Savez računovođa i revizora Srbije

• Začetnik teme Začetnik teme bobos
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Evo delim sa vama zadatak iz decembra 2012 godine iz REVIZIJE 2.9,

Zzadatak je bilo u vezi zaliha.

Dati su podaci zaliha za dve uzastopne godine (zalihe materijala pa iznos,
zalihe GP neki iznos, zalihe robe ......, NP...........)

Ono sto se treba uraditi:
I) Navesti koje bi analiticke procedure i postupke revizor trebao da sprovede u ispitivanju tih
zaliha. ( procedure i postupke koji se provlace kroz ucenje teorije)
II) Navesti osnov za izrazavanje misljenja (pozivas na podatke iz zadatka. Npr, u mom slucaju
su u drugoj godini zalihe robe i GP bile udvostrucene, sto znaci da je pala prodaja, da preduzece treba da promeni
politiku prodaje i tome slicno.) Prosto se razmislja logicki sta bi mogla da navedes analizirajuci date podatke.
III) Napisati misljenje, ne celo, vec samo taj poslednji deo, gde se kaze da li je pozitivno ili koje vec.
U nasem slucaju si mogao da napises i pozitivno i misljenje sa rezervom, i jedno i drugo je bilo tacno.

Hvala koleginici Verici na dostavljenom objasnjenju za zadatak!!!

Hvala koleginice na ovom objasnjenju, ako imas jos nesto vezano za reviziju dobro bi nam doslo. Unapred hvala!:bye:

Pozdrav svim kolegama i koleginicama !
Vidim da ovde ima veoma korisnih informacija vezanih za polaganje ispita i sticanje profesionalnih zvanja.
Meni trba pomoc ! Odlucila sam da polazem za ovlascenog racunovodju, a trenutno posedujem sertifikat racunovodje.
Zanima me koliko ste ispita prijavljivali po roku, i koji od ispita vaze za lakse a koji za teze :)

Cao svima ,
evo zelim i ja da se obratim u vezi ispita. Konkretno ja sam izlazila na ispit 2.8 u dec i nijesam polozila, ispit je bio sasvim drugaciji nego u Srbiji, odnosno mnogo tezi. Ispit sam spremala skoro mjesc ipo dana, ali je postavljen takav rok da je procenat prolaznosti bio veoma mali tako da svu literatutru koju sam imala nije mi pomogla.Zadatke sam prvi put ocima vidjela. Da li neko moze da mi pomogne a npr, ispit 2.7 sam polozila iz prve. na 2.8 su obicno isle standardne stvari ali i pitanja i zadaci su bili katastrofa.Molim za pomoc ako neko ima neki dodatni materijal.

Cao svima ,
evo zelim i ja da se obratim u vezi ispita. Konkretno ja sam izlazila na ispit 2.8 u dec i nijesam polozila, ispit je bio sasvim drugaciji nego u Srbiji, odnosno mnogo tezi. Ispit sam spremala skoro mjesc ipo dana, ali je postavljen takav rok da je procenat prolaznosti bio veoma mali tako da svu literatutru koju sam imala nije mi pomogla.Zadatke sam prvi put ocima vidjela. Da li neko moze da mi pomogne a npr, ispit 2.7 sam polozila iz prve. na 2.8 su obicno isle standardne stvari ali i pitanja i zadaci su bili katastrofa.Molim za pomoc ako neko ima neki dodatni materijal.

Vidim da si pisala o ovlascenom javnom racunovodji, medjutim iz tvojih postova vidim da ti nisi ni stekla certifikat za ovlascenog racunovodju. Za koje zvanje ti uopste polazes ispite i pri kom Savezu racunovodja i revizora, jer je ovo tema foruma Savez racunovodja i revizora Srbije?

Poslednja izmena:
Pozdrav!
Za sve one koji spremaju 2.8, ako je dugorocna finansijska ravnoteza = dugorocne obaveze/dugorocno vezana sredstva, da li u okviru dug.obaveza ulazi i kapital ili ne? Zasto se u okviru dug.vezanih sredstava ukljucuju i zalihe i AVR? Nasla sam nekoliko razlicito odradjenih primera, pa mi ovaj koeficijent nije bas najjasniji? :)

Back