Savez računovođa i revizora Srbije

• Začetnik teme Začetnik teme bobos
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Dobro došla Milice,
Sve zavisi koji Ekonomski fakultet si završila i koji smer. Meni su recimo sa beogradskog priznali samo jedan ispit (2.3), koji nisam ni imao na fakultetu, ali nisam ni završio računovodstveni smer. To oko priznavanja ispita odradiš sa savezom, nazoveš ih i reći će ti šta ti je potrebno za priznavanje ispita, dovoljno je da im pošalješ molbu i kopiju dodatka diplomi ili potvrdu o položenim ispitima. Kopija dodatka diplomi ili potvrda o položenim ispitima je dovoljna ako imaju nastavni plan i program sa tvog fax-a, ako ne, onda moraš i to da im dostaviš (uglavnom imaju i sa privatnih fakulteta). Potom zaseda neka komisija za edukaciju i jave ti telefonom šta su ti priznali, svaki priznati ispit moraš da platiš da bi ti ga priznali.
Ispiti nisu obimni, bar ovi što sam ja polagao u decembru (2.4,2.5,2.6), mada sam čuo da su to jedni od lakših i manje obimnih, e sad sve je relativno, ako se susrećeš sa tim u praksi biće ti lakše, bar je meni tako bilo.
Što se tiče prolaznosti to bi trebalo pitati Savez, pogledaj prethodne postove vidiš da su svi položili. :klap:

Pozdrav,
NE BIH REKAO DA SU SVI POLOZILI !!!!!!!!!

potrebno je isplatiti, naravno, tacan iznos, u tom slucaju 100 eur i 2,5 eur isplatiti u dinarima

Uvek se isplacuje tacan iznos. Iz Vaseg primera sam zakljucila da se radi o konacnom obracunu sluzbenog puta u inostranstvo, a ne o akontaciji. U tom slucaju devizni deo isplacuje preko deviznog racuna, ili moze i preko dinarskog, po srednjem kursu na dan, i dinarski deo preko dinarskog. U tom putnom nalogu se mogu naci razni troskovi puta koji se refundiraju po povratku kada radnik prilozi racune, i posebno troskovi dnevnice tog radnika. Ukoliko se radi o akontaciji ona se isplacuje radniku pred odlazak na sluzbeni put. Po povratku se obracunavaju svi troskovi sluzbenog puta, i od ukupne cifre koja je obracunata se oduzima iznos akontacije koji je radnik primio. Pozdrav :)

Dobro došla Milice,
Sve zavisi koji Ekonomski fakultet si završila i koji smer. Meni su recimo sa beogradskog priznali samo jedan ispit (2.3), koji nisam ni imao na fakultetu, ali nisam ni završio računovodstveni smer. To oko priznavanja ispita odradiš sa savezom, nazoveš ih i reći će ti šta ti je potrebno za priznavanje ispita, dovoljno je da im pošalješ molbu i kopiju dodatka diplomi ili potvrdu o položenim ispitima. Kopija dodatka diplomi ili potvrda o položenim ispitima je dovoljna ako imaju nastavni plan i program sa tvog fax-a, ako ne, onda moraš i to da im dostaviš (uglavnom imaju i sa privatnih fakulteta). Potom zaseda neka komisija za edukaciju i jave ti telefonom šta su ti priznali, svaki priznati ispit moraš da platiš da bi ti ga priznali.
Ispiti nisu obimni, bar ovi što sam ja polagao u decembru (2.4,2.5,2.6), mada sam čuo da su to jedni od lakših i manje obimnih, e sad sve je relativno, ako se susrećeš sa tim u praksi biće ti lakše, bar je meni tako bilo.
Što se tiče prolaznosti to bi trebalo pitati Savez, pogledaj prethodne postove vidiš da su svi položili. :klap:

Pozdrav,

Ne želim da plašim novu koleginicu, ali se ne bih složila sa kolegom "da su svi položili".
Na žalost, ima i onih koji nisu a to ne žele da objave.
Ima ispita gde je prolaznost jako mala, ispiti koje je kolega naveo spadaju u lakše i daleko manje obimne od, na primer: 2.1, 2.2, 2.3, 2.7 i 2.8.
Ja sam u decembru polagala 2.7 i mogu reći da su mnogi izašli sa ispita već posle deset minuta...a od nas koji smo ostali nisu baš mnogi prošli...

