Savez računovođa i revizora Srbije

• Začetnik teme Začetnik teme bobos
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Поштовани , ја се тек спремам да отпочнем процес полагања за први ниво - рачуновођа , и планирам да до јуна спремам испите од 1,1 - 1,5 , тако да би ми веома значило , уколико имате , посаљете било какве скрипте , питања или било који други материјал или савет који ми може помоћи у овом процесу. И да ме упутите да ли се и где могу набавити половне књиге које су неопходне.

Хвала

Ostavi mail poslacu ti sve sto imam u elektronskom obliku. Ispiti su dosta teski, mislim da su ti svih 5 previse za jedan rok, ali sto da ne ,pokusaj.

Može li neko da mi kaže kojih se ispita oslobađa za ovlašćenog računovođu, ako neko ima završen državni Ekonomski? Ja sam završila finansije, bankarstvo, i ne znam šta bi mi priznali.

I da pitam, kako se finansijski sve to reguliše? Plaćaju se samo ispiti ili...? Imaju li neka predavanja koja se plaćaju ili kako..? Kakve su cene ispita i slično?

Hvala!

Može li neko da mi kaže kojih se ispita oslobađa za ovlašćenog računovođu, ako neko ima završen državni Ekonomski? Ja sam završila finansije, bankarstvo, i ne znam šta bi mi priznali.

I da pitam, kako se finansijski sve to reguliše? Plaćaju se samo ispiti ili...? Imaju li neka predavanja koja se plaćaju ili kako..? Kakve su cene ispita i slično?

Hvala!
I ja sam zavrsila drzavni fax i priznali su mi 4 ispita, mojoj drugarici su priznali 5 a isto je zavrsila drzavni ali nismo ista generacija. Mislim da mozes da racunas na jedno 4-5 ispita ali moras da im predas plan i program ispita sa faxa pa ti onda oni na osnovu toga odgovore. Ispiti se naravno placaju,a ako kod njih kupujes literaturu i to debelo platis. Za knjige i skripte mozes da se snadjes ovde na forumu. Pre svakog ispitnog roka se odrzava pripremna nastava koja se naravno placa. Informacije oko cena imas na sajtu saveza
http://www.srrs.rs/

Ja sam mislim radila po onom starom programu. Menjali su se nazivi predmeta ali ne i njihova suština (po mom programu bili su Bilansi preduzeća i banaka, a sad se zove Teorija i politika bilansa, a sve je isto, sa naravno malim izmenama koje su pratile standarde i sl.). Moram da se raspitam šta se sa bankarstva priznaje. Moram i da se raspitam da li je neophodno da imam 3 godine iskustva da bih mogla da polažem, ili mogu i bez toga. Hvala ti!

Jedno samo pitanje tj. konstatacija ! Da li ste vi ljudi svesni da te licence niko ne traži i da nisu validne ! Licence za osiguravače izdaje NBS ( čitaj državna institucija ) a ne neko udruženje ili ti asocijacija ! Ovakvu vrstu licence ili ti sertifikata može da vam izda svako ko ima štampač i neki pečat ;)

Unapred hvala :D

Jedno samo pitanje tj. konstatacija ! Da li ste vi ljudi svesni da te licence niko ne traži i da nisu validne ! Licence za osiguravače izdaje NBS ( čitaj državna institucija ) a ne neko udruženje ili ti asocijacija ! Ovakvu vrstu licence ili ti sertifikata može da vam izda svako ko ima štampač i neki pečat ;)

Ovako, NBS je nadležna kontrolu osiguravajućih kuća, stoga, logično je da je za one koji žele da se bave osiguranjem NBS daje dozvolu da se time bave. (To se uči na fakultetu).
Onda, SRRS je profesionalno udruženje, što znači da je to organizacija koja okuplja ljude iz te struke (kao što su advokati članovi u svojoj komori, kao što postoji lekarska komora i sl). U SRRS se polažu ispiti za sručna zvanja iz okvira te struke, i za svaki nivo imaš uslove i ispite. Ovlašćeni javni računovođa je viši po rangu od ovlašćenog računovođe. A da li će neka firma to tražiti, zavisi od same firme i njenih potreba.

Poslednja izmena:
Mile, sine ti si pogresio forum. Ovde se ne radi o osiguranju nego o knjigovodstvu. Imas obuku za racunovodju, ovlascenog racunovodju i javnog ovlascenog racunovodju. Ja konkretno ucim za ovlascenog racunovodju, i da ti kazem Mile nije to obican sertifikat ili diploma bez ikakve vrednosti u praksi, ona nama omogucava da potpisemo zavrsni racun i time se izdvajamo iz mora ekonomista koji zele ili se vec bave ovim poslom. Uz to Mile u mom gradu nema nijedan ovlasceni racunovodja na birou...

Back