Savez računovođa i revizora Srbije

• Začetnik teme Začetnik teme bobos
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Upravo sam poslala E-mail o svom iskustvu povodom ispita. Pozdrav.

Upravo sam poslala E-mail o svom iskustvu povodom ispita. Pozdrav.

Mislim da bi bilo fer i prema ostalim kolegama da iskustva napisete javno na forumu!

Znacice drugim kolegama koji polazu u narednim rokovima, a ne budu u mogucnosti da Vas konstaktiraju za iste.

Postovana koleginice,
Ukoliko moze pomoci...
Ja nikada nisam isla na konsultativne nastave koje organizuje Savez, nego sam ucila iz preporucene literature.
Takodje, nikad nisam imala neki primer zadataka.
Poreski sistem i informacione tehnologije sam polozila.
Za informacione tehnologije je bukvalno dosta da se predje knjiga Informacioni sistemi (ako se dobro secam naziva).
Ispit je potpuno teorijski, nema nikakvih zadataka, nego pitanja vezana za teme iz knjige.

Poreski sistem je malo kompleksniji. Koliko se secam, kombinacija pitanja i zadataka.
- Znam da je bilo pitanje, odnosno zadatak u vezi sa otpremninom.
Mislim da je trebalo utvrditi iznos otpremnine za zaposlenog cija potreba za radom je prestala sa navrsenih 21. godinu rada,
da mu se vrsi ipslata otpremnine u visini 1/3 procescne zarade, za svaku navrsenu godinu rada.
Dali su iznos prosecne zarade i trebalo je utvrditi tacan iznos otpremnine, neoporezivi iznos i iznos poreza na doh. gradj.
- Bilo je i zadatak u vezi sa zaradom
Koliko se secam bila je u pitanju zarada iznad najvise osn. pl dopr. (dali su bruto iznos), da se izracuna neto i pripadajuci porezi i doprinosi.
-- Bio je i zadatak u vezi sa isplatom nerasporedjene dobiti u bruto iznosu zaposlenom, koji nije vlasnik kapitala, na ime ucesca u dobiti,
gde je trebalo objasniti poreski tretman navedenih primanja i utvrditi, odnosno obracunati propisane obaveze i neto iznos za isplatu.

- Znam jos i da je bio zadatak u vezi sa
- poljoprivrednicima (otkup zive stoke),
- zakupa poslovnog prostora,
- poreskog bilansa,
- PDV,
- ugostiteljske delatnosti,
- akcize,
- porez na imovinu,
- porez na prenos apsolutnih prava
- sekundarnih sirovina...

Svodi se na to da ispit pokriva ceo poreski sistem.
Ako se setim jos necega, napisacu Vam.
Ukoliko mogu nesto da pomognem, tu sam. sonja.sh@gmail.com

Poslednja izmena:
Kolege,

Da li neko ima testove, skriptu ili neku literaturu za 2.8 Finasijsko izvestavanje
bojanp31@gmail.com

Hvala!!!

- - - - - - - - - -

Nova sam na forumu pa bih zamolila sve kolege koje imaju bilo kakve informacije i literaturu za polaganje ispita Poreski sistem da mi iste proslede na mejl adresu jovanacirovic@yahoo.co
]. Hvala svima unapred

Poslato Vam je na mail.

- - - - - - - - - -

Koleginice,

Prvo se obrattite Savezu da Vam izdaju potvrdu od kojih se ispita mozete osloboditi, shodno vasem nastavnom planu i programu sa fakulteta, pa tek onda vidite sta treba da polazete.
Mislim da se sa zavrsenim Ekonomskim fakultetom drzavnim oslobadjate 4 ispita.

Pozdrav kolege! Je li polaže neko 2.1. u decembru?

Je li je dovoljna Kaplan-ova knjiga Pripremanje finansijskih izveštaja ili treba još nešto?

Mislim da ce Vam biti dovoljna, pogledajte i predhodne testove. Za 2.1 veoma Vam je bitno da uradite zadatak koji ce Vam sigurno biti na ispitu a to je da iz pocetnog datog Bruto bilansa firme x i datih poslovnih promena u zadatku, sastavite Pocetni bilans stanja, krajnji Bilans Uspeha i krajnji Bilans stanja, teorotska pitanja su Vam laka, makar su meni bila !!!

