SAVRSENSTVO

nije_lako:
Ima li za našu planetu savršenije zvezde od Sunca?
Ono sija, greje, drži svoj sistem na okupu... ali ima i sopstvene procese, čije posledice mi osećamo.
Vredi li ti se ljutiti na Sunce i kukati da nije savršeno, a opstaješ ovde i sad zahvaljujući njemu?

Ovo nema nikakve veze sa mojom tezom.
Naše sunce je daleko od savršenstva, za početak - ima konačan vek trajanja.
Da li, kako ti kažeš, vredi ili ne vredi kukati na sunce nije apsolutno ni u kakvoj vezi sa samom definicijom savršenstva.

nije_lako:
Ljubav, dobrota, milost... Slobodna volja je deo milosti. Ti ne moraš biti uz Boga ako ne želiš i ako smatraš da ti je tako bolje. Tačnije, ne moraš težiti savršenstvu, ali sve tvoje aktivnosti će imati uzročno - posledične veze koje će te učiti i opominjati te da sam sebi stvaraš haos od života (samim tim i drugim ljudskim bićima - učimo jedni od drugih i jedni kroz druge...). Boli... al' 'ebi ga... "bez muke nema nauke".

Zbog čega misliš da ja "stvaram haos od [svog] života" time što "nisam uz boga"?
Tebi izgleda nijejasno da time što "težiš ka savršenstvu" u vidu spajanja sa nekakvim bogom - dostizanje svog zamišljenog vrhunca ljubavi, dobrote i milosti - ti zapravo ispoljavaš ljudsku osobinu težnje ka napretku i projekcije svog cilja u vidu zamišljenog božanstva. Ljudi su izmislili bogove između ostalog i zato da bi mogli lakše da definišu svoje moralne, duhovne i dr. ciljeve. Možda to nije loša ideja, ali ona ne menje činjenicu da je čovek i majmun imaju zajedničkog pretka. ;)

-Eva-:
Meni se savršeno čini da polako prepoznajem ovog Šaptača...

ninjaeat.gif

Šaptač:
nije_lako:
Ima li za našu planetu savršenije zvezde od Sunca?
Ono sija, greje, drži svoj sistem na okupu... ali ima i sopstvene procese, čije posledice mi osećamo.
Vredi li ti se ljutiti na Sunce i kukati da nije savršeno, a opstaješ ovde i sad zahvaljujući njemu?

Ovo nema nikakve veze sa mojom tezom.

Zameni reč Sunce sa rečju Bog (rekoh ti nije isto ali liči - pomenuo si sam trajanje).

Da, ali za opstanak živih vrsta na našoj planeti je idealna, uslovljeni smo njime. Dok traje njega, trajaće i nas - savršenija zvezda (čak ni planeta) ne postoji. :idea:

Da li, kako ti kažeš, vredi ili ne vredi kukati na sunce nije apsolutno ni u kakvoj vezi sa samom definicijom savršenstva.

Zar nisi iz sve četiri tačke shvatio da savršenstvo ti pročišćavaš i idealizuješ. Ili u protivnom savršenstvo ne postoji? Šta je savršenstvo? :wink:

nije_lako:
Ljubav, dobrota, milost... Slobodna volja je deo milosti. Ti ne moraš biti uz Boga ako ne želiš i ako smatraš da ti je tako bolje. Tačnije, ne moraš težiti savršenstvu, ali sve tvoje aktivnosti će imati uzročno - posledične veze koje će te učiti i opominjati te da sam sebi stvaraš haos od života (samim tim i drugim ljudskim bićima - učimo jedni od drugih i jedni kroz druge...). Boli... al' 'ebi ga... "bez muke nema nauke".

Zbog čega misliš da ja "stvaram haos od [svog] života" time što "nisam uz boga"?

Koliko puta si se danas sporečkao sa nekim (oko gluposti u principu), koliko njih te je danas "izludelo" "glupostima" jer si ih već smestio u neki "kalup" iz kog im tvoja svest ne da da mrdnu, koliko puta si nekome rekao iskreno "izvini, pogrešio sam" ili "izvini, loše sam te procenio", koliko molbi onih koje voliš si "otresao" jer si trenutno bio obuzet vlastitom zabavom, kako im daješ na znanje da ih voliš? Koliko si spreman da se menjaš, prilagodiš i istinski razumeš ljude sa kojima si?

