Sekte

Bilo bi lepo jos da kazes da je i ona u tebi pa da ti zavidimo....hehehehe

Pa i jeste. :D Bila me zvala 4 puta, mislim da je jednom bilo čak sa njenog mobilnog telefona, a to je tamo jaaaako skupo, u Južnoj Koreji je dosta veliki standard. 3 puta je nazvala sa fixnog telefona, valjda neka kartica slična našoj Halo kartici, isto joj spržilo dosta kredita. :) Družimo se tako, čujemo skoro svaki dan, divna cura.

Nego, ako budu ona "sektaška" predavanja i setiš se mene - pošalji to ranije na pp, jer ja ovaj forum ne pratim redovno, samo kad mi dođe inspiracija. :D

Pa i jeste. :D Bila me zvala 4 puta, mislim da je jednom bilo čak sa njenog mobilnog telefona, a to je tamo jaaaako skupo, u Južnoj Koreji je dosta veliki standard. 3 puta je nazvala sa fixnog telefona, valjda neka kartica slična našoj Halo kartici, isto joj spržilo dosta kredita. :) Družimo se tako, čujemo skoro svaki dan, divna cura.

Nego, ako budu ona "sektaška" predavanja i setiš se mene - pošalji to ranije na pp, jer ja ovaj forum ne pratim redovno, samo kad mi dođe inspiracija. :D

Naravno...za prvo budisticko - sektasko predavanje te obavestavam :hahaha::hahaha::hahaha:
P.S. Nadam se da ce te se uskoro videti a ne samo cuti telefonom.

Naravno...za prvo budisticko - sektasko predavanje te obavestavam :hahaha::hahaha::hahaha:

Ok. Tom prilikom ošišaću se do glave. :D Ne bi mi bilo prvi put. Šišao sam se dosta puta u svom životu zbog fazona i gluposti, sada mi ništa neće faliti. :)

P.S. Nadam se da ce te se uskoro videti a ne samo cuti telefonom.

Pa telefonom smo se čuli svega, četiri puta, ako se dobro sećam, ona me nazvala. Tu su ostale savremene tehnike komunikacije, a planiramo se videti sledeće godine. :)

Yahid;11962892]Sreća što je tako, ali je žalosno što su Ga ljudi ograničili svojim shvatanjima. :(

Ipak je on ne shvatljiv, samo ono sto nam je otkrio o sebi mozemo razumeti.

Kako da ja budem siguran da ti nisi taj koji varaš izabrane? Da li imaš neki test? Pođi od sebe i zapitaj se - šta ako si stvarno ti taj koji si na pogrešnoj strani, a sve vreme si ubeđen da su ostali na pogrešnoj strani? :)
Ja kao obican covek sam uvek na krivos strani puta.
Mislim generalno.

Pa, šta si očekivao, da te svi vole? Neće, naravno. I sigurno da će se spasiti grešnici, pokajani, a grešnika je puna zemlja, kako mi se čini.
Sto vise, to bolje.Mislim na spasenje:)

Ja to zovem indoktrinacijom, a ne hvalisanjem. :zcepanje: Bez uvrede, naravno. Ti možeš da smatraš da imaš istinu i da si u istini, ali to može da bude samo tvoje mišljenje. Kada budeš imao i dela apostola, a ne samo nazovi veru, to je druga stvar. Za sada vas ne vidim kao misionare međ' hrvate, muslimane i još gore - albance? Di je taj Hristov nalog da učinite Njegovim učenicima sve narode? Možda su to neki pokušali silom, mačem i ognjem - pa im nije uspelo, ali bratac, to sigurno nije Hristov metod. ;)

Mozes shvatiti na taj nacin, ali nisi razmisljao malo unazad,
Turska najezda , muke poturcenja, katolicka najezda od pantiveka ratovi sa katolickim zemljama, unistenje dve trecine stanovnistva, komunizam , razne sekte.
I sta Ko je koga ovde vekovima sistematski unistavao ,nametao druge vere silom i unistavao?

A što to mene pitaš kakav je njihov stav?? Sve zavisi. S tim što protestanti, generalno, nemaju komplexa da moraju nešto dokazivati i slično. Bar je to moje mišljenje. Ovo je komplexna tema za pričanje, a ja ne mogu sve u 2 reči da kažem (što mi je mana, pametni ljudi znaju da kažu suštinu u 2 reči).[/QUOTE]

Pogrdan je ako neko ko je Jevrej kaže da je pogrdan, mi koji nismo Jevreji ne možemo to da znamo osim da pitamo nekog ko jeste.

Za one koje interesuje, sama reč je turcizam, od turskog pežorativa za Jevreje, i potiče iz sanskrita gde znači "onaj koji nagomilava, potražuje, zahteva", u skladu sa stereotipnom slikom Jevreja kao lihvara i zelenaša.

Dakle, verovatno je pogrdan.
Hvala Sizife. Veoma slikovito objasnjene. Ustedeo si mi trud.

Mi smo, inace, skloni u preterivanju svake vrste, a kad za to dobijemo i jasne prozivke iz nase “drzavne” crkve, onda se utrkujemo da pokazemo koliko smo veliki bogoljubci i nacionalisti. Srpka svetosavsko-pravoslavna crkva je veoma osetljiva na drugacije verski opredeljene gradjane nase drzave, pa tolerise ono sto mora, ono sto je morala da tolerise i u prvobitnoj Jugoslovenskoj drzavi, a to su katolici, protestanti i muslimani. Sta vise, u ondasnjoj jugoslaviji su vazila nekoliko pravna sistema izmedju kojih i serijatsko pravo.
Medjutim, SPC ne ispusta mogucnost da neke manje religiozne gupe naziva sektama i kultovima koje u svojim “ucenjima” navodno nose samo i jedino negaatine karakteristike. SPC se ne ustrucava da manje religiozne grupe naziva sektama i kultovima. Na nasu zalost, to se veoma lako lepi za nase novopecene pravoslavne hriscane, narocito za one mlade generacije koje u SPC vide jedini izlaz iz ovog naseg danasnjeg beznadja.

Nasuprot nasem shvatanju sekte kao nesto nepozeljno, prljavo, misticno, u zapadnim kulturama se taj pojam nikada ne koristi u obicnom govoru, narocito ne u pezorativnom smislu. Taj pojam se koristi iskljucivo kada se vode intelektualni i naucni simpozijumi i diskusije o ucenjima i dogmama onih religioznih grupacija koje su se u daljnoj ili blizoj proslosti otcepile od svojih maticnih crkava kao sto je to sulucaj, napr., sa protestantima. Obicno se za takve crkve hriscanske orijentacije upotrebljava rec “denominacija” ili “destilat”.

Da,zaista Bog nema granica.
Ali i u Jevandjellu pa i u poslanicama , jasno pise da ce mnogi pokusati da prevare izabrane itd. Shodno tome, javlja se sumnja ko su ti?
Mozes li ovo da pojasnis?

Izneo bih svoje misljenje.. Ja verujem da ce se mnogi spasti , pa i u drugim verama, zbog tog misljenja sam dosta i bio kritikovan , ali to je moje misljenje, naravno nece se spasti gresnici koji se nisu pokajali.
Da li to znaci da mozes da gresis do mile volje, pa kad dodje vreme ti se pokajes i spasen si?
Ipak postoje mnoge razlike izmedju nasih crkava, ja licno vidim .bez uvrede da je pravoslavna crkva malo ispred ostalih u istini , mada to eto moze delovati kao hvalisanje.
Na koju pravoslavnu crkvu mislis? Nasa pravoslavna crkva ima ispred opisne prideve 'srpska' i 'svetosavska' Pored SPC, postoje i Bugarska, i Ruska, i Rumunska, i Gruzijska, itd. :rtfm:

Da i mene to intesesuje koja je to nasa pravoslavna crkva i koja je od svih njih tacna,meni to izgleda kao neke sekte,koje se medjusobno ponistvaju.Pazite ovo SPC ne dozvoljava registraciju crnogorskoj i makedonskoj pravolavnoj crkvi u Srbiji,jer po zakonu ne moze se registrovati pod imenom koje vec postoji a to je pravolslavna.Dok sa druge strane bez problema dozvoljavaju rad grckoj i ruskoj crkvi,meni tu smrdi na tesko sektasenje

Da i mene to intesesuje koja je to nasa pravoslavna crkva i koja je od svih njih tacna,meni to izgleda kao neke sekte,koje se medjusobno ponistvaju.Pazite ovo SPC ne dozvoljava registraciju crnogorskoj i makedonskoj pravolavnoj crkvi u Srbiji,jer po zakonu ne moze se registrovati pod imenom koje vec postoji a to je pravolslavna.Dok sa druge strane bez problema dozvoljavaju rad grckoj i ruskoj crkvi,meni tu smrdi na tesko sektasenje

Kada bi znao neke osnovne stvari, bilo bi ti jasno zašto SPC ne priznaje MPC. Problem je u samoproglašenoj AUTOKEFALNOSTI MPC koju nije priznala SPC niti ijedna druga crkva. Postoji bitna razlika izmedju AUTONOMIJE I AUTOKEFALIJE u kanonskoj terminologiji. I to nema nikakve veze sa sektašenjem. Sektašenje je nešta drugo.

mozda za tebe nema za mene ima itekako,jos kada njihovi svestenici javno na medijima kazu da njom vlada pederski i poedofilski lobi,za mene je to sekta sa velikim S koju bi trebalo dooobro preisitati ako ne i zabraniti

Kada bi znao neke osnovne stvari, bilo bi ti jasno zašto SPC ne priznaje MPC. Problem je u samoproglašenoj AUTOKEFALNOSTI MPC koju nije priznala SPC niti ijedna druga crkva. Postoji bitna razlika izmedju AUTONOMIJE I AUTOKEFALIJE u kanonskoj terminologiji. I to nema nikakve veze sa sektašenjem. Sektašenje je nešta drugo.
To tvoje objasnjenje ne pije vodu. Da bi jedna pravoslavna crkva bila priznata kao autokefalna mora da se na Vaseljenskom saboru postigne konsensus. Znaci, nema pojedinacnog priznavanja, kao sto je to slucaj bio sa Kosovom. Ko hoce priznaje da je Kosovo samostalna drzava, ko nece ne mora. Ne zahteva se konsensus. .
Drugo, Makedonija je samostalna drzava, priznat joj je medjunarodni status, i hoce da ima svoju crkvu i svog patrijarha, a ne nekog stranog gradjanina za poglavara svoje crkve. Medjutim, to ne odgovara SPC, pa kakzu OK mi vam priznajemo autonomiju ali ne i autokefalnost. A autonomija nije isto sto i samostalnost. To je cisto sektasenje.

Ruska crkva, takodje, ima svojih problema. Ukrajina zeli da ima svog poglavara, Litvanija takodje, ali gospoda iz Ruske pravoslavne crkve bi hteli da budu gospodari u tudjim zemljama. Bas kao i nas tzv. Sveti sinod. Nema tu nista hriscanskog. :rtfm::rtfm::heart:

Koje su od sekti najzastupljenije u Srbiji? Ja svakodnevno srećem one mormone, sa onim tablama po ulicama. Nasmejani amerikančići koji perfektno govore srpski. Otkud bre oni ovde da šire njihovu religiju iz Utah, USA?

