Savez računovođa i revizora Srbije

• Začetnik teme Začetnik teme bobos
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ja sam i dalje zbunjena i ne mogu da poverujem da je dovoljno provezbati samo tipove zadataka sa prethodnih testova za 2.1 jer u knjizi ima toliko razlicitih primera i razlicitih oblasti. A ja se nalazim u velikoj nedoumici sta da radim. Pozdrav za sve koji spremaju ispite!!!!

Tačno je da u knjizi ima puno različitih primera. Moj savet je - čitati knjigu redom (ako se ima vremena ), a orjentisati se na tipove zadataka i pitanja sa testova. Ja sam je čitala (ali ne skroz detaljno) pa sam na ispitu naletela na nešto novo. U svakom slučaju, koji god deo zadatka da uradiš tačno bodovaće ti, tako da možeš poene da sakupiš iako ne odradiš ceo zadatak.

Bila sam ja. Ne znam sta bih ti rekla. Blagoje je bio prilicno naporan. Rekao je da nece biti nista vise osim onih zadataka u skripti. Ako mu je verovati..
Kako tebi ide ucenje?

ide mi veoma dobro / prosla sam prvih 200 strana i sad citam teoriju od drugog dela
Ja sam bila na jednom predavanju u junu i videla sam da je davao ali bukvalno prepisane primere iz knjige.
Onda u decembru nisam bila a na konsultativnoj su dodali neka dva primera koja su posle dali na ispitu.
Mislila sam da ce nesto promeniti ali ocigledno nije.... Blagoje mi se uopste ne dopada kao predavac i profesor .... ali sta sad....
mislim da 2.7 mora da se uci i to je to / sto je najgore, mora da se shvati......

ide mi veoma dobro / prosla sam prvih 200 strana i sad citam teoriju od drugog dela
Ja sam bila na jednom predavanju u junu i videla sam da je davao ali bukvalno prepisane primere iz knjige.
Onda u decembru nisam bila a na konsultativnoj su dodali neka dva primera koja su posle dali na ispitu.
Mislila sam da ce nesto promeniti ali ocigledno nije.... Blagoje mi se uopste ne dopada kao predavac i profesor .... ali sta sad....
mislim da 2.7 mora da se uci i to je to / sto je najgore, mora da se shvati......
Slazem se sa tobom. Zadatke je jako tesko raditi ako se ne razume sustina.
Inace, rekao je da teorija nece biti. Nije dao nove tipove zadataka osim onih 20-tak koji su u skripti.

Poslednja izmena:
Da li neko polaze 2.4 Informacione sisteme sad u junu i ako da, odakle uci? Da li postoji neka skriptica?

Polazem ja koleginice.
Nema potrebe da ucis iz knjige ili bilo kojih skripta, vec se samo baziraj na pitanja i zadatke koje mozes naci na mediafire. Ovo ti kazem na osnovu decembarskog roka, jer je tada bilo jedno 80% pitanja sa testova koje sam nasao na mediafire.
Pozdrav i srecno....

Kolege ima li iko neke smernice sa predavanja za 2.8.?:worth:
Da krenemo odmah od zadatka koji nosi 30 poena............to je onaj sa 291. strane iz udžbenika.
Ostalih 70 poena su rasporedjeni na teoriju i još par zadataka.
Zadatak sa izračunavanjem zarade po akciji, i zadatak u kome treba da prepoznamo odnose matičnog, zavisnog, pridruženog i zajednički kontrolisanog entiteta uz identifikaciju i navodjenje odgovarajućih standarda koji se na njih odnose.
Od teorije svakako moramo poznavati sve navedene standarde, ali neki će biti više zastupljeni.
Neki zadaci će biti tipa zaokruživanja, s tim što ne mora da bude samo jedan odgovor da je tačan, može ih biti više ili čak svi.
Ostali zadaci će biti u formi davanja definicije nekih pojmova. Npr. kako nastaje goodwill, koje su karakteristike profesionalnog računovodje, ko su korisnici finan.izveštaja, osnovne pretpostavke okvira, kvalitativne karakteristike okvira, ograničenja, elementi finan.izveštaja, koncept kapitala i odrzavanja kapitala, šta su računovodstvene politike, kod konsolidovanja znati šta je manjinski interes, ko ulazi u krug konsolidovanja, kod kapitalizacije treba znati prepoznati deo kamate koja se pripisuje nabavci i deo kamate koja tereti trošak tekućeg perioda............
Sve u svemu, sve je moguće očekivati.
Pa , ostaje da čitamo, čitamo,čitamo i malo vežbamo.

Ni do sada nije bilo klasicnih zadataka. Zadatak je samo pisanje Izvestaja nezavisnog revizora na osnovu datih bilansa ili napomena a to je, u principu, i svrha ispita. Bas me zanimaju te novine...:whistling:

Na takvu vrstu zadatka sam i mislila, znaci toga sada nece biti, nema pisanja izvestaja na osnovu datih podataka jer, po njemu, za sticanje zvanja ovlascenog racunovodje, dovoljno je da vladamo teorijom pa cak i to ne u meri koja je potrebna za profesionalno bavljenje revizijom.... Druga je prica ako se opredelimo za zvanje revizora.... Znaci na ispitu samo pitanja iz teorije. Sto se samog izvestaja tice trebalo bi znati elemente i njihov gotovo univerzalni sadrzaj propisan standardom 700 cini mi se

Na takvu vrstu zadatka sam i mislila, znaci toga sada nece biti, nema pisanja izvestaja na osnovu datih podataka jer, po njemu, za sticanje zvanja ovlascenog racunovodje, dovoljno je da vladamo teorijom pa cak i to ne u meri koja je potrebna za profesionalno bavljenje revizijom.... Druga je prica ako se opredelimo za zvanje revizora.... Znaci na ispitu samo pitanja iz teorije. Sto se samog izvestaja tice trebalo bi znati elemente i njihov gotovo univerzalni sadrzaj propisan standardom 700 cini mi se

To su velike promene koncepta ispita.
Hvala!
:bye:

Back