Tebi izgleda nijejasno da time što "težiš ka savršenstvu" u vidu spajanja sa nekakvim bogom - dostizanje svog zamišljenog vrhunca ljubavi, dobrote i milosti - ti zapravo ispoljavaš ljudsku osobinu težnje ka napretku i projekcije svog cilja u vidu zamišljenog božanstva.
Težnja ka savršenstvu je opredeljenje, slobodna volja.
Mnogi ni ne znaju da spajanje postoji, Šaptač. Jednostavno im se desi, tako da su i sami zatečeni - iskustvo je veoma lično, ali svima koji su ga doživeli isto. Ne znam da li ti je poznato, ali monasima se preporučuje da ne zamišljaju Boga niti da projektuju sebi Raj prilikom molitvi. I ni jedan od njih ne smatra da je dobar, milostiv, pun ljubavi (tj. da je bezgrešan). Carstvo Božije se može zadobiti još ovde.

Ljudi su izmislili bogove između ostalog i zato da bi mogli lakše da definišu svoje moralne, duhovne i dr. ciljeve.
A misliš da je zbog toga trebalo "stvarati" Boga? Jesi li se ikada zapitao zašto su baš sve civilizacije imale svoja božanstva...kako da neka nije omanula, i jednostavno nastavila bez bogova pobedivši strahove i apstrakciju? Smatraš li da bi se "priroda" rasipala tek tako na polju apstrakcije, a da nam to nečemu ne koristi i nema svoju svrhu?
I opet ću da pomenem ono novootkriveno izolovano amazonsko pleme: glavno božanstvo im je Mesec, a niti ih prži, niti ih davi.
Možda to nije loša ideja, ali ona ne menje činjenicu da je čovek i majmun imaju zajedničkog pretka. ;)
Aha...sve sa istim brojem hromozoma...koji se iz generacije u generaciju menjao...tako uspešno, da trenutno čak ni rase (bez obzira na upečatljive fenotipske razlike) ne postoje. :idea: :wink:

savrsenstvo ti lezi u jednostavnosti
sto prostije to savrsenije
bog je mozda savrsenstvo ali nisam siguran da tebe ovde to interesuje
ako mislis uopsteno o savrsenstvu, to je vrlo komplikovana definicija i svako nadje sebi svoju i nijedna nija ista....
ako ti treba konkretno, za odredjenu sferu zivota, mozda cu i odgovoriti pametnije

vicente:
bog je mozda savrsenstvo ali nisam siguran da tebe ovde to interesuje
ako mislis uopsteno o savrsenstvu, to je vrlo komplikovana definicija i svako nadje sebi svoju i nijedna nija ista....
ako ti treba konkretno, za odredjenu sferu zivota, mozda cu i odgovoriti pametnije

:wink:

Samo sam primetio:

i

ako mislis uopsteno o savrsenstvu, to je vrlo komplikovana definicija

...sta znace ove dve izjave???

nije_lako:

Da, ali za opstanak živih vrsta na našoj planeti je idealna, uslovljeni smo njime. Dok traje njega, trajaće i nas - savršenija zvezda (čak ni planeta) ne postoji. :idea:

Šta je zapravo tvoja teza?
Kao što sam rekao, sunce je daleko od savršenstva, bez obzira na to što bi bez njega nestali (i nestaćemo onda kada se bude ugasilo). To što je ono nama neophodno ne čini ga savršenim. Ono po životne organizme na zemlji ima i štetne uticaje. Život se zapravo i prilagodio suncu, one vrste koje ti nisu uspele su izumrle.

nije_lako:

Zar nisi iz sve četiri tačke shvatio da savršenstvo ti pročišćavaš i idealizuješ. Ili u protivnom savršenstvo ne postoji? Šta je savršenstvo? :wink:

Već sam rekao dovoljno toga o tom pojmu.

nije_lako:

Koliko puta si se danas sporečkao sa nekim (oko gluposti u principu), koliko njih te je danas "izludelo" "glupostima" jer si ih već smestio u neki "kalup" iz kog im tvoja svest ne da da mrdnu, koliko puta si nekome rekao iskreno "izvini, pogrešio sam" ili "izvini, loše sam te procenio", koliko molbi onih koje voliš si "otresao" jer si trenutno bio obuzet vlastitom zabavom, kako im daješ na znanje da ih voliš? Koliko si spreman da se menjaš, prilagodiš i istinski razumeš ljude sa kojima si?

