Savez računovođa i revizora Srbije

• Začetnik teme Začetnik teme bobos
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
I mene ovo interesuje, bilo bi dobro ako bi neko dao odgovor.
Hvala koleginici koja mi je poslala odgovor a glasi:
Ako je zaposleni proglasen tehnoloskim viskom:
Uzima se zbir 1/3 zarade za svaku navrsenu godinu rada kod poslodavca kod kojeg ostvaruje pravo
(zarada= prosecna zarada za poslednja 3 meseca, ali taj podatak bude dat)

I to je neoporezivo kad se tako izracuna i bruto iznos se uplati na tekuci racun osobe. Ako je vise od toga onda se na razliku izmedju isplacene otpremnine i zbira 1/3 zarade na bruto iznos racuna porez na dohodak gradjana 20% po odbitku normiranih troskova 20%.

Otpremnina - pri odlasku u penziju - racuna se u visini 2 prosecne zarade u Republici prema poslednjem objavljenom podatku
(ranije su se uzimale TRI prosecne zarade)

Firma moze da isplati i vise od 2 prosecna zarade, ali u tom slucaju treba da obracuna porez 20% po odbitku 20% normiranih troskova.

Trazim pomoc kolega koji su uspeli da poloze 2.4..Npisite ovde na forumu ili meni na mejl kako izgledaju resenja zadataka...moj e mail je risticnikola.ristic17@gmail.com.Ja ucim po knjiyi iz 2000.

Imam primer yadatka>
Izabrani ste odlukom generalnog menadzera u tim koji treba da definise automatizaciju POMOCNIH ANALITIKA u kompaniji.
Da bi to uradili na kvalitetan nacin treba da pripremite materijal koji derfinise:
*dekompoziciju poslovnih procesa izabranih pomocnih analitika
-utvrdite obim projekta
-potencijalna ogranicenja
-alternative
*cinioce poslovanja pomocne analitike
*neke atribute vezane za cinioce poslovanja
*osnovne formalne kontrole
*osnovne logicke kontrole
*osnovno izvestavanje
*nacin arhiviranja podataka

Pozdrav kolege, ako neko može da mi pomogne? Prijavio sam 2.9-reviziju za junski rok, pa bih Vas zamolio da mi prosledite aktuelnu (noviju) literaturu (testove, skripte,knjigu) za taj ispit.
Kako se zove knjiga i iz koje godine je izdanje? Ja imam Andrićevu - Revizija - Teorija i praksa iz 2004. god.? Da li je ta knjiga i dalje aktuelna i šta je još potrebno za spremanje ovog ispita???
Nadam se skorom odgovoru. Unapred hvala. Pozdrav!!!

Kolege da li moze mala pomoc oko zadatka sa ispita 2.2, nikako da ukapiram logicnost ovoga zadatka, ako bi neko mogao da mi da resenje i objasni bio bih mu zahvalan, inace 2.2. spremam uveliko za Jun 2015

Preduzece proizvodi tri tipa proizvoda A B C

Varijabilni troskovi 10 17 7
Prodajna cena 15 22 13
Casovi direktnog rada po jedinici 2 5 4
Masinski casovi po jedinici 2 3 4
Traznja za proizvodima 1.000 2.000 2.000

broj masinskih casova ogranicen je na 12.000 a broj casova direktnog rada na 20.000. Kao deo poslovne politike preduzece proizvodi najmanje 1.150 proizvoda C

A) Utvrditi ogranicavajuci resurs preduzeca i utvrdirti njegov nedostajuci kapacitet, za podmirenje trzisne traznje proizvoda
B) Napraviti plan proizvodnje koji ce maksimizirati profitabilnost preduzeca
C)Koji proizvod prodavati ukoliko ne bi postojalo ogranicenje resursa

I mene ovo interesuje, bilo bi dobro ako bi neko dao odgovor.

OTPREMNINA PRI OTKAZU UGOVORA O RADU zaposlenom za čijim radom je prestala potreba

Član 158. u vezi sa članom 179. stav 5. tačka 1) i član 159. Zakona o radu.

Isplaćuje se u visini utvrđenoj opštim aktom ili ugovorom o radu, s tim što ne može biti niža od zbira trećine zarade zaposlenog za svaku navršenu godinu rada u radnom odnosu kod poslodavca kod koga ostvaruje pravo na otpremninu. Zaradom - platom smatra se prosečna mesečna zarada - plata zaposlenog isplaćena za poslednja tri meseca koja prethode mesecu u kojem se isplaćuje otpremnina.

Neoporezivo do najnižeg iznosa iz prethodne kolone (član 9. stav 1. tačka 19) Zakona o porezu na dohodak građana) a preko tog iznosa plaća se porez prema članu 85. Zakona o porezu na dohodak građana - po stopi od 20% po umanjenju za 20% normiranih troškova.

Izvini Ljiljo ako mozes da mi pomognes jos oko ovoga...Obveznik koji se bavi ugostiteljskom delatnoscu da li ima pravo odbitka prehodnog poreza na sporet i frizider? Po clanu 29 nema pravo odbitka poreza na elektricne aparate za domacinstvo ali ih on ovde koristi za obavljanje delatnosti ugostiteljstva...

Ukoliko sporet i frizider koriste za svoje poslovne aktivnosti, a verovatno da ih koristi ona ima pravo odbitka pdv, zato sto iste koriste za kuvanje i pripremanje hrane koje u restoranu prodaje kao gotove proizvode

- - - - - - - - - -

Preduzetnik, obveznik PDV izvrsio je uslugu popravke -servisiranje putnickog automobila pravnom licu, obvezniku PDV, kojem putnicki automobil sluzi kao OS(za prevoz direktora).Objasni da li primalac usluge servisiranja putnickog automobila ima pravo na odbiitak preth.poreza? Ako moze neko od kolega ko polaze poreze da priskoci u pomoc...Ja mislim da ima pravo jer automobil koristi za obavljanje delatnosti.

Nemate pravo odbitka zato sto nije teretno vozilo, tj vozilo za prevoz i dostavu gotovih proizvoda preduzeca. Putnicko vozilo za prevoz direktora se smatra nekom vrstom luksuza, te se po meni ovo ne smatra za upotrebu u poslovne svrhe

Da li mozda neko ima resene zadatke u testovima za ispit 2.9 (sastavljanje revizorskog izvestaja). Sta sve treba da se ispise u vezi sa tim pitanjem, nosi polovinu bodova na testu, a u onim knjigama Principi revizije i knjiga za internu reviziju nema nesto mnogo, tu su odgovori na ona pitanja zaokruzivanje i odgovaranje na pitanja. Ako neko slucajno ima resenja na testove molim vas da posalje na mail maxast89@gmail.com

takodje, da li neko moze da napise odgovore na sledeca pitanja iz 1.5. koja se ne mogu naci u elektronskoj verziji IFAC-ovog kodeksa koja kruzi po forumu (iz nekog razloga fale prva tri poglavlja - od 100.1 do 100.3):

1) sta je IFAC i ka cemu su usmerene njegove aktivnosti ?
2) definisite pojam javnog interesa.

hvala unapred !

Back