Savez računovođa i revizora Srbije

• Začetnik teme Začetnik teme bobos
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pozdrav kolege, imam pitanje za ispit 2.7. Finansijski menadzment i kontrola:

1. Da li je neko bio na konsultacijama i kakve utiske nosi? :)
2. Poglavlje 3 zadatak ispitnog tipa (54 str): da li neko moze da mi kaze zasto se prodaji dodaje 10 i izdacima i nabavci (pogledajte resenja na 438. str). Kako na osnovu podataka iz zadatka to mozemo da zakljucimo?
3. Poglavlje 3, aktivnost 2: prvi zahtev mislim da je greska, a vi? Kako komentarisete drugi?

Hvala.
Kuckamo se uskoro sa novim pitanjima. ;-)

Poslednja izmena:
Kolege, ima li neko neke informacije u vezi 2.7? Da li je neko bio na pripremnoj nastavi, koji bi zadaci mogli biti? I ako neko može da odgovori na pitanje koje je teoretsko, a provlači se u ranijim rokovima, a to je: "Objasnite termine obračun troškova po aktivnostima i pokretači/uzročnici troškova? Nisam mogao da kupim knjigu, jer nisam u zemlji, pa učim iz skripti, pa ako bi neko bio ljubazan da odgovori.:) I, da li možda neko ima knjigu u elektronskoj formi? Pozdrav!

Pozdrav kolege, imam jedno pitanje za one koji spremaju 1.4. za decembar ili su to već položili. Kod zadataka gde se traži da se "izvrši obračun završene proizvodnje na bazi ukupnih ulaganja u proizvodnju" da li sa procentom nastalih troškova koji se odnose na nedovršenu proizvodnju npr.20,30,40%...koliko je već navedno u zadatku množim i vrednost na kontu 950 (zalihe nedvršene proizvodnje na početku godine) ili samo uzimam kontsa 9500, 9502, 9503, 9505? Hvala

Kolege, ima li neko neke informacije u vezi 2.7? Da li je neko bio na pripremnoj nastavi, koji bi zadaci mogli biti? I ako neko može da odgovori na pitanje koje je teoretsko, a provlači se u ranijim rokovima, a to je: "Objasnite termine obračun troškova po aktivnostima i pokretači/uzročnici troškova? Nisam mogao da kupim knjigu, jer nisam u zemlji, pa učim iz skripti, pa ako bi neko bio ljubazan da odgovori.:) I, da li možda neko ima knjigu u elektronskoj formi? Pozdrav!

Obračun troškova po aktivnostima je proces pripisivanja troškova jedinicama troška na osnovu koristi koje su dobijene indirektnim aktivnostima npr aktivnost naručivanja, montiranja, obezbeđenja kvaliteta. Obračunom troškova po aktivnostima se preciznije izražava trošak, budući da povezuje troškove sa resursima upotrebljenim za proizvodnju svakog proizvoda.
Pokretač troška je faktor koji uzrokuje nastanak neke aktivnosti i time određuje obim troškova aktivnosti.

OK, i da li je potrebno neto iznos za prevoz dodati ukupnom neto iznosu, a oduzeti porez za prevoz od zbira neto iznosa i neto za putne troskove?.....ko razume shvatice :))))

- - - - - - - - - -

Na troskove prevoza radnika se placa samo porez i to samo na iznos iznad neoporezivog dela tako da je u pitanju zamka.

OK, i da li je potrebno neto iznos za prevoz dodati ukupnom neto iznosu, a oduzeti porez za prevoz od zbira neto iznosa i neto za putne troskove?.....ko razume shvatice ))

Dušane, isplata po osnovu troškova prevoza pretstavlja naknadu troškova i to nije zarada.
Posebno obračunavaš porez i doprinose na zaradu i računaš neto iznos zarade za isplatu.
Posebno računaš porez na naknadu troškova prevoza ukoliko su ovi troškovi iznad neoporezivog iznosa. Neto troškove prevoza (razliku iznad neoproezivog iznosa) brutiraš i računaš porez.
Ako je u zadatku traženo da izračunaš neto zaradu, ti daješ podatak samo za neto iznos po osnovu zarade (prevoz tu ne računaš).

Poslednja izmena:
Pozdrav svim kolegama,

Interesuju me vaša iskustva i preporuke za zvanje ovlašćeni računovođa. Nov sam u ovome a planiram da prijavim jedan do dva ispita za junski ruk 2015.. Imam dve godine iskustva u računovodstvu u proizvodnim preduzećima kao i završen Ekonomski fakultet. Šta je prvo potrebno da učinim? Hvala :)

Dusane,
ispit sam polagala u decembru prosle godine. Tada, a pretpostavljam ni sada (obzirom na nastale promene), nisu/nece trebati da navodis poreske prijave.
Kolege,

Da li je neko bio na konsultacijama za ispit 2.6 zanima me da li će u zadacima biti potrebno da se navede poreska prijava koja se podnosi iz razloga što sada postoji samo PPP PD?
Hvala unapred na odgovoru.

Pozdrav.

U vezi ispita 2.2 kako napraviti plan proizvodnje koji ce maksimizirati profitabilnost preduzeca?
To je zadnji zadatak u nekim testovima, a ni u knjizi nije objasnjen postupak dobijanja resenja.
Sta se mnozi sa traznjom? Ja krenem od masinskih casova pa to mnozim sa traznjom, a potom mnozim sa casovima direktnog rada.
U obzir uzmem iz zadatka i donetu odluku da se proizvodi npr. najmanje 1.150 jedinica proizvoda C ali nikako doci do pravog resenja???

Hvala puno has ste ni velika podrska u spremanju ovog ispita. Imam jos nekoliko pitanja, ticu se pdv-a. To si pitanja koja se uglavnom ponavljaju is roka u rok.
1) da li poslodavac ima pravo na odbitak prethodnog poreza kod placanja troskova prevoza
2) da li firma koja donira novac sportskom klubu obracunava pdv ili pores na poklon
3) da li fitma IMA prava na povrat pdva kod donacije dobara bolnicama?
4) kada poljoprivrednik ostvaruje pravo na pdv nadoknadu

Back