Savez Sovjetskih Socijalističkih Republika - SSSR scenario poraza - "alternativna istorija".

Savez Sovjetskih Socijalističkih Republika - SSSR scenario poraza - "alternativna istorija".

• Da.

glasova: 1 50,0%
  • Ne.

glasova: 1 50,0%

• Ukupno glasova
    2

Srboskizborim

Veoma poznat
Poruka
10.581
Autorska.

Danas je 22 juni 2021 godine ili 80 godina od napada Nemačke na SSSR.

Operation_Barbarossa_corrected_border.png

Pokušaću da napišem "alternativnu istoriju" ili tadašnju mogućnost i poraza SSSR-a.

Da su Nemci sa napadom na SSSR krenuli početkom aprila, možda 6 aprila, da nije bilo nepredviđene situacije sa Srbima 27 marta, nemam nimalo sumnje da bi zauzeli i Moskvu i potisnuli Ruse iza Urala. Šta bi dalje bilo, opet bi se nastavio ruski otpor i pobeda saveznika, Britanije, SSSR-a, SAD-e, ali da bi Nemci, zauzeli Moskvu i Staljingrad, ni najmanje ne sumnjam. Znači april, maj, pola juna prednosti za Nemce? Koje su im Srbi uzeli?

Čak je moguća situacija da su Nemci krenuli na SSSR početkom aprila 1941 godine, da su sa 2,5 meseca prednosti u vremenu u odnosu na 22 juni 1941 godine, zauzeli Moskvu, Staljingrad i sve do Urala do novembra, decembra 1941 godine, time sprečili sovjetsko izmeštanje fabrika vojne i dr industrije iza Urala, zbog brzine prodora i zauzimanja istih a da su Japanci ohrabreni napredovanjem Nemaca u jesen i zimu umesto na Pacifik krenuli od Mandžurije i preko Kurila na SSSR čime bi SSSR izgubio svaku mogućnost da koristi "predah" i skuplja rezerve protiv Nemaca, SSSR bi moguće doživeo i poraz.

Dalje Japan ne bi uvukao SAD u rat, ne bi imao potrebu, jer bi bogatstva istočne Rusije do Urala bila sasvim dovoljna. Za Britancima je bio moguć i separatni mir, tako da bi Evropa "malo duže" bila "Nemački Svet".
Ipak sve ovo je "alternativa istorija" po onoj "šta bi bilo kad bi bilo"?

I jesu. Barem Rusiju jesu. Ostatak Evrope bi se prilagodio i bez Rusije.
То су наше будалаштине, чинимо се тако већи у својим очима, па ми бре себе нисмо успели да спасимо, потаманили нас у Јасеновцу као зечеве, овај народ је сасвим шенуо.
Наполеон је био ушао у Москву па шта?
Хитлер је могао и да заузме и Москву и Стаљинград, због чега неко мисли да би се руска војска распала да се то десило?

То су наше будалаштине, чинимо се тако већи у својим очима, па ми бре себе нисмо успели да спасимо, потаманили нас у Јасеновцу као зечеве, овај народ је сасвим шенуо.
Наполеон је био ушао у Москву па шта?
Хитлер је могао и да заузме и Москву и Стаљинград, због чега неко мисли да би се руска војска распала да се то десило?

Čitaj drugi deo. Ovo u vezi Japana i mira sa Britanijom.

By Major Richard L. Felman, U.S.A.F.

INTRODUCTION

This is an eye-witness, factual, now-it-can-be-told story. While it is of important historical significance, it is also a simple story. Its importance lies in the betrayal of World War Two’s greatest unsung hero; a man that history will record as being responsible for the turning point in the greatest destructive war mankind has ever known. Its simplicity lies in the association of an inconsequential soldier with this man of history and of his attempts to repay a long outstanding, but never-to-be repaid, debt.
On April 6th, 1941 the savage hordes of the Nazi juggernaut invaded Yugoslavia. Its beloved King, Peter the Second, was smuggled out of the country in the black of night and set up an exile government in London. Its poorly equipped army could do very little against the mighty Wehrmacht Panzer divisions. Within a matter of days the Beast of Berlin added another country to its infamous list. Another country, perhaps, but not another people; for remaining behind was Peter’s Minister of War and Commander in Chief, General Draza Mihailovich. Mihailovich quickly assembled his make-shift, slingshot army and retreated to the hills. The first, and by far, most effective guerrilla leader of World War Two had begun operations. In no time, reports coming out of Yugoslavia related of his many heroic raids on German garrisons, acts of harassment, sabotage, etc. Ever since September 1939 when Hitler overran Poland no country or people had been able to offer anything more than token resistance to the onrushing Nazi steamroller. Suddenly, the Allied world had reason to hope and to question the invincibility of this indestructible force. Here was the Twentieth Century version of David and Goliath. Newspapers screamed headlines of Mihailovich and his brave band of Chetniks. Hollywood produced a motion picture of their courageous guerrilla activities. TIME Magazine ran a cover story on Draza Mihailovich on May 25, 1942. Even kids switched from “cowboys and Indians” to playing “Chetniks”. Everywhere, freedom loving people sang out his name hopefully, with renewed strength, in a darkened world.
On July 17th, 1946 a beaten, tired Mihailovich stood before a firing squad of the Federated People’s Republic of Yugoslavia and was executed as a “war collaborator”.
His grateful followers during the war years were shocked. Newspapers, commentators and historians were just as vociferous in their revulsion as they had been in his support. Indignant people throughout the freedom-loving world were asking: “What happened during the intervening years? Is this the same man who fought so gallantly for our cause and gave us our first ray of Hope?” To add to their confusion, top German staff officers admitted that Mihailovich had caused so much embarrassing harassment to the invincible Nazi machine that Hitler transferred 4 Panzer divisions from the Russian front to wipe him out at all costs. These same divisions, they claimed, spelled the difference in the balance of power on the Russian front and changed the tide of the war.
https://freerepublic.com/focus/f-bloggers/2726311/posts

Јапан је претрпео тешке поразе на Халкин Холу, и није им падало на памет да се више каче с Русима.