Ne želim da plašim novu koleginicu, ali se ne bih složila sa kolegom "da su svi položili".
Na žalost, ima i onih koji nisu a to ne žele da objave.
Ima ispita gde je prolaznost jako mala, ispiti koje je kolega naveo spadaju u lakše i daleko manje obimne od, na primer: 2.1, 2.2, 2.3, 2.7 i 2.8.
Ja sam u decembru polagala 2.7 i mogu reći da su mnogi izašli sa ispita već posle deset minuta...a od nas koji smo ostali nisu baš mnogi prošli...

Slazem se sa koleginicom u potpunosti. Polaganju ispita u Savezu, makar i onih, kako neki tvrde, najlaksih treba veoma temeljito i ozbiljno pristupiti. Mislim da je najpametnije da lepo iscitas prethodne postove i tu ces sve naci pocev od materijala (postavljani su linkovi sa materijalima, zadacima, skriptama, cak i knjigama), preko toga koji je ispit teorijski a koji praktican, do toga kakvi su ispiti po tezini. Treba biti optimista, ali ne treba preterivati sa tim optimizmom.

Hvala na osnovnim tj pocetnim informacijama, jer kao sto rekoh pocetnik sam. Predacu to u savezu a inace sam zavrsila EF u Bgd smer spoljna i unutrasnja trgovina, pa cemo videti sta oni kazu. Koliko si spremao ta tri ispita (vremenski) i koji je u oblliku zadatka a koji je teorijski? Da li imas neka pitanja iz ta tri predmeta koje si polagao u decembru? Sacekacu da vidim sta ce mi priznati od mojih ispita pa cu se pripremati za jun.
Pozdrav

Najbolje ti je kao što su i kolege napisale, da pročitaš prethodne postove gde ćeš pronaći ispitna pitanja i literaturu. Meni je ovaj forum mnogo pomogao i ovom prilikom se zahvaljujem kolegama na postavljenom materijalu. Sačekaj da vidiš šta će ti priznati i onda odaberi šta ćeš polagati. Od tri pomenuta, poreski je kombinacija teorije i zadataka, druga dva su čista teorija. Celokupna materija sa ova tri ispita mi je bila poznata, jer se ozbiljno bavim poslovima računovodstva pet godina. Zbog toga ti ja nisam možda dobar primer zato sam i napisao da je sve relativno. Eto kolege imaju drugačija iskustva, sreo sam jednu devojku na polaganju koja treći put izlazi na poreski sistem, što znači da se mora učiti to niko ne spori, ali moje mišljenje je da svi ovi ispiti ne mogu da se porede ni sa jednim ispitom na ef u bg.
Što se tiče ispitnih pitanja iz decembra, mogu neka da napišem po sećanju jer se nisam setio da ih slikam, a možda je bilo prilike :( .Za sledeći rok obećavam da ću se potruditi da izvučem pitanja, sledeći primer kolega sa ovog foruma koji su i meni mnogo pomogli, a to bi možda mogao da bude apel i za ostale.

Pozdrav,

Hvala na osnovnim tj pocetnim informacijama, jer kao sto rekoh pocetnik sam. Predacu to u savezu a inace sam zavrsila EF u Bgd smer spoljna i unutrasnja trgovina, pa cemo videti sta oni kazu. Koliko si spremao ta tri ispita (vremenski) i koji je u oblliku zadatka a koji je teorijski? Da li imas neka pitanja iz ta tri predmeta koje si polagao u decembru? Sacekacu da vidim sta ce mi priznati od mojih ispita pa cu se pripremati za jun.
Pozdrav

Cao, ja sam zavrsio EF u BG smer Medjunarodna ekonomija i spoljna trgovina i priznali su mi 2.1 i 2.3. Trebalo bi da ti priznaju bar ta 2. :) :think:

ono je premalo vremena! ili sam ja prespora- nešto od ta dva :)
ni ja nisam očekivala prvi, isto sam kontala da će dati po aktivnostima. ali generalno, to jesu zadaci iz skripte, tako da ne možemo baš nešto da se žalimo... al' da je malo vremena- malo je!

i da, rezultati su uvek tako- mesec, mesec i po'... dobiješ obaveštenje poštom

Poštovana koleginice,
gde mogu nabaviti skriptu koju pominješ?
Hvala!
Pozdrav!

Ako sam ovo postavio na pogresno mesto , molim moderatora da je prebaci gde treba.
Da li je neko od vas bio na kursu iz racunovodjstva u Institutu za racunovodjstvo i reviziju ili na kursu iz knjigovodjstva u Akademiji Oxford? Hteo sam da upisem jedan od ta dva pa se raspitujem za iskustva.

Bila sam na kursu iz racunovodstva u Institutu za racunovodstvo i revizuju...iskreno, nikom ne bih preporucila...barem u mom slucaju, profesor je bio neki od sezdesetak godina, relativno senilan, nikakve koristi nije bilo od tih predavanja, ko nije imao neku polaznu osnovu, ne verujem da mu je nesto koristi taj kurs...za mene vrlo razocaravajuce...mozda da je bio neki drugi predavac, verujem da bi bilo mnogo bolje.

Bila sam na kursu iz racunovodstva u Institutu za racunovodstvo i revizuju...iskreno, nikom ne bih preporucila...barem u mom slucaju, profesor je bio neki od sezdesetak godina, relativno senilan, nikakve koristi nije bilo od tih predavanja, ko nije imao neku polaznu osnovu, ne verujem da mu je nesto koristi taj kurs...za mene vrlo razocaravajuce...mozda da je bio neki drugi predavac, verujem da bi bilo mnogo bolje.
Koleginice u kom centru ste bili na obuci? Razlike su ogromne od centra do centra, i u pogledu predavaca i u pogledu prezentiranja materije. Ono sto znam i odgovorno tvrdim da je u Nisu voditeljka kursa zena od 30 godina, sa iskustvom u nastavi, u procesu sticanja zvanja za ovlascenog javnog, forsira interaktivni pristup (pretpostavljam zato sto radi u nastavi), te ono kako ona radi je vise nalik skolskom radu, neposrednom radu sa ucenicima (razmatra probleme iz prakse, prati zakonske izmene, uvazava MRS i MSFI, zadaje domace zadatke), nego klasicnom kursu - ex katedra. Takodje, ne bih da favorizujem nista ovom prilikom, ali ono sto sam primetila jeste da nije bilo neuspeha prilikom buduceg polaganja ispita jer implicira dosta i na materiji sa ispita za sticanje zvanja (ja sam ociti primer jer sam u dva roka stekla zvanje ovlascenog racunovodje). Taj kurs je prevashodno namenjen osobama koje se po prvi put susrecu sa racunovodstvom te se i postavljaju temelji za nadogradnju za koju je svakako neophodna praksa. Uostalom, svaki kurs pa i ovaj zahteva od polaznika da ulozi i deo sebe, a ne da je sve u rukama prezentera, jer ako neko misli da je samo uplatio kurs i to je sve sto je u njegovoj moci, veoma gresi. Moze prezenter da bude vrhunski - ukoliko nema feedback-a od kandidata, trud je uzaludan.
Generalizacija ponekad nije dobra.

Poslednja izmena:
Koleginice u kom centru ste bili na obuci? Razlike su ogromne od centra do centra, i u pogledu predavaca i u pogledu prezentiranja materije. Ono sto znam i odgovorno tvrdim da je u Nisu voditeljka kursa zena od 30 godina, sa iskustvom u nastavi, u procesu sticanja zvanja za ovlascenog javnog. Takodje, ne bih da favorizujem nista ovom prilikom, ali ono sto sam primetila jeste da nije bilo neuspeha prilikom buduceg polaganja ispita. Taj kurs je prevashodno namenjen osobama koje se po prvi put susrecu sa racunovodstvom te se i postavljaju temelji za nadogradnju za koju svakako je neophodna praksa. Uostalom, svaki kurs pa i ovaj zahteva od polaznika da ulozi i deo sebe, a ne da je sve u rukama prezentera, jer ako neko misli da je samo uplatio kurs i to je sve sto je u njegovoj moci, veoma gresi. Moze prezenter da bude vrhunski - ukoliko nema feedback-a od kandidata, trud je uzaludan.
Generalizacija ponekad nije dobra.

U Novom Sadu.
Ako sam rekla da je tako bilo u mom slucaju i da verujem da je bio neki drugi predavac da bi ceo kurs bio mnogo bolji....ne vidim sta je tu generalizacija.
Vrlo dobro znam kome je taj kurs namenjen i koliko je potrebno ulaganja sa obe strane a ne samo iskesirati i kulirati...bezveze je o tome i polemisati...nisam isla tamo da bih gubila vreme nego naucila nesto korisno...a sa doticnim profesorom to nije bilo moguce.
Kolega je pitao za iskustva, tako da koleginice, slobodno iskazi svoje kao sto sam i ja svoje.

U Novom Sadu.
Ako sam rekla da je tako bilo u mom slucaju i da verujem da je bio neki drugi predavac da bi ceo kurs bio mnogo bolji....ne vidim sta je tu generalizacija.
Vrlo dobro znam kome je taj kurs namenjen i koliko je potrebno ulaganja sa obe strane a ne samo iskesirati i kulirati...bezveze je o tome i polemisati...nisam isla tamo da bih gubila vreme nego naucila nesto korisno...a sa doticnim profesorom to nije bilo moguce.
Kolega je pitao za iskustva, tako da koleginice, slobodno iskazi svoje kao sto sam i ja svoje.
Svoje iskustvo sam iskazala a u prilog tome svedoci i to, kao sto sam vec i navela, cinjenica da sam u dva roka stekla zvanje u Savezu za koje sam aplicirala - ovlasceni racunovodja. Taj svadljiv ton koji imate, samo govori o tome da mozda i niste shvatili poentu mog posta, a mozda i kursa, po svemu sudeci. Pozdravljam Vas i zatvaram diskusiju sa svoje strane.

Poslednja izmena:
Svoje iskusvto sam iskazala a u prilog tome svedoci i to, kao sto sam vec i navela, cinjenica da sam u dva roka stekla zvanje za koje sam aplicirala. Taj svadljiv ton koji imate, samo govori o tome da mozda i niste shvatili poentu mog posta, a mozda i kursa, po svemu sudeci. Pozdravljam Vas i zatvaram diskusiju sa svoje strane.

Cinjenica je da sam i ja stekla zvanje na tom kursu, ali ga ipak ne bih preporucila, barem ne ako doticni profesor predaje. Nije to bio svadljiv ton samo odgovor na Vas komentar, koji verovali ili ne moze da se razlikuje od Vaseg iskustva, ocito niste shvatili poentu mog prvog posta u kojem nije ni bilo generalizacije, samo opisano iskustvo na doticnom kursu.
Pozdrav koleginice.

Cinjenica je da sam i ja stekla zvanje na tom kursu, ali ga ipak ne bih preporucila, barem ne ako doticni profesor predaje. Nije to bio svadljiv ton samo odgovor na Vas komentar, koji verovali ili ne moze da se razlikuje od Vaseg iskustva, ocito niste shvatili poentu mog prvog posta u kojem nije ni bilo generalizacije, samo opisano iskustvo na doticnom kursu.
Pozdrav koleginice.

Ili je provokacija, ili Vi i ja ne razgovaramo na istim talasnim duzinama. Koliko sam shvatila, Vi jos uvek NISTE stekli zvanje ovlascenog racunovodje, o kome ja pricam a u cijem sticanju mi je dosta pomogao taj kurs. Nevermind. Close.

Poslednja izmena:
U Novom Sadu.

Ja sam bila na kursu u Beogradu pre mozda 2 ili 3 godine. Profesorka je bila srednjih godina i misilim da se zvala Radmila,bila je fenomenalna.Puna znanja i sa visegodisnjim iskustvom u praksi,nije bilo pitanja na koje nije dala odgovor,cak i ako u tom trenutku nije znala odgovor vec sledeceg casa dodje sa informacijom i odgovorom.U sustini, malo je vremena da se na kursu prodje sve sta moze da ti se desi u praksi,ali da imas neku osnovu i da udjes u celu pricu nije lose,kasnije samo sto kroz praksu sto kroz dalju edukaciju nadogradjujes svoje znanje.

iskustvo ti je najdragocenija literatura :) na konsultacijama je rekla da su počeli da pripremaju udžbenik, ali da nisu uspeli da ga završe za ovaj rok zbog velikog broja izmena u zakonima. trebalo bi da bude spreman za idući rok, ali se najiskrenije nadam da nam neće trebati :)
znači, iskustvo, zakoni i primeri od ranije

a za neoporezive iznose je spomenula da bi trebalo znati neoporezivi iznos zarade 7.822,00 rsd. drugo nije spominjala...

što se tiče koeficijenata za preračun, može da pomogne sledeće: ako daju 0,88 znači da treba obračunati porez 12%; ako je koef. 1,190476- tu su normirani troškovi 20% i porez 20%; a ako je koeficijent 1,106195- imamo norm.tr. 20%, porez 20% i umanjenje poreza 40%

Postovane kolege,

htela sam da spremam poreski sistem za jun, pa sad vidim da pricate da nema knjige, jer to znaci da ne vazi vise ona preporucena literatura sa sajta saveza. Ja imam tu malu knjigu iz 2005 ne znam dal se ona menjala i odakle treba uciti?
Unapred hvala

Back