Savez računovođa i revizora Srbije

• Začetnik teme Začetnik teme bobos
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Koleginice, da li biste mogli da napisete sta je bilo na testu iz poreza? Hvala! Pozdrav!
Ne verujem da je to tačno, ja sam poreze polagao u junu i položio sam, a na neka pitanja nisam znao odgovore pod c ili d...Ne vidim razlog zasto ne bi priznali ono što ti je tačno...Jedino ti ne mogu priznati na teorijskim pitanjima ukoliko ti nije potpun odgovor, tipa da treba da zaokružiš i pod c i d a ti zaokružiš samo pod d...

molim pomoc za 2.8.
1) u datom primeru kako dobijate koef. zaduzenosti i koef. kapitala u odnosu na sredstva?
2) kod izracunavanja kratkorocne fin. ravnoteze u prvom primeru PVR ulazi u kratk. izvore finansiranja, u drugom primeru ne, a u trecem ulazi i u kratkorocne i u dugorocne izvore finansiranja. da li neko ima objasnjenje za ovo?
da li neko ima ispite iz novijih rokova ili bilo sta od literature da mi prosledi, a da je korisno?
unapred hvala.

Da se nadovežem na poreze (2.6), i ja sam juče polagala, u Novom Sadu i moja pitanja nisu bila kao što je Dendz napisala, ali se svodi na isto:
-na zaokruživanje je bilo: porez na prenos apsolutnih prava, šta nije akcizna roba od navedenog, koji procenat poreskog kredita se može koristiti, izuzeće od poreza kod poklona ili nasleđa (tako nešto), u poreskom se priznaju troškovi reklama, članarina, za kulturu-pa dati procenti, šta se ne smatra kapitalnim dobitkom
-na koji način se oporezuje mali poreski obveznik

zadaci:
-zarada veća od najviše osnovice
-otpremnina-tehnološki višak
-ugovor o delu-penzioner
-putni troškovi
-upotreba sopstvenog vozila na službenom putu
-otkup poljoprivrednih proizvoda-kada fizičko lice nije nosilac gazdinstva..
-otkup kupina-od nosioca gazdinstva
-avansni i konačni račun
-građevinsko preduzeće renovira crkvu i poklanja klima uređaje-da li obračunava pdv za renoviranje, za klime, i da li crkva treba da podnese poresku prijavu za utvrđivanje poreza na poklon
-da li poljoprivrednik ima pravo pdv nadoknade za mast i rakiju, zašto
-banka kupuje bankomate uz popust, izračunati iznos fakture, da li ima pravo na odbitak pdv
-ugostiteljsko preduzeće-pa nabraja razne nabavke-treba odrediti gde ima prava na odbitak pdv-a, a tamo gde nema-objasniti zašto
-izračunati poreski gubitak-dato je nekoliko podataka pa je iz toga trebalo izračunati poreski gubitak
-obračunati akcizu
-obračun zakupa poslovnog prostora od fizičkog lica

To su bila i nasa pitanja u BG-u...

Kolege sad sam sa ispita 2.7. Standardna priča, zadaci koji su bili su 9, 15, 19, 21. Iste postavke kao u skriptama, samo druge cifre.
Ako nisam baš mnogo zeznuo u teoretskim pitanjima u 9 i 19 zadatku valjda ću navući 51 poen..:) Nose mnogo poena teoretska pitanja, čini mi se 15.
Interesuje me ako je neko od kolega siguran da je dobro uradio 15 zadatak, da li je dobio neto sadašnju vrednost mašine X negativnu??? -906 čini mi se,
a neto sadašnja vrednost mašine Y je oko 52000. Pozdrav, i sada čekanje rezultata..:)

I meni je taj zadatak bio cudan, ali mi je ispala pozitivna neto sadasnja vrednost za masinu X oko 11000 a za Y oko 52000. Cudna mi je tolika razlika, obicno nije bilo tako.

Da se nadovežem na poreze (2.6), i ja sam juče polagala, u Novom Sadu i moja pitanja nisu bila kao što je Dendz napisala, ali se svodi na isto:
-na zaokruživanje je bilo: porez na prenos apsolutnih prava, šta nije akcizna roba od navedenog, koji procenat poreskog kredita se može koristiti, izuzeće od poreza kod poklona ili nasleđa (tako nešto), u poreskom se priznaju troškovi reklama, članarina, za kulturu-pa dati procenti, šta se ne smatra kapitalnim dobitkom
-na koji način se oporezuje mali poreski obveznik