Ne zaboravi 1905 godinu i teške ruske poraze od strane Japana, plus sovjetska vojska je u jesen 1941 godine bila u rasulu.

Da, ali poraz je poraz i 1905 i 1939 godine. Tim više Japanci su 1941 godine uz nemačke uspehe i rasulo vojske SSSR-a imali motiv "za majstoricu"?
1939. су потпуно разбили Јапанце, Руси и Монголи. Јапанцима је и Манџурија била крупна ствар, а камоли да иду на Сибир.

1939. су потпуно разбили Јапанце, Руси и Монголи. Јапанцима је и Манџурија била крупна ствар, а камоли да иду на Сибир.

Zašto krupna? Razbijena sovjetska vojska? Još da su ih Nemci udarili početkom aprila, ni Ural ih ne bi zadržao? Dalje japanski udar sa istoka, nebi imali odakle da sakupljaju rezerve ni prema Nemcima jer bi se trošili na istoku?

Da, ali nije bilo japanskog udara sa istoka? Da je bilo? Nema rezervi koje su povučene prema Nemcima? Moskva i Staljingrad padaju, Nemci na Uralu, Japanci nadiru sa istoka?
Да је баба имала муда не би била баба.
Најпре, напад Немачке на СССР, без обзира на унутрашњу ситуацију у њему је био самоубилачки чин, Хитлерови потези су били потпуно ирационални, али је ето он био опијен блиц криговима и тенковским клиновима својих панцера. Рат Немалке а два фронта је последње што му је требало.
Све друго смо видели, и бесмислено је причати шта би било да је било.

Bez obzira na prividno "nikada bolje međusobne odnose" Rusiji je strateški ili "na duge staze" najveći neprijatelj prenaseljena Kina i slabo naseljena Rusija i prenaseljeni a u doglednoj budućnosti i nuklearno naoružani Japan. Uz napomenu uz svoj naučno tehnolološki razvoj i znanje Japan "preko noći" može napraviti na stotine nuklearnih bombi, isto i Nemačka.
Vremena se menjaju a tako sa promenama i Japan i Nemačka će postati nuklearno naoružane sile.

Да је баба имала муда не би била баба.
Најпре, напад Немачке на СССР, без обзира на унутрашњу ситуацију у њему је био самоубилачки чин, Хитлерови потези су били потпуно ирационални, али је ето он био опијен блиц криговима и тенковским клиновима својих панцера. Рат Немалке а два фронта је последње што му је требало.
Све друго смо видели, и бесмислено је причати шта би било да је било.

Pa mi Srbi smo "stručnjaci" za "alternativnu istoriju"?

Јесмо, зато нам се свако мало она права понавља.
Mi Srbi smo "stručnjaci" za "alternativnu istoriju" ili za ono "šta ni bilo kad bi bilo", pa i ja malo na taj način, bez ljutnje. Naravno da mi je drago što je SSSR pobedio i doveo do dekolonizacije celog sveta i pravednijih svetskih odnosa.Samo moglo je i po onoj "bilo bi da je bilo"?

Mi Srbi smo "stručnjaci" za "alternativnu istoriju" ili za ono "šta ni bilo kad bi bilo", pa i ja malo na taj način, bez ljutnje. Naravno da mi je drago što je SSSR pobedio i doveo do dekolonizacije celog sveta i pravednijih svetskih odnosa.Samo moglo je i po onoj "bilo bi da je bilo"?
Не знам, моји су ми причали да су Немци све што су куповали од наших домаћина плаћали како су се договорили. Кад су дошли после комунисти, отимали су и последње зрно жита без накнаде, а онда и земљу.

Glupost,to da smo mi spasili SSSR.
To je samo opravdanje budala koji su nas uvukli u rat.Opravdanje za velike nepotrbne žrtve.

Hitler je planirao napad na SSSR ,ali tek pošto zauzme Grčku.
Tako da napda ne bi bilo sigurno u aprilu.
Mi da smo ostali pri paktu,nemci ne bi koristili teritoriju Jugoslavije da napadnu Grčku.
Grčka bi imala šanse da se duže odupre,ovako ....jbt....ispada da smo ubrzali napad na SSSR.

Glupost,to da smo mi spasili SSSR.
To je samo opravdanje budala koji su nas uvukli u rat.Opravdanje za velike nepotrbne žrtve.

Hitler je planirao napad na SSSR ,ali tek pošto zauzme Grčku.
Tako da napda ne bi bilo sigurno u aprilu.
Mi da smo ostali pri paktu,nemci ne bi koristili teritoriju Jugoslavije da napadnu Grčku.
Grčka bi imala šanse da se duže odupre,ovako ....jbt....ispada da smo ubrzali napad na SSSR.
Ovo je moj odgovor Srbima "stručnjacima alternativne istorije" koji kažu da je 27 mart 1941 godine bio "najveća srpska nacionalna katastrofa". Da ga nije bilo Srbi bi se desetljećima, decenijama "načekali ruskih tenkova" a možda ni tada ne bi dočekali?

Ovo je moj odgovor Srbima "stručnjacima alternativne istorije" koji kažu da je 27 mart 1941 godine bio "najveća srpska nacionalna katastrofa". Da ga nije bilo Srbi bi se desetljećima, decenijama "načekali ruskih tenkova" a možda ni tada ne bi dočekali?
Па који ће ти купац руски тенкови?

Back