Ne znam tacno koja sekta je najzastupljenija ali je najopasnija sigurno ,,Crna ruza" koja ima vise naziva kao sto su ,,Crna ruka", ,,Crni vuk" itd... Oni su po meni najgori zato sto u njihovim obredima minimalno strada jedan covek/zena ili dete (uzrast nije bitan). Da bi se novi clan ,,inicirao"(uclanio) u sektu mora jednu noc da prespava na groblju i to u vec iskopanoj rupi za mrtvaka, mora da pije zivotinjsku a nekad i ljudsku krv i u to da umace hleb i da jede. Iz ove sekte nikad niko nije izasao, ako je neko nekada i pokusao da izadje bio je sprecen. Najcesce se sami ubiju. Ima jako puno slucaja ,,Crne ruze" u Srbiji pre par godina su ubijeni stric i bratanac, ubio ih je lik koji je bio u ,,Crnoj ruzi", pa je ubrzo posle toga jedna devojka skocila sa zgrade isto je bila u ovoj sekti. Bilo kako bilo sekti ima sve vise a ne zna se koja je od koje gora.

Poslednja izmena od moderatora:
Srpsko drustvo je klasno podeljeno i podlozno raznim promenama zadrzavanja svojih interesa i ukrupnjavanja svog polozaja. ocuvanje svog privatnog poseda. Mnoge formacije se kriju iza raznih imena,politickih ideologija , da bi sacuvali svoje polozaje i interese. Najopasnije su politicke sekte. Njih ima puno i razlicite su prema svojim interesima i sirenja moci.

Koje su od sekti najzastupljenije u Srbiji? Ja svakodnevno srećem one mormone, sa onim tablama po ulicama. Nasmejani amerikančići koji perfektno govore srpski. Otkud bre oni ovde da šire njihovu religiju iz Utah, USA?
Највећа и најјача је ПРАВНИЧКА СЕКТА.

Која функционише беспрекорно и све је јача и јача, а доказ томе је све вечи број уништених породица и појединаца, Нације...

Sta kaze "uciteljica Wika" :

" Sekta :

Секта (лат. secta и лат. sequi и под утицајем лат. secare) је издвојена или затворена група људи која чврсто следи своја начела. Најчешће се секта формира насупрот основној групи из које је потекла, развијајући учење, које је по уверењу чланова секте, исправније у односу на учење основне групе. За све чланове секте карактеристично је да имају чврсту организацију и јединствене обавезне ритуале. У једном броју монотеистичких религија свако одступање од прокламованих догми, проглашава се сектом[1].
У почетку секта је била неутралан појам за једну мањинску групу која би долазила у конфликт са већином. Тај појам се најчешће користио у античким филозофским круговима, описујући мање филозофске групе. У том смислу и рано хришћанство може да се разуме као секта унутар јудаизма. У средњем веку, појмом секте су описиване јеретичке групе које су се одвајале од већинске Цркве. У модерно доба се под сектама најчешће подразумевају затворене верске групе, односно култови..."...

Sa:
https://sr.wikipedia.org/sr/Секта

Pravo nije sekta vec sistem pravila i drustvenih normi.

Kad se kaze sekta misli se na grupu koja se okuplja oko zajednicke ideje vezane za duhovno.
Упознај се са тематиком, појмом секта и правном сектом у Србији.

Сам си дао објашњење које неразумеш. :)

Боље немој да се трудиш, недохватљиво је то за тебе... :lol:

Sta kaze "uciteljica Wika" :

" Sekta :

Секта (лат. secta и лат. sequi и под утицајем лат. secare) је издвојена или затворена група људи која чврсто следи своја начела. Најчешће се секта формира насупрот основној групи из које је потекла, развијајући учење, које је по уверењу чланова секте, исправније у односу на учење основне групе. За све чланове секте карактеристично је да имају чврсту организацију и јединствене обавезне ритуале. У једном броју монотеистичких религија свако одступање од прокламованих догми, проглашава се сектом[1].
У почетку секта је била неутралан појам за једну мањинску групу која би долазила у конфликт са већином. Тај појам се најчешће користио у античким филозофским круговима, описујући мање филозофске групе. У том смислу и рано хришћанство може да се разуме као секта унутар јудаизма. У средњем веку, појмом секте су описиване јеретичке групе које су се одвајале од већинске Цркве. У модерно доба се под сектама најчешће подразумевају затворене верске групе, односно култови..."...