Možda ovo nije bio i tvoj cilj, ali moram reći da mi prilično smeta karakteristično svojakanje "duhovnog", "moralnog", "dobrog" i ostalih vrlina od strane vernika. Svakom zrelom i razumnom čoveku nije potrebno božanstvo da bi bio duhovno ispunjen, nije potrebna pretnja paklom da bi bio moralno korektan, nije potrebna figura zaštitnika da bi se osećao sigurno i nisu potrebne instrukcije u vidu Biblije da bi se korektno ponašao prema ostalim ljudima.

nije_lako:
Ljudi su izmislili bogove između ostalog i zato da bi mogli lakše da definišu svoje moralne, duhovne i dr. ciljeve.
A misliš da je zbog toga trebalo "stvarati" Boga? Jesi li se ikada zapitao zašto su baš sve civilizacije imale svoja božanstva...kako da neka nije omanula, i jednostavno nastavila bez bogova pobedivši strahove i apstrakciju? Smatraš li da bi se "priroda" rasipala tek tako na polju apstrakcije, a da nam to nečemu ne koristi i nema svoju svrhu?
I opet ću da pomenem ono novootkriveno izolovano amazonsko pleme: glavno božanstvo im je Mesec, a niti ih prži, niti ih davi.

Pa, upravo to što su skoro sve civilizacije imale svoja božanstva govori o tome da čovek prirodno teži ka verovanju, zaštiti i odgovorima na suštinska pitanja koja ga muče. Ne treba biti profesionalni psiholog pa znati da čovek, u nedostatku tih potreba, stvara svoj imaginarni svet u cilju sopstvene zaštite (svojevrsan odbrambeni mehanizam). Ne čudi te to što su ta božanstva toliko različita? Koliko različitih religija i njihovih varijacija postoji danas? Ko je u pravu? Hrišćani su svakako u manjini. Ko im garantuje da je baš njihova priča ispravna? I budista je isto tako "osetio boga" kao i ti. Šta više, on je spreman na mnogo veću žrtvu za svoje verovanje od prosečnog hrišćana. ;)

Kada pogledaš globalno sve svetske religije, zar ti nisu prosto smešni svi ti različiti ljudi, svaki ubeđen u svoju priču? Ili je to ipak samo deo folklora? ;)

Šaptač:
nije_lako:

Šta je zapravo tvoja teza?

Savršenstvo je savršeno samo po sebi.

Kao što sam rekao, sunce je daleko od savršenstva, bez obzira na to što bi bez njega nestali (i nestaćemo onda kada se bude ugasilo). To što je ono nama neophodno ne čini ga savršenim. Ono po životne organizme na zemlji ima i štetne uticaje. Život se zapravo i prilagodio suncu, one vrste koje ti nisu uspele su izumrle.

nije_lako:

Već sam rekao dovoljno toga o tom pojmu.

A da li je to pravi odgovor? Savršeno da se savršenije ne može zamisliti? Ako Bog nije savršen onako kako ja zamišljam savršenstvo, onda ne postoji?
Kakvo treba da bude Sunce da bi bilo savršeno?

nije_lako:

Možda ovo nije bio i tvoj cilj, ali moram reći da mi prilično smeta karakteristično svojakanje "duhovnog", "moralnog", "dobrog" i ostalih vrlina od strane vernika. Svakom zrelom i razumnom čoveku nije potrebno božanstvo da bi bio duhovno ispunjen, nije potrebna pretnja paklom da bi bio moralno korektan, nije potrebna figura zaštitnika da bi se osećao sigurno i nisu potrebne instrukcije u vidu Biblije da bi se korektno ponašao prema ostalim ljudima.

Ne, definitivno mi nije bio cilj, i nema nikakvog svojatanja. Ali se uvek može još bolje (i lakše). :wink: U suštini hrišćanske prakse ima dosta psihologije.
Nadam se da nisi hteo reći da oni koji veruju u Boga nisu zreli i razumni. :wink:
Predrasuda, Šaptač, čista predrasuda! (pretnja paklom)

nije_lako:

Pa, upravo to što su skoro sve civilizacije imale svoja božanstva govori o tome da čovek prirodno teži ka verovanju, zaštiti i odgovorima na suštinska pitanja koja ga muče. Ne treba biti profesionalni psiholog pa znati da čovek, u nedostatku tih potreba, stvara svoj imaginarni svet u cilju sopstvene zaštite (svojevrsan odbrambeni mehanizam).

