Savez računovođa i revizora Srbije

• Začetnik teme Začetnik teme bobos
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Cao svima ,
evo zelim i ja da se obratim u vezi ispita. Konkretno ja sam izlazila na ispit 2.8 u dec i nijesam polozila, ispit je bio sasvim drugaciji nego u Srbiji, odnosno mnogo tezi. Ispit sam spremala skoro mjesc ipo dana, ali je postavljen takav rok da je procenat prolaznosti bio veoma mali tako da svu literatutru koju sam imala nije mi pomogla.Zadatke sam prvi put ocima vidjela. Da li neko moze da mi pomogne a npr, ispit 2.7 sam polozila iz prve. na 2.8 su obicno isle standardne stvari ali i pitanja i zadaci su bili katastrofa.Molim za pomoc ako neko ima neki dodatni materijal.

Ja sam polozila 2.8 u decembru i iskreno nisam ocekivala da ce zadaci biti tako laki. zvucace ti cudno ali su ja mislim svi zadaci bili iz one skripte sa zadacima koju je neko od kolega postavio na mediafire. Skini tu skriptu ja mislim da ce ti pomoci. Ja sam samo iz nje spremala ispit i imala 84 boda. Od teorije sam uradila samo 3 pitanja nista vise

Pozdrav!
Za sve one koji spremaju 2.8, ako je dugorocna finansijska ravnoteza = dugorocne obaveze/dugorocno vezana sredstva, da li u okviru dug.obaveza ulazi i kapital ili ne? Zasto se u okviru dug.vezanih sredstava ukljucuju i zalihe i AVR? Nasla sam nekoliko razlicito odradjenih primera, pa mi ovaj koeficijent nije bas najjasniji? :)

Kolege i mene isto to buni,pa molim nekog ko je polagao da nam odgovori

Pozdrav svima.
Resila sam da konacno zavrsim ove ispite za racunovodju, koje sam pocela da polazem jos davne 2005. Spremam se za 1.7.Videla na sajtu SRRS da se promenila knjiga, tj da je umesto "Organizacije racunovodstvene i finasijske funkcije" sada potrebna "SAT-Upravljanje kadrovima i sistemima". Da li neko moze da mi kaze koliko se knjige razlikuju i da li je moguce spremiti ispit iz stare knjige, jer nju imam, a ova nova je 3.700.
Unapred hvala.

Kolege molim vas moze li neko da mi objasni odakle ove cifre 2.7 zad 1
REŠENJE
a) Troškovi Ukupno MP PS PZO KON RM
Indirektni mat. 4000 4.000
Indirektne zarade 19200 11200 8.000
Ostali troškovi 73.200 41920 2960 920 2400 8.000
Ukupno prim. 96.400 41920 2960 920 13600 20.000
Kontrola proizv. - 5440 080 720 (13600) 1.360
Rukovanie mater. - 12816 408 136 - (21.360)

Ukupno sk. 96400 60176 3448 2776 - -

OVO STO JE BOLD?
Ovaj ispit je bas:dash:, a tek sam krenula

Zdravo svima,

htela bih da pitam da li neko zna gde bih mogla da nabavim polovne knjige za zvanje racunovodje ili eventualno da kopiram.
Molim Vas izuzetno mi je hitno.
Prva knjiga za predmet koji sam prijavila je evidentiranje finansijskih transakcija.

Pozdrav,
Tanja!

Dobila sam informaciju iz SRRS da sve njihove knjige mogu da se nadju u Narodnoj biblioteci Srbije, jer su duzni da im daju primerak, jer i meni treba Upravljanje kadrovima i sistemima. Medjutim, sto se mene tice tu knjigu SRRS nije dostavio biblioteci. Ja sam resila da ovo isteram do kraja, jer je stvarno bezobrazluk sta rade ovi iz saveza. Moj savet ti je da potrazis knjige u biblioteci pa ako nema, probaj da se raspitas u savezu zasto ih nema. Naravno, ako nadjes negde da ih kopiras, to ti je brze.

Kolege molim vas moze li neko da mi objasni odakle ove cifre 2.7 zad 1
REŠENJE
a) Troškovi Ukupno MP PS PZO KON RM
Indirektni mat. 4000 4.000
Indirektne zarade 19200 11200 8.000
Ostali troškovi 73.200 41920 2960 920 2400 8.000
Ukupno prim. 96.400 41920 2960 920 13600 20.000
Kontrola proizv. - 5440 080 720 (13600) 1.360
Rukovanie mater. - 12816 408 136 - (21.360)

Ukupno sk. 96400 60176 3448 2776 - -

OVO STO JE BOLD?
Ovaj ispit je bas:dash:, a tek sam krenula

To je greska u kucanju...
treba da bude

Kontrola proizvodnje 5440 4080 2720 (13600) 1360
Rukovanje materij. 12816 6408 2136 (21360)

Hej koleginice,znam da je greska u knjizi pise ispravno nego ja ne znam kako da dodjem do tih rezultata???

pozz i hvala:bye:

- - - - - - - - - -

Hej koleginice,znam da je greska u knjizi pise ispravno nego ja ne znam kako da dodjem do tih rezultata???

pozz i hvala

Kontrola proizvodnje ti je 13600... Iz zadatka vidis u postavci da :

Kontrola proizvodnje
Mašinski pogon
40%
Pogon sklapanja
30%
Pogon završne obrade
20%
Rukovanje materijalom
10%

10% od 13600 je 1360..itd...

