Ja nisam isla na konsultacije, stvarno bi nam dobro doslo da cujemo od nekog sta su predavali i na sta treba da obratimo paznju. Ja se nadam da neoporezive iznose daju u zadatku
bila sam ja i bilo je intenzivno
prva dva sata je pričala o porezima na dohodak (kako se za koji prihod računaju porezi i doprinosi, koje poreske prijave se podnose i sl.), zatim dva sata o pdv-u, a poslednja dva sata smporadili zadatke, tj. primere ispitnih pitanja.
ispit je 30% teorija (par na zaokruživanje (rekla je da može biti ponuđeno i više tačnih odgovora), a par da se objasni), 70% zadaci.
radili smo:
zarada- sa najvišom osnovicom za obračun doprinosa i naknada troškova z adolazak na posao; otpremnina- penzija (za računovodje) i otpremnina- tehnološki višak (za ovlašćenog rač); autorski honorar (dato koliko je normirani trošak); ugovor o delu; zakup nepokretnosti (sa investicionim održavanjem)- za ovl.rač., zakup pokretnih stvari (za rač); otkup sekundarnih sirovina, otkup šumskih plodova (kod sek sir. se obračunava samo porez (i umanjuje za 40%), a kod sakupljanja šumskih plodava se obračunava i porez i doprinosi (pio 22% i zdr 12,3%); korišćenje sopstvenog automobila na službenom putu; jubilarna nagrada (samo porez)
PDV: isporuka dobara, odobren popust; promet dobara bez naknade; promet usluga bez naknade; prethodni porez (na šta se može koristit, a na šta ne); pdv nadoknada poljoprivredniku; sponzorstvo (sportskom klubu, obvezniku pdv, koji ima obavezu isticanja reklame).
Akciza: obračunati akcizu, osnovica za pdv, pdv
Porez na dobit: utvrditi oporezivu dobit (za računovodje), poreski gubitak (za ovlašć.rač.)