Savez računovođa i revizora Srbije

• Začetnik teme Začetnik teme bobos
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
u pitanjima sa mediafire ima i zadataka tipa:uz FI imate sledece napomene...
napisite tekst prvog pasusa rev.izvestaja
napisite misljenje revizora o fin.izvestaju
napisite osnov za izrazeno misljenje

ili
sacinite BS i BU i izvedite analiticku proceduru
odredite kriticna podrucja revizije
napisite izvestaj nez.revizora o FI

ja nemam knjigu.gledala sam primere bosanskih testova i nisam bas povezala sa ovim nasim primerima zadataka.interesuje me sta bi kolege sa foruma napisale kao odgovor, ili kako su dali odgovor na ispitu

mislim da to sve mozes izvuci sa bosansakih testova tj:
- tekst prvog pasusa (ako nemas ja cu ti poslati),
- da bi napisala misljenje moraju da ti daju primer na osnovu kojeg bi ti "dala" misljenje, a to opet mozes iz bosanskih citajuci njihove primere pa otprilike zakljucis koje misljenje treba da das
- osnov za izrazeno misljenje imas opet u bosanskim jer kod njih je u resenjima sve objasnjeno zasto se daje takvo misljenje, npr ako nisi prisustvovala popisu zaliha, tj imas ogranicenje u obimu revizije sto znaci da se uzdrzavas od misljenja
- struktura BS i BU, da znas da ih poredjas po grupama (samo sledi kontni plan i neces pogresiti), mozes da vidis iz bosanskih itd.

Ja bi to tako ali opet ima toliko stvari pa se nadam da cu uspeti da nakupim poene za prolaz, jedino ne znam analiticke procedure sta bi tu radila.
ako ti treba nesto konkretnije pisi pa cemo zajedno da resimo, ja cu ici i na konsultacije pa se nadam da ce dati bar neke blize instrukcije.

a dileme su?????????????

pravno lice obveznik daje donaciju bolnici u vidu aparata za merenje nivoa secer. obveznik je imao pri nabavci pravo na odbitak. data je cena i kolicina i treba da se obracuna pdv. obrazlozi da li je taj promet uopste oporeziv i da li bolnica treba da plati porez na poklon.

nisam sigurna sta bih ovde napisala?
bila sam na konsultacijama i rekli su da nece biti zadatak za privremene i povremene poslove ali je pomenula da ta lica imaju pravo na markicu i ostalo sto smo pisale gore.

pravno lice obveznik daje donaciju bolnici u vidu aparata za merenje nivoa secer. obveznik je imao pri nabavci pravo na odbitak. data je cena i kolicina i treba da se obracuna pdv. obrazlozi da li je taj promet uopste oporeziv i da li bolnica treba da plati porez na poklon.

bila sam na konsultacijama i rekli su da nece biti zadatak za privremene i povremene poslove ali je pomenula da ta lica imaju pravo na markicu i ostalo sto smo pisale gore.

Promet je oporeziv PDV-om. Tu je caka da kada se plaća PDV onda se ne plaća porez na poklon. Dakle, bolnica ne treba da plati porez na poklon.

A da li je na ispitu 2.6 - Poreski sistem dozvoljeno korišćenje digitrona?

Pozdrav kolege,
ja sam ovde nova i teško se snalazim. Radim već dugo ali sam tek sad odlučila da polažem za ovlašćenog revizora. Iskreno malo sam se i odvikla od učenja. Vidim da su neki već iskusni u polaganjima pa bih vas molila da ako neko ima neka pitanja za ispit 2.1 da mi pošalje na e-mail. Isto me interesuje da li ima koristi od konsultacija pošto su sledeće nedelje i da li će tamo dati neku vrstu pitanja ili vežbi.
Unapred se zahvaljujem!!!

Promet je oporeziv PDV-om. Tu je caka da kada se plaća PDV onda se ne plaća porez na poklon. Dakle, bolnica ne treba da plati porez na poklon.

A da li je na ispitu 2.6 - Poreski sistem dozvoljeno korišćenje digitrona?

hvala puno, iako ima pravo na odbitak on ce platiti pdv jer daje na poklon pa u tom slucaju bolnica ne placa porez na poklon? jel sam dobro razumela

mrzim pdv :dash:

naravno da mozes da poneses digitron, bez toga ne mozes raditi zadatke.
a kakav je slucaj sa donorstvom i sponzorstvom, gde se placa pdv?

Jeste oporeziv prema članu 4. Zakona, a bolnica nije obveznik poreza na poklon.

U zadatku u kome strano pravno lice vrši uslugu u oblasti ekonomske propagande domaćem pravnom licu, obvezniku pdv i ispostavlja fakturu bez obračunatog pdv, pitanje o pravu domaćeg pravnog lica na odbitak prethodnog poreza ima pozitivan odgovor a ne negativan.
O tome da obveznik PDV koji je primio uslugu stranog lica,uključujući i usluge ekonomske propagande, ima pravo na odbitak prethodnog poreza Ministarstvo finansija dalo je mišljenje br. 413-00-01472/2005-04 od 05.08.2005. godine

opet ja sa 2.9
Da li nekome sledece lici na priblizno tacan odgovor?

Kod primera 26:
Napravila sam BS I BU
U BU mi neto gubitak izadje 66.850, a u BS je 67.319.Znaci, prvo FI nije tacan.
Resenje :
1.Izvrsili smo reviziju prilozenog BS I BU na dan 31.12.2007.preduzeca “A”iz Surcina.
2.Za ove rac,izvestaje, prezentirane u prilogu(na stranama x-y) odgovorno je racunovodstvo preduzeca.Nasa je odgovornost da na osnovu izvrsene revizije izrazimo misljenje o ovim rac,izvestajima.
3.Reviziju smo izvrsili u skladu sa MSR.Ovi standardi nalazu da reviziju planiramo I izvrsimo…

4.Ustanovili smo da stavka BS , na AOP-u 107 nije pravilno prenesena iz obrasca BU.U obrascu BS , na AOP-u 222 je iskazan gubitak u iznosu od 66.850, a u BS 67.319.Ovo predstavlja gresku u sastavljanju FI I potrebno je da se isti izmeni.

5.Zbog efekata koji proizilaze iz tacke 4.nismo u mogucnosti da izrazimo misljenje o objektivnosti I istinitosti racunovodstvenih izvestaja.

Pored iznetih, skrecemo paznju na sledece:

-Na osnovu inventara…
-Potrazivanja od kupaca…
-drustvo ima uknjizenu hipoteku prvog reda…

Ako razlika u gubitku predstavlja gresku u postavci zadatka, mozda treba ovako:

4. Na osnovu inventara…
5. Potrazivanja od kupaca…
6.Po nasem misljenju, osim reserve iz tacke 4. I 5., rac.izvestaji I iznete napomene uz rac.izvestaje objektivno I istinito prikazuju stanje imovine, kapitala I obaveza na dan 31.12.2007.godine preduzeca”A”Surcini rezultate poslovanja I novcane tokove za 2007.godinu, u skladu sa MSFI, MRS I rac.nacelima I principima.
Izrazavajuci pozitivno misljenje, skrecemo paznju na sledece:
-drustvo ima uknjizenu hipoteku prvog reda…

A sta je to strukturna analiza?
I ne znam da odredim kriticna podrucja revizije u ovom primeru.

