Moze li mi neko dati odgovor ko polaze pravo na sledece pitanje: navedite dva tipicna pravna sredstva, karakteristicna za obligaciono pravo, kojim se stite odgovarajuca pravom zasrlticena dobra.
i mene zanima odgovor,ne nadjoh ga nigde!
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Moze li mi neko dati odgovor ko polaze pravo na sledece pitanje: navedite dva tipicna pravna sredstva, karakteristicna za obligaciono pravo, kojim se stite odgovarajuca pravom zasrlticena dobra.
Ne bih se složila sa 8%.
5% pdv nadoknade se priznaje.Poljoprivrednim proizvodima se smatraju : oni proizvodi koji se neposredno dobijaju od gajenja useva, zasada, uzgoja životinja ( sirovo mleko, vuna, jaja, med) lozne i voćne sadnice, inkubatorski proizvedeni pilići......
A kako bi objasnila, da kada otkupljuješ kukuruz od polj.proizvodjača plaćaš 5 % pdv nadoknade, a kada isti taj kukuruz prodaješ dalje, obračunavaš 8%??????
Ajd razmisli.
Ja sam ovako nasla u Zakonu:
Пореска стопа
Члан 23.
Општа стопа ПДВ за опорезиви промет добара и услуга или увоз добара износи 18%.
По посебној стопи ПДВ од 8% опорезује се промет добара и услуга или увоз добара, и то:
1) хлеба и других пекарских производа, млека и млечних производа, брашна, шећера, јестивог уља од сунцокрета, кукуруза, уљане репице, соје и маслине, јестиве масноће животињског и биљног порекла и меда;
1а) воде за пиће, осим флаширане;
2) свежег, расхлађеног и смрзнутог воћа, поврћа, меса, укључујући и изнутрице и друге кланичне производе, рибе и јаја; ......
Ljudi, ali vi vršite otkup od poljoprivrednog proizvodjača koji je obveznik poreza na katastarski prihod....................nemojte brkati neke stvari................ da vršite otkup npr. od neregistrovanog polj.proizvodjača, vi ne biste obračunavali niti 5 niti 8 procenata, već porez na ostale prihode od 20%.
Jel tako?????
On jeste 8% kada se daje dalje u promet, ali u mometnu otkupa od polj.proizvodjača se obračunava 5% kao ulazni pdv, a prilikom prodaje se uvećava za 8% pdv.
i mene zanima odgovor,ne nadjoh ga nigde!
2.6 Poreski sistem
preduzece koje se bavi prometom na veliko kompjutera, daje bez naknade-kao donaciju kompjuter. Osnovica za obracun PDV-a je
1. nabavna cena u momentu davanja bez naknade, bez pdv
2. trzisna cena bez pdv
3. trzisna cena sa pdv
4. nabavna cena u momentu davanja bez naknade, sa pdv
sta mislite?
mislim da je nabavna cena u momentu davanja bez pdv-a, ali samo ukoliko nije manja od trzisne cene.
sta ti mislis da je ?
Kod obracuna ugovora o delu, za nezaposleno lice da li se od bruto iznosa (dato je 90.000 pretpostavljam da je to bruto 1) oduzima 22 % pio i 12.3 % za zdravstvo, ili samo procenti na teret zaposlenog ?
posto sam u primeru za privremene poslove nasla da se od toga bruto iznosa oduzeima samo 11 % pio i 6.15 % zdr.
ugovor o delu, za nezaposleno lice 22 % i 12.3 %
Ok, hvala .
jel ima jos tebi nesto sto ti se cini da nije u redu u resenju koje imamo ?
Da li bi to bilo tuzbeno pravo i potrazivanje, strana 20, prvi pasus....?
Cao svima!!!
Puno srece na svim ispitima a narocito na 2.7
Imate li ikakve predstave sta bi mogli da nam uvale :-)))))
Pozzz
Nema pravo na odbitak kada ga nabavlja kao osnovno sredstvo ( to je sigurno) ; duzan je da obracuna pdv na vrednost po kojoj prodaje putnicki auto .2.6 Poreski sistem
Pravo na odbitak prethodnog poreza prilikom nabavke putnickog auta nema obveznik koji :
1. se bavi prometom na veliko putn.auta
2. registrovan za obavljanje renta-car
3. vrsi obuku vozaca
4. nabavlja putn.auto kao osnovno sr.
Obveznik PDV prilikom prodaje putnickog auta kojeg je nabavio 2004 god:
1. nije duzan da obracuna pdv
2. duzan je da obracuna pdv na razliku izmedju nabavne i prodajne cene
3. duzan je da obracuna pdv na vrednost po kojoj prodaje putnicki auto
sta mislite?
Nema pravo na odbitak kada ga nabavlja kao osnovno sredstvo ( to je sigurno) ; duzan je da obracuna pdv na vrednost po kojoj prodaje putnicki auto .
dva tipicna sredstva kojima se stiti pravom zasticena dobra su naknada stete i povracaj u predjasnje stanje.
"imovinska sankcija"
jel porez na kapitalni dobitak 20% ?
Molim iskusnije kolege za pomoc ova dva zadatka (1.3 ispit)
Preduzece x prodalo je stalno srestvo (masinu) po ceni od 118.000 dinara,pri cemu se na obračunati pdv odnosi 18.000 dinara.
u knjigovodstvenoj evidenciji,ovo srestvo ima sledece velicine
-nabavna vrednost 200.000,00 dinara
-ispravka vrednosti 120.000,00 dinara
na osnovu predhodnih podataka izvršiti potrebna knjizenja
(koristiti račun 023.0239,202,470,670)
-iz donacija opštine,primljena polovna mašina,čije je procenjena fer(tržišna)vrednost 50.000 dinara,a procenjeni vek upotrebe 5 godina.
na osnovu predhodnih podataka dati stavove za knjiženje za prijem mašine i amortizaciju za prvu godinu,vodeći računa o poreskoj neutlanosti takve donacije(računi 023,0239,495,540,640)
mislim da je 10 %
pronasla sam nesto sto se tice prvog pitanja - obveznik ima pravo na odbitak prethodnog poreza ako dobra koristi samo za obavljanje delatnosti prometa i iznajmljivanje prevoznih sr. i za prevoz lica i dobara ili obuku vozaca......po ovome je odgovor isto pod 4- kad nabavlja kao osnovno sr.
sto se tice drugog pitanja...mislila sam da je odgovor pod 2, na razliku da se obracunava pdv
Ja se ponovo ogradjujem, odgovore ti dajem iz prakse kako se stvarno radi, posto ja radim pdv svakog mesecaSigurno nemas pravo na odbitak kad kupujes putnicko vozilo kao OS ( kao ni kad kupujes teretno vozilo od fizickog lica
), a sto si tice drugog pitanja, PDV se vezuje za prihode koji se ostvaruju, i ti na fakturi imas onovicu+pdv= fakturna vrednost robe. Ti ako nadjes nekoga kome mozes da prodas auto po visoj ceni od njegove realne sadasnje vrednosti, ti na te prihode moras da platis PDV. Samo sto jedan deo tog pdv-a ide kao porez na prihode od prodaje robe, a deo kao porez na kapitalne dobitke. Sve u svemu, sve to udje u PDV prijavu.....To je jedno od trik pitanja, zato nemoj mene da slusas, ili proveri u njihovom prirucniku kako su oni to sagledali, ili jos bolje, ako imas Prirucnik za primenu kontnog okvira, tu je sve najbolje objasnjeno...