Savez računovođa i revizora Srbije

• Začetnik teme Začetnik teme bobos
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Daj konkretan zadatak, pa ću probati da ti objasnim- ovako mogu samo da pretostavim šta te buni..

1. Obveznik PDV, po zaključenom ugovoru o donaciji sa sportskim klubom, dao je novčana sredstva u iznosu od 120.000 dinara. Za primljena sredstva, sp.klub nema nikakvih obaveza. Sp.klub je takođe obveznik PDV.
a) objasni da li je sportski klub ili davalac donacije dužan da obračuna PDV na primljena, odnosno data novčana sredstva po ugovoru odonaciji
b) objasni da li je sportski klub dužan da podnese poresku prijavu za utvrđivanje i plaćanje preza na poklon za primljena sredstva po ugovoru odonaciji.

Ima i onaj zadatak sa računarima:
Obveznik PDV, koji se bavi prometom računara na veliko, dao je napoklon 4 računara kao donaciju školi. Obveznik PDV, davalac donacije, koristio je pravo na odbitak poreza prilikom nabavke računara. Nabavna cena u momentu prometa, bez PDV iznosi 29.000 dinara, a prodajna cena u momentu prometa, bez PDV, takođe jednog računara iznosi 31.500 dinara.
a) objasni da li obveznik PDV, davalac donacije, treba da obračuna PDV prilikom davanja na poklon računara
b) ukoliko treba, utvrdi osnovicu i oračunaj PDV
v) objasni da li primalac donacije treba da podnese poresku prijavu za utvrđivanje poreza na poklon prema zakonu o porezima na imovinu

Ako možeš pomozi. Mislim da u drugom obračunava, a u prvom? Da li treba porez na poklon?
Hvala puno

Poslednja izmena:
1. Obveznik PDV, po zaključenom ugovoru o donaciji sa sportskim klubom, dao je novčana sredstva u iznosu od 120.000 dinara. Za primljena sredstva, sp.klub nema nikakvih obaveza. Sp.klub je takođe obveznik PDV.
a) objasni da li je sportski klub ili davalac donacije dužan da obračuna PDV na primljena, odnosno data novčana sredstva po ugovoru odonaciji
b) objasni da li je sportski klub dužan da podnese poresku prijavu za utvrđivanje i plaćanje preza na poklon za primljena sredstva po ugovoru odonaciji.

a) sportski klub nije duzan da obracuna PDV obzirom da je primio novcana sredstva koja se, u smislu Zakona o porezu na imovinu tretiraju kao poklon,
niti je davalac donacije duzan da obracuna PDV, jer nije izvrsio promet dobara i usluga
b) pimalac donacije duzan je da nadleznom poreskom organu podnese poresku prijavu sa pratecom dokumentacijom u roku od 30 dana od dana nastanka poreske obaveze

2. zadatak

a) obveznik PDV, davalac donacije treba da obracuna PDV, jer se u ovom slucaju promet dobara bez naknade izjednacava sa prometom dobara sa naknadom, jer je obvezik imao pravo na odbitak PDV u prethodnoj fazi (sto je i iskoristio)
b)osnovica za obracun PDV je nabavna cena- dakle 29.000
c) primalac donacije ne treba da podnese poresku prijavu, jer se u smislu Zakona o porezu na imovinu, dobijeni racunari ne smatraju poklonom

pogledati clan 18. Zakona o PDV-u, clan 14. Zakona o porezu na imovinu, clan 4. i 5. Zakona o PDV-u

Poslednja izmena:
Isi, u prvom zadatku nema prometa dobara i usluga te nema ni obaveze obračunavanja pdv-a.
U drugom postoji obaveza PDV s obzirom da je postojalo pravo na odbitak u prethodnoj fazi prometa.
Promet bez naknade kod kojeg postoji obaveza plaćanja pdv-a ne smatra se poklonom u smislu Zakona o porezima na imovinu.

Srećno svima sutra!!!

- - - - - - - - - -

Pomicilic me preduhitrila : )))

Sportski klub treba da podnese prijavu zs porez na poklon i plati taj porez zato što je poklon veći od 100.000 dinara oporeziv ili je razlika oporeziva? Može malo pomoći oko formulacije ovoga?

Sada sam i ja zbunjena, jer videh sledece:

Zakon o porezu na imovinu, clan 14, stav 6, tacka 3

Od oporezivanja porezom na nasleđe i poklon izuzima se nasleđe, odnosno poklon, i to:

3) novca, prava, odnosno stvari iz st. 2. i 3. ovog člana, koje naslednik nasledi, odnosno poklonoprimac primi na poklon, od istog lica, za vrednost
nasleđa odnosno poklona, do 100.000 dinara u jednoj kalendarskoj godini po svakom od tih osnova.

