Savez računovođa i revizora Srbije

• Začetnik teme Začetnik teme bobos
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Kolege,ako moze pomoc za zadatak iz 2.7.
U pitanju je zadatak 9(odstupanja).
Kako se dobije 0 kod troskova direktnog rada-cenovna odstupanja?
Hvala unapred

Cenovna odstupanja kod odstupanja u planiranju se racunaju tako sto se stvarno utroseni casovi pomnoze sa razlikom revidirane standardne i stvarne cene casa rada. U primeru 9. broj stvarnih sati rada je 18800 a revidirana i stvarna cena su iste. I to po 8 dinara po casu. Revidirana je promenjena na 8 dinara/h odlukom menadzmenta zbog otezanog rada sa supstitutom materijala koriscenog u proizvodnji.
Nadam se da sam pomogla.

Na takvu vrstu zadatka sam i mislila, znaci toga sada nece biti, nema pisanja izvestaja na osnovu datih podataka jer, po njemu, za sticanje zvanja ovlascenog racunovodje, dovoljno je da vladamo teorijom pa cak i to ne u meri koja je potrebna za profesionalno bavljenje revizijom.... Druga je prica ako se opredelimo za zvanje revizora.... Znaci na ispitu samo pitanja iz teorije. Sto se samog izvestaja tice trebalo bi znati elemente i njihov gotovo univerzalni sadrzaj propisan standardom 700 cini mi se

Gde mogu da nadjem MSR 700, samo uspevam na netu da ih nadjem na hrvatskom, radije bih na srpskom da me ne zbunjuju pojednini izrazi?

Kolega ne moras uciti MRS 700, nadji bilo koji izvestaj revizora /imas na sajtovima firmi prezentacija Fin. izvestaja sa misljenjima revizora ... tekstovi su univerzalni u delu koji ne navodi podatke firmi ....Da li spremas 2.9 za ovaj rok? ako da onda mi posalji email da ti prosledim beleske sa konsultacija

Polazem ja koleginice.
Nema potrebe da ucis iz knjige ili bilo kojih skripta, vec se samo baziraj na pitanja i zadatke koje mozes naci na mediafire. Ovo ti kazem na osnovu decembarskog roka, jer je tada bilo jedno 80% pitanja sa testova koje sam nasao na mediafire.
Pozdrav i srecno....

Kolega puno ti hvala! Ja sam kao skinula sa mediafire onih, cini mi se 20tak pitanja i odgovora sa testova iz 2009.te, ali mislila sam da je to nedovoljno... Kada kazes zadatke - mislis na onih par poslednjih pitanja tipa "izabrani ste u tim...."

Molba za one koji spremaju 2.7
Koju formulu koristite za izracunavanje sadasnje vrednosti anuiteta u zadatku br.15 (zadatak sa masinama standard i de lux) ?

napisao je neto sadasnja vrednost beskonacna jednako neto sadasnja vrednost kroz sadasnja vrednost anuiteta kroz diskontna stopa

sadasnja vrednost anuiteta je data pod e)
meni nije jasno kako dolazi do cifre 5136 nisam jutros mogla da se udubim jer sam se sinoc malo overdozirala od ucenja

napisao je neto sadasnja vrednost beskonacna jednako neto sadasnja vrednost kroz sadasnja vrednost anuiteta kroz diskontna stopa

sadasnja vrednost anuiteta je data pod e)
meni nije jasno kako dolazi do cifre 5136 nisam jutros mogla da se udubim jer sam se sinoc malo overdozirala od ucenja
E stvarno sam kreten :dash:
Uopste nisam primetila da je sadasnja vred.anuiteta data u postavci.
Do cifre od 5136 dolazi kad sabere sve pozitivne sadasnje vrednosti tokom perioda koriscenja opreme i od tog zbira oduzme zbir negativnih sadasnjih vrednosti.
Nemam ispred sebe zadatak ali u principu nulta i godina nakon veka trajanja opreme imaju negativnu sadasnju vrednost. Nulta zbog ulaganja a godina iza zbog pomerenih efekata oporezivanja. Ali ako je to masina standard onda saberes sadasnje od 1-4 godine i oduzmes nultu i petu.

ide mi veoma dobro / prosla sam prvih 200 strana i sad citam teoriju od drugog dela
Ja sam bila na jednom predavanju u junu i videla sam da je davao ali bukvalno prepisane primere iz knjige.
Onda u decembru nisam bila a na konsultativnoj su dodali neka dva primera koja su posle dali na ispitu.
Mislila sam da ce nesto promeniti ali ocigledno nije.... Blagoje mi se uopste ne dopada kao predavac i profesor .... ali sta sad....
mislim da 2.7 mora da se uci i to je to / sto je najgore, mora da se shvati......

Mama Alex,
posto vidim da polazes 2.7, pretpostavljam da si pre toga polozila 2.2 koji ja sada polazem, pa bi mi trebala mala pomoc. Da li mozda imas neke testove iz skorijih rokova? ja imam neke testove iz 2008 i ne znam da li daje slicne zadatke kao sto su na tim testovima?
Hvala unapred
Pozdrav

E stvarno sam kreten :dash:
Uopste nisam primetila da je sadasnja vred.anuiteta data u postavci.
Do cifre od 5136 dolazi kad sabere sve pozitivne sadasnje vrednosti tokom perioda koriscenja opreme i od tog zbira oduzme zbir negativnih sadasnjih vrednosti.
Nemam ispred sebe zadatak ali u principu nulta i godina nakon veka trajanja opreme imaju negativnu sadasnju vrednost. Nulta zbog ulaganja a godina iza zbog pomerenih efekata oporezivanja. Ali ako je to masina standard onda saberes sadasnje od 1-4 godine i oduzmes nultu i petu.

ja tek sada ulazim u taj deo (negde oko 300/te strane)! ja pesaka prvo knjigu da predjem pa onda i u zadatke sa medifire jos jednom da ponovim
ovaj put bih bas zelela da zavrsim vise sa pricom srrs

i naravno ovaj put ce sigurno dati masinu lux i standard posto prosli put nije bilo to nego racia i leveridz

ja tek sada ulazim u taj deo (negde oko 300/te strane)! ja pesaka prvo knjigu da predjem pa onda i u zadatke sa medifire jos jednom da ponovim
ovaj put bih bas zelela da zavrsim vise sa pricom srrs

i naravno ovaj put ce sigurno dati masinu lux i standard posto prosli put nije bilo to nego racia i leveridz

Da li si ti vezbala i zadatke iz knjige i ove iz skripte? Nisam pratila sve sto si pisala pa ne znam da li ti je ovo prvi put da izlazis ili vec imas iskustva sa 2.7.
Blagoje daje samo ovakve tipove zadataka uz izmenu brojeva ili kombinuje sa drugim tipovima iz ACCA prirucnika?

Back