Savez računovođa i revizora Srbije

• Začetnik teme Začetnik teme bobos
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
na prvu napomenu - uzdrzavanje od mišljenje zbog nemogućnosti prisustvovanja popisu i angazovanja krejem decembra
razlika u efektima promene vrednosti zaliha - sa rezervom
hipoteka - pozitivno
nepravilno razgraničenje dela dugoročnog kredita - pozitivno ( bez uticaja je)
pokrenut stečaj nad kupcem - sa rezervom
sintetizovano
Ne dajući mišljenje na prvu napomenu, sa rezervom na drugu i četvrtu, dadoh ukupno mišljenje , osim za efetke................., pozitivno mišljenje.
Uh.............. ma kako god bude.

ja sam dao samo jedno misljenje, razumevsi da od celog primera imamo zadatak da damo jedno misljenje o FI datog drustva - kako je pisalo u zadatku, tako da sam ja dao uzdrzavanje od misljenja .... zbog popisa - to je ukazana no samom pocetku....

to je moja logika - mozda pogresna

drugo je u bosanskim testovima gde npr zele da provere vise .... daju 5 zabeleski da se za svaku zabelesku, apstrahujuce ostale, napise posebno misljenje

Poslednja izmena:
da li je neko dao - uzdrzavanje od misljenja zbog ogranicenja obima revizije. zadatak pocinje time da se popis zavrsio 15. dec a da su revizori angazovani krajem dec.....????????????????????????u svim bosansim zadacima revizor se uzdrzava od misljenja u ovim slucajevima......
posle ispita, upoznala sam devojku koja je uradila kao ti, uzdrzano misljenje je dala...
ja, pak, sam dala misljenje sa rezervom jer su efekti povecanja uticali na rezultat u godini na koju se odnosi fi... za ostale napomene sam skrenula paznju (razgranicenje dugor na krat kred, i hipoteka za kratkorocni kredit usled ocuvanja likvidnosti i nacela going concern)....
ma sve je to subjektivno, i mislim da ne moze da nas obori zato sto smo imali svoje misljenje.... ili mozda moze?!? :dash:

posle ispita, upoznala sam devojku koja je uradila kao ti, uzdrzano misljenje je dala...
ja, pak, sam dala misljenje sa rezervom jer su efekti povecanja uticali na rezultat u godini na koju se odnosi fi... za ostale napomene sam skrenula paznju (razgranicenje dugor na krat kred, i hipoteka za kratkorocni kredit usled ocuvanja likvidnosti i nacela going concern)....
ma sve je to subjektivno, i mislim da ne moze da nas obori zato sto smo imali svoje misljenje.... ili mozda moze?!? :dash:
I ja sam dala rezervu.
Mada sam se dvoumila da li rezervu ili uzdrzavajuce. A nigde u zadatku nije pisalo da li su revizori eventualno alternativnim postupcima uspeli da dodju do podataka koje su neprisustvovanjem popisu propustili da prikupe.
I da, rezervu zbog zaliha ali i zbog neodradjene reklasifikacije. Revizori koje ja poznajem u toj situaciji izrazavaju rezervu upravo zbog toga sto neklasifikacijom na 424 stvaraju iskrivljenu sliku pokrica kratkorocnih obaveza obrtnim sredstvima.
Sta ste stavili za stecaj nad duznikom. Uopste ne mogu da se setim sta je pisalo u zadatku u vezi sa tim.

2.3. Upravljanje kadrovima - decembar 2011

1. Case u vezi jednakih mogućnosti i urpavljanje različitostima.
a. Objasniti jednake mogućnosti
b. Objasniti jednake isplate za jednaku vrednost
c. 4 primera koja se ne bi smatrala vidom diskriminacije
d. Nešto o jednakim zaradama
(ne znam tacnu formulaciju pitanja, ali sva su se odnosila na poglavlje 15)

2. teorija Z
a. karakteristike organizacije gde se bazira teorija z
b. karakteristike teorije z

3. Regrutovanje
a. prednosti internog regrutovanja
b. prednosti eksternog regrutovanja
c. Ne znam tačno formulaciju ali se odnosilio na to šta poslodavac treba da uradi pre donošenja odluke o regrutovanju

4. Učenje
a. 4 ciklusa iskustvene teorije učenja
b. 4 stila učenja Honey-a i Mumford-a

5. Komunikacija
a. Šta predstavlja efektivna komunikacija?
b. 5 primera prepreka u komunikaciji
c. Nedostaci u komunikaciji na više
d. Nedostaci u komunikaciji na niže

Poslednja izmena:
......ovde je izgleda princip- pomocicu ti iskljucivo ako mozes i ti meni, ako ne onda nista.

Dragi kolega,
.....

Stvarno mislim da nema mnogo smisla ovo prozivanje po forumu kako niko nece da pomogne itd.

Pozdrav!

..i po ko zna koji put dokazano da smo bili u pravu sa konstatacijom gore navedenom... iskreno, ne razumem zasto necete/ne zelite da postavite na forum bar oblasti koje su bile na ispitima, ako se ne secate pitanja...znaci i toliko bi pomoglo....
ali ovde se izgleda posecuje forum kada vama nesto zatreba, na druge se niko ne seti!

Razocaranje....

Koleginice hellen1, ne bih tako oštro kritikovala. Bar ja nemam takvoga iskustva, i super saradnja sa onima koji prepoznaju onog ko UČI NA VREME,a ne zadnju nedelju pred ispit.
Evo skromnog doprinosa, ali to ne znači da se ne treba pripremati mnogo ozbiljnije, a ne kako se većina oslanja - samo na testove.
Ako Vam može pomoći, ostaviću pisani trag.
Šta je revizija FI, koji su delovi izveštaja i objasnite mišljenje sa rezervom, kada i zbog čega se vrši procena materijalnosti, koji su kontrolni postupci interne revizije, šta je kontrolni rizik, osobine dokaza u reviziji, bitnost dana revizije, harmonizacija računovodstvene i revizijske profesije, šta znače izrazi: vremensko razgraničenje - vlasništvo - i još nešto je bilo....
Pitanja kod kojih se traži zaokruživanje ponudjenih odgovora slede iz svih poglavlja, i da bi se to razumelo ne preporučujem da se uče napamet, nego uvek sa razumevanjem...... sve osnovno jer ne traži se ništa novo, jer novoga nema.
Zadatak je bio u vezi: hipoteka uknjižena ali se ne zna ni visina kredita ni iznos hipoteke, preduzeće je popis vršilo od npr. 12.12 do 21.12 , a mi smo angažovani pred kraj decembra, izveštaj revizora je dat 15.04. tekuće godine, pre tog datuma imali smo poznatu informaciju da je kupac odlazi u stečaj, kupac kasni u plaćanju 50 dana, preduzeće nije razgraničilo deo dugoročnog kredita koji dospeva u sledećoj godini na kratkoročni, razlika izmedju evidentiranih efekata povećanja zaliha i stvarnog iznosa koji je ostao na saldima zaliha se razlikuje za neku vrednost koju sami već izračunate.
Napisati I pasus
Osnovi za mišljenje
Napisati mišljenje
Zadovoljni????
;)

Poslednja izmena:
Koleginice postulat, zahvaljujem na doprinosu. Iskreno, ja nisam upoznala ovde nikoga ko uci zadnju nedelju pred ispit .... i uvek je dobro cuti smernice sa proslih ispitnih rokova, kao i iskustva ostalih.

Jos jednom napominjem, ne znam kako se vecina priprema, nisam im drzala svecu, ali znam da bi smernice dobro dosle i onima koji uce pet dana pred ispit, i onima koji uce dva meseca pred ispit, a i onima koji pocinju vec sada da se ozbiljno pripremaju za jun.

Svako dobro!
:)

nema potrebe niko da se ljuti - ovo je forum - ne igramo se zmurke - sasvim slobodno smo deo ovoga - odgovaramo i kad xocemo i kad mozemo
l m - kadrovi----ko je icio - korektna pitanja - nema potrebe za mozganjem ako ste ucili tj nisu bila komplikovanija poglavlja
revizija ko revizija
vremena dovoljno
rezultati 18og

nema potrebe niko da se ljuti - ovo je forum - ne igramo se zmurke - sasvim slobodno smo deo ovoga - odgovaramo i kad xocemo i kad mozemo
l m - kadrovi----ko je icio - korektna pitanja - nema potrebe za mozganjem ako ste ucili tj nisu bila komplikovanija poglavlja
revizija ko revizija
vremena dovoljno
rezultati 18og
Meni je bilo malo vremena za reviziju. Ili su mi dali neku olovku koja sporo pise :D
Nisam znala da su rezultati 18-og. Kad su to rekli? Na ispitu?

na oba ispita koja sam polagao gospodja koja je dezurala :rotf: naglasila je da ce rezultati biti najkasnije 18.01.2012 sto je 45 dana od prve nedelje u kojoj su se polagali ispiti.
mislio sam npr u odnosu na 2.6 gde nema vremena ista da se proveri i inform su obiman test...ovo je cini mi se bilo nekako opustenije-vremena sto se tice

Poslednja izmena:
na oba ispita koja sam polagao gospodja koja je dezurala :rotf: naglasila je da ce rezultati biti najkasnije 18.01.2012 sto je 45 dana od prve nedelje u kojoj su se polagali ispiti.
mislio sam npr u odnosu na 2.6 gde nema vremena ista da se proveri i inform su obiman test...ovo je cini mi se bilo nekako opustenije-vremena sto se tice

meni je za 2.6 bilo dovoljno vremena i za kratku proveru i jos ranije da predam, jeste da smo poceli nekih 15 minuta ranije - kako je ko dolazio tako su delili testove i pocinjalo se raditi, ali mislim da je sasvim dovoljno vremena bilo...ovo nije neko hvalisanje, jos sam i predala medju poslednjima

ispit 1.6 je bio posvecen poljoprivrednicima i njihovim obracunima... I ako ovi iz Saveza citaju ovo, da im kazem da je ispit bio klasicna koska da bi vecina popadala i da bi oni profitirali u svemu tome...mislim strasno, kome ce to u zivotu da treba , da li na suseno voce ide 8 % ili 5 % pdv-a i slicno ... bezobrazluk.

meni je za 2.6 bilo dovoljno vremena i za kratku proveru i jos ranije da predam, jeste da smo poceli nekih 15 minuta ranije - kako je ko dolazio tako su delili testove i pocinjalo se raditi, ali mislim da je sasvim dovoljno vremena bilo...ovo nije neko hvalisanje, jos sam i predala medju poslednjima

misl8 kad sam ja polag 2.6 prosle god poceli smo 20ak min kasnije........

Koleginice postulat, zahvaljujem na doprinosu. Iskreno, ja nisam upoznala ovde nikoga ko uci zadnju nedelju pred ispit .... i uvek je dobro cuti smernice sa proslih ispitnih rokova, kao i iskustva ostalih.

Jos jednom napominjem, ne znam kako se vecina priprema, nisam im drzala svecu, ali znam da bi smernice dobro dosle i onima koji uce pet dana pred ispit, i onima koji uce dva meseca pred ispit, a i onima koji pocinju vec sada da se ozbiljno pripremaju za jun.

Svako dobro!
:)
sto se tice ispita za reviziju, moje misljenje je da iz testova koji su na media fire moze da se nauci za sam ispit jer je dosta pitanja ponavlja, a narocito zadaci... konkretno nas zadatak, je sa svim promenama vec bio na mediafire... a od pitanja, svakako da je knjiga odlican nacin da se nauci i najbolji, ali definitivno neki putokaz mogu da budu testovi jer se bar 30% pitanja ponavlja... tako da je moj savet procitati knjigu, i sve sa mediafire, i za 10 dana intenzivnog rada, je super spreman ispit...

Back