- - - - - - - - - -

Pre par dana sam diplomirala pa bih krenula u savez krajem ove ili pocetkom sledece godine, ako moze pomoc oko ispita za ovlascenog racunovodju, sta je najlakse poloziti i najlakse i najbrze nauciti? Ne verujem da mogu da stignem da naucim za decembar bilo koji predmet ali svaka pomoc je dobrodosla...Hvala :)

Prvo se obratite Savezu da vidite od cega vas mogu osloboditi, shodno nastavnom planu i programu vaseg usmerenja, pa tek onda vidite sta prijavljujeta
Najtezi ispiti su Vam 2.7 i 2.6 i 2.9

Drage kolege, nov sam na forumu. Trenutno spremam 2.6. Poreski sistem, pa bih vas zamolio ako neko ima svoja iskustva u vezi polaganja sa ovim predmetom, testove, literaturu, da mi prosledi na moj mail ivancerdic@yahoo.com
Hvala unapred svima :)

Za uspesno polaganje ispita, skinite za neta grupu zakona koji definisu poreski sistem R.Srbije
-Zakon o PDV-u, ovde obratite paznju ima dosta pitanja iz ove oblasti
-Zakon o porezu na dobit pravnih lica,
-Akcize,
-Porez na imovinu,
-Porez na dohodak gradjana,

Zakone morate citati i markirati ono sto je vazno u njima

Poreske stope (PIO,Zdravstvo, nezaposlenost, stope iznad neoporezivih iznosa ) morate znati napamet, imate ih u Racunodstvenoj praksi izdanje iz prosle godine, deo mozete skinuti sa interneta.

Veoma dobro morate baratati sa digitronom i poznavati % racun

Takodje morate vezbati zadatke koje su dati u skripti, najbolje Vam je da uzmete stariju verziju skripte i prilagodjavate poreske stope prema vazecim koje vaze u Srbiji.

Ja sam ovaj ispit polagao u Decembru 2014, mada je meni bio lak obzirom da radim u racunovodstvu i dosta stvari mi je bilo poznato, mada vidim da ljudi to padaju i po 2 ili 3x. Moj Vam je savet da ovaj ispit spremate samo kao jedan i njega u jednom roku, kako bi Vam se nebi pomesalo sa ostalim !!

Da li su ti priznali neki ispit?

Svaki ispit je na svoj nacin tezak. Jedan od najlaksih je 2.5, koji se uci za 10-ak dana uz lagali tempo.

A za druge ti je potrebno vreme... ali nije nemoguce spremiti i vise ispita za jedan rok. Srecno

Hvala na odgovoru, prijavila sam 2.9.kasno sam videla odgovor s foruma :/ rekli su mi da donesem uverenje o ispitima, da ce mi mozda priznati bar 1, 2 :)

Mislim da ce Vam biti dovoljna, pogledajte i predhodne testove. Za 2.1 veoma Vam je bitno da uradite zadatak koji ce Vam sigurno biti na ispitu a to je da iz pocetnog datog Bruto bilansa firme x i datih poslovnih promena u zadatku, sastavite Pocetni bilans stanja, krajnji Bilans Uspeha i krajnji Bilans stanja, teorotska pitanja su Vam laka, makar su meni bila !!!

- - - - - - - - - -

Prvo se obratite Savezu da vidite od cega vas mogu osloboditi, shodno nastavnom planu i programu vaseg usmerenja, pa tek onda vidite sta prijavljujeta
Najtezi ispiti su Vam 2.7 i 2.6 i 2.9

Znaci prijavila sam jedan od najtezih, 2.9. :) kako mi bog da, ucim, pa videcemo, hvala na odgovoru!

Pozdrav kolege :) Ima li neko primere testova vezano za ispit 2.3 Upravljanje kadrovima? Takođe me interesuje da li ima neko link sa skriptama i ostalom literaturom, primerima testova i bilo šta vezano za polaganje ispita za ovlašćenog računovđu? S obzirom da sam nova, svaka informacija mi je od značaja.

Back