Savez računovođa i revizora Srbije

• Začetnik teme Začetnik teme bobos
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ovaj rok su rekli da će biti 81 od 100! :) Šalim se naravno, nego bilo bi lepo da kolege čitaju prethodne postove da se ne ponavljamo! :)

kolega, nemoj da nas traumiraš sa takvim izjavama :)
ima li neko da mi pošalje pitanja koja su bila u decembru za 2.9, to mi je još ostalo, ako položim 2.8 koji sam sada polagala
ako neko želi razmenu informacija vezano za ispite, javite se
pozdrav

EVO ZADATAKA I PITANJA KOJA SU BILA ZA 2.8 decembar
nisam možda najtačnije napisala, ali, sve je već viđeno, iz starih testova, sa par iznenađenja u pitanjima koja nose 3 poena.
Pozdrav i srećno svima!

ZAOKRUŽIVANJE (2 poena):
troškovi odražavaju obrtna sredstva
koja institucija je nadležna da obezbedi primenu mrs
sadržina izveštaja (glavni deo, dopunski, zaključci)
poslovanje segmenata (msfi 8)

ODGOVORITI (3poena):
osnovne pretpostavke prema okviru
objasniti stalnost poslovanja
vrednovanje mrs 23
primena metoda reavolorizacije mrs 16
metodi ifrs 3
gudvil nešto kako se evidentira, po standardu

ZADACI:
1. napisati izveštaj na osnovu koeficijenata (likvidnost, efikasnost rukovodstva, investicioni) 27 poena

2. ponderisani prosek, zarada po akciji, promena zarade po akciji zbog konvertibilnih obveznica 18 poena

3. Preduzeće “Alfa”A.D. je kupilo sve akcije preduzeća “Beta “ A.D. za iznos od .... Vrednost akcijskog kapitala u knjigovodstvenoj evidenciji preduzeća “Beta” A.D. iznosi ........ €.
Preduzeće “Alfa” A.D je zbog poboljšanja tekuće likvidnosti preduzeća “Beta”A.D doznačilo preduzeću “Beta “A.D. sredstva u vidu kratkoročne, beskamatne pozajmice...
Onda, klasičan zadatak sa MRS 27, 28, 39 i 31
ko sastavlja konsolidovane izveštaje
to je 5 stavki po 5 poena

Pozdrav svima

Interesuje me koliko se svima vama isplati ulganje u stručno zvanje.
Stekla sam zvanje Ovlašćenog računovođe. To me je poprilično koštalo (literatura, prijave ispita, priznavanje ispita sa fakulteta, odlasci na polaganje ... mala prolaznost da bi većina kandidata više puta platila izlazak na ispit ... nakon toga održavanje, seminari, pretplate, literatura ...), a sve troškove sam sama plaćala. Međutim, ne vidim da mi se to isplatilo. Retko koje privatno preduzeće insistira na licenci, a još je manje onih koji to hoće da finansiraju za svog zaposlenog (ako plaćaju, te iznose kasnije obustavljaju sa zarade zapolenog kog šalju). Nivo zarada u računovodstvenim poslovima je nizak u privatnom sekotoru (ponavljam, ovde ne brojim nekolicinu ozbiljnih preduzeća u Srbiji), još su niže tarife po kojima rade agencije. Takođe, ima bezbroj načina da se izbegne obaveza vođenja knjigovodstva. Privatnici usluge knjigovodstva ili računovodstva doživljavaju, najčešće, kao teret, bacanje para i sl. Ostali zaposleni smatraju računovođe kao one koji ništa ne rade.
Isti posao koji radim mogu raditi bez zvanja Ovlašćenog računovođe, ali bih uštedela dosta novca. S druge strane, znanje koje sam stekla polaganjem stručnih ispita nije ništa novo, samo osveženo predhodno znanje, u odnosu na ispite koje sam već polagala kao student Ekonomskog fakulteta (državnog, naravno), međutim, i sve te novine brzo zastarevaju, u skladu sa samom prirodom ovog posla.
Ne mogu se žaliti na zaradu ili posao koji radim, ali oni više zavisi od moje spremnosti da svaki dan osvežavam svoje znanje i veštine, nego od ičega što sam pročitala spremajući ispite za zvanje Ovl.rač. Razumem da je to korisno za one koji ulaze u posao računovodstva iz neke druge profesije, ali ne razumem kakvu konkretnu korist imaju od toga oni koji su uredno završli državni Ekonomski fakultet (naročito onima sa računovodstvenih smerova).

Pozdrav svima

Interesuje me koliko se svima vama isplati ulganje u stručno zvanje.
Stekla sam zvanje Ovlašćenog računovođe. To me je poprilično koštalo (literatura, prijave ispita, priznavanje ispita sa fakulteta, odlasci na polaganje ... mala prolaznost da bi većina kandidata više puta platila izlazak na ispit ... nakon toga održavanje, seminari, pretplate, literatura ...), a sve troškove sam sama plaćala. Međutim, ne vidim da mi se to isplatilo. Retko koje privatno preduzeće insistira na licenci, a još je manje onih koji to hoće da finansiraju za svog zaposlenog (ako plaćaju, te iznose kasnije obustavljaju sa zarade zapolenog kog šalju). Nivo zarada u računovodstvenim poslovima je nizak u privatnom sekotoru (ponavljam, ovde ne brojim nekolicinu ozbiljnih preduzeća u Srbiji), još su niže tarife po kojima rade agencije. Takođe, ima bezbroj načina da se izbegne obaveza vođenja knjigovodstva. Privatnici usluge knjigovodstva ili računovodstva doživljavaju, najčešće, kao teret, bacanje para i sl. Ostali zaposleni smatraju računovođe kao one koji ništa ne rade.
Isti posao koji radim mogu raditi bez zvanja Ovlašćenog računovođe, ali bih uštedela dosta novca. S druge strane, znanje koje sam stekla polaganjem stručnih ispita nije ništa novo, samo osveženo predhodno znanje, u odnosu na ispite koje sam već polagala kao student Ekonomskog fakulteta (državnog, naravno), međutim, i sve te novine brzo zastarevaju, u skladu sa samom prirodom ovog posla.
Ne mogu se žaliti na zaradu ili posao koji radim, ali oni više zavisi od moje spremnosti da svaki dan osvežavam svoje znanje i veštine, nego od ičega što sam pročitala spremajući ispite za zvanje Ovl.rač. Razumem da je to korisno za one koji ulaze u posao računovodstva iz neke druge profesije, ali ne razumem kakvu konkretnu korist imaju od toga oni koji su uredno završli državni Ekonomski fakultet (naročito onima sa računovodstvenih smerova).

Bravo, ovo je jako lepo, istinito i iskreno napisano. Teško da u ovom trenutku možemo reći da se isplati sticanje ovog zvanja, ali, svi mi se nadamo nekim boljim vremenima kada će se ceniti i stručnost i zvanje i kada ćemo moći da naplatimo svoj trud.
Tačno je da sticanje ovog zvanja košta puno vremena, puno truda i puno novca, i da je potrebna veeelika lična sreća da bi se isplatilo, ali, borićemo se i dalje!
Kao što je neko već rekao: Učiti, učiti i samo učiti, do kraja života, jer, čovek se uči dok je živ.
Nadam se da smo svi ovde svesno ušli u ovaj posao gde je neophodno tako razmišljati, da bi se opstalo.
S druge strane, meni, a verujem i mnogima od vas, prosto bude krivo kako lako ljudi prolaze u životu, na poslu, koliko ništa ne znaju a nalaze se na brojnim radnim mestima na kojima uživaju velike benificije, potpuno nežasluženo. Mislim, prvenstveno, na zaposlene u poreskoj upravi, i drugim "državnim radnim mestima" bez kojih ništa ne možemo da završimo, koji sebi daju za pravo da kažu da oni čak ne moraju ni da znaju Zakone ni pravila, već, samo rade sa papirima koje im donesemo mi, knjigovođe a mi sve moramo da znamo, dakle, i njihov i naš posao, a oni su puno bolje plaćeni od nas, i imaju puno bolje radno vreme i sve ostale uslove za rad. Lično sam doživela da to čujem.
No, da ne dužimo priču koja lako može da pređe u neku vrstu jadikovanja, bez ikakvog efekta.
Ne treba se deprimirati, svi mi smo svesno ušli u postupak dobijanja zvanja, i nadamo se boljim vremenima, ovde smo da razmenimo znanja i informacije koje će nam pomoći na tom putu a ne da jedni druge obeshrabrujemo (deprimiramo).
Srdačan pozdrav koleginici, i svim ostalim članovima foruma, a željom da uživamo u plodovima svog truda i rada, zasluženo.

Zdravo narode,
Kao prvo, hoću da vas pohvalim, odlični ste, kolegijalni... koliko sam bar iz par pročitanih poruka mogla da primetim.
Elem, predala sam dokumentaciju savezu i priznali su mi tri predmeta 2.1. 2.4. 2.5. E sada... Predstave nemam kako sve ovo funkcioniše (dva ispitna roka godišnje, literatura haos, ispiti obimni, ludnica).
Zamolila bih vas, ako neko ima vremena i želi da mi pomogne...
Znam da je junski rok daleko, ali ako se na vreme krene... :D Koliko je uopšte moguće spremiti ispite ako recimo prijavim tri predmeta 2.2, 2.6, i 2.8? Ili možda 2.9? Hm... :think:
Da li je uopšte moguće spremiti tri ispita za rok? Koliko su zahtevni, teški ovi ispiti? Možete li da podelite sa mnom vaša iskustva? Imate li predlog šta od ispita da prijavim?
Literaturu za 2.2 i 2.8 sam kupila u savezu, užas koliko je skupo. Za treći bi mi trebala literatura, skripte, ili šta već? Da li ste vi kupovali knjige, šta ste koristili za spremanje ispita? Kakve su to skripte i testovi koje spominjete?
Možete li meni da prosledite to što imate elektronski, testove, skripte koje ste koristili za spremanje ispita? Imali li neko možda prodaje literaturu?
Za sve one koji su polagali u decembru - držim vam palčeve i sve da položite. :super:

Nadam se da nisam preterala sa pitanjima i da vas nisam smorila... :)
Ako želite da mi pomognete i svoja iskustva podelite sa mnom, bila bih vam do neba zahvalna. :) Moj mail je j.novakovic007@gmail.com

Hvala svima, unapred...

Добио сам информацију из савеза да су послали резултате на кућне адресе, тако да очекујте ове седмице највјероватније. Ја положих чувени 2.7 са 58 поена, тако да се похвалим да сам положио све за ОР. Е сад, да ли се одлучити даље за ОЈР, има ли неко неки савјет? :)

Back