Onda dalje...iz zadatka vidis da je

Rukovanje materijalom
Mašinski pogon
60%
Pogon sklapanja
30%
Pogon završne obrade
10%

Ukupno masinski pogon je 20.000 + 1360=21360
10% od 21360 je 2136..itd...

Nadam se da ti je sada jasnije....

Pozdrav kolege,
Pocela sam sa spremanjem ispita 2.7 za jun i bas mi nesto tesko ide. Ima li neko od kolega, koji su polozili ovaj ispit neki savet za ucenje? Radim trenutno alokaciju ovih opstih troskova, presla sam svu teoriju iy ove oblasti ali mi uopste ne pomaze u zadacima. Ima li neki sablon?
Hvala

pozdrav koleginice!
ja sam polozila 2.7 u decembru i sva 4 zadatka su bila iz skripte koju su delili na konsultacijama (XXIII primera, postavljeno je vec negde, moze se naci, a mogu ti i poslati). sto se tice knjige, ja sam pocela od poglavlja 13, tj. od finansijskog menadzmenta- to mi je bilo malo blize i lakse za razumevanje, a deo koji se odnosi na kontrolu sam skontala tek posle konsultacija. ja bih konsultacije preporucila, ali to je moja ocena posto ima kolega koji i nisu bili bas zadovoljni (mozda su vec bili izvezbali zadatke pa su se dosdjivali :))

Ja sam polozila 2.8 u decembru i iskreno nisam ocekivala da ce zadaci biti tako laki. zvucace ti cudno ali su ja mislim svi zadaci bili iz one skripte sa zadacima koju je neko od kolega postavio na mediafire. Skini tu skriptu ja mislim da ce ti pomoci. Ja sam samo iz nje spremala ispit i imala 84 boda. Od teorije sam uradila samo 3 pitanja nista vise

jos jedan pozdrav :) moze li link do tih skripti (ili mozda na mail)? bila bih jako zahvalna :)

pozdrav koleginice!
ja sam polozila 2.7 u decembru i sva 4 zadatka su bila iz skripte koju su delili na konsultacijama (XXIII primera, postavljeno je vec negde, moze se naci, a mogu ti i poslati). sto se tice knjige, ja sam pocela od poglavlja 13, tj. od finansijskog menadzmenta- to mi je bilo malo blize i lakse za razumevanje, a deo koji se odnosi na kontrolu sam skontala tek posle konsultacija. ja bih konsultacije preporucila, ali to je moja ocena posto ima kolega koji i nisu bili bas zadovoljni (mozda su vec bili izvezbali zadatke pa su se dosdjivali :))

Tačno je da su sva 4 zadatka u decembru bila iz skripte, ali su, koliko ja znam, u svakom roku zadaci iz skripte (odnosno iz knjige, samo na malo drugačiji način uradjeni - suština je ista)..
I ja sam položila u decembru, ali isto tako i bila na konsultacijama koje su bile totalni promašaj - bacanje novca i gubljenje vremena. Nikome ne bih preporučila, osim ako nema gde da izgubi vreme i potroši novac...i sada mi je žao što sam bila.:besna::besna::besna:

Dragi forumasi, ako moze mala pomoc.Trudila sam se da izcitam dosta stvari al nisam nasla nista o tome kako da ja dokazem da imam vise od tri godine radnog iskustva??Realno imam po knjigovodstvenim agencijama al me niko nije prijavio tacnije imam dokaz samo 6 meseci kad to tako moze u ovoj nasoj zemljici.Htela bih da polazem za ovlascenog racunovodju....imam zavrsen privatni fakultet Megatrend smerm izvrsno upravljanje imala sam vrlo slicne predmete al sam negde cula da priznaju samo drzavne fakultete. Jel to istina???

Tačno je da su sva 4 zadatka u decembru bila iz skripte, ali su, koliko ja znam, u svakom roku zadaci iz skripte (odnosno iz knjige, samo na malo drugačiji način uradjeni - suština je ista)..
I ja sam položila u decembru, ali isto tako i bila na konsultacijama koje su bile totalni promašaj - bacanje novca i gubljenje vremena. Nikome ne bih preporučila, osim ako nema gde da izgubi vreme i potroši novac...i sada mi je žao što sam bila.:besna::besna::besna:

pozdrav za dragu koleginicu :bye: nemoj biti ljuta, bitno je da smo položili :)
a kad smo već kod konsultacija, zna li neko termine za konsultacije za ovaj rok? na mogu da otvorim link na sajtu saveza...

Back