Savez računovođa i revizora Srbije

• Začetnik teme Začetnik teme bobos
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Iz mog iskustva, za polaganje ispita 2.7, dovoljno je koristiti rezime (excel fail s objašnjenjima, rešenjima i postavkama - veoma korisno) i skriptu s ispravnim rešenjima koju sam dobila od jedne koleginice (jer ima i onih s pogrešnim postavkama i veoma su konfuzne i, po meni, baskorisne), a onda "zaleći" i učiti nekoliko sati (min 2-3) dnevno, oko mesec dana, i uspeh je zagarantovan. Ako neko nema pomenute skripte i rezime, neka ostavi e-mail adresu, pa ću poslati. Čestitam svima koji su položili, a posebno zahvaljujem svima koji su mi pomogli i poslali materijal za spremanje ispita.

Pozdrav, da li i meni mozes da posaljes gore navendeni materijal, mail je daccag@gmail.com? Hvala unapred

Evo me prvi put u ovom delu, prijavio se za polaganje, čekam dogovor saveza. Naravno da me interesuje literatura koju mogu dobiti od kolega i saveti za uspešno polaganje ispita za ovlašćenog računovođu. kolega84@yahoo.com je moja email adresa. Pogledacu ko je sta nudio do literature i javicu se.

Da li je neko isao na pripreme za polaganje ispita i da li to uopste vredi da se placa?

Bezveze trosis pare na konsultacije...nista to nije od pomoci...
Cak ni famozni 2.7..kada sam ja polagala, samo jedan zadatak sa konsultacija je bio...a to je smesno..
Srecno!

Drage kolege,

Zainteresovan sam za polaganje strucnih ispita za ZVANJE RACUNOVODJA preko srrrs, zanima me da li neko moze da mi ponudi u prodaji literaturu za svih 9 ispita, od 1.1-1.9, kao da me malo neko uputi o proceduri ili eventualno prosledi neka pitanja koja i zadaci koji su se javljali na ovom prvom stepenu za zvanje Knjigovodja.
Zainteresovan sam da kupim polovnu ili kopirane skripte, naravno poslednje verzije izdatih knjiga iz SRRS, obzirom da su nove dosta skupe.

mail :bojanp31@gmail.com

Postovane kolege,

Zainteresovan sam za polaganje ispita za Knjigovodja I stepen kod saveza Racunovodja, te pe po tom pitanju interesuju vasa iskustva, gde mogu i kako nabaviti skripte i knjige (polovne) 11.-1.9, takodje bih molio da me malo blize uputite, usmerite na neke zadatke koje i ako ih imate.
Inace sam po zanimanju dipl.ecc, skoro sam poceo da radim direktno na racunovodstevenim poslovima i knjizenjima. Predhodno iskustvo skoro 8. godina na poslovima finansija.
mail bojanp31@gmail.com

Eh tesko meni, potrebne su mi skripte, odnosno testovi za 1.1., 1.2.. 1.3. 1.4. Kakva su vasa iskustva? Ja sam vec dva puta prijavljivala navedene ispite ali sam imala uzasnu tremu i bila sam ubedjena da to nije dovoljno da bih polozila. Divim se vama koji ste tako samouvereni. Imam prakticnog iskustva dok mi je teorija losija strana.

Eh tesko meni, potrebne su mi skripte, odnosno testovi za 1.1., 1.2.. 1.3. 1.4. Kakva su vasa iskustva? Ja sam vec dva puta prijavljivala navedene ispite ali sam imala uzasnu tremu i bila sam ubedjena da to nije dovoljno da bih polozila. Divim se vama koji ste tako samouvereni. Imam prakticnog iskustva dok mi je teorija losija strana.

Postovana,

Pa ja lepo, pitam da ukoliko neko ima iskustva da me uputi, tipa da li se sve moze proci kroz literaturu, da li postoje dodatne skripte i zadaci za vezbanje, gde bih mogao da nabavim knjige i strucnu literaturu a da ne kupujem ovu novu jer je preskupa.
Sto se tice moje samouverenosti tu nemam problema, ekonomsko teoretski sam veoma potkovan, dipl,ecc Ekonomski fakultet Beograd - proske 8,7 . Kazem da posedujem 8 godina iskustva na poslovima finansija i spoljno trgovinskog poslovanja, odlicno poznajem poreski sistem R.Srbije.
Skoro sam zbog prirode posla u firmi kojoj radim poceo da radim direknto knjizenje (plata,blagajne,troskove,robu i prodaju).
Zainteresovan sam za polaganje prvog stepena RACUNOVODJA, te stim u vezi i postavljam pitanje obzirom da vec imam dosta iskustva u ovoj materiji, ali ne i direktno na knjizenju i kontiranju!!