Sa:
https://sr.wikipedia.org/sr/Секта
Само се треба подсетити да је сада 21. век, и да напретком човечанства у науци и технологији, као и на верском пољу, много се узнапредовало на односу пре 5 и више векова.

Узмите у обзир да секте су увек корак испред...

Да вас подсетим, још многи немогу да докуче "лењинистичку секту" ни дан данас, а она функционише скоро више од једног века...

А једина јавна и слободна по деловању је правна секта, која је у саставу државе, тј, која спроводи своје законе ван сваких закона по питању вере и свих других примерених закона...

Poslednja izmena:
Упознај се са тематиком, појмом секта и правном сектом у Србији.

Сам си дао објашњење које неразумеш. :)

Боље немој да се трудиш, недохватљиво је то за тебе... :lol:

Razumem pravopis koji predstavlja osnovu i temelj diskusije o pravu.

Pojam je suvise sirok da bi ga primenio na odredjenu sektu kojoj nisi dao ime, prirodu delovanja, spisak clanova, manifest.

Razumem pravopis koji predstavlja osnovu i temelj diskusije o pravu.

Pojam je suvise sirok da bi ga primenio na odredjenu sektu kojoj nisi dao ime, prirodu delovanja, spisak clanova, manifest.
НЕРАЗУМЕШ, мада сматраш да разумеш јер те та иста секта тако образовала, коју негираш. :)

Појам као појам је јасан, али треба разумети остало, тј, бити упознат са начином деловања секте, и њеном применом.

Иако је ПРАВНА СЕКТА у Србији јавна и "регистрована" - одобрена, која чини окосницу система и управљања Народом и државом, има своје "чланове" уписане, јавне раднике, као и све остало што је омогучено за њено деловање без ограничења...

Дао сам неколико примера како та секта делује, практично у реалном животу у неколико тема... :)

Da bi bili sekta moraju deliti i zajednicka verska ubedjenja, sto sa istima nije slucaj. Imas medju njima i pravoslavne i ateiste.
Како неделе? :hahaha:

Па све раде из истог циља, НОВАЦ! Пљачка и убијање зарад заташкивања доказа и елиминисање сведока као и наследника које опљачкају...

Наравно, има их из многих вера и нација.

Није ми јасно шта ти умишљаш да је секта, и о ком то времену причаш. Ја ти говорим за данашњицу, а не о дешавањима пре пар миленијума... :)

Да ли ти треба цртати?

Оно што многи незнају, неразумеју, а поготово што нежеле да прихвате, јесте то да постојаност ПРАВНЕ СЕКТЕ и осталих данас које су активне у свим видовима друштвеног система, правног и управног система, јесте то да би могли да владају на тај секташки начин, јесу ПРИПРЕМЉЕНИ кроз ШКОЛСТВО, где се образују и стичу рутину, навику како да примењују секташке вештичарске шеме.
Значи, није то само одједном некоме пало на памет, да у тренутку жели бити то, већ се такво шта припрема дужи временски период кроз инстицује образовања...

Чини ми се да и Г-дин Зукорлић нешто о томе говори, опомиње власт у Србији...

Такође имамо:

Papa upozorio na tragediju čežnje za vlašću

http://www.krstarica.com/vesti/svet/papa-upozorio-na-tragediju-ceznje-za-vlascu/

Poslednja izmena:
Sta mislite da li su adventisti kult? Toliko forsiraju tu knjigu Velika borba iakoformalno im nije sveta knjiga i izuzetno cesto spominju Elen Vajt mnogo vise nego ostale verske grupe svoje osnivace (naravno osim onih Sai Baba,Sri Cinmoja i ostale).
Drugo,prevod pravoslavni jevandjelja po Mateju govori o Jehovi(???) i o Mojzesu (??? za Mojsija).Kakav je zaboga to prevod

Back