Savez računovođa i revizora Srbije

• Začetnik teme Začetnik teme bobos
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Kolege koji polazu 2.6,

da li mi mozete pomoci oko zadatka iz 2.6, nisam sigurna kako ispravno odgovoriti da bi priznali maksimalan broj poena

Obveznik PDV koji se bavi ugostiteljskim uslugama-hotel, izvrsio je nabavku dobara I usluga u poreskom periodu I to:

a) obveznik je izvesio nabavku sredstava za odrzavanje higijene u apartmanima od drugog obveznika PDV, u iznosu od 33.000 – 33000+6600pdv, placanje je izvrseno u gotovom, pri cemyu isporucilac je izdao fiskalni racun I pisani racun u smislu propisa o PDV.

b) za potrebe opremanja apartmana, obveznik je izvrsio uvoz televizora u iznosu od 690.000 dinara. Carinski organ je obracunao carinu I PDV u ukupnom iznosu od 228.000 dinara, ali obveznik nije izvrsio placanje po carinskom obracunu zbog nedostatka sredstava.

c) na ime renoviranja apartmana, obveznik pdv je dobio racun od lica koje nije obveznik pdv, u iznosu od 153.000 dinara. Placanje je izvrseno bezgotovinski.

d) Povodom novogodisnjih praznika, obveznik je izvrsio nabavku poklona manje vrednosti-novcanika (pojedinacna vrednost novcanika iznosi 1830 dinara bez PDV), na kojima nije utisnut logotip obveznika I podelio ih svojim poslovnim partnerima. Od prodavca novcanika dobio je racun u skladu sa propisima o PDV, u iznosu od 355.200 dinara (296.000 +59000 pdv).

e) Za potrebe opremanja apartmana, obveznik je izvrsio nabavku tepiha u iznosu od 787.200 dinara (656.000+131.200 PDV). Nabavka je izvrsena od drugog obveznika PDV, koji je dostavio racun u smislu propisa o PDV, ali placanje nije izvrseno

f) Obveznik je angazovao preduzetnika, koji je obveznik PDV, da izvrsi uslugu popravke elektroinstalacija, u iznosu od 74.400 dinara (62.000+12.400 PDV). Placanje je izvrseno gotovinski, a preduzetnik je dao gotovinski racun, koji ne sadrzi sve elemente u smislu propisa o PDV.

g) Utvrdi kod kojih nabavki obveznik PDV ostvaruje pravo na odbirak prethodnog poreza I objasni zasto kod odredjenih nabavki nema pravo na odbitak prethodnog poreza.

Jasno mi je ko ima pravo na odbitak po Zakonu o PDV, ali ima ovde sigurno nekih zackoljica, u smislu izdat racun, a nije placen, ili nije izdat u skladu sa propisima....?

Poslednja izmena:
ipak izlazim u nedelju, stigla sam do pdv-a
ne znam tacne odgovore, ali ja bih ovako:

Kolege koji polazu 2.6,

da li mi mozete pomoci oko zadatka iz 2.6, nisam sigurna kako ispravno odgovoriti da bi priznali maksimalan broj poena

Obveznik PDV koji se bavi ugostiteljskim uslugama-hotel, izvrsio je nabavku dobara I usluga u poreskom periodu I to:

a) ima pravo

b) ima pravo
c) nema pravo, jer je dobio racun od lica koje nije pdv obveznik, nije iskazan pdv na racunu
d) e, ovde je meni mala zackoljica, jesu pokloni manje vrednosti, ali u svrhu reprezentacije... ja bih stavila da nema pravo odbitka
e) ima pravo
f) ovde bih stavila da nema pravo, jer racun nije ispravan u smislu zakona o pdv

g) Utvrdi kod kojih nabavki obveznik PDV ostvaruje pravo na odbirak prethodnog poreza I objasni zasto kod odredjenih nabavki nema pravo na odbitak prethodnog poreza.

Jasno mi je ko ima pravo na odbitak po Zakonu o PDV, ali ima ovde sigurno nekih zackoljica, u smislu izdat racun, a nije placen, ili nije izdat u skladu sa propisima....?

Kod placanja pdv nadoknade poljoprivrednicima mora da bude placena nadoknada i obaveze prema poljoprivredniku, da bi imao pravo na odbitak. Za ostale slucajeve mislim da ne postoji taj uslov.

Inace, za kolege koji spremaju 2.6 u Privrednom savetniku 10-11 ima dosta o porezu na dohodak gradjana, preporucujem.

sto se tice male vrednosti, ima pravo, pise u Zakonu, a mala vrednost je ispod 2000 dinara pojedinacno.

hvala

poz

ipak izlazim u nedelju, stigla sam do pdv-a
ne znam tacne odgovore, ali ja bih ovako:

Kod placanja pdv nadoknade poljoprivrednicima mora da bude placena nadoknada i obaveze prema poljoprivredniku, da bi imao pravo na odbitak. Za ostale slucajeve mislim da ne postoji taj uslov.

Inace, za kolege koji spremaju 2.6 u Privrednom savetniku 10-11 ima dosta o porezu na dohodak gradjana, preporucujem.

Prijavila sam se za polaganje ispita za Ovlašćenog računovođu, priznali su mi 4 ispita, i te sam prijavila u junu, pošto nisam imala vremena da spremim još neki ispit (kasno sam se setila da se prijavim za polaganje).

Da li mi možete reći kad je sledeći ispitni rok?

I ako može pomoć oko predmeta 2.2., 2.6., 2.7., 2.8. i 2.9?

Svaka pomoć je dobro došla :) .

Hvala!

Back