Postovana,

Pa ja lepo, pitam da ukoliko neko ima iskustva da me uputi, tipa da li se sve moze proci kroz literaturu, da li postoje dodatne skripte i zadaci za vezbanje, gde bih mogao da nabavim knjige i strucnu literaturu a da ne kupujem ovu novu jer je preskupa.
Sto se tice moje samouverenosti tu nemam problema, ekonomsko teoretski sam veoma potkovan, dipl,ecc Ekonomski fakultet Beograd - proske 8,7 . Kazem da posedujem 8 godina iskustva na poslovima finansija i spoljno trgovinskog poslovanja, odlicno poznajem poreski sistem R.Srbije.
Skoro sam zbog prirode posla u firmi kojoj radim poceo da radim direknto knjizenje (plata,blagajne,troskove,robu i prodaju).
Zainteresovan sam za polaganje prvog stepena RACUNOVODJA, te stim u vezi i postavljam pitanje obzirom da vec imam dosta iskustva u ovoj materiji, ali ne i direktno na knjizenju i kontiranju!!

Bojane, s obzirom da si završio Ekonomski fakultet ti imaš pravo da se prijaviš za polaganje ispita za sticanje zvanja Ovlašćeni računovođa. Ukupno ima 9 ispita s tim da Savezu podnosiš molbu za priznavanje određenih ispita. Maksimalno ti se mogu priznati 5 ispita. Poslednjih 4 (2.6; 2.7; 2.8 i 2.9 se moraju polagati). Kada vidiš koji su ti ispiti priznati odlučiš se koje ćeš prijaviti i tada ti možemo dalje pomoći u smislu materijala potrebnog za polaganje jer toga ima baš dosta. Rok za prijavu ispita za decembarski rok je 1. novembar.
Pozdrav!

Zahvaljujem na odgovoru ! Prvo cu proveriti, kako ste rekli, gde i sta moze da mi se prizna od ispita u Savezu Racunovodja, koliko sam video podnosi se neki zahtev sa nastavnim planom i programom sa Fakulteta, koji procenjuje i odobrava komisija sa u savezu Racunovodja i Revizora Srbije i odlucuje o mogucnostima priznanja ispita.
Inace sam na sajtu video da imam pravo za polaganje II stepena Ovlasceni Racunovodja, s obzirom na strucnu spremu, ali jednostavno imam nedoumicu da li ce im ovaj II stepen predstavljati problem obzirom da sam skoro poceo da radim na direktnom knjnizenju i kontiranju poslovnih promena u firmi???

Zahvaljujem na odgovoru ! Prvo cu proveriti, kako ste rekli, gde i sta moze da mi se prizna od ispita u Savezu Racunovodja, koliko sam video podnosi se neki zahtev sa nastavnim planom i programom sa Fakulteta, koji procenjuje i odobrava komisija sa u savezu Racunovodja i Revizora Srbije i odlucuje o mogucnostima priznanja ispita.
Inace sam na sajtu video da imam pravo za polaganje II stepena Ovlasceni Racunovodja, s obzirom na strucnu spremu, ali jednostavno imam nedoumicu da li ce im ovaj II stepen predstavljati problem obzirom da sam skoro poceo da radim na direktnom knjnizenju i kontiranju poslovnih promena u firmi???

Polaganje za računovođu bi ti bilo samo gubljenje para i vremena, prijavi se za Ovlašćenog, videćeš i po ispitima da ima dosta onih koji nemaju mnogo veze sa evidentiranjem poslovnih promena.

- - - - - - - - - -

Molila bih kolege za testove za ispit 2.8.
Mejl je: ja03ma04@gmail.com
Hvala!

Polaganje za računovođu bi ti bilo samo gubljenje para i vremena, prijavi se za Ovlašćenog, videćeš i po ispitima da ima dosta onih koji nemaju mnogo veze sa evidentiranjem poslovnih promena.

- - - - - - - - - -

Molila bih kolege za testove za ispit 2.8.
Mejl je: ja03ma04@gmail.com
Hvala!

Hvala na savetu ! Ipak cu ici do njih da se malo bolje raspitam oko svega i a vidim sta mi se moze priznati, mada koliko sam video sa sajta Program za Ovlascenog racunovodju je dosta opsirniji od programa za Racunovodju, mada ukoliko kazete da nema pitanja i zadataka koji se odnose na klasicno kontiranje racunovodstvenih promena, onda se slazem da je bolje upisati ovaj veci stepen.
U principu meni je bitno da naucim da sastavim zavrsni racun za firmu, tj da sva ta knjizenja koja sprovodim tokom rada na kraju zatvorim i da sastavim krajnji bilans Uspeha, Bilans Stanja i Bilans Tokova gotovine, i na kraju Poreski bilans.
Inace kako sam vec naveo detaljno sam prosao kroz klasicna kontiranja i knjizenja poslovnih promena na oblastima (Plate,Blagajna,Troskovi,Prihodi,Potrazivanja, Uvoz,Obaveze,Izvodi devizni i dinarski, podnosenje PDV prijave,).
Jos jednom zahvaljujem na svim sugestijama i savetima svih Vas, koji ce mi naravno dobro doci u svemu.
I jos jedno pitanje bih molio ukolko neko moze orjentaciono da odgovori. Koliki je vremenski odprilike neophodno za sticanje licence Ovlascenog racunovodje uz noermalno ucenje i rad ???

Da li imate testove iz kadrova, ako nije problem da mi posaljete na mail bilja_kalic@yahoo ,
prvi put polazem, sad sam prijavila, pa ako moze pomoc za spremanje...hvala...

Juče je na 2.3 bio test iz decembra 2012. Pitanja su bila:
a. Definišete ulogu koju ima savetnik zaposlenih. 3 poena
b. Navedete i objasnite na kojim se vrednostima savetovanje kao stručna aktivnost zasniva 12 poena
c. Navedete i objasnite najmanje 3 veštine i povezane sposobnosti koje uspešan savetnik mora da poseduje 10 poena
d. Objasnite vlasniku Beograd DOO mogućnost, prednosti i mane povećanja motivacije i zadovoljstva zaposlenih putem:
1. Obogaćenja poslova 5 poena
2. Uvećanja poslova 5 poena
3. Rotacija poslova 5 poena

2. Tradicionalno shvatanje podrazumeva da je jedini cilj poslovanja profit. Međutim, po drugim stavivima, ovakvo shvatanje je previše pojednostavljeno te profit zapravo predstavlja samo jedan od više ciljeva poslovanja.
Navedite i objasnite 8 ciljeva poslovanja prema kvalifikaciji Pitera Drakera. 16 poena

3. Usled povećanja obima poslovanja, ukazala se potreba za angažovanjem dodatnih radnika na višim pozicijama- bilo putem unapređenja zaposlenih ili zapošljavanja novih radnika. Od vas se zahteva da :
a. Navedete i objasnite prednosti internog unapređenja zaposlenih 7 poena
b. Navedete i objasnite prednosti eksternog zapošljavanja 7 poena

4. Intervjui se često koriste u okviru procesa procena performansi zaposlenih. Pravilno sproveden intervju za svrhe procene je često od suštinskog značaja za obezbeđenje uspešnosti sistema procene performansi zaposlenih u preduzeću. Od vas se zahteva:
a. Navedete i objasnite 3 glavna modela (strategije) komunikacije koje se koriste u intervjuima za svrhe procene. 12 poena
b. Navedete i objasnite najčešće razloge usled kojih se javljaju problemi u procesu procenjivanja zaposlenih. 18 poena

Iz mog iskustva, za polaganje ispita 2.7, dovoljno je koristiti rezime (excel fail s objašnjenjima, rešenjima i postavkama - veoma korisno) i skriptu s ispravnim rešenjima koju sam dobila od jedne koleginice (jer ima i onih s pogrešnim postavkama i veoma su konfuzne i, po meni, baskorisne), a onda "zaleći" i učiti nekoliko sati (min 2-3) dnevno, oko mesec dana, i uspeh je zagarantovan. Ako neko nema pomenute skripte i rezime, neka ostavi e-mail adresu, pa ću poslati. Čestitam svima koji su položili, a posebno zahvaljujem svima koji su mi pomogli i poslali materijal za spremanje ispita.

Ako moze i meni na mail da se posalje taj materijal za 2.7 ispit, stekao sam uslove da izadjem na njega, pa da idem odmah na taj tezi. maxast89@gmail.com
pozdrav i hvala, ako ima neko ko je dobio moze takodje proslediti na mail materijal.

Ako neko ima literaturu za 2.4 i 2.6 (osim onoga sto ima na mediafire) molim kolege da mi posalju na mail, najverovatnije cu to prijaviti za decembar. Jos uvek razmisljam da li da pokusam 2.7, cisto koliko spremim, mada mislim da je to veliki zalogaj, bar iz dopisivanja ovde... :) maxast89zemun@gmail.com

Poslednja izmena:

Back