Mozda i treba da podnese PP, na osnovu koje Poreska uprava donosi resenje o iznosu poreza koji treba da plati.
Vise nista ne znam :-(

On treba da podnese poresku prijavu s obzirom da je primio novčana sredstva koja su predemt oporezivanja porezom na poklon. Na koliko će mu poreski organ računati porez ne treba nas da žulja : ) Moje mišljenje je da će računati ukupnih 120000 jer nigde ne piše da se poreska osnovica umanjuje za navedeni iznos. Takođe, mislim da u slučaju da je primio sredstva manja od 100000 dinara ne bi bio u obavezi da podnese prijavu jer je takvo davanje izuzeto oporezivanjem....

Evo ga danasnji 2.7 - zadaci sa pripremne nastave za decembar 2010. god:
IX
XV
XXI
XXII
Zadatak IX iz juna 2012 godine, slican. Tamo je stajalo 4.2 eura , a trebalo bi 4.2 kg. Danas 8.50 din, trebalo bi 8.50 kg, ako se ne varam.
Zadatak XV iz decembra 2009 pod I
Zadatak XXI iz decembra 2010 pod III
Zadatak XXII iz juna 2011 pod A , ako se nevara su identicni sa tih kombinacija mozda samo bodovno drugaciji.:bye:

Pozdrav svim kolegama,
Molim vas da mi neko odgovori na par pitanja ako nije problem. Ja sam nov u celoj ovoj prici, imam 7-im stepen (na megatrendu) i 5 godina iskustva na poslovima racunovodje. E sad, mene interesuje, za koju licencu ja mogu da se prijavim da polazem u SRRS-u.
Da li za licencu ovlascenog racunovodje, ili moram prvo da polazem za licencu racunovodje. Gde se kupuje literatura, da li postoje predavanja, da li su ispiti teski, kada su rokovi, i da li oni priznaju neke ispite sa tog fakulteta.Bio bih veoma zahvalan kada bi neko ko je u ovoj prici da mi odgovori u par reci. Hvala unapred.

gashpar74,posto imas 7 stepen polazes odmah za ovlascenog racunovodju,ako se nevaram megatrend je privatni fax,i zbog toga te nece osloboditi nijednog ispita.Literaturu medjusobno razmenjujemo na ovom forumu kao i testove,ima i tezih i laksih ispita,postoji junski i decembarski rok,.rezultati budu posle 40 dana od dana polaganja ispta,o tome te obavestavaju pismenim putem i stize na kucnu adresu.Ako sam nesto pogresila neka me neko od kolega ispravi.Pozz

Poslednja izmena:
Pozdrav svim kolegama,
Molim vas da mi neko odgovori na par pitanja ako nije problem. Ja sam nov u celoj ovoj prici, imam 7-im stepen (na megatrendu) i 5 godina iskustva na poslovima racunovodje. E sad, mene interesuje, za koju licencu ja mogu da se prijavim da polazem u SRRS-u.
Da li za licencu ovlascenog racunovodje, ili moram prvo da polazem za licencu racunovodje. Gde se kupuje literatura, da li postoje predavanja, da li su ispiti teski, kada su rokovi, i da li oni priznaju neke ispite sa tog fakulteta.Bio bih veoma zahvalan kada bi neko ko je u ovoj prici da mi odgovori u par reci. Hvala unapred.
Mozes da polazes za ovlascenog racunovodju. Ispiti se odrzavaju dva puta godisnje u decembru i u junu. Literaturu imas u Savezu ili odavde preko kolega sa foruma. Nista nije tesko toliko da se ne moze savladati. Ako te jos nesto interesuje pisi. POZZ

Zadatak IX iz juna 2012 godine, slican. Tamo je stajalo 4.2 eura , a trebalo bi 4.2 kg. Danas 8.50 din, trebalo bi 8.50 kg, ako se ne varam.
Zadatak XV iz decembra 2009 pod I
Zadatak XXI iz decembra 2010 pod III
Zadatak XXII iz juna 2011 pod A , ako se nevara su identicni sa tih kombinacija mozda samo bodovno drugaciji.:bye:

Molim drage koleginice da mi posalju gore navedeni materijal sa priprema na mail isadora7@hotmail.rs

Ispit 2.2 je bio kombinacija testova iz ranijih rokova.

Back