U jednom konkretnom primeru sam videla da se analizira:
-neuplaceni upisani kapital
-nematerijalna ulaganja
-nekretnine, postrojenja, oprema I boil.sredstva
-dugorocni fin,plasmani
-zalihe
-kratkorocna potrazivanja,plasmani I gotovina
-odlozena por.sredstva
-gubitak iznad visine kapitala
-osnovni I ostali capital
-rezerve
-revalorizacione rezerve
-nerasporedjena dobit
-gubitak
-ostali rashodi
-ostvareni rezultat
Za stavku koja je iskazana u FI, kaze sledece:
(nakon analize)
Iz navedenog se moze zakljuciti da su osnovna sredstva iskazana fer I istinito.

Za stavku koje nema:
Neuplaceni upisani kapital nije iskazan u FI preduzeca, a nije utvrdjen ni ovom revizijom.

Poslednja izmena:
a kakav je slucaj sa donorstvom i sponzorstvom, gde se placa pdv?

Primanje novčanih sredstava bez obaveze primaoca novčanih sredstava da izvrši protivčinidbu davaocu (promet dobara ili usluga) - donacija, ne smatra se predmetom oporezivanja PDV. Porez na nasleđe i poklon ne plaća se na novac, prava, odnosno stvari iz člana 14. stav 3. Zakona, ukoliko je pojedinačna tržišna, odnosno nominalna vrednost predmeta oporezivanja, odnosno njegov pojedinačni iznos manji od 9.000 dinara (član 20. Zakona).

Sponzorstvo je davanje uz protivčinidbu( najčešće reklama vaše firme), pa se na uslugu obračunava pdv i po prijemu računa može se koristiti kao prethodni pdv.

Poslednja izmena:
Primanje novčanih sredstava bez obaveze primaoca novčanih sredstava da izvrši protivčinidbu davaocu (promet dobara ili usluga) - donacija, ne smatra se predmetom oporezivanja PDV. Porez na nasleđe i poklon ne plaća se na novac, prava, odnosno stvari iz člana 14. stav 3. Zakona, ukoliko je pojedinačna tržišna, odnosno nominalna vrednost predmeta oporezivanja, odnosno njegov pojedinačni iznos manji od 9.000 dinara (član 20. Zakona).

Sponzorstvo je davanje uz protivčinidbu( najčešće reklama vaše firme), pa se na uslugu obračunava pdv i po prijemu računa može se koristiti kao prethodni pdv.

Pretposlednjim izmenama Zakona o porezima na imovinu, iz decembar 2010. god, brisan je čl. 20, tako da više ne važi ovo za 9.000 din.

Sada je relevantan čl. 14 st. 8:

"Od oporezivanja porezom na nasleđe i poklon izuzimaju se novac, prava, odnosno stvari iz stava 2. ovog člana, koje naslednik nasledi, odnosno poklonoprimac primi na poklon, od istog lica, za vrednost nasleđa, odnosno poklona, do 30.000 dinara u jednoj kalendarskoj godini po svakom od tih osnova."

Pozz

O tome da obveznik PDV koji je primio uslugu stranog lica,uključujući i usluge ekonomske propagande, ima pravo na odbitak prethodnog poreza Ministarstvo finansija dalo je mišljenje br. 413-00-01472/2005-04 od 05.08.2005. godine

O ovome jasno govori čl. 28 st. 5 Zakona o PDV, tako da ovo mišljenje nije toliko potrebno.

Po meni, usluge ekonomske propagande nisu specifične što se tiče prava na odbitak prethodnog poreza, već su specifične samo po mestu prometa usluga (tamo gde je sedište primaoca usluge, čl. 12 st. 3 t. 4 pod. t. 4).
Pozz

Herba, skriptu sam skenirala, a dobila sam od kolege koji je položio učeći iz njih. Učim iz tih skripti, pa ću u junu tj avgustu znati da li je teorija dovoljna :)

Svetlana u pravu si .... videcemo kad stignu rezultati. Tebi u svakom slucaju veliko hvala, jer ovo mi je jedina sansa obzirom da tek sad krecem sa citanjem....Prijavila sam se za konsultativnu u nedelju, pa eto mozda cu tamo uspeti da nesto od zadataka da savladam...

Back