Prirodno teži verovanju? Da li to znači da je "priroda" (u kojoj sve teži ravnoteži, svaka biljka i životinja dobija samo onoliko koliko joj je potrebno za opstanak vrste, bez "rasipanja" ) "planirala", "išla ka" formiranju atomskog fizičara i materijaliste? Odakle tebi pojam o apsolutnom savršenstvu, koji nema veze sa materijalnim svetom?
Ako na iste odbrambene mehanizme mislimo, to je bekstvo, odbijanje suočavanja sa činjenicama, a nikako i trajno rešenje. Verovanje u Boga je ipak nešto drugo u odnosu na ono kakvim ga pokušavaš (meni ili sebi) predstaviti.

Ne čudi te to što su ta božanstva toliko različita? Koliko različitih religija i njihovih varijacija postoji danas? Ko je u pravu? Hrišćani su svakako u manjini. Ko im garantuje da je baš njihova priča ispravna? I budista je isto tako "osetio boga" kao i ti. Šta više, on je spreman na mnogo veću žrtvu za svoje verovanje od prosečnog hrišćana. ;)
Da li su sva ta božanstva baš toliko različita ili imaju uvek po jedno vrhovno koje njima vlada ili ih objedinjuje?
Hrišćani jesu u manjini i sve manje će ih biti... zato će biti mnogo više "slobodnih" i samosvesnih ljudi kojima će se na fin način servirati animalizam pod plaštom humanosti i sve će postati normalno i opštedruštveno prihvatljivo (normalno - zaista mrzim tu reč!!!). :wink:

Kada pogledaš globalno sve svetske religije, zar ti nisu prosto smešni svi ti različiti ljudi, svaki ubeđen u svoju priču? Ili je to ipak samo deo folklora? ;)
Ne, ni malo mi nisu smešni. Ako je svima više manje suština slična, onda u "folkloru" svakako nešto mora postojati vredno čuvanja. :wink: :wink:

arttim:
sta je za vas SAVRSENSTVO?
Kako ga definisete???

poredak koji je potpuno, do kraja uklopljen i kome se ne moze dalje nista dodati niti oduzeti.
u prevodu na stvarni zivot - nesto sto ne znamo sta je ali mi smatramo da je to ono sto mislimo da jeste, iako ne znamo kako bi to zaista trebalo da izgleda.
renesansna umetnost je navodno savrsena... primera radi. u arhitekturi, vajarstvu, slikarstvu... proporcije, simetrija i odnosi delova su navodno u savrsenom skladu.
ali sa jedne tacke gledista. sa tacke asimetrije, disproporcionalnosti, dinamike, renesansna dela su potpuno nesavrsena. tako da je za mene "savrsenstvo" nesto kao i "konacna istina" - uvek je tamo odakle se gleda, nigde na jednom mestu.
za mene je savrsenstvo u potpunom nesavrsenstvu poretka i stvari,a bezbrojne mogucnosti posmatranja, gledanja, razmisljanja, kazivanja... su meni potpuno savrseni.

Ostadoh dužna odgovor :roll:

Dakle, savršensto je u ovo slučaju, tj. kako ga ovde koriste, samo obična reč na web-page.
"Svaki" čovek može biti na momente savršen (bezgrešan, iznad svojih mogućnosti, itd.). Ali, isti ti ljudi, u tim trenutcima, znaju koliko su daleko od savršenstva, i kome ili čemu to duguju. Postojao je samo jedan čovečiji sin, koji je bio savršen. Mi, obični smrtnici, nikada nećemo dostići potpuno savršenstvo :cry:
Da ne smaram mnogo (valjda ipak nisam kompletam smor :roll: ), poenta je: Da bi dobio/la savrešenstvo, moraš ga "kupiti". A savršenstvo, kao i sve ostalo, ima svoju cenu...

Ena187:
Ostadoh dužna odgovor :roll:
"Svaki" čovek može biti na momente savršen (bezgrešan, iznad svojih mogućnosti, itd.). Ali, isti ti ljudi, u tim trenutcima, znaju koliko su daleko od savršenstva, i kome ili čemu to duguju.
Postoji nesto sto se moze nazvati srecom, jeste mozda prividno, jeste mozda opravdan osecaj, jeste mozda zavaravanje ali savrsenstvo postoji u svetu koji je i nevidljiv za sve ostale. Ostale koji ne mogu da prodru u mozdani sklop neke indivudue. Zato i jeste mozda takav osecaj individualan. Jer neka merila i arsini nisu isti za sve ljude niti ljudi imaju iste standarde za sve pojave i ljude oko sebe. Otuda i irelevantnost u globalizovanju opceg savrsenstva.

Back