zadaci:
-zarada veća od najviše osnovice
-otpremnina-tehnološki višak
-ugovor o delu-penzioner
-putni troškovi
-upotreba sopstvenog vozila na službenom putu
-otkup poljoprivrednih proizvoda-kada fizičko lice nije nosilac gazdinstva..
-otkup kupina-od nosioca gazdinstva
-avansni i konačni račun
-građevinsko preduzeće renovira crkvu i poklanja klima uređaje-da li obračunava pdv za renoviranje, za klime, i da li crkva treba da podnese poresku prijavu za utvrđivanje poreza na poklon
-da li poljoprivrednik ima pravo pdv nadoknade za mast i rakiju, zašto
-banka kupuje bankomate uz popust, izračunati iznos fakture, da li ima pravo na odbitak pdv
-ugostiteljsko preduzeće-pa nabraja razne nabavke-treba odrediti gde ima prava na odbitak pdv-a, a tamo gde nema-objasniti zašto
-izračunati poreski gubitak-dato je nekoliko podataka pa je iz toga trebalo izračunati poreski gubitak
-obračunati akcizu
-obračun zakupa poslovnog prostora od fizičkog lica

Upravo tako! Potpuno isto! Nisam mogla da se setim svega...

E onda stvarno ne razumem u čemu se razlikuje ispit za Računovodju i za Ovlašćenog računovođu! Tj između 1.6 i 2.6...
Zna li neko? :think:

Koleginice, ostavite mail na koji da Vam pošaljem. Pozdrav

I ja bih bila zahvalna za skriptu:worth: Poslala sam mail u inbox.

- - - - - - - - - -

Upravo tako! Potpuno isto! Nisam mogla da se setim svega...

E onda stvarno ne razumem u čemu se razlikuje ispit za Računovodju i za Ovlašćenog računovođu! Tj između 1.6 i 2.6...
Zna li neko? :think:

I ne moze da se razlikuje mnogo....materija je ista;)

Kolege, može li neko da mi odgovori na ova pitanja za ispit 2.8?

Račun tekućih troškova odražavaju vrednost obrtnih sredstava:
a) Da
b) Ne
Iznosi izraženi u jedinicama valute različitih datuma, mogu se preprativi u jedinice konstantne kupovne moći korišćenjem indeksa opštih cena
a) Ne
b) Da
Izveštaj proistekao iz analize o poziciji i napretku preduzeća obično sadrži:
a) Glavni deo
b) Statističke podatke i dopunske izveštaje
Mogućnost da iznudi primenu Međunarodnih računovodstvenih standarda, odnosno Međunarodnih standarda finansijskog izveštavanja ima:
a) IASC
b) IASB
c) IFAC
d) Navedena tela promovišu primenu MRS/MSFI, ali nemaju mogućnost da iznude njihovu primenu
5. Procesi za delatnost izravnanja efekta razlika u:

a. Racunovodstvenim politikama
b. Konacno obracunatim rezultatima
6. Sta podrazumeva metod potpunog konsolidovanja, saglasno MRS 27?

7. Sta su racunovodstvene politike, u skladu sa smernicama MRS 8?

8.Preduzeće Alfa je na početku poslovne godine imalo u opticaju 15 000 emitovanih i uplaćenih akcija i 2 000 otkupljenih sopstvenih akcija. U toku tekuće godine u vezi sa brojem akcija u optocaju dogodile su se sledće promene.
- 01.04. izadto je novih 3 000 akcija koje su prodate i naplaćene;
- 30.07. je izvršena prodaja 1 500 otkupljenih sopstevnih akcija;
- 01.09.otkupljeno je još 3 000 sopstvenih akcija;
- 01.12. emitovano je novih 2 000 akcija;
KADA IDE + A KADA -???

NADAM SE DA ĆE NEKO ODGOVORITI!!! Hvala unapred!

Kolege sad sam sa ispita 2.7. Standardna priča, zadaci koji su bili su 9, 15, 19, 21. Iste postavke kao u skriptama, samo druge cifre.
Ako nisam baš mnogo zeznuo u teoretskim pitanjima u 9 i 19 zadatku valjda ću navući 51 poen..:) Nose mnogo poena teoretska pitanja, čini mi se 15.
Interesuje me ako je neko od kolega siguran da je dobro uradio 15 zadatak, da li je dobio neto sadašnju vrednost mašine X negativnu??? -906 čini mi se,
a neto sadašnja vrednost mašine Y je oko 52000. Pozdrav, i sada čekanje rezultata..:)

Kolega, da li mozete da mi posaljete na mail skriptu iz predmeta 2.7, i materijal odakle ste ucili, i ako imate i za predemete 2.1, 2.2, 2.6 i 2.9, bila bih vam bas zahvalna. posaljite mi na mail nenatanic@hotmail.com Pozdravv

Kolege, zamolio bih one koji su položili ispite 2.2. Finansijske informacije za menadžment i 2.8. Finansijsko izveštavanje, ako im nije problem da mi na mail (ivancerdic@yahoo.com) proslede literaturu, zapravo skripte i neke testove ako imaju. Svako deljenje iskustva u vezi sa pologanjem ova dva ispita bi mi bilo značajno. Hvala vam unapred.

Back