Upravo sam poslala E-mail o svom iskustvu povodom ispita. Pozdrav.
Upravo sam poslala E-mail o svom iskustvu povodom ispita. Pozdrav.
Mislim da bi bilo fer i prema ostalim kolegama da iskustva napisete javno na forumu!
Znacice drugim kolegama koji polazu u narednim rokovima, a ne budu u mogucnosti da Vas konstaktiraju za iste.
Postovana koleginice,
Ukoliko moze pomoci...
Ja nikada nisam isla na konsultativne nastave koje organizuje Savez, nego sam ucila iz preporucene literature.
Takodje, nikad nisam imala neki primer zadataka.
Poreski sistem i informacione tehnologije sam polozila.
Za informacione tehnologije je bukvalno dosta da se predje knjiga Informacioni sistemi (ako se dobro secam naziva).
Ispit je potpuno teorijski, nema nikakvih zadataka, nego pitanja vezana za teme iz knjige.
Poreski sistem je malo kompleksniji. Koliko se secam, kombinacija pitanja i zadataka.
- Znam da je bilo pitanje, odnosno zadatak u vezi sa otpremninom.
Mislim da je trebalo utvrditi iznos otpremnine za zaposlenog cija potreba za radom je prestala sa navrsenih 21. godinu rada,
da mu se vrsi ipslata otpremnine u visini 1/3 procescne zarade, za svaku navrsenu godinu rada.
Dali su iznos prosecne zarade i trebalo je utvrditi tacan iznos otpremnine, neoporezivi iznos i iznos poreza na doh. gradj.
- Bilo je i zadatak u vezi sa zaradom
Koliko se secam bila je u pitanju zarada iznad najvise osn. pl dopr. (dali su bruto iznos), da se izracuna neto i pripadajuci porezi i doprinosi.
-- Bio je i zadatak u vezi sa isplatom nerasporedjene dobiti u bruto iznosu zaposlenom, koji nije vlasnik kapitala, na ime ucesca u dobiti,
gde je trebalo objasniti poreski tretman navedenih primanja i utvrditi, odnosno obracunati propisane obaveze i neto iznos za isplatu.
- Znam jos i da je bio zadatak u vezi sa
- poljoprivrednicima (otkup zive stoke),
- zakupa poslovnog prostora,
- poreskog bilansa,
- PDV,
- ugostiteljske delatnosti,
- akcize,
- porez na imovinu,
- porez na prenos apsolutnih prava
- sekundarnih sirovina...
Svodi se na to da ispit pokriva ceo poreski sistem.
Ako se setim jos necega, napisacu Vam.
Ukoliko mogu nesto da pomognem, tu sam. sonja.sh@gmail.com
Poslednja izmena: