Savez računovođa i revizora Srbije

• Začetnik teme Začetnik teme bobos
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Bio sam danas na ispitu 2.9 ispit je izgledao isto kao u decembru 2013. Bilo je 10 kratkih pitanja:
1. Šta čini finansijske izveštaje za srednja i velika pravna lica
2. Pozicije bilansa stanja
3. Pozicije bilnasa uspeha
4. Koja je svrha finansijskih izvešaja a koja je svrha poreskog bilansa
5. Šta opredeljuje pouzdanost dokaza u reviziji
6. Objasniti faze revizije
7. Napisati revizorsko mišljenje sa rezervom kombinovano sa skretanjem pažnje
8. Napisati specijalne ciljeve revizije za nekretnine i opremu
Ne mogu da se setim preostala dva pitanja.
Bilo je 15 pitanja na zaokruži koje kada uradiš nisi ni sam siguran da li si dobro uradio.
Bio je jedan zadatak koji je nosio 15+15 bodova.
Dobije se napomena uz finansijske izveštaje sada je bila napomena za potraživanje.
Prvi deo zadatka je bio da se navedu koje procedure i postupke bi koristio rezvizor za utvrđivanje istinitosti i objektivnosti ovih stavki.
Drugi deo je da se objasni koji specijalni ciljevi se ostvaruju tim postupcima i koja je svrha tih postupaka. Tako nekako.

Bio sam danas na ispitu 2.9 ispit je izgledao isto kao u decembru 2013. Bilo je 10 kratkih pitanja:
Bilo je 15 pitanja na zaokruži koje kada uradiš nisi ni sam siguran da li si dobro uradio.
Dobije se napomena uz finansijske izveštaje sada je bila napomena za potraživanje.
Prvi deo zadatka je bio da se navedu koje procedure i postupke bi koristio rezvizor za utvrđivanje istinitosti i objektivnosti ovih stavki.
Drugi deo je da se objasni koji specijalni ciljevi se ostvaruju tim postupcima i koja je svrha tih postupaka. Tako nekako.

Što se tiče teorijskih pitanja, sve jako slično kao u zadnja 2 roka, pitanja na zaokruživanje skoro sva ista kao u junu 2013. A zadatak za mene potpuna novost iskreno...:)

Prenesite utiske sa kadrova danas kad se odmorite :) hvala

Juče je na 2.3 bio test iz decembra 2012. Pitanja su bila:
a. Definišete ulogu koju ima savetnik zaposlenih. 3 poena
b. Navedete i objasnite na kojim se vrednostima savetovanje kao stručna aktivnost zasniva 12 poena
c. Navedete i objasnite najmanje 3 veštine i povezane sposobnosti koje uspešan savetnik mora da poseduje 10 poena
d. Objasnite vlasniku Beograd DOO mogućnost, prednosti i mane povećanja motivacije i zadovoljstva zaposlenih putem:
1. Obogaćenja poslova 5 poena
2. Uvećanja poslova 5 poena
3. Rotacija poslova 5 poena

2. Tradicionalno shvatanje podrazumeva da je jedini cilj poslovanja profit. Međutim, po drugim stavivima, ovakvo shvatanje je previše pojednostavljeno te profit zapravo predstavlja samo jedan od više ciljeva poslovanja.
Navedite i objasnite 8 ciljeva poslovanja prema kvalifikaciji Pitera Drakera. 16 poena

3. Usled povećanja obima poslovanja, ukazala se potreba za angažovanjem dodatnih radnika na višim pozicijama- bilo putem unapređenja zaposlenih ili zapošljavanja novih radnika. Od vas se zahteva da :
a. Navedete i objasnite prednosti internog unapređenja zaposlenih 7 poena
b. Navedete i objasnite prednosti eksternog zapošljavanja 7 poena

4. Intervjui se često koriste u okviru procesa procena performansi zaposlenih. Pravilno sproveden intervju za svrhe procene je često od suštinskog značaja za obezbeđenje uspešnosti sistema procene performansi zaposlenih u preduzeću. Od vas se zahteva:
a. Navedete i objasnite 3 glavna modela (strategije) komunikacije koje se koriste u intervjuima za svrhe procene. 12 poena
b. Navedete i objasnite najčešće razloge usled kojih se javljaju problemi u procesu procenjivanja zaposlenih. 18 poena

jesi li izlazila na 2.8 koleginice

Bila sam juce, nije bilo nekih preteranih iznenadjenja u odnosu na ono sto sam slusala na konsultacijama i pribavila na netu. Pitanja su bila iz vertikalne analize, horizontalne analize fi, redosled inf u napomenama uz fi, odmeravanje elemenata u skladu sa Okvirom, odgovornost za prezentaciju fi, cilj fi opste namene, struktura Izvestaja o tokovima got,
tretman troskova istrazivanja i razvoja, odlozeni porez-kako nastaje i oblici, amortizacija kod lizinga, investicione nekretnine-vrednovanje posle inicijalnog... nadam se da sam se svega setila. Pored pitanja bila su i 4 zadatka-obracun zarade po akciji+razvodnjena sa konvertibilnim obveznicama, sastaviti Izvestaj na osnovu datih racio br, konsolidacija-prepoznati oblike grupisanja, koji mrs, knjigovodstveni postupak i sl, zadatak u kome treba sastaviti konsolidovani bs.
Ono sto je meni bilo problematicno je pocetno stanje br akcija u zadatku sa akcijama, gde je 01.01. preduzece imalo 25.000 akcija emitovanih i uplacenih i 2.000 sopstvenih otkupljenih akcija, pa mi nije bilo jasno da li treba ova dva podatka prebiti ili ...?

Juče je na 2.3 bio test iz decembra 2012. Pitanja su bila:
a.Definišete ulogu koju ima savetnik zaposlenih. 3 poena
b.Navedete i objasnite na kojim se vrednostima savetovanje kao stručna aktivnost zasniva12 poena
c.Navedete i objasnite najmanje 3 veštine i povezane sposobnosti koje uspešan savetnik mora da poseduje10 poena
d.Objasnite vlasniku Beograd DOO mogućnost, prednosti i mane povećanja motivacije i zadovoljstva zaposlenih putem:
1.Obogaćenja poslova 5 poena
2.Uvećanja poslova5 poena
3.Rotacija poslova5 poena

2.Tradicionalno shvatanje podrazumeva da je jedini cilj poslovanja profit. Međutim, po drugim stavivima, ovakvo shvatanje je previše pojednostavljeno te profit zapravo predstavlja samo jedan od više ciljeva poslovanja.
Navedite i objasnite 8 ciljeva poslovanja prema kvalifikaciji Pitera Drakera. 16 poena

3.Usled povećanja obima poslovanja, ukazala se potreba za angažovanjem dodatnih radnika na višim pozicijama- bilo putem unapređenja zaposlenih ili zapošljavanja novih radnika. Od vas se zahteva da :
a.Navedete i objasnite prednosti internog unapređenja zaposlenih 7 poena
b.Navedete i objasnite prednosti eksternog zapošljavanja7 poena

4.Intervjui se često koriste u okviru procesa procena performansi zaposlenih. Pravilno sproveden intervju za svrhe procene je često od suštinskog značaja za obezbeđenje uspešnosti sistema procene performansi zaposlenih u preduzeću. Od vas se zahteva:
a.Navedete i objasnite 3 glavna modela (strategije) komunikacije koje se koriste u intervjuima za svrhe procene.12 poena
b.Navedete i objasnite najčešće razloge usled kojih se javljaju problemi u procesu procenjivanja zaposlenih.18 poena

Hvala najlepše!

+ 9. Elementi revizorskog izveštaja.
10. Koji karakteristični faktori umanjuju nezavisnost revizora?

Teorijska pitanja nose 4 poena, pitanja na zaokruživanje 2.

Poslednja izmena:
dobro vece postovani,zamolio bih vas ako neko od kolega i koleginica koji idu za ovlascenog racunovodju ima pitanja ili skripte za predmete 2.1.,2.2 i 2.6. ako nije problem da prosledi bio bih veoma zahvalan

- - - - - - - - - -

dobro vece postovani,zamolio bih vas ako neko od kolega i koleginica koji idu za ovlascenog racunovodju ima pitanja ili skripte za predmete 2.1.,2.2 i 2.6. ako nije problem da prosledi bio bih veoma zahvalan na email:skoloseum@gmail.com

Onda se postavlja pitanje i svrhe postojanja Saveza, a i našeg truda i uloženog vremena u sve ovo!
Hvala svima na odgovoru, nadam se da će se nešto promeniti u našu korist.

Moje iskustvo je sledece: imala sam sertifikat komore i saveza (u to vreme su se priznavali ispiti saveza u komori, koja je izmedju ostalog koristila istu literaturu, ne znam kako je sada). U firmi u kojoj sam radila stajale su mi obe u dosijeu, iskreno, koju su uvazili ne znam. Onda sam se preselila u Cirih kod supruga. Kada sam pocela konacno da radim kao revizor uvazili su mi SAMO sertifikat saveza kao jedinog clana IFAC-a iz Srbije.

Moja neka procena je da u ovoj haos zemlji ceni kako ko sta hoce, a u inostranstvu ti serrtifikat komore ne vazi jer ne znaju ni sta je to, a za savez, osim sto proovere na sajtu IFAC-a da je njihov clan, salju dopis da im potvrde da si polagao i naravno polozio kod njih i sa to potvrdom te zaposljavaju kao certified public accountant.

Pozdrav kolege :)

Bila sam juce, nije bilo nekih preteranih iznenadjenja u odnosu na ono sto sam slusala na konsultacijama i pribavila na netu. Pitanja su bila iz vertikalne analize, horizontalne analize fi, redosled inf u napomenama uz fi, odmeravanje elemenata u skladu sa Okvirom, odgovornost za prezentaciju fi, cilj fi opste namene, struktura Izvestaja o tokovima got,
tretman troskova istrazivanja i razvoja, odlozeni porez-kako nastaje i oblici, amortizacija kod lizinga, investicione nekretnine-vrednovanje posle inicijalnog... nadam se da sam se svega setila. Pored pitanja bila su i 4 zadatka-obracun zarade po akciji+razvodnjena sa konvertibilnim obveznicama, sastaviti Izvestaj na osnovu datih racio br, konsolidacija-prepoznati oblike grupisanja, koji mrs, knjigovodstveni postupak i sl, zadatak u kome treba sastaviti konsolidovani bs.
Ono sto je meni bilo problematicno je pocetno stanje br akcija u zadatku sa akcijama, gde je 01.01. preduzece imalo 25.000 akcija emitovanih i uplacenih i 2.000 sopstvenih otkupljenih akcija, pa mi nije bilo jasno da li treba ova dva podatka prebiti ili ...?

ja sam stavio 23.000 akcija ali i ako nije tacno valjda ce bodovati postupak

Moje iskustvo je sledece: imala sam sertifikat komore i saveza (u to vreme su se priznavali ispiti saveza u komori, koja je izmedju ostalog koristila istu literaturu, ne znam kako je sada). U firmi u kojoj sam radila stajale su mi obe u dosijeu, iskreno, koju su uvazili ne znam. Onda sam se preselila u Cirih kod supruga. Kada sam pocela konacno da radim kao revizor uvazili su mi SAMO sertifikat saveza kao jedinog clana IFAC-a iz Srbije.

Moja neka procena je da u ovoj haos zemlji ceni kako ko sta hoce, a u inostranstvu ti serrtifikat komore ne vazi jer ne znaju ni sta je to, a za savez, osim sto proovere na sajtu IFAC-a da je njihov clan, salju dopis da im potvrde da si polagao i naravno polozio kod njih i sa to potvrdom te zaposljavaju kao certified public accountant.

Pozdrav kolege :)

Pozdrav i Vama koleginice ovo je bilo lepo pročitati! Hvala na prenetom iskustvu.

Back