Savez računovođa i revizora Srbije

• Začetnik teme Začetnik teme bobos
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Molim iskusnije kolege za pomoc ova dva zadatka (1.3 ispit)

-iz donacija opštine,primljena polovna mašina,čije je procenjena fer(tržišna)vrednost 50.000 dinara,a procenjeni vek upotrebe 5 godina.
na osnovu predhodnih podataka dati stavove za knjiženje za prijem mašine i amortizaciju za prvu godinu,vodeći računa o poreskoj neutlanosti takve donacije(računi 023,0239,495,540,640)

023/495 50.000 din
540/0239 10.000 din
495/640 10.000 din

2.6 Poreski sistem

Obveznik PDV prilikom prodaje putnickog auta kojeg je nabavio 2004 god:
1. nije duzan da obracuna pdv
2. duzan je da obracuna pdv na razliku izmedju nabavne i prodajne cene
3. duzan je da obracuna pdv na vrednost po kojoj prodaje putnicki auto

sta mislite?
Trik pitanje, rekla bih..Pokusacu da ti pojasnim svaku od ovih tacaka.
1.Postoje situacije kad obveznik nije duzan da obracuna pdv i to u slucaju kad obveznik prilikom nabavke nije imao pravo na odbitak poreza u potpunosti ili srazmerno a radi se o polovnom putnickom automobilu nabavljenom nakon 01.01.2005
2.Uslov za primenu oporezivanja razlike je da obveznik obavlja delatnost prometa polovnih vozila. Takodje, da bi stekao pravo na obracun pdv na razliku, uslov je da na ulaznom racunu pri nabavci polovnog auta nije bio iskazan pdv. Tada on prilikom prodaje istog, primenom preracunate stope obracunava pdv na razliku nabavne i prodajne i to iskljucivo ako vrsi promet vozila nabavljenih nakon 01.01.2005
3.Obveznik je duzan da obracuna pdv na iznos naknade koju prima ili treba da primi ukoliko prodaje vozilo nabavljeno do 31.12.2004. bez obzira da li je u pitanju obveznik koji se bavi prometom polovnih put.vozila ili je u pitanju obveznik koji prodaje polovno vozilo koje za njega ima tretman stalne imovine namenje prodaji.

1.Postoje situacije kad obveznik nije duzan da obracuna pdv i to u slucaju kad obveznik prilikom nabavke nije imao pravo na odbitak poreza u potpunosti ili srazmerno a radi se o polovnom putnickom automobilu nabavljenom nakon 01.01.2005
2.Uslov za primenu oporezivanja razlike je da obveznik obavlja delatnost prometa polovnih vozila. Takodje, da bi stekao pravo na obracun pdv na razliku, uslov je da na ulaznom racunu pri nabavci polovnog auta nije bio iskazan pdv. Tada on prilikom prodaje istog, primenom preracunate stope obracunava pdv na razliku nabavne i prodajne i to iskljucivo ako vrsi promet vozila nabavljenih nakon 01.01.2005
3.Obveznik je duzan da obracuna pdv na iznos naknade koju prima ili treba da primi ukoliko prodaje vozilo nabavljeno do 31.12.2004. bez obzira da li je u pitanju obveznik koji se bavi prometom polovnih put.vozila ili je u pitanju obveznik koji prodaje polovno vozilo koje za njega ima tretman stalne imovine namenje prodaji.

jao, kako ti znas sve ovo :aha:

hvala na opsirnom objasnjenju...po svemu sudeci...odgovor je pod 3

kod zakupa poslovnog prostora....400 eura x 99.82 din.. Rekonstrukcija krova 660.800 ( 560.000 + pdv 100.800 ). koeficijent 1.190476.....bruto= neto x koeficijent
sad, kontam da ide 400 eura x 99.82 din. x 1.190476
a zbog cega 660.800 mnozi sa koeficijentom, zar to vec nije "bruto"?.... ili gresim
ne, nije
ali moraš dodati i ove troškove rekonstrukcije u cenu zakupnine, pa ćeš imati pored 400 eura po datom kursu još i troskove u visini od 660800 dinara............kad sve sabereš, pomnozis sa koeficijentom, i primenis procenat poreza na dohodak gradjana.

u zadatku ćete imati i podatak o sitnim računima vezanim za tekuće odrzavanje, to nemojte da vas zbuni............. taj iznos ne uključujete u cenu zakupnine.

ne, nije
ali moraš dodati i ove troškove rekonstrukcije u cenu zakupnine, pa ćeš imati pored 400 eura po datom kursu još i troskove u visini od 660800 dinara............kad sve sabereš, pomnozis sa koeficijentom, i primenis procenat poreza na dohodak gradjana.

u zadatku ćete imati i podatak o sitnim računima vezanim za tekuće odrzavanje, to nemojte da vas zbuni............. taj iznos ne uključujete u cenu zakupnine.

ok...hvala

@ fiona
nemoj se zbunjivati
uvek ti je pdv nadoknada vezana ako dobra nabavljas od polj.proizvodjača obveznika poreza na katastrarski prihod ako su u pitanju proizvodi kao što sam ih na brojala.
U daljem prometu, ćeš ove proizvode svrstavati u onu poresku grupu kojoj pripadaju, dakle proizvodi sa posebnom stopom od 8%.

@ fiona
nemoj se zbunjivati
uvek ti je pdv nadoknada vezana ako dobra nabavljas od polj.proizvodjača obveznika poreza na katastrarski prihod ako su u pitanju proizvodi kao što sam ih na brojala.
U daljem prometu, ćeš ove proizvode svrstavati u onu poresku grupu kojoj pripadaju, dakle proizvodi sa posebnom stopom od 8%.

Shvatila sam sad :ok:

nego jel moze neko da mi kaze koja je razlika izmedju racunovodstvene i poreske amortizacije ?:rumenko:

Shvatila sam sad :ok:

nego jel moze neko da mi kaze koja je razlika izmedju racunovodstvene i poreske amortizacije ?:rumenko:
računovodstvena se obracunava po racunovodstvenim principima, a poreska se obracunava po poreskim propisima.............. za obracun poreza na dobit priznaje ti se poreska
za poresku imaš pet poreskih grupa sa unapred definisanim procentima , a ti za računovodstvene svrhe ćeš raditi obračun na osnovu veka korišćenja koji si predvidela, eventualno u nekoj godini ponovo revidirala iz nekih tebi poznatih razloga, jer si tako svojim računovodstvenim politikama predvidela

Poslednja izmena:
aha... hvala :)
a reci mi da li nam ne bi priznali zadatak ako bi stavili stari procenat negde???

- porez na prihod od samostalne delatnosti 10%
- od autorskih prava 20%
- od kapitala 10 %
- od nepokretnosti 20 %
- na kapitalne dobitke 10%
- kod ostalih prihoda, na sve je 20 % osim na prihode od osiguranja lica tu je 10 %
- na prihod od poljoprivrede i sumarstva 10 %

oko 2.7 samo da vam kazem...konacno se setih sta je bilo sad u junu....
1. odstupanje poslovni izvestaj o uskladjivanju
2. plate inzenjera tj. zadatak elan
3. soko
4. performanse menadzera

tek sad sam pronasla zabelesku sa proslog roka

ja definitivno tipujem na ili diskontovanje novc toka ili lux i stand masinu
pored toga ili koeficijenti sa akcijama ili leverage

i naravno odstupanje i npr....stope uzrocnosti

ajd da vidimo sutra sta nam bog da... meni vise smesno vec treci put izlazim, prvi put onako, drugi put kao naucila ali on dao neka dva zadatka koja nisu bila u skripti... sad sam opet sve prosla ....

Back