Savez računovođa i revizora Srbije

• Začetnik teme Začetnik teme bobos
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Imam par pitanja, ako neko zna - nek pomogne.

Gde se objavljuju rezultati, je l' to bude na sajtu Saveza ili sta? I drugo, je l' zna neko kad ce otprilike to biti??? Ajde da nas je bilo 500 i da je trebalo pisati 6 strana eseja, pa i da razumem sto nema rezultata, ali neka nas je bilo i 100 za oba termina i svugde i da im treba toliko... To ne razumem. :dontunderstand:

Rezultati stizu postom na kucnu adesu.

- - - - - - - - - -

Zdravo svima :) Zamolila bih nekoga da mi kaze koji je najbolji nacin za ucenje ispita 2.6. posto mi deluje prilicno konfuzno? Hvaalaa

2.6 . Morate prvo prouciti sve Zakone koji se ticu Poreskog sistema R.Srbije (to vam je deo koji se odnosi na teoretska pitanja), tek onda predjite na zadatke koristeci skriptu i vezbajte date zadatke uz primenu adekvatnih i vazecih poreskih stopa.

- - - - - - - - - -

Rezultati stizu za 45 dana, tek kada svaki test bude pregledan onda se dostavlja svima iskljucivo na kucne adrese.

Ne daju informacije telefonom, sem ako ih bas ne zamolite u slucaju odlaska u inostrastvo, letovanja, i slicno...

- - - - - - - - - -

Koleginice,

Mozete kada god pozelite da posaljete prijavu, iskustvo je neophodno za dobijanje licence, ali ne i za polaganje ispita. Ispite mozete da pocnete da polazete i bez iskustva, tek kada im dostavite potvrrdu o radnom iskustvu od 3 godine za ovlascenog racunovodju onda dobijate licencu.

(ako imate nekoga ko ima firmu mozete ga zamoliti da Vam napise potvrdu s obzirom da iste uopste ne proveravaju!)

Pozdrav

Ne bih rekao da se potvrde ne proveravaju. Izdavanje potvrde za lice koje nije obavljalo te poslove ili lice koje uopste nije bilo zaposleno na tim poslovima jeste k.delo.

Zdravo svima :) Zamolila bih nekoga da mi kaze koji je najbolji nacin za ucenje ispita 2.6. posto mi deluje prilicno konfuzno? Hvaalaa

Neophodno je prvo da savladate sve Zakone, koje se ticu poreskog sistema u R.Srbiji, mozete ih skinuti sa interneta, svima su dostupni
-PDV
-Porez na dobit
-Porez na imovinu
-Porez na dohodak gradjana
-Akcize
Zakoni su vam potrebni kako bi odgovorili na terotska pitanja iz testa posebno na deo koji se odnozi na PDV !!!

-Neophodno je da naucite i znate sve stope poreza i stope neoporezivog dela i iznosa

Tek nakon toga predjite na skriptu i vezbajte zadatke koji se traze ( Obracun LD poreza i doprinosa, Ugovori o delu, PP poslovi, poslovi preko omladinske zadruge,obracuni autorskih honorara, otpremnine i sl..)

da li su Vama proveravali ili znate ikoga da je proveravao? Ako Vam neko od rodbine ima firmu moze slobodno da napise da ste radili na tim i tim poslovima. Drzavan nam je takva da ne prepoznaje ovlascene racunovodje onako kako bi trebalo i ako se neko moze snaci, slobodno, neve biti apsolutno nikakavih sankcija!

Pa nije stvar poverenja ili nepoverenja. Potvrda o iskustvu u praksi kod nekog poslodavca, uvek moze da se proveri, To da li ce neko ili nece jednoga dana proveriti ne bih komentarisao, ali se ipak ne bih slozio da lice koje izdaje potvrdu bez osnova ukoliko dodje do provere, nece snositi posledice. Tako da nemojte me shvatiti pogresno, ja iz dobre namere pricam. Na svakome je da odluci sta mu je najbolje ciniti..

- - - - - - - - - -

I meni su stigli rezultati. Polozila 2.8 i nema vise, jeeee :p
Da li neko zna sta sada, cekam njihov poziv ?

Pa mislim da vi licno trebate da odete do saveza, Ukoliko ste sve polozili, misljenja sam da potvrdom o radnom iskustvu (koju dostvaljate SRRS) na poslovima finansija i racunovodstva dobijate setrifikat..

cao svima!Mene interesuje u kom mesecu mogu da se upisem i da li je neophodno iskustvo u racunovodstvu (kao sto pise na sajtu) i koliko godina? hvala

Koleginice,

Za polaganje ispita vam u stratu nije neophodno iskustvo kako to pise na sajtu, predhodno morate dokazati stepen strucne spreme da bi ste polagali za Knjigovodju ili ovlascenog Racunovodju, u skladu sa vasom strucnom spremom dopisom se obratite komisiji SRRS da prvo proverite da li Vas shodno strucnoj speremi koju imate mogu osloboditi nekih ispita od polaganja (ali ne od placanja), meni su priznali III, uglavnom za kandidate koji imaju zavrsen Ekonomski drzavni fakultet oslobadjaju 3 ili 4 ispita, ostalo morate polagati u rokovima JUN i DECEMBAR.Kada podnesete prijavu u SRRS otvorice vam dosije gde ce sve beleziti i moracete im doneti sliku formata kao za pasos.
Tek nakon polozenih svih ispita donosite potvrdu od poslodavca ili vise njih da ste radili na poslovima finansija i racunovodstva, polozeni ispiti i potvrda su Vam osnov za dobijanje Sertifikata u skladu sa onim za sta ste polagali ....

Kolege, pošto sam prvi put na ovom forumu, imam par pitanja pa bih zamolio za strpljenje :)
Završio sam Ekonomski fakultet i imam radno iskustvo te planiram da prijavim polaganje ispita za ovlašćenog računovođu. Jasno mi je sve oko molbe za oslobađanje polaganja pojedinih ispita i potvrde o položenim ispitima, samo imam pitanje u vezi prilaganja nastavnog plana po kome sam studirao, tačnije da li se i to izdaje na studentskoj službi fakulteta ili?
Takođe, da li bih trebao da u decembarskom roku prijavim ispite za koje očekujem da bi mi bili priznati ili da prvo sačekam odgovor na molbu pa u narednom roku da prijavim te iste?
Molio bih vas za savet kako da postupim - šta prijaviti?
Pozdrav.

Postovane kolege,
Razmilsljam se da li da se upustam u polaganje ispita za Racunovodju. Iako dugo radim ovaj posao nemam sertifikat. Za ovlascenog racunovodju nemogu da polazem jer nemam visu i fax. Tako da mi prvo sleduje za racunovodju. Ko god ima bilo sta sto se tice ispita od 1.1 do 1.9 i kopirane knjige za ispite sem racunovodstvene prakse, pdv, i medjunarodnih standarda. To imam... pitanja, sta god sto moze da mi pomogle bila bih vam zahvalna da mi posaljete.... elenapanovski@gmail.com. Hvala svima unapred!!!!!!

Back