље о којем причамо, а ниједан од нас не зна чињенице и да ти буде лакше да заспиш ноћас, Стефан је имао везе са Црквом, као и сваки властодржац тада и сада.

е па кад не знаш ништа о том периоду него си негде нешто чуо, шта се тртиш око тога.

Čoveče, to je opšte poznata činjenica. Zar ti sama činjenica da je Stefan Nemanja proglašen za svetitelja ne govori dosta o njegovoj povezanosti sa crkvom? A, opet ti kažem, ako tebe mrzi da čitaš, ja ti sigurno neću tražiti reference.

човече ја тебе ништа не разумем.

а да би завршили ово поглавље о којем причамо, а ниједан од нас не зна чињенице и да ти буде лакше да заспиш ноћас, Стефан је имао везе са Црквом, као и сваки властодржац тада и сада.

Ne brini, nemam problema sa snom. Idi na temu ''bogumili'', Jacob je tamo naveo citate i reference o progonu bogumila. A, Stefan je imao itekakve veze sa crkvom, što će reći da je to radio uz punu podršku crkve

Ne brini, nemam problema sa snom. Idi na temu ''bogumili'', Jacob je tamo naveo citate i reference o progonu bogumila. A, Stefan je imao itekakve veze sa crkvom, što će reći da je to radio uz punu podršku crkve

Па шта и да је имао подршку СПЦ - то опет не значи да је СПЦ ЧИНИЛА ЗЛОЧИНЕ!
*ебо вас "вербални деликт" и сви диктатори овога света...........

zna se sta je zlo... sta su zla dela :manikir:

ubijanje ratovanje vredjanje bes... progonstvo... malcenje... klevetanje... lazi...

zar moram da vam crtam :manikir:

хипотетичко питање
ти си добра особа, ја сам зла.
лупим ти шамар, а ти ми окренеш други образ, ја те лупим по другом образу, шта ћеш урадити?

Podržavanje zločina je zločin. A, on je, ni manje ni više, nego proglašen za svetitelja.

Trag zlocina:

„Sveti gospodin naš ... istrebi uspomenu zloslavnih jeretika po otačastvu svome, i zasadi svako dobroverje, te su svi slavili Svetu Trojicu: Oca i Sina i Svetoga Duha“

Domentijan, Žitije svetog Simeona

"Stefan Nemanja 1172. preduzima neuspešan vojni pohod protiv Vizantije, prilikom kojeg je odveden u Carigrad, kao zarobljenik cara Manojla I Komnina. Po povratku iz vizantijskog zatočeništva, obavezavši se caru Manojlu da će mu do kraja života ostati veran vazal, Stefan Nemanja započinje svoju drugu vladavinu velikog župana (1172-1196). Nakon povratka iz zatočeništva, Nemanja uređuje rašku državu po ugledu na Vizantijsko carstvo, a jedan od prvih poteza mu je obračunavanje sa bogumilima koji nisu prihvatali vizantijsku vlast i crkvenu hijerarhiju."

Vladimir Ćorović, Istorija srpskog naroda.

Stefan Nemanja: ''Pajo, patrijarse, ima neki tamo sto se bune protivu vlasti, i moje i tvoje, ceraju narod da ne placa dazbine od kojih lepo zivimo, rovare protiv ropstva, pricaju kako ne treba da se kolju prasici i sve tako.Mnogo me nerviraju, da koljem ja to?''

Patrijarh: ''A jel pricaju, ne daj boze, nesto protiv jedine, istinske, svete majke srpske crkve pravoslavne?''

Stefan Nemanja: ''Um, ne razumem ti se ja bas u to, meni sve to isto, papa, patrijarh, ali ajde da kazem da pricaju.''

Patrijarh: ''Jeres je to opasna i antihriscanska, da ne govorimo da su unutrasni neprijatelj, strani placenici i domaci izdajnici koji hoce da destabilizuju crkvu & drzavu''.

Stefan Nemanja: ''Aha, znaci da koljem ja to?''

Patrijarh: '''Jeres je to opasna i antihriscanska, da ne govorimo da su unutrasni neprijatelj, strani placenici i domaci izdajnici koji hoce da destabilizuju crkvu & drzavu.''

Stefan Nemanja: ''Aha.Koljem ja to.Konja!''

Dakle, SPC je podrzala zlocin, ali nije odgovorna za zlocin?

Crkveno-državni sabor protiv bogumila je 1186. sazvao raški vladar Stefan Nemanja kod stare Petrove crkve u Rasu. Na saboru je bogumilstvo osuđeno kao jeres čije je pominjanje zabranjeno, njihovom poglavaru je "urezan jezik u grlu njegovu"[1], verske starešine su spaljene na lomači, dok su mnogi vernici kažnjeni raznim telesnim kaznama i prognani iz zemlje, a sva njihova imovina je oduzeta.

1: Zitije Svetog Simeona.

A Sveti, izvedav ovu pred sabor svoj, sabran protivu te lukave jeresi, izobliči krivoverje njihovo, i savetova se sa svetiteljem svojim Jeftimijem i sa časnim črncima, i sa velmožama svojim, i, nimalo ne zadocnev, posla na njih vojsku, naoružanu od slavnih svojih, govoreći: `Revnujući porevnovah za Gospodom Bogom svedržiocem`[6].“

6: Zitije Svetog Simeona.

„I on izobliči bezboštvo njihovo, i jedne popali, druge raznim kaznama kazni, treće progna iz države svoje a domove njihove, i sve imanje sakupiv, razda prokaženim i ubogim.“ Uskoro je Nemanji dopao šaka i sam vođa bogumila, koji je surovo mučen: „Učitelju i načelniku njihovu jezik ureza u grlu njegovu, što ne ispoveda Hrista, sina božjeg.[8]“

8: Zitije Svetog Simeona.

Na staroj fresci u jednom selu blizu Užica, prikazan je državni sabor na kom se Simeon Nemanja obračunao c bogumilima, iznad čijih glava piše „poluverci".

http://www.rastko.org.rs/knjizevnost/liturgicka/stefan-sabrana/stefan-sabrana_03_c.html

Nemanja uređuje rašku državu po ugledu na Vizantijsko carstvo, a jedan od prvih poteza mu je obračunavanje sa bogumilima koji nisu prihvatali vizantijsku vlast i crkvenu hijerarhiju."
добро, ја дођем у твоју кућу и почнем да је подривам, шта ћеш ти